Sectorul agricol din Romania la finalul anului 2017. Care sunt previziunile pentru perioada urmatoare?

Sectorul agricol din Romania la finalul anului 2017 - Care sunt previziunile pentru perioada urmatoareAgricultura din Romania se afla pe un trend ascendent. Anul acesta, reprezentantii MADR au inclus pe lista de obiective sustinerea productiei autohtone, acordarea subventiilor catre fermieri sau crearea cooperativelor. Totodata, mediul de business din Romania incearca in continuare sa tina pasul cu schimbarile ce au loc la nivel local si international si sa se adapteze pentru a ramane competitivi si a creste productia. Pe 23 noiembrie unii dintre cei mai importanti jucatori din sectorul agricol au prezentat, in cadrul “Romanian Food & Agribusiness Conference 2017”, cateva perspective si solutii pentru cresterea agriculturii romanesti: 


ELENA TATOMIR – Director General in cadrul Directiei Generale Politici Agricole, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a deschis conferinta si a oferit cateva aspecte importante referitoare la industrie: 2017 a fost un an agricol bun, iar ponderea medie a agriculturii in PIB, in ultimii 10 ani, este de 5,2%. In privinta exporturilor, cerealele au cea mai mare pondere, cu mentiunea ca ar trebui sa punem accent pe zootehnie si procesare. Mai mult, aceasta a precizat ca institutia in care lucreaza incurajeaza asocierea. In acest sens, s-a facut o intreaga campanie la nivelul Directiilor Agricole pentru crearea de cooperative si grupuri de producatori. Unul dintre exemplele de reusita este cel al programului de sprijin pentru tomate. Pana pe data de 7 noiembrie 2017, a fost inregistrat un numar de 195 de beneficiari ai programului de sustinere a tomatelor cultivate in spatii protejate din ciclul II, care au fost platiti cu suma de 2.628.873 lei. De asemenea, aceasta a mentionat ca lucrurile se misca intr-un sens pozitiv, iar acest lucru se intampla si datorita raspunsurilor pe care le trimit la solicitarile fermierilor.

LAURENTIU BACIU – Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania considera ca 2017 a fost un an agricol destul de bun. Chiar daca la unele culturi, de exmplu la grau si porumb, s-a ajuns la productii mari la hectar, inca suntem la jumatatea potentialului pamantului romanesc. El a mentionat ca s-au luat cateva decizii in favoarea fermierilor, hotarari pe care le-au asteptat de mai bine de 20 de ani. Chiar si cu aceste schimbari, exista o serie de aspecte ce necesita o imbunatatire. Acesta a adus in discutie faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a dus la inchiderea mai multor abatoare, fapt ce i-a determinat pe fermieri sa renunte sa mai creasca animale. Efectul pe termen lung? Disparitia treptata a zootehniei, o piata importanta pentru cultura vegetala. De asemenea, a subliniat ca programul de sustinere a tomatelor ar trebui extins si la alte legume si ca Romania ar trebui sa isi protejeze mai mult terenurile, facand referire la liberalizarea pietei.

In continuarea discutiilor, CORNEL STEFAN – Director in cadrul Directiei Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala si Infrastructura Rurala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a confirmat faptul ca Romania se afla pe un trend ascendent cu produse, cantitativ si calitativ, bune. „Pe partea de procesare, nu avem acea dorinta din partea procesatorilor de a dezvolta capacitatile de productie. Pe scurt, fiind la final de an si incercand sa oferim o concluzie pentru programul PNDR 2014-2020, avem o absorbtie de aproximativ 33%. Avem 53 de proiecte deja contractate si inca 120 de proiecte in curs de evaluare si contractare, iar in primele luni ale anului viitor vom incepe sesiuni de deschidere proiecte.”

AURICA GAGU – Director Adjunct, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank a prezentat mai multe solutii de finantare pentru sectorul agricol, cu accent pe urmatoarele aspecte: credite acordate in cadrul unor Programe cu finantare externa, alte tipuri de credite acordate de Banca, noi produse de creditare pentru fermieri in conformitate cu OUG 43/2013 completata prin OUG nr. 22/2017, 48 birouri de consiliere clienti, posibili parteneri in implementarea proiectelor europene de succes, principalele aspecte in abordarea proiectelor cu fonduri UE, finantare pentru IMM-uri prin programe externe, finantari BEI, finantari prin Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri, finantari prin Programul Romano-Elvetian, Programul PROSME, modul de lucru in cadrul EEN.

SORIN MINEA – Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta a discutat in cadrul evenimentului despre provocarile intampinate in industrie, dar si despre criza preturilor „Industria din Romania supravietuieste. Aici nu se controleaza preturile. Preturile sunt dictate de piata. „Intrebat de unde provine materia prima, in general, acesta raspunde: „carnea de porc provine in procent de 75-80% din produse interne si sunt multumit de calitate; carnea de vita 60-70% sunt produse interne, iar restul din Brazilia, Argentina, Polonia. Sunt unul dintre vanzatorii de carne de oaie, iar sursa este Noua Zeelanda. De ce? As cumpara si de la taranii romani, dar le cer sa imi vanda acelasi lucru de fiecare data si sa nu-mi ofere oaia intreaga. Am nevoie de diferite piese: cotlete, pulpe etc. Marea oportunitate in Romania este oferita de carnea de rata si gasca. Nu produce nimeni rate in Romania. Cumpar din Bulgaria si China.”

