Investitorii arabi, interesati de piata agricola din Romania

Investitorii arabi interesati de piata agricola din RomaniaMai multi oameni de afaceri din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite vor sa intre pe piata agricola romaneasca. La GITEX 2016, cel mai mare targ din Orient, desfasurat la finele lunii octombrie, reprezentantii acestora s-au aratat interesati de starea terenurilor din Romania.


„Acestia stiau de potentialul ridicat pentru exploatare al terenurilor din Romania si de costurile reduse in comparatie cu situatia din Orient”, afirma omul de afaceri Stefan Stanescu, patronul firmei AgriSo, un start-up din agricultura romaneasca, prezent la Dubai World Trade Center.

„Ne-au contactat mai multi investitori arabi, interesati de situatia terenurilor agricole din Romania dar si din alte tari din Europa de Est. Noi dezvoltam un software de monitorizare prin satelit si drone al exploatatiilor agricole si avem date concrete privind starea terenurilor. I-am informat de legislatia restrictiva privind achizitia terenurilor de catre straini”, a explicat acesta.

Investitorii arabi s-au declarat interesati in exploatarea mai ales a plantelor furajere, in conditiile in care, in statele din Orient, cultivarea acestora a fost restrictionata.

„Ei au mari probleme cu apa, iar sistemele de irigatii au devenit nesustenabile pentru astfel de exploatatii agricole. Astfel ca focusul se muta pe importuri, iar Europa de Est ar deveni o piata extrem de interesanta pentru ei. Le-ar fi mai ieftin sa cultive aici si sa exporte in Orient, decat sa produca hrana pentru animale la ei in tara”, a mai spus Stanescu.

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence — Sistem de Informatii pe Securitate Alimentara (SISA), romanii mai detin in proprietate sau arenda putin peste 30% din suprafata de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.

Conform rapoartelor notariale, exista peste un milion de hectare de teren arabil in proprietatea strainilor (italieni 23,4%, nemti 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum si multinationale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau acest drept.

In prezent, potrivit Agerpres, cele mai active trei zone ale tarii, in functie de numarul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan sunt Timis, Vaslui si Arad. In prezent, in Romania, pretul unui hectar de teren agricol pleaca de la 2.000 de euro si poate ajunge pana la 18.000 de euro, insa in tarile UE poate depasi 30.000 de euro.

 

RESTRICTII PENTRU ACHIZITIA DE TERENURI

Ministerul Agriculturii vrea sa introduca noi reguli pentru vanzarea terenurilor agricole. Potrivit unui proiect de lege, prezentat de ministrul Achim Irimescu, persoanele fizice vor putea achizitiona terenuri agricole in limita a 150 de hectare, iar cele juridice pana la cel mult 1.500 de hectare. 

"Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.

Vor fi introduse in lege si alte conditii potrivit carora aceia care cumpara teren sa fi fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura. "Toate aceste conditii vor stabili un alt regim de vanzare a terenurilor agricole din Romania", a adaugat Irimescu.

Fostul secretar de stat in MADR, Adrian Radulescu, afirma, anterior, ca aproape 70% din terenurile vandute catre firme straine ajung, in realitate, la fonduri de investitii.

Romania are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.

 

REZULTATE RECORD IN AGRICULTURA

Interesul investitorilor vine si ca urmare a faptului ca agricultura romaneasca a inregistrat, in acest an, cel mai bun rezultat din ultimul deceniu. Romania a ajuns cel mai mare exportator de grau din UE. Fermierii romani au exportat 1,2 milioane de tone de grau catre clienti extra-comunitari in iulie si august, primele doua luni ale sezonului comercial curent din agricultura.

Volumul exportat in primele doua luni ale sezonului indica o crestere de 72% fata de perioada similara a exercitiului comercial precedent si un plus de 62% fata de media ultimelor cinci sezoane, arata statistica oficiala.

Cresterea fata de sezonul anterior a permis graului romanesc sa beneficieze din plin de problemele de cu care se confrunta acum pietele agricole din Franta si Germania.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, preluate de Dekalb, business-urile din agricultura ar urma sa treaca in 2016, in premiera, de pragul de 10.000 de firme, fata de 8067 in 2010, 9533 in 2013 si 9929 in 2014, ultima referinta pentru care exista date statistice finale.

Cele mai multe firme din agricultura sunt inregistrate in Regiunea Sud-Est (21,15%), urmata de Sud (19,41%) si Vest (13,03 %). Analiza arata, totodata, ca numarul salariatilor din agricultura romaneasca (inregistrati oficial) este prognozat sa ajunga, anul acesta, la peste 50.000 de oameni, de la nivelul de 37.656 angajati declarati oficial in 2010.

Spre comparatie, in 2011 au fost inregistrati in plata 41.437 de salariati, in 2012 au fost 43.997, iar in 2014, ultimul an pentru care exista datele finale – 48.066.

 

ATENTIE LA MEDIU!

