Hrana, stiinta si cunoastere traditionala la Terra Madre Balkans

Terra Madre Balkans Albania 2016Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans are loc in perioada 2-5 iunie in Tirana, Albania. Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.


Cea de-a patra editie Terra Madre Balkans este organizata de catre VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods si in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana si Agentia Italiana pentru Cooperare Internationala.

Terra Madre Balkans va fi deschisa printr-o ceremonie oficiala la care vor fi prezenti Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si a Administratiei Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei in Albania si Carlo Petrini, Presedintele Slow Food.

Evenimentul reuneste 350 de delegati din 12 tari (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania).

Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.

La targ vor fi prezenti reprezentanti ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunitati gastronomice ale Terra Madre din diferite tari:

    • Din Romania, doua Presidii vor aduce cu ele traditiile comunitatilor locale din Transilvania prin Porcul de Bazna si Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Sasesti). Din delegatia Romaniei vor face parte si producatori de Ceapa Rosie Dulce din Valea Aries si Comunitatea pentru Invatare Brusturoasa si Palanca, precum si Programul Educational Dr. Ion Ratiu din Turda.
    • Albania va fi reprezentata de catre Presidiumul Mishavin—o branza produsa de catre 16 familii in regiunea nordica Kelmend—si Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceata obtinuta din mai multe tipuri de fructe si legume cultivate in partea superioara a vaii raului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitatile gastronomice Terra Madre din Albania se vor numara si Elbasan, producatori de ulei de masline, viticultori Kallmet si producatori Lepushe. La eveniment vor mai lua parte si Chef-i din reteuat Alianta Chef-ilor Slow Food din Albania.
    • Din Bosnia si Hertegovina, vor participa reprezentanti ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune — care salvgardeaza productia de slatko traditionala, o dulceata obtinuta dintr-un soi de prune indigene Pozegaca—si doua comunitati gastronomice Terra Madres producatorii de Fasole Trebinje Poljak si de porumb Popovo Polje.
    • Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Branza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan si Meurche, un tip de mezel exceptional invelit in vezica de porc si pastrat in cenusa. Vor participa de asemenea si fermierii din asociatia Porcul Balcanilor de Est.
    • Din Croatia, ii vom avea alaturi pe Usturoiul Ljubitovica Sarac si nou-infiintatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmatiei.
    • Republica Macedonia va fi reprezentata de catre cinci dintre produsele lor traditionale: Branza Montana din Muntii Mavrovo Reka, miere macedoniana, Slatko din Smochine Salbatice, vinurile Stanushina si Ardeii Rosii Bukovo, al carui Presidiu a inceput sa sprijine producatorii in selectia de seminte pentru a pastra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Invatare a scolii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicata inntr-un program educational despre nutritie si gust.
    • Din Serbia, vom cunoaste producatori de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obtinut in inima regiunii Sumadija, cunoscuta de multa vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi insotiti si de doua comunitati gastronomice Terra Madre Balcani: producatorii de varza Futog si producatorii Leskovar Ajvar.
    • Turcia va fi reprezentata de catre Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietatile de branza Kars gravyer produsa in continuare pe pasunile montane si obtinute exclusive din lapte crud. Vor mai participa si producatori ai Pietei Taranesti Foca, Gradinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum si activisti ai campaniei Slow Olive.


Programul pentru Terra Madre Balkans include si degustari, concerte, ateliere de lucru si conferinte.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

    • 'Lupta impotriva Foametei pe Glob' — Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondiala in foametea la nivel global si drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de saracie si rolul alimentatiei.
    • 'Accesarea de piete, accesarea de oportunitatí' — exploreaza oportunitatile si constrangerile intampinate de catre micii fermieri din Balcani in accesarea pietelor, atat din tarile member cat si din tarile aflate in curs de aderare si in procesul de armonizare cu acquis communautaire.
    • 'Fermierii sunt pe primul loc!', Conferinta stiintifica Internationala—cu scopul de a construi o vasta retea de oameni de stiinta, academicieni si institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentara si conservarea resurselor genetice vegetale, si pentru barierele non—financiare care impiedica micii producatori artizanali de alimente sa acceseze noi piete.
    • 'Turism rural sustenabil, agroturism si abordarea multi-functionala a agriculturii' — va evidentia unele dintre cele mai bune cazuri de pana acum, dar si pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural in vederea dezvoltarii locale si pentru a explora contributia productiei de alimente traditionale la sustenabilitatea sociala, economica si de mediu in ceea ce se numeste azi agricultura multi-functionala.


Pentru programul complet al conferintei si al evenimentului, Click aici.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeana a tarilor din Balcani si Europa prin consolidarea societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurala.

Dupa trei editii din Sofia (2010, 2012) si Dubrovnik (2014), reteaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru aceasta editie. Terra Madre Balkand este prima retea de acest fel ce reuneste comunitatile gastronomice din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. Slow Food si Terra Madre au dezvoltat o retea ce are radacini bine infipte inzona cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunitati gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educationale pentru nutrititie si gust in scoli si peste 28—de produse din Balcani inscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

 

Terra Madre Balkans Albania

 

Pentru mai multe informatii sau interviuri, va rugam sa contactati:

Biroul International de Presa Slow Food International
Paola Nano, +39 329 8321285, p.nano@slowfood.it, internationalpress@slowfood.it

Coordonatorul de zona Slow Food pentru Balcani
Michele Rumiz, +39 0172 419 746, m.rumiz@slowfood.it

Coordonatorul evenimentului si liderul VIS Albania
PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693
vistirana@albaniaonline.net, a.pierpaolo@gmail.com

Coordonatorul Media pentru Albania
Mira Tuci, +355 69 4062218
tucimira@gmail.com

 

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>