Agricultura din Romania se afla pe un trend ascendent. Anul acesta, reprezentantii MADR au inclus pe lista de obiective sustinerea productiei autohtone, acordarea subventiilor catre fermieri sau crearea cooperativelor. Totodata, mediul de business din Romania incearca in continuare sa tina pasul cu schimbarile ce au loc la nivel local si international si sa se adapteze pentru a ramane competitivi si a creste productia. Pe 23 noiembrie unii dintre cei mai importanti jucatori din sectorul agricol au prezentat, in cadrul “Romanian Food & Agribusiness Conference 2017”, cateva perspective si solutii pentru cresterea agriculturii romanesti:
ELENA TATOMIR – Director General in cadrul Directiei Generale Politici Agricole, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a deschis conferinta si a oferit cateva aspecte importante referitoare la industrie: 2017 a fost un an agricol bun, iar ponderea medie a agriculturii in PIB, in ultimii 10 ani, este de 5,2%. In privinta exporturilor, cerealele au cea mai mare pondere, cu mentiunea ca ar trebui sa punem accent pe zootehnie si procesare. Mai mult, aceasta a precizat ca institutia in care lucreaza incurajeaza asocierea. In acest sens, s-a facut o intreaga campanie la nivelul Directiilor Agricole pentru crearea de cooperative si grupuri de producatori. Unul dintre exemplele de reusita este cel al programului de sprijin pentru tomate. Pana pe data de 7 noiembrie 2017, a fost inregistrat un numar de 195 de beneficiari ai programului de sustinere a tomatelor cultivate in spatii protejate din ciclul II, care au fost platiti cu suma de 2.628.873 lei. De asemenea, aceasta a mentionat ca lucrurile se misca intr-un sens pozitiv, iar acest lucru se intampla si datorita raspunsurilor pe care le trimit la solicitarile fermierilor.
LAURENTIU BACIU – Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania considera ca 2017 a fost un an agricol destul de bun. Chiar daca la unele culturi, de exmplu la grau si porumb, s-a ajuns la productii mari la hectar, inca suntem la jumatatea potentialului pamantului romanesc. El a mentionat ca s-au luat cateva decizii in favoarea fermierilor, hotarari pe care le-au asteptat de mai bine de 20 de ani. Chiar si cu aceste schimbari, exista o serie de aspecte ce necesita o imbunatatire. Acesta a adus in discutie faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a dus la inchiderea mai multor abatoare, fapt ce i-a determinat pe fermieri sa renunte sa mai creasca animale. Efectul pe termen lung? Disparitia treptata a zootehniei, o piata importanta pentru cultura vegetala. De asemenea, a subliniat ca programul de sustinere a tomatelor ar trebui extins si la alte legume si ca Romania ar trebui sa isi protejeze mai mult terenurile, facand referire la liberalizarea pietei.
In continuarea discutiilor, CORNEL STEFAN – Director in cadrul Directiei Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala si Infrastructura Rurala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a confirmat faptul ca Romania se afla pe un trend ascendent cu produse, cantitativ si calitativ, bune. „Pe partea de procesare, nu avem acea dorinta din partea procesatorilor de a dezvolta capacitatile de productie. Pe scurt, fiind la final de an si incercand sa oferim o concluzie pentru programul PNDR 2014-2020, avem o absorbtie de aproximativ 33%. Avem 53 de proiecte deja contractate si inca 120 de proiecte in curs de evaluare si contractare, iar in primele luni ale anului viitor vom incepe sesiuni de deschidere proiecte.”
AURICA GAGU – Director Adjunct, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank a prezentat mai multe solutii de finantare pentru sectorul agricol, cu accent pe urmatoarele aspecte: credite acordate in cadrul unor Programe cu finantare externa, alte tipuri de credite acordate de Banca, noi produse de creditare pentru fermieri in conformitate cu OUG 43/2013 completata prin OUG nr. 22/2017, 48 birouri de consiliere clienti, posibili parteneri in implementarea proiectelor europene de succes, principalele aspecte in abordarea proiectelor cu fonduri UE, finantare pentru IMM-uri prin programe externe, finantari BEI, finantari prin Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri, finantari prin Programul Romano-Elvetian, Programul PROSME, modul de lucru in cadrul EEN.
SORIN MINEA – Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta a discutat in cadrul evenimentului despre provocarile intampinate in industrie, dar si despre criza preturilor „Industria din Romania supravietuieste. Aici nu se controleaza preturile. Preturile sunt dictate de piata. „Intrebat de unde provine materia prima, in general, acesta raspunde: „carnea de porc provine in procent de 75-80% din produse interne si sunt multumit de calitate; carnea de vita 60-70% sunt produse interne, iar restul din Brazilia, Argentina, Polonia. Sunt unul dintre vanzatorii de carne de oaie, iar sursa este Noua Zeelanda. De ce? As cumpara si de la taranii romani, dar le cer sa imi vanda acelasi lucru de fiecare data si sa nu-mi ofere oaia intreaga. Am nevoie de diferite piese: cotlete, pulpe etc. Marea oportunitate in Romania este oferita de carnea de rata si gasca. Nu produce nimeni rate in Romania. Cumpar din Bulgaria si China.”
