Beneficiarii programului 'Cornul si laptele' doresc continuarea acestuia

Laptele si cornulConform studiului national comandat de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si realizat in perioada august - septembrie 2013, programul 'Cornul si laptele' se bucura de o perceptie majoritar pozitiva in randul mamelor, copiilor si cadrelor didactice, care ii apreciaza beneficiile si intr-o proportie foarte mare (de 9 din 10 in randul fiecarei categorii) isi doresc ca acesta sa continue.

 

 

'Am realizat acest studiu ca parte a demersului nostru de a imbunatati legislatia in domeniu deoarece este foarte important sa intelegem ce cred beneficiarii programului 'Cornul si laptele' (copiii si mamele) si cadrele didactice. Programul este o investitie strategica in viitorul copiilor nostri, deoarece programul european 'Laptele in scoli' incurajeaza copiii sa consume lapte si produse lactate in fiecare zi si sa pastreze o alimentatie echilibrata prin subventionarea laptelui de calitate. Acest program a fost propus in urma unor studii referitoare la starea de sanatate a populatiei europene, care au evidentiat faptul ca este nevoie sa prevenim anumite afectiuni precum hipocalcemia la copiii de varsta scolara, obezitatea printr-o educatie alimentara corecta de la varste fragede. In plus, sa nu uitam faptul ca acest program are si alte beneficii socio-economice, precum sustinerea a celor cca 30.000 de locuri de munca create de cei 5000 de fermieri romani care furnizeaza zilnic cele 250 de tone de lapte pentru copiii nostri', declara Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Cadrele didactice din invatamantul prescolar, primar si gimnazial au o parere buna si foarte buna despre program (91%), considerand ca programul a fost foarte bine implementat (93%) si ca trebuie sa continue (95%), fiind dispusi sa se implice activ in sustinerea lui (92%).

Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des de acestia sunt legate de faptul ca:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


96% dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc in care copiii le consuma. Copiii au declarat ca le plac produsele primite prin program (81%), apreciind in primul rand faptul ca produsele primite sunt satioase si le ofera o masa consistenta (51%), dar si ca sunt gustoase (38%) si ca se simt egali la clasa cu ceilalti colegi (37%). 89% dintre copii isi doresc ca programul 'Cornul si laptele' sa continue.


In ceea ce priveste mamele, 90% dintre cele intervievate au o parere buna si foarte buna despre program in general, 93% dorind continuarea programului si mai mult de 86% dintre ele fiind dispuse sa se implice activ pentru a-l sustine.

Dintre multiplele beneficii ale programului, cele mai des mentionate de mame au fost urmatoarele:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


Beneficiile nutritionale si educationale ale programului 'Cornul si laptele'

Laptele reprezinta principalul aliment pentru foarte multi copii, fiind alimentul complet, dar hipocaloric care contine apa, proteine, minerale precum calciu si fosfor intr-un raport optim, atat de necesar organismului copiilor in dezvoltare. Datorita compozitiei si beneficiilor sale nutritive, laptele a fost recomandat de specialisti din intreaga lume si ales a fi principalul produs distribuit in cadrul programelor nationale in peste 60 de tari. Pe langa aceste beneficii, oferirea copiilor in institutiile de invatamant a unor portii de lapte ambalat in conditii igienice promoveaza tratamentul egal intre copii, asigura o gustare sanatoasa si valoroasa din punct de vedere nutritional si poate chiar contribui la cresterea prezentei la scoala.


Despre studiu

Studiul si-a propus evaluarea perceptiei despre programul 'Cornul si laptele' si a impactului acestuia in randul beneficiarilor si a celor implicati in sustinerea lui. Studiul a fost comandat de APRIL si realizat de compania de cercetare 360insights in perioada august-septembrie 2013. Studiul este reprezentativ la nivel national, avand un esantion de aproximativ 1250 de respondenti, dintre care 600 de mame, 400 de copii din invatamantul gimnazial, primar si secundar, precum si 250 de profesori, invatatori si educatori din scoli si gradinite de stat si private, acoperind toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, diversele segmente de varsta ale respondentilor (de la 24 la 55 de ani), si cele trei categorii de familii din punct de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii si mari).


Beneficii economico-sociale ale programului 'Cornul si laptele'

Pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale. Astfel, reprezinta un canal de distributie constant pentru fermierii si producatorii de lapte generand vanzari zilnice de peste 250 de tone de lapte. Asigura un flux constant de productie pentru cei aprox. 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte in valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program si care au creat pana in prezent aproximativ 30.000 de locuri de munca. Datorita amplorii sale, programul a atras in ultimii ani investitii in capacitati de productie si procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor redirectionate dintr-o cifra de afaceri anuala a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro. In plus, o parte din fondurile de stat investite in acest program provin din finantare europeana pentru programul 'Laptele in scoli', absorbtia fondurilor europene pe acest segment crescand de peste 10 ori in 2013 comparativ cu 2008.


Recomandarile APRIL

'Consideram ca este acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a ramas la nivelul din 2008, ceea ce diminueaza interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creste si standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie sa completam legislatia in domeniu si normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igiena, distributie, controale suplimentare prin care sa se asigure ca produsele lactate sunt distribuite, transportate si pastrate in conditii corespunzatoare; de aceea, am initiat un proiect de lege nr. 440/ 2013 prin care ne dorim sa asiguram atat cresterea calitatii produselor oferite copiilor nostri, cat si imbunatatirea implementarii programului', a declarant Dorin Cojocaru, Presedintele APRIL.


Prevederi suplimentare recomadate de APRIL:

    • masuri de igiena prin stabilirea unei obligatii a producatorilor de a asigura livrarea produselor lactate insotite de pai (in cazul laptelui) si de lingura de plastic (in cazul celorlalte produse lactate);
    • modificarea frecventei transporturilor pentru a asigura distribuitorilor flexibilitatea de a livra produsele lactate in functie de specificul acestora (mai putin in cazul laptelui UHT datorita posibilitatii acestuia de a fi pastrat la temperatura ambianta pe o perioada mai lunga de timp);
    • cresterea frecventei inspectiilor in scoli privind tipurile de produse distribuite (de exemplu, eliminarea distributiei produselor neconforme cu legislatia in vigoare, precum branza topita).


Aceste masuri vor contribui pe termen mediu si lung la cresterea satisfactiei beneficiarilor, dar, in egala masura, vor ajuta la reducerea costurilor de administrare la nivelul scolilor si la prevenirea imbolnavirilor copiilor, tot mai des semnalate in ultimii ani de catre autoritatile competente locale.


Despre APRIL

Inca de la infiintarea sa, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui si-a propus sa sprijine dezvoltarea industriei lactatelor din Romania, pe parcursul tuturor etapelor, incepand cu productia primara a laptelui, pana la comercializarea catre consumatorul final, in conditiile respectarii normelor privind siguranta alimentara. Astfel, asociatia faciliteaza dialogul intre institutiile statului si reprezentantii industriei, iar in ceea ce priveste programul 'Cornul si laptele' si-a propus ca sa contribuie la imbunatatirea programului pe termen mediu si lung.

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>