15 companii importante din industria carnii au primit trofeul 'Modelul de business pentru Romania'

Companii industria carniiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de organizatorii Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, a premiat liderii de piata din industria carnii si cele mai importante proiecte din Romania, cu sistem integrat de productie.






Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul MADR a inmanat personal trofeele 'Modelul de business pentru Romania' companiilor: Transavia, Smithfield, Kosarom, Agricola, Cris-Tim, Meda, Caroli, Safir, Sergiana, CAI Curtici, C+C, Ferma Zootehnica, Scandia, Aaylex si Nutrientul.


Cele 15 companii premiate s-au remarcat prin investitii in siguranta si calitatea alimentelor pe intreg lantul de productie, asigurand controlul si trasabilitatea produselor, de la producatorul de furaje pana la produsul finit aflat pe raftul magazinelor, dar mai ales prin deschiderea pe care au aratat-o fata de inovatiile din domeniu si implementarea celor mai exigente standarde europene, specifice industriei alimentare.

Costul de productie reprezinta cel mai important determinant al competitivitatii mai ales intr-un sector macinat de evaziune fiscala si concurenta neloiala. In acest context, capacitatea fiecarei companii de a-si mari marja de profit depinde de abilitatea de a controla nivelul costurilor de productie, rezultatul obtinut reprezentand un model de Companii industria carnii 3business pentru toate sectoarele economiei romanesti. Integrarea productiei reprezinta raspunsul multor companii din sectorul industriei carnii la variatiile tot mai impredictibile ale cererii, la variatii generate de dorinta beneficiarilor de a dispune de un nivel cat mai redus al stocurilor si de particularizarea produselor, potrivit cerintelor specifice ale consumatorilor. Rapiditatea cu care producatorii romani de carne si preparate din carne, peste si conserve din carne au reusit sa atinga aceste deziderate, dar si capacitatea de a reconstitui istoricul, incepand de la materia prima pana la productie si distributie, stabileste diferenta, atat in piata locala, cat si pe piata externa.

'Producatorii romani evolueaza intr-o piata europeana extrem de competitiva, care astazi este afectata de embargoul rusesc. De aceea, operatorii romani trebuie sa gaseasca o formula prin care sa se adapteze mai bine cerintelor pietei. Din punct de vedere al productiei vegetale, situatia la zi este mai buna comparativ cu anii precedenti si avem un plus de productie, care ar trebui sa se transforme in produse cu valoare adaugata mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor sa isi garanteze veniturile. Trebuie sa gasim, alaturi de producatori, solutii pentru integrarea productiei vegetale si pentru a scurta lantul de productie, de la ferma la consumator, astfel incat sa devenim mai competitivi, in special pe pietele externe. Trebuie sa ne concentram pe integrarea productiei, pe procesare, astfel incat Romania sa castige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodata, trebuie sa crestem capacitatea interna de productie si in sectorul zootehnic si de stocare, dar si sa gasim noi mecanisme de reactie rapida in caz de criza, fie ca vorbim de restrictii la export sau de aparitia unor boli sau daunatori'—a declarat in cadrul Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Companii industria carnii 2La acest eveniment, dezbaterile au adus din nou in centru atentiei subiecte de maxim interes pentru toate sectoatele industriei carnii din Romania. Tema generala — 'Reinventarea industriei carnii de la A la Z' — a provocat liderii de piata sa trasmita autoritatilor un mesaj clar si concis privind abordarea problemelor industriei, in contextul noilor provocari din mediul politic si economic. La aceeasi masa de discutii s-au asezat reprezentantii autoritatilor, asociatiilor profesionale si cei mai importanti jucatori din toate sectoarele industriei carnii, pentru a stabili impreuna solutii pentru rezolvarea situatiei dificile cu care se confrunta astazi acest sector.

"Producatorii si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat este reprezentat de evaziunea fiscala. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si preparatele din carne", a declarat Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Evaziunea fiscala pe TVA si importurile masive determinate de embargoul impus de Rusia au dus sectorul avicol tot mai aproape de insolventa si faliment, anul 2014 fiind primul din ultimii zece ani in care nu a fost inregistrata o crestere de productie. In acelasi timp, producatorii de carne din sectorul de crestere a porcinelor si bovinelor considera ca, in viitorul apropiat am putea asista la falimentul fermelor de animale din tara si scaderea semnificativa a efectivelor de animale. Daca nu vor fi gasite solutii pentru reducerea TVA la carne, precum si pentru stoparea bolii limbii albastre, producatorii romani de carne si preparate din carne vor fi nevoiti sa inchida fermele si unitatile de procesare, ceea ce ar insemna un volum mai mare de produse importate pe rafturile magazinelor.

Sectorul care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro, prin reprezentantii sai, fie ca vorbim despre sectorul carnii de porc, de pasare, de peste sau cel al conservelor din carne, solicita reducerea TVA pe intreg lantul de productie, mentionand ca 75% din actuala cota TVA de 24% aplicata in Romania, in tot ceea ce inseamna industrie si consum, nu se incaseaza.

Seminarul Integrat INDUSTRIA CARNII.RO este un eveniment de exceptie marca INDUSTRIA CARNII.RO si a reunit in perioada 19-20 noiembrie 2014, la Rin Grand Hotel in sala Bucuresti, cei mai buni specialisti din agricultura, zootehnie si industrie alimentara. Peste 100 de companii din toata tara si peste 250 de invitati au fost prezenti la cea de-a IV-a editie a evenimentului, desfasurat in acest an sub titulatura 'Reinventarea industriei carnii de la A la Z'.



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>