FLORIN CAPATANA – Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania: „Anul 2017, din perspectiva noastra, a fost un an bun. Consumul si apetitul pentru consum a crescut, iar acest lucru se vede in cifre. Vorbim despre un 2017 care ne-a facut sa fim increzatori ca se poate sa inovam si sa ne indreptam intr-o directie mai buna: s-au dezvoltat linii de comert online. Nu in ultimul rand, vorbim despre un an al provocarilor si ne referim aici la legislatie si impactul financiar. Ultimele schimbari au facut sa se mai piarda din vedere predictibilitatea de care toti avem nevoie.” Acesta a precizat si cateva momente care au marcat evolutia anului in curs: „am reusit sa realizam proiecte avand sprijin din programele Ministerului (ex. Programul tomatelor), am acoperit din necesarul intern mai mult, am creat anumite cooperative, nu este suficient. Pe viitor, incercam sa-i aducem pe toti la aceeasi masa de discutie. Succesul unui business va aparea atunci cand vor fi unul langa celalalt pentru ca atunci vor putea negocia cu lanturile comerciale.”
ALEXANDRU GHEORGHE – Proprietar in cadrul Somalex: „Avem o ferma de 3400 de ha in judetul Ialomita, iar principala noastra activitate este cultivarea (grau, floarea soarelui, porumb etc.) Anul acesta se afla pe un trend ascendent, exceptand problemele intampinate cu productia de floarea soarelui (pierderi de 25% din productie). Ne comparam cu piata Marii Negre, cu Rusia si Ucraina, a caror agricultura a crescut intr-un ritm accelerat. Important de mentionat este ca agricultorii si-au dezvoltat in ultimii ani capacitatea de depozitare.” Acesta a mai precizat ca intr-o astfel de industrie, trebuie luati in calcul factorii climatici. A mentionat, de asemenea, ca in ceea ce priveste sprijinul cu fonduri europene, exista speranta ca nivelul sustinerii va fi identic cu cel din vest.
CORNEL CARAMIZARU – Director General, FrieslandCampina a deschis cea de-a doua sesiune a evenimentului si a precizat urmatoarele aspecte referitoare la parcursul domeniului in care lucreaza: „Pentru noi, cei care activam in industria lactatelor, anul 2017 a fost unul bun, dar un an mai greu decat ne asteptam. In acest moment, consumul creste, increderea este ridicata, dar pot aparea mai multe elemente care pot afecta industria. In ceea ce priveste anul 2018, putem spune ca este destul de incert, cu un amestec de probleme si oportunitati.” Intrebat daca va continua sa investeasca, Cornel Caramizaru a completat: „In fiecare an investim sume considerabile in dezvoltare pentru a asigura sustenabilitatea business-ului. Anul acesta am investit 1,3 milioane de euro intr-o linie de productie in fabrica din Cluj-Napoca. Suntem aici pentru viitor. Chiar daca ne asteapta ani grei, acest lucru nu inseamna ca nu investim. Investim pe termen lung si avem deja planurile facute: investim in oameni si in inovatie.”
CARMINA PARASCHIV conduce compania Ana si Cornel, o afacere de familie care produce mezeluri si comercializeaza in 20 de judete din Romania: „2017 a fost un an mai greu decat anul trecut. Consider ca acest lucru a fost generat si de cresterea preturilor cu 15%. Cu investitii in oameni si in tehnologie am reusit sa mentinem vanzarile. Pentru anul viitor, depindem foarte mult de import. Daca pretul carnii o sa fie bun, vom fi profitabili.” Intrebata ce parere are despre lipsa de personal, Carmina Paraschiv raspunde: „Nu stiu daca suntem in fata unei lipse de personal. Cred ca angajatorii trebuie sa-si adapteze ofertele la nevoile angajatilor. Consider ca ambele parti pot imbunatati o relatie de colaborare. Nu totul se invarte in jurul salariului. Ar trebui sa adaugam apreciere, respect si implicare. Managementul inseamna un mix al talentelor, fiecare om are un talent, iar datoria managerului este sa-l descopere si sa-si motiveze angajatul.”
