Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, anunță cele 10 antreprenoare selectate în programul Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.
Au fost primite 56 de aplicații, iar în urma selecției finale, 10 antreprenoare au intrat în program. Acestea vor beneficia de o perioadă intensivă de creștere a afacerii și mentorat personalizat, sesiuni de training și sprijin continuu, acces la o comunitate internațională de specialiști din industrie și șansa de a câștiga două granturi, unul de 10.000 de euro și respectiv 5.000 de euro.
EIT Food este cea mai amplă inițiativă de inovație alimentară din Europa, construită ca un consorțiu de actori-cheie din industria alimentară, startupuri, centre de cercetare și universități din întreaga Europă. Este una dintre cele nouă Comunități de Cunoaștere și Inovație (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat în 2008 pentru a promova inovația și antreprenoriatul în Europa. Scopul EIT Food este de a „asigura viitorul” sistemului alimentar, ceea ce presupune construirea unei comunități incluzive care să „susțină inovația în toate etapele dezvoltării unei afaceri.”
Programul de accelerare are mai multe componente esențiale pentru antreprenoarele din domeniu. Pe parcursul a șase luni, participantele vor avea acces gratuit la sesiuni interactive de training, desfășurate într-un cadru practic și aplicat.
Iată lista celor 10 participante admise în program:
1. Anda Luca. Propune grădini peisagistice bazate pe permacultură, cu plante ornamentale, comestibile și medicinale, care includ și soluții ecologice pentru grădinărit urban bazate pe utilizarea inteligenței artificiale.
2. Cristina Jar. Dezvoltă un ecosistem de decizie bazat pe senzori, date din soluri similare și AI, pentru a optimiza intervențiile și rezultatele în agricultura ecologică.
3. Ioana Mihai. MORI – colive de viață reinterpretează coliva tradițională într-un desert modern, cu ingrediente premium precum fistic, ciocolată sau mango.
4. Irina Brinovanu. Creează o băutură vegetală din hrișcă organică, ca alternativă la laptele clasic.
5. Mădălina Elena Borsău. Lansează o pastă vegetală sănătoasă, pe bază de mazăre, cu indice glicemic scăzut, ca alternativă la produsele procesate.
6. Miruna-Elena Iliescu. NutriBlocuri este o fermă urbană verticală care produce verdețuri fără sol, cu apă puțină și fără pesticide, între blocuri, pentru alimentație sănătoasă în oraș.
7. Miruna Șefan. Propune un lanț alimentar scurt și sustenabil, de la cultivarea cerealelor integrale la gustări sănătoase, precum batoane, cereale sau chipsuri naturale, fără aditivi sau zahăr în exces.
8. Nona Rotariu. Dezvoltă sere subterane care produc legume tot anul, cu energie minimă și emisii zero. Sistemul folosește căldura naturală a solului, compost și panouri solare.
9. Ruxanda Florentina. Propune un punct gastronomic cu preparate tradiționale reinterpretate, gătite cu ingrediente bio din propria grădină.
10. Thea Gherdan. Proon-Tech sprijină reîmpădurirea și agricultura prin vehicule autonome cu AI și capsule SCION bioimprimate, contribuind la obiectivele globale de sustenabilitate.
Totodată, participantele primesc sprijin personalizat de la experți în business, prin sesiuni individuale, și sunt ghidate de antreprenori cu experiență, care le ajută să-și dezvolte afacerea strategic și practic.
„Cele 10 antreprenoare selectate în ediția 2025 propun inovații diverse – de la agricultură de precizie și produse plant-based până la soluții smart pentru urban farming – care contribuie la modernizarea și sustenabilizarea sectorului agroalimentar. Am observat în procesul de selecție o preocupare a antreprenoarelor pentru măsuri sustenabile care transformă agricultura. După cum arată cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood lansat de Impact Hub Bucharest și Startarium, este nevoie de creșterea gradului de inovație în agricultura locală, care să implementeze aceste politici sustenabile, tehnologii avansate și o mai bună cooperare între actorii din ecosistem”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.
EWA le oferă participantelor ocazia să ia parte la evenimente antreprenoriale și sesiuni de networking alături de experți, mentori și alte antreprenoare din agrifood. Comunitatea activă, formată din peste 100 de mentori din toată Europa, creează un context internațional valoros pentru dezvoltare și colaborare.
Calendarul programului include un eveniment de matchmaking în 19 iunie, urmat de sesiunile de mentorat, traininguri și evenimente dedicate în perioada iunie – noiembrie 2025. Programul EWA se încheie cu Demo Day în 19 noiembrie 2025.
Programul Empowering Women in Agrifood 2025 se adresează antreprenoarelor din domeniul agroalimentar, cu o idee de business sau o afacere deja înființată, de pe întreg teritoriul României. Aceste companii trebuie să aibă o vechime de cel mult trei ani și să nu fi beneficiat, în acest timp, de o finanțare mai mare de 60.000 de euro din fonduri private sau publice.
