Mai multi oameni de afaceri din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite vor sa intre pe piata agricola romaneasca. La GITEX 2016, cel mai mare targ din Orient, desfasurat la finele lunii octombrie, reprezentantii acestora s-au aratat interesati de starea terenurilor din Romania.
„Acestia stiau de potentialul ridicat pentru exploatare al terenurilor din Romania si de costurile reduse in comparatie cu situatia din Orient”, afirma omul de afaceri Stefan Stanescu, patronul firmei AgriSo, un start-up din agricultura romaneasca, prezent la Dubai World Trade Center.
„Ne-au contactat mai multi investitori arabi, interesati de situatia terenurilor agricole din Romania dar si din alte tari din Europa de Est. Noi dezvoltam un software de monitorizare prin satelit si drone al exploatatiilor agricole si avem date concrete privind starea terenurilor. I-am informat de legislatia restrictiva privind achizitia terenurilor de catre straini”, a explicat acesta.
Investitorii arabi s-au declarat interesati in exploatarea mai ales a plantelor furajere, in conditiile in care, in statele din Orient, cultivarea acestora a fost restrictionata.
„Ei au mari probleme cu apa, iar sistemele de irigatii au devenit nesustenabile pentru astfel de exploatatii agricole. Astfel ca focusul se muta pe importuri, iar Europa de Est ar deveni o piata extrem de interesanta pentru ei. Le-ar fi mai ieftin sa cultive aici si sa exporte in Orient, decat sa produca hrana pentru animale la ei in tara”, a mai spus Stanescu.
Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence — Sistem de Informatii pe Securitate Alimentara (SISA), romanii mai detin in proprietate sau arenda putin peste 30% din suprafata de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.
Conform rapoartelor notariale, exista peste un milion de hectare de teren arabil in proprietatea strainilor (italieni 23,4%, nemti 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum si multinationale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.
Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau acest drept.
In prezent, potrivit Agerpres, cele mai active trei zone ale tarii, in functie de numarul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan sunt Timis, Vaslui si Arad. In prezent, in Romania, pretul unui hectar de teren agricol pleaca de la 2.000 de euro si poate ajunge pana la 18.000 de euro, insa in tarile UE poate depasi 30.000 de euro.
Ministerul Agriculturii vrea sa introduca noi reguli pentru vanzarea terenurilor agricole. Potrivit unui proiect de lege, prezentat de ministrul Achim Irimescu, persoanele fizice vor putea achizitiona terenuri agricole in limita a 150 de hectare, iar cele juridice pana la cel mult 1.500 de hectare.
"Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.
Vor fi introduse in lege si alte conditii potrivit carora aceia care cumpara teren sa fi fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura. "Toate aceste conditii vor stabili un alt regim de vanzare a terenurilor agricole din Romania", a adaugat Irimescu.
Fostul secretar de stat in MADR, Adrian Radulescu, afirma, anterior, ca aproape 70% din terenurile vandute catre firme straine ajung, in realitate, la fonduri de investitii.
Romania are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.
Interesul investitorilor vine si ca urmare a faptului ca agricultura romaneasca a inregistrat, in acest an, cel mai bun rezultat din ultimul deceniu. Romania a ajuns cel mai mare exportator de grau din UE. Fermierii romani au exportat 1,2 milioane de tone de grau catre clienti extra-comunitari in iulie si august, primele doua luni ale sezonului comercial curent din agricultura.
Volumul exportat in primele doua luni ale sezonului indica o crestere de 72% fata de perioada similara a exercitiului comercial precedent si un plus de 62% fata de media ultimelor cinci sezoane, arata statistica oficiala.
Cresterea fata de sezonul anterior a permis graului romanesc sa beneficieze din plin de problemele de cu care se confrunta acum pietele agricole din Franta si Germania.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, preluate de Dekalb, business-urile din agricultura ar urma sa treaca in 2016, in premiera, de pragul de 10.000 de firme, fata de 8067 in 2010, 9533 in 2013 si 9929 in 2014, ultima referinta pentru care exista date statistice finale.
Cele mai multe firme din agricultura sunt inregistrate in Regiunea Sud-Est (21,15%), urmata de Sud (19,41%) si Vest (13,03 %). Analiza arata, totodata, ca numarul salariatilor din agricultura romaneasca (inregistrati oficial) este prognozat sa ajunga, anul acesta, la peste 50.000 de oameni, de la nivelul de 37.656 angajati declarati oficial in 2010.
Spre comparatie, in 2011 au fost inregistrati in plata 41.437 de salariati, in 2012 au fost 43.997, iar in 2014, ultimul an pentru care exista datele finale – 48.066.
Specialistii de la Syngenta Romania sustin ca agricultura romaneasca se indreapta catre productii tot mai mari, insa pericolul exploatarii intensive si nesustenabile a terenurilor risca sa amaneteze viitorul agroalimentar al tarii.
“Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maximum potentialul pamantului, ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare”, afirma Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta Romania si Republica Moldova.
„Se lucreaza la potential maxim fiecare hectar pentru a se obtine o productie cat mai mare. Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu il constituie lucrarile necorespunzatoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilitatii solului, la eroziune si limitarea surselor de apa“, a mai spus expertul.
AgriSo este o companie romaneasca care dezvolta o aplicatie pentru telefon sau tableta, destinata fermierilor, prin intermediul careia acestia pot afla informatii relevante despre situatia terenurilor agricole, cu ajutorul imaginilor din satelit sau prin intermediul unor drone.
„Aplicatia AgriSo – www.agriso.ro – ofera o evidenta mai buna a costurilor pentru cresterea productivitatii, rotatia culturilor, masuratori ale solelor si introducerea altelor noi dar si masuratori ale operatiunilor efectuate in camp zi de zi ca si suprafata lucrata, monitorizarea utilajelor, viteza sau numarul de ore in care a stationat operatorul cu motorul pornit, pana la declaratii Apia, evidenta diferitelor cantitati de input-uri aplicate pe fiecare sola in parte, a cantitatilor recoltate din fiecare sola, a soiurilor celor mai productive, precum si multe alte functii foarte utile pentru fermieri”,a declarat Stefan Stanescu, dezvoltatorul aplicatiei si unul dintre managerii startup-ului.
Startup-ul AgriSo este prezent la targul agricol Indagra, care se desfasoara intre 2-6 noiembrie, la Bucuresti. La eveniment participa 260 de expozanti, producatori agricoli, companii producatoare de seminte si firme specializate in asistenta in agricultura, printre care si Agriso.
18-07-2025 Stiri agricole
Artesana, brandul românesc de lactate artizanale recunoscut pentru autenticitate și calitate fără compromis, anunțăsemnarea unui parteneriat strategic cu Booster Capital. Tranzacția, semnată oficial pe 14 iulie, marchează exit-ul complet al fondului ROCA Investments și atragerea de capital proaspăt pentru susținerea planurilor ambițioase de creștere. Mai multe>>
18-07-2025 Stiri agricole
Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>