Urmatoarea prezentare a vizat Principalele modificari ale Codului Fiscal incepand cu 01.01.2018 si impactul acestora asupra industriei. NARCISA CHIRILA – Tax Manager, PKF Finconta a adus mai multe lamuriri cu privire la: plata defalcata a TVA (cine, cand si cum se aplica mecanismul platii defalcate a TVA; Cine este obligat sa plateasca TVA in cont distinct; Ce sume pot fi incasate in contul de TVA; Principalele contraventii si sanctionarea lor; Propunerile de modificare - forma care se discuta in Senat), principalele modificari legislative impozit pe profit si principalele modificari legislative contributii sociale si impozit pe venit. In prima parte a prezentarii, aceasta a mentionat ca mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba nicio regula fiscala existenta in domeniul TVA. In acest sens, nu se modifica: regulile de exigibilitate a TVA, regulile de inscriere a operatiunilor in decontul de TVA, regulile de rambursare a TVA de la bugetul de stat, termenul de depunere a decontului de TVA, termenul de plata a TVA catre bugetul de stat, nu sunt obligatii suplimentare de raportare etc.
MARIUS BICU – Managing Partner, Unilact Transilvania – De la Ferma „Spre deosebire de anii anteriori, nu ne-am planificat investitii in utilaje si extindere. Am investit in marketing si rebranding. Suntem o afacere de familie si alaturi de inca 70 de oameni facem branzeturi in judetul Alba. Pentru ca lucrurile se schimba, am simtit nevoia unui rebranding. Vom avea o noua gama de produse, branza de burduf.” In cadrul discutiei, Marius Bicu a discutat si despre echipa pe care o conduce: „O investitie mare, care a costat mai mult timp deact bani a fost recrutarea unei echipe noi. Ne-am dat seama ca, in 2016, firma noastra a crescut si ca aveam o dificultate intre a comunica intre noi. In primele sase luni am angajat oameni noi, iar pirncipalele repere au fost: sa fie harnic, istet si modest. Am descoperit ca valoarea noastra cea mai importanta este omenia. Sa angajam cu omenie.”
DORIN COJOCARU – Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui: „Pretul este un studiu complex, inglobeaza toti factorii si costurile. In acest sens, 2017 a fost un an imprevizibil, pretul untului pe bursa a inceput sa creasca din august. Sa fii competiv la raft, sa poti sa vinzi un produs pe care sa il cumpere consumatorul trebuie sa fii competitiv cu oferta care vine din Uniunea Europeana. In Romania, pe zi ce trece se diminueaza furnizorii de produse. Exista 14 judetete in care nu mai sunt fabrici de lapte. Acest lucru va avea repercusiuni in 2018 si va afecta buzunarul consumatorului.”
ALINA CONSTANTINESCU este administrator in cadrul Fermei vegetale Nasul Rosu, o ferma vegetala in conversie ecologica din Romania. Aceasta a expus cateva aspecte despre provocarile pe care le intampina: „Am reusit sa adunam o baza de clienti (prieteni). Pot spune, cu siguranta, ca este o piata in crestere. Ma astept ca anul viitor sa fie si mai bun. Avem cerere mai mare decat oferta. Suntem de parere ca trebuie sa faci un lucru si pe acela sa il faci foarte bine. In momentul de fata, incercam sa ne optimizam procesele.”
ALEXANDRU BEU – Director Comercial in cadrul Wise Finance Solutions, o companie cu peste 9 ani de activitate si proiecte de peste 500.000.000 Euro a incheiat evenimentul. In cadrul prezentarii, acesta a discutat despre: PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA, perioada 2007-2013, cu 79.864 contracte distincte de finantare incheiate, 5,71 mld. € acordati ca sprijin nerambursabil si 86% grad de absorbtie si perioada 2014-2020 cu buget total de 9,85 mld. €, 4 345 proiecte selectate si 890 mil. € valoare proiecte selectate. Alexandru Beu a subliniat principalele prioritati de dezvoltare rurala pentru perioada de programare 2014‐2020 si a punctat mai multe aspecte importante despre finantarile agricole.
Evenimentul “Romanian Food & Agribusiness Conference 2017” a fost organizat de BusinessMark alaturi de: CEC Bank, PKF Finconta, Wise Finance Solutions, Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER), AVIS, Camera de Comert Bilaterala Bulgaria – Romania si Plantam fapte bune in Romania. Partenerii media ai conferintei au fost: AGERPRES, NewMoney, Agrias.ro, Stiriagricole.ro, Lumea Satului, Lumea Satului TV, AGROAZI.RO, AGROstandard.ro, Sanatatea Plantelor, RO.aliment.ro, Revista RO.zootech, Revista Fermierului, Gazeta de Agricultura, Business24, Ziare.com, Financiarul.ro, Financial Market, Curierul National, MoneyBuzz, Property Buzz, PortalManagement, Startups.ro, Gazetadestiri, Administratie.ro, Rbeconnect, PRBox, FinZoom.ro, Manager Express, Jurnalul de Afaceri, Vox Capital, Chalbert, Debizz, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, MediaRabbit, MLM News, Energynomics, Revista Valoarea, Global Manager, Transilvania Business, Roportal.
BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B si pune la dispozitia clientilor sai modele de dezvoltare complexe cu scopul de a-i conecta in mod direct cu mediul de afaceri si de a crea oportunitati de parteneriat strategic. Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations. BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>