Beneficiarii programului 'Cornul si laptele' doresc continuarea acestuia

Laptele si cornulConform studiului national comandat de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si realizat in perioada august - septembrie 2013, programul 'Cornul si laptele' se bucura de o perceptie majoritar pozitiva in randul mamelor, copiilor si cadrelor didactice, care ii apreciaza beneficiile si intr-o proportie foarte mare (de 9 din 10 in randul fiecarei categorii) isi doresc ca acesta sa continue.

 

 

'Am realizat acest studiu ca parte a demersului nostru de a imbunatati legislatia in domeniu deoarece este foarte important sa intelegem ce cred beneficiarii programului 'Cornul si laptele' (copiii si mamele) si cadrele didactice. Programul este o investitie strategica in viitorul copiilor nostri, deoarece programul european 'Laptele in scoli' incurajeaza copiii sa consume lapte si produse lactate in fiecare zi si sa pastreze o alimentatie echilibrata prin subventionarea laptelui de calitate. Acest program a fost propus in urma unor studii referitoare la starea de sanatate a populatiei europene, care au evidentiat faptul ca este nevoie sa prevenim anumite afectiuni precum hipocalcemia la copiii de varsta scolara, obezitatea printr-o educatie alimentara corecta de la varste fragede. In plus, sa nu uitam faptul ca acest program are si alte beneficii socio-economice, precum sustinerea a celor cca 30.000 de locuri de munca create de cei 5000 de fermieri romani care furnizeaza zilnic cele 250 de tone de lapte pentru copiii nostri', declara Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Cadrele didactice din invatamantul prescolar, primar si gimnazial au o parere buna si foarte buna despre program (91%), considerand ca programul a fost foarte bine implementat (93%) si ca trebuie sa continue (95%), fiind dispusi sa se implice activ in sustinerea lui (92%).

Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des de acestia sunt legate de faptul ca:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


96% dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc in care copiii le consuma. Copiii au declarat ca le plac produsele primite prin program (81%), apreciind in primul rand faptul ca produsele primite sunt satioase si le ofera o masa consistenta (51%), dar si ca sunt gustoase (38%) si ca se simt egali la clasa cu ceilalti colegi (37%). 89% dintre copii isi doresc ca programul 'Cornul si laptele' sa continue.


In ceea ce priveste mamele, 90% dintre cele intervievate au o parere buna si foarte buna despre program in general, 93% dorind continuarea programului si mai mult de 86% dintre ele fiind dispuse sa se implice activ pentru a-l sustine.

Dintre multiplele beneficii ale programului, cele mai des mentionate de mame au fost urmatoarele:

    • asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
    • toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
    • asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa copiilor, de catre toti copiii, indiferent de varsta.


Beneficiile nutritionale si educationale ale programului 'Cornul si laptele'

Laptele reprezinta principalul aliment pentru foarte multi copii, fiind alimentul complet, dar hipocaloric care contine apa, proteine, minerale precum calciu si fosfor intr-un raport optim, atat de necesar organismului copiilor in dezvoltare. Datorita compozitiei si beneficiilor sale nutritive, laptele a fost recomandat de specialisti din intreaga lume si ales a fi principalul produs distribuit in cadrul programelor nationale in peste 60 de tari. Pe langa aceste beneficii, oferirea copiilor in institutiile de invatamant a unor portii de lapte ambalat in conditii igienice promoveaza tratamentul egal intre copii, asigura o gustare sanatoasa si valoroasa din punct de vedere nutritional si poate chiar contribui la cresterea prezentei la scoala.


Despre studiu

Studiul si-a propus evaluarea perceptiei despre programul 'Cornul si laptele' si a impactului acestuia in randul beneficiarilor si a celor implicati in sustinerea lui. Studiul a fost comandat de APRIL si realizat de compania de cercetare 360insights in perioada august-septembrie 2013. Studiul este reprezentativ la nivel national, avand un esantion de aproximativ 1250 de respondenti, dintre care 600 de mame, 400 de copii din invatamantul gimnazial, primar si secundar, precum si 250 de profesori, invatatori si educatori din scoli si gradinite de stat si private, acoperind toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, diversele segmente de varsta ale respondentilor (de la 24 la 55 de ani), si cele trei categorii de familii din punct de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii si mari).


Beneficii economico-sociale ale programului 'Cornul si laptele'

Pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale. Astfel, reprezinta un canal de distributie constant pentru fermierii si producatorii de lapte generand vanzari zilnice de peste 250 de tone de lapte. Asigura un flux constant de productie pentru cei aprox. 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte in valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program si care au creat pana in prezent aproximativ 30.000 de locuri de munca. Datorita amplorii sale, programul a atras in ultimii ani investitii in capacitati de productie si procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor redirectionate dintr-o cifra de afaceri anuala a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro. In plus, o parte din fondurile de stat investite in acest program provin din finantare europeana pentru programul 'Laptele in scoli', absorbtia fondurilor europene pe acest segment crescand de peste 10 ori in 2013 comparativ cu 2008.


Recomandarile APRIL

'Consideram ca este acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a ramas la nivelul din 2008, ceea ce diminueaza interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creste si standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie sa completam legislatia in domeniu si normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igiena, distributie, controale suplimentare prin care sa se asigure ca produsele lactate sunt distribuite, transportate si pastrate in conditii corespunzatoare; de aceea, am initiat un proiect de lege nr. 440/ 2013 prin care ne dorim sa asiguram atat cresterea calitatii produselor oferite copiilor nostri, cat si imbunatatirea implementarii programului', a declarant Dorin Cojocaru, Presedintele APRIL.


Prevederi suplimentare recomadate de APRIL:

    • masuri de igiena prin stabilirea unei obligatii a producatorilor de a asigura livrarea produselor lactate insotite de pai (in cazul laptelui) si de lingura de plastic (in cazul celorlalte produse lactate);
    • modificarea frecventei transporturilor pentru a asigura distribuitorilor flexibilitatea de a livra produsele lactate in functie de specificul acestora (mai putin in cazul laptelui UHT datorita posibilitatii acestuia de a fi pastrat la temperatura ambianta pe o perioada mai lunga de timp);
    • cresterea frecventei inspectiilor in scoli privind tipurile de produse distribuite (de exemplu, eliminarea distributiei produselor neconforme cu legislatia in vigoare, precum branza topita).


Aceste masuri vor contribui pe termen mediu si lung la cresterea satisfactiei beneficiarilor, dar, in egala masura, vor ajuta la reducerea costurilor de administrare la nivelul scolilor si la prevenirea imbolnavirilor copiilor, tot mai des semnalate in ultimii ani de catre autoritatile competente locale.


Despre APRIL

Inca de la infiintarea sa, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui si-a propus sa sprijine dezvoltarea industriei lactatelor din Romania, pe parcursul tuturor etapelor, incepand cu productia primara a laptelui, pana la comercializarea catre consumatorul final, in conditiile respectarii normelor privind siguranta alimentara. Astfel, asociatia faciliteaza dialogul intre institutiile statului si reprezentantii industriei, iar in ceea ce priveste programul 'Cornul si laptele' si-a propus ca sa contribuie la imbunatatirea programului pe termen mediu si lung.

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>