Hrana, stiinta si cunoastere traditionala la Terra Madre Balkans

Terra Madre Balkans Albania 2016Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans are loc in perioada 2-5 iunie in Tirana, Albania. Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.


Cea de-a patra editie Terra Madre Balkans este organizata de catre VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods si in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana si Agentia Italiana pentru Cooperare Internationala.

Terra Madre Balkans va fi deschisa printr-o ceremonie oficiala la care vor fi prezenti Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si a Administratiei Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei in Albania si Carlo Petrini, Presedintele Slow Food.

Evenimentul reuneste 350 de delegati din 12 tari (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania).

Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.

La targ vor fi prezenti reprezentanti ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunitati gastronomice ale Terra Madre din diferite tari:

    • Din Romania, doua Presidii vor aduce cu ele traditiile comunitatilor locale din Transilvania prin Porcul de Bazna si Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Sasesti). Din delegatia Romaniei vor face parte si producatori de Ceapa Rosie Dulce din Valea Aries si Comunitatea pentru Invatare Brusturoasa si Palanca, precum si Programul Educational Dr. Ion Ratiu din Turda.
    • Albania va fi reprezentata de catre Presidiumul Mishavin—o branza produsa de catre 16 familii in regiunea nordica Kelmend—si Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceata obtinuta din mai multe tipuri de fructe si legume cultivate in partea superioara a vaii raului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitatile gastronomice Terra Madre din Albania se vor numara si Elbasan, producatori de ulei de masline, viticultori Kallmet si producatori Lepushe. La eveniment vor mai lua parte si Chef-i din reteuat Alianta Chef-ilor Slow Food din Albania.
    • Din Bosnia si Hertegovina, vor participa reprezentanti ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune — care salvgardeaza productia de slatko traditionala, o dulceata obtinuta dintr-un soi de prune indigene Pozegaca—si doua comunitati gastronomice Terra Madres producatorii de Fasole Trebinje Poljak si de porumb Popovo Polje.
    • Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Branza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan si Meurche, un tip de mezel exceptional invelit in vezica de porc si pastrat in cenusa. Vor participa de asemenea si fermierii din asociatia Porcul Balcanilor de Est.
    • Din Croatia, ii vom avea alaturi pe Usturoiul Ljubitovica Sarac si nou-infiintatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmatiei.
    • Republica Macedonia va fi reprezentata de catre cinci dintre produsele lor traditionale: Branza Montana din Muntii Mavrovo Reka, miere macedoniana, Slatko din Smochine Salbatice, vinurile Stanushina si Ardeii Rosii Bukovo, al carui Presidiu a inceput sa sprijine producatorii in selectia de seminte pentru a pastra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Invatare a scolii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicata inntr-un program educational despre nutritie si gust.
    • Din Serbia, vom cunoaste producatori de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obtinut in inima regiunii Sumadija, cunoscuta de multa vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi insotiti si de doua comunitati gastronomice Terra Madre Balcani: producatorii de varza Futog si producatorii Leskovar Ajvar.
    • Turcia va fi reprezentata de catre Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietatile de branza Kars gravyer produsa in continuare pe pasunile montane si obtinute exclusive din lapte crud. Vor mai participa si producatori ai Pietei Taranesti Foca, Gradinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum si activisti ai campaniei Slow Olive.


Programul pentru Terra Madre Balkans include si degustari, concerte, ateliere de lucru si conferinte.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

    • 'Lupta impotriva Foametei pe Glob' — Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondiala in foametea la nivel global si drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de saracie si rolul alimentatiei.
    • 'Accesarea de piete, accesarea de oportunitatí' — exploreaza oportunitatile si constrangerile intampinate de catre micii fermieri din Balcani in accesarea pietelor, atat din tarile member cat si din tarile aflate in curs de aderare si in procesul de armonizare cu acquis communautaire.
    • 'Fermierii sunt pe primul loc!', Conferinta stiintifica Internationala—cu scopul de a construi o vasta retea de oameni de stiinta, academicieni si institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentara si conservarea resurselor genetice vegetale, si pentru barierele non—financiare care impiedica micii producatori artizanali de alimente sa acceseze noi piete.
    • 'Turism rural sustenabil, agroturism si abordarea multi-functionala a agriculturii' — va evidentia unele dintre cele mai bune cazuri de pana acum, dar si pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural in vederea dezvoltarii locale si pentru a explora contributia productiei de alimente traditionale la sustenabilitatea sociala, economica si de mediu in ceea ce se numeste azi agricultura multi-functionala.


Pentru programul complet al conferintei si al evenimentului, Click aici.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeana a tarilor din Balcani si Europa prin consolidarea societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurala.

Dupa trei editii din Sofia (2010, 2012) si Dubrovnik (2014), reteaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru aceasta editie. Terra Madre Balkand este prima retea de acest fel ce reuneste comunitatile gastronomice din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. Slow Food si Terra Madre au dezvoltat o retea ce are radacini bine infipte inzona cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunitati gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educationale pentru nutrititie si gust in scoli si peste 28—de produse din Balcani inscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

 

Terra Madre Balkans Albania

 

Pentru mai multe informatii sau interviuri, va rugam sa contactati:

Biroul International de Presa Slow Food International
Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Coordonatorul de zona Slow Food pentru Balcani
Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului si liderul VIS Albania
PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693
[email protected], [email protected]

Coordonatorul Media pentru Albania
Mira Tuci, +355 69 4062218
[email protected]

 

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>