Specialistii de la Syngenta Romania sustin ca agricultura romaneasca se indreapta catre productii tot mai mari, insa pericolul exploatarii intensive si nesustenabile a terenurilor risca sa amaneteze viitorul agroalimentar al tarii.

“Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maximum potentialul pamantului, ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare”, afirma Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta Romania si Republica Moldova.

„Se lucreaza la potential maxim fiecare hectar pentru a se obtine o productie cat mai mare. Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu il constituie lucrarile necorespunzatoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilitatii solului, la eroziune si limitarea surselor de apa“, a mai spus expertul.

 



AgriSo este o companie romaneasca care dezvolta o aplicatie pentru telefon sau tableta, destinata fermierilor, prin intermediul careia acestia pot afla informatii relevante despre situatia terenurilor agricole, cu ajutorul imaginilor din satelit sau prin intermediul unor drone.

Aplicatia AgriSowww.agriso.ro – ofera o evidenta mai buna a costurilor pentru cresterea productivitatii, rotatia culturilor, masuratori ale solelor si introducerea altelor noi dar si masuratori ale operatiunilor efectuate in camp zi de zi ca si suprafata lucrata, monitorizarea utilajelor, viteza sau numarul de ore in care a stationat operatorul cu motorul pornit, pana la declaratii Apia, evidenta diferitelor cantitati de input-uri aplicate pe fiecare sola in parte, a cantitatilor recoltate din fiecare sola, a soiurilor celor mai productive, precum si multe alte functii foarte utile pentru fermieri”,a declarat Stefan Stanescu, dezvoltatorul aplicatiei si unul dintre managerii startup-ului.

Startup-ul AgriSo este prezent la targul agricol Indagra, care se desfasoara intre 2-6 noiembrie, la Bucuresti. La eveniment participa 260 de expozanti, producatori agricoli, companii producatoare de seminte si firme specializate in asistenta in agricultura, printre care si Agriso.

keysFin

  

Noutati

Agenda Forumului Național “Viitorul Agriculturii” - 5 Iunie 2025

29-05-2025 Stiri agricole

Agenda Forumului Național “Viitorul Agriculturii” - 5 Iunie 2025

5 Iunie 2025, Crowne Plaza, Bl. Poligrafiei nr.1, BucurestiObiectivul reuniunii: Lansarea unor inițiative multi-parteneriale pentru sprijinirea transformării agriculturii românești într-una competitivă, sustenabilă și rezilientă, printr-o nouă abordare sistemică și integrată a programelor naționale strategice: Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de plată până la data de 13 iunie 2025 inclusiv !

29-05-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de plată până la data de 13 iunie 2025 inclusiv !

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că termenul de depunere a Cererilor de plată, în cadrul Campaniei 2025, a fost prelungit până la data de 13 iunie 2025 inclusiv, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 179/21.05.2025 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 489 din 26.05.2025. Mai multe>>

Raport PwC: Agricultura, mineralele și energia, priorități majore de investiții pentru reconstrucția Ucrainei

29-05-2025 Stiri agricole

Raport PwC: Agricultura, mineralele și energia, priorități majore de investiții pentru reconstrucția Ucrainei

Economia ucraineană are nevoie de aproximativ 524 de miliarde de dolari în următorii zece ani pentru redresare și creștere, potrivit raportului RDNA4 al Băncii Mondiale. Investițiile strategice în reconstrucție și modernizare sunt esențiale pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru stabilitatea sa pe termen lung, oferind totodată oportunitatea de a reconstrui și consolida sectoare-cheie. Conform PwC, principalele industrii care oferă oportunități semnificative sunt agricultura, ene... Mai multe>>

Academia Digital Agri Challenge, eveniment de succes dedicat studenților și-a desemnat echipele câștigătoare în finala găzduită de USAMV Cluj-Napoca. Premii totale de 4.500 euro

29-05-2025 Stiri agricole

Academia Digital Agri Challenge, eveniment de succes dedicat studenților și-a desemnat echipele câștigătoare în finala găzduită de USAMV Cluj-Napoca. Premii totale de 4.500 euro

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a găzduit ediția  a II-a a Academiei Digital Agri Challenge – etapa finală a concursului Digital AgriChallenge, un concept inovator dedicat studenților de la universități și facultăți de profil din România. Mai multe>>

AFIR pune la dispoziția GAL-urilor o platformă informatică pentru testare în vederea implementării proiectelor

26-05-2025 Afaceri rurale

AFIR pune la dispoziția GAL-urilor o platformă informatică pentru testare în vederea implementării proiectelor

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pune la dispoziția publicului un nou instrument informatic, dedicat Grupurile de Acțiune Locală (GAL) care au obținut finanțare prin intervenția DR-36 LEADER Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). Acest demers al Agenției completează procesul de digitalizare a actului administrativ, ceea ce va permite eficientizarea activităților desfășurate de GAL. Mai multe>>

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027; Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>