Interes crescut pentru terenurile agricole si forestiere din Romania

Terenuri agricole si forestiereLiberalizarea pietei terenurilor agricole si forestiere pentru cetatenii si companiile din UE si SEE incepand cu ianuarie 2014 starneste si mai mult interes in legatura cu acestea. Nu este un secret faptul ca preturile terenurilor agricole si forestiere din Romania sunt foarte atractive.

 

 

 

In acelasi timp, cele mai mari castiguri din productia de alimente din zona Euro au fost realizate in Romania, conform raportarilor pentru prima jumatate a anului 2013. Acelasi fenomen este valabil si in  cazul terenurilor forestiere. Cu preturi intre 2.000 de euro/ha si 3.800 de euro/ha, Romania are un avantaj competitiv considerabil fata de tarile vest-europene. Pretul este atractiv si productia poate fi vanduta fara dificultati. Companii din Europa, Orientul Mijlociu, si chiar din China sunt in cautarea lemnului din Romania.

Adaugand la toate acestea si un grad crescut de garantare a dreptului de proprietate, nu este de mirare ca Romania a devenit extrem de cautata de catre investitori pentru terenuri agricole si forestiere.

Anterior, strainii puteau sa detina titlu de proprietate asupra terenurilor prin intermediul societatilor inregistrate in Romania, in timp ce cetatenii UE / SEE rezidenti in Romania aveau acces direct la terenuri.


Noi reglementari

Incepand cu 1 ianuarie 2014, persoanele fizice si juridice din UE / SEE pot detine in proprietate terenuri agricole si forestiere in Romania, indiferent daca sunt sau nu rezidente in Romania si fara a fi nevoie de interpunerea unei companii.


Costuri legate de achizitie

Titlul de proprietate este transferat prin autentificarea notariala a contractului de vanzare-cumparare. Taxa minima notariala perceputa este stabilita prin lege si se calculeaza ca procent din pretul de cumparare, procent care variaza intre 0,65% si 1%.

Din punct de vedere al demersului juridic, in urma efectuarii unui transfer de proprietate noul proprietar este inregistrat in cartea funciara. Taxele de cadastru sunt de 0,5% din pretul de cumparare, in cazul in care cumparatorul este o companie, si 0,15%, in cazul in care cumparatorul este o persoana fizica.

Costurile notariale, precum si taxele de la cartea funciara sunt de cele mai multe ori suportate de catre cumparator.

In cazul in care tranzactia este supusa TVA-ului, iar cumparatorul nu are dreptul de a deduce TVA (de exemplu, o persoana fizica), pretul poate creste cu 24%.

In mod normal, vanzarea de terenuri agricole si forestiere ar trebui sa fie scutita de TVA, cu exceptia cazului in care vanzatorul opteaza pentru aplicarea TVA. In cazul in care vanzatorul a achitat si dedus TVA la achizitia respectivului teren, vanzarea ulterioara fara TVA a aceluiasi teren va determina un cost cu TVA-ul, vanzatorul fiind obligat sa restituie la bugetul de stat TVA dedusa initial. Prin urmare, vanzatorul poate fi motivat sa opteze pentru aplicarea TVA pe tranzactie.

In ce priveste impozitul pe profit, din punct de vedere fiscal nu se poate deduce amortizarea terenurilor, dar companiile pot deduce cheltuielile legate de tranzactie. Cu toate acestea, o deducere fiscala pentru pretul de achizitie al terenurilor poate fi permisa in tara de rezidenta a cumparatorului.


Exploatarea terenurilor

Venitul impozabil din activitati agricole si forestiere al unei companii este calculat ca diferenta intre venituri si cheltuieli deductibile.

Pentru persoane fizice, impozitarea este specific reglementata, similar cu impozitarea veniturilor din activitati independente :

    • pentru anumite activitati sunt stabilite norme de venit si persoana fizica plateste 16% impozit pe norma stabilita, indiferent de veniturile efectiv realizate. Pentru referinta, cea mai mare norma de venit aplicabila pentru 2013 a fost pentru plante ornamentale (RON 11.773 / ha);
    • pentru alte activitati, profitul se calculeaza pe baza veniturilor si cheltuielilor reale;
    • contributii sociale de sanatate ar putea fi, de asemenea, datorate.


In cazul nerezidentilor, urmatoarele aspecte ar trebui avute in vedere din punct de vedere fiscal:

    • ca regula, veniturile ar fi impozabile in Romania, fiind legate de un bun imobil situat aici; aceasta regula este confirmata, de asemenea, si de prevederile Conventiei model  OECD care dau dreptul statului in care bunul imobil este situat sa impoziteze veniturile legate de bunul respectiv (inclusiv veniturile din agricultura si silvicultura);
    • tara de rezidenta fiscala ar trebui sa permita eliminarea dublei impuneri;
    • nerezidentii ar putea fi nevoiti sa se inregistreze in  scopuri de TVA.


Transferul de teren

In cazul in care o persoana vinde terenuri din patrimoniul personal, intregul venit din vanzare este impozabil cu o rata de impozit cuprinsa intre 1% si 3%, in functie de valoarea pretului si de perioada de detinere. Pentru companii, castigul de capital din vanzarea de terenuri este impozitat cu 16%. Astfel, in cazul in care este de asteptat o crestere semnificativa a preturilor terenurilor, un cost fiscal de 1% -3% din pretul de vanzare s-ar putea dovedi mai eficient in comparatie cu un impozit de 16% pe castigul de capital.

Exista si exceptii, venitul din anumite transferuri fiind neimpozabil: donatiile intre rude pana la gradul 3 si intre soti, precum si mostenirile, in cazul in care succesiunea este finalizata in termen de 2 ani.

TVA-ul este, de asemenea, o problema care trebuie avuta in vedere in cazul vanzarilor de terenuri. Terenurile achizitionate pentru uz personal pot fi vandute fara TVA, in timp ce pentru un teren achizitionat in scopul afacerii (presupunand ca acesta este neconstruibil), vanzatorul poate opta sa aplice TVA.

Acesta este cadrul legal si fiscal aplicabil in prezent. Dar legile din Romania se modifica destul de des si ramane de vazut modul in care piata si practica evolueaza in 2014, primul an in care persoanelor fizice si persoanelor juridice din UE si SEE li se va permite sa detina direct terenuri agricole si forestiere in Romania.

Indiferent de structura aleasa, achizitionarea directa sau printr-o societate din Romania, este recomandabil sa se efectueze o verificare amanuntita a titlului de proprietate, de care depinde si succesul unei vanzari ulterioare.

 

Eva Hegedüs-Brown, avocat, Schoenherr
Oana Manuceanu, director executiv, Schoenherr Tax

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>