În cele trei ediții desfășurate până acum, EWA a susținut 30 de antreprenoare din sectorul agrifood și a oferit în total 45.000 de euro finanțare.
Premiul întâi, de 10.000 de euro, a fost obținut de Tania Nicoară, fondatoarea Unison, un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele lor sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte noi produse pe bază de plante.
Mihaela Șipoș de la Happy Treats a obținut premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro. Startupul a urmărit dezvoltarea unei ferme de insecte, care să se concentreze pe trei direcții principale: producția de produse finite, respectiv recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, precum și insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme. Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă, folosite ulterior ca fertilizant natural pentru culturile agricole.
Mai multe detalii despre programul Empowering Women in Agrifood sunt disponibile aici.
***
Despre organizatori
Despre EIT FOOD
EIT Food este cea mai mare și mai dinamică comunitate de inovație alimentară din lume. Accelerăm inovația pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care să producă alimente sănătoase și sustenabile pentru toți.
Sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, investim în proiecte, organizații și persoane care ne împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. Deblocăm potențialul de inovare în afaceri și universități și creăm și scalăm startupuri agroalimentare pentru a aduce noi tehnologii și produse pe piață. Echipăm antreprenorii și profesioniștii cu abilitățile necesare pentru a transforma sistemul alimentar și pentru a pune consumatorii în centrul activității noastre, ajutând la construirea încrederii prin reconectarea acestora la originile alimentelor lor.
Suntem una dintre cele nouă comunități de inovare înființate de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în întreaga Europă.
Aflați mai multe accesând www.eitfood.eu sau urmăriți-ne prin intermediul rețelelor sociale: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube și Instagram.
Despre Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 110 de locații din peste 60 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială, Startarium.
Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezintă oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub în calitate de punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
12-06-2025 Targuri si expozitii
Vor fi prezentate și cele mai noi soiuri brevetate la OSIM de către Stațiunea de Cercetare Horticolă – Luna albă și Splendoria. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are plăcerea să invite iubitorii de trandafiri la evenimentul anual ”Parfum de Cluj”, în 14 iunie, între orele 10.00 – 18.00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH). Mai multe>>
12-06-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și partenerul principal Rompetrol, cu sprijinul Climate-KIC, au deschis înscrierile pentru Romania ClimAccelerator, acceleratorul startupurilor verzi, care se desfășoară între 11 iunie și 11 august 2025. Programul susține dezvoltarea startupurilor verzi care propun soluții inovatoare în domenii precum mobilitate urbană, energie regenerabilă, agricultură inteligentă pentru climă, Mai multe>>
12-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai – 06 iunie 2025, plăți pentru anul de cerere 2024, în suma totală 104.676.932,20 lei (21.038.860,67 euro), astfel: Mai multe>>
11-06-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că vineri, 13 iunie, este termenul limită de depunere a cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2025. Cererile de plată se depun electronic, prin accesarea aplicației IPA-Online. Mai multe>>
09-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor(ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna martie / trimestrul I 2025 Mai multe>>
06-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat astăzi, 02 iunie 2025, autorizarea la plată a intervențiilor pentru sprijinul cuplat, aferente Campaniei 2024. Cuantumurile unitare ale plăților directe pentru intervențiile prevăzute la art.1 din Ordinul MADR nr. 185/28.05.2025 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2024, Mai multe>>
06-06-2025 Afaceri agricole
Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, anunță cele 10 antreprenoare selectate în programul Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Mai multe>>
04-06-2025 Afaceri agricole
Dorin Bob, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Transilvania, cu activități importante în domeniul agro-alimentar și imobiliar, a obținut două finanțări europene în valoare totală de 4,6 milioane de euro pentru extinderea activităților agricole în județul Satu Mare, prin înființarea de noi plantații de alun, reconversia unei livezi, instalarea unor sisteme moderne de irigații și dotarea cu tehnologie de top. Mai multe>>
04-06-2025 Targuri si expozitii
Corteva Agronomy Day 2025 revine pe 6 iunie în localitatea Grabaț, județul Timiș,in cadrul fermei Fangmeier aducând în prim-plan cele mai noi inovații și soluții pentru fermierii români. Evenimentul, organizat de Corteva Agriscience, se anunță a fi un punct de întâlnire esențial pentru agricultorii interesați de tehnologii moderne și practici sustenabile. Mai multe>>
04-06-2025 Stiri agricole
Golin își extinde portofoliul de companii listate la bursă printr-o nouă colaborare strategică cu Agroland, grup antreprenorial românesc, activ în retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală. Mai multe>>
29-05-2025 Stiri agricole
5 Iunie 2025, Crowne Plaza, Bl. Poligrafiei nr.1, BucurestiObiectivul reuniunii: Lansarea unor inițiative multi-parteneriale pentru sprijinirea transformării agriculturii românești într-una competitivă, sustenabilă și rezilientă, printr-o nouă abordare sistemică și integrată a programelor naționale strategice: Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>