FLORIN CAPATANA – Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania: „Anul 2017, din perspectiva noastra, a fost un an bun. Consumul si apetitul pentru consum a crescut, iar acest lucru se vede in cifre. Vorbim despre un 2017 care ne-a facut sa fim increzatori ca se poate sa inovam si sa ne indreptam intr-o directie mai buna: s-au dezvoltat linii de comert online. Nu in ultimul rand, vorbim despre un an al provocarilor si ne referim aici la legislatie si impactul financiar. Ultimele schimbari au facut sa se mai piarda din vedere predictibilitatea de care toti avem nevoie.” Acesta a precizat si cateva momente care au marcat evolutia anului in curs: „am reusit sa realizam proiecte avand sprijin din programele Ministerului (ex. Programul tomatelor), am acoperit din necesarul intern mai mult, am creat anumite cooperative, nu este suficient. Pe viitor, incercam sa-i aducem pe toti la aceeasi masa de discutie. Succesul unui business va aparea atunci cand vor fi unul langa celalalt pentru ca atunci vor putea negocia cu lanturile comerciale.”

ALEXANDRU GHEORGHE – Proprietar in cadrul Somalex: „Avem o ferma de 3400 de ha in judetul Ialomita, iar principala noastra activitate este cultivarea (grau, floarea soarelui, porumb etc.) Anul acesta se afla pe un trend ascendent, exceptand problemele intampinate cu productia de floarea soarelui (pierderi de 25% din productie). Ne comparam cu piata Marii Negre, cu Rusia si Ucraina, a caror agricultura a crescut intr-un ritm accelerat. Important de mentionat este ca agricultorii si-au dezvoltat in ultimii ani capacitatea de depozitare.” Acesta a mai precizat ca intr-o astfel de industrie, trebuie luati in calcul factorii climatici. A mentionat, de asemenea, ca in ceea ce priveste sprijinul cu fonduri europene, exista speranta ca nivelul sustinerii va fi identic cu cel din vest.

CORNEL CARAMIZARU – Director General, FrieslandCampina a deschis cea de-a doua sesiune a evenimentului si a precizat urmatoarele aspecte referitoare la parcursul domeniului in care lucreaza: „Pentru noi, cei care activam in industria lactatelor, anul 2017 a fost unul bun, dar un an mai greu decat ne asteptam. In acest moment, consumul creste, increderea este ridicata, dar pot aparea mai multe elemente care pot afecta industria. In ceea ce priveste anul 2018, putem spune ca este destul de incert, cu un amestec de probleme si oportunitati.” Intrebat daca va continua sa investeasca, Cornel Caramizaru a completat: „In fiecare an investim sume considerabile in dezvoltare pentru a asigura sustenabilitatea business-ului. Anul acesta am investit 1,3 milioane de euro intr-o linie de productie in fabrica din Cluj-Napoca. Suntem aici pentru viitor. Chiar daca ne asteapta ani grei, acest lucru nu inseamna ca nu investim. Investim pe termen lung si avem deja planurile facute: investim in oameni si in inovatie.”

CARMINA PARASCHIV conduce compania Ana si Cornel, o afacere de familie care produce mezeluri si comercializeaza in 20 de judete din Romania: „2017 a fost un an mai greu decat anul trecut. Consider ca acest lucru a fost generat si de cresterea preturilor cu 15%. Cu investitii in oameni si in tehnologie am reusit sa mentinem vanzarile. Pentru anul viitor, depindem foarte mult de import. Daca pretul carnii o sa fie bun, vom fi profitabili.” Intrebata ce parere are despre lipsa de personal, Carmina Paraschiv raspunde: „Nu stiu daca suntem in fata unei lipse de personal. Cred ca angajatorii trebuie sa-si adapteze ofertele la nevoile angajatilor. Consider ca ambele parti pot imbunatati o relatie de colaborare. Nu totul se invarte in jurul salariului. Ar trebui sa adaugam apreciere, respect si implicare. Managementul inseamna un mix al talentelor, fiecare om are un talent, iar datoria managerului este sa-l descopere si sa-si motiveze angajatul.” 

Urmatoarea prezentare a vizat Principalele modificari ale Codului Fiscal incepand cu 01.01.2018 si impactul acestora asupra industriei. NARCISA CHIRILA – Tax Manager, PKF Finconta a adus mai multe lamuriri cu privire la: plata defalcata a TVA (cine, cand si cum se aplica mecanismul platii defalcate a TVA; Cine este obligat sa plateasca TVA in cont distinct; Ce sume pot fi incasate in contul de TVA; Principalele contraventii si sanctionarea lor; Propunerile de modificare - forma care se discuta in Senat), principalele modificari legislative impozit pe profit si principalele modificari legislative contributii sociale si impozit pe venit. In prima parte a prezentarii, aceasta a mentionat ca mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba nicio regula fiscala existenta in domeniul TVA. In acest sens, nu se modifica: regulile de exigibilitate a TVA, regulile de inscriere a operatiunilor in decontul de TVA, regulile de rambursare a TVA de la bugetul de stat, termenul de depunere a decontului de TVA, termenul de plata a TVA catre bugetul de stat, nu sunt obligatii suplimentare de raportare etc.

MARIUS BICU – Managing Partner, Unilact Transilvania – De la Ferma „Spre deosebire de anii anteriori, nu ne-am planificat investitii in utilaje si extindere. Am investit in marketing si rebranding. Suntem o afacere de familie si alaturi de inca 70 de oameni facem branzeturi in judetul Alba. Pentru ca lucrurile se schimba, am simtit nevoia unui rebranding. Vom avea o noua gama de produse, branza de burduf.” In cadrul discutiei, Marius Bicu a discutat si despre echipa pe care o conduce: „O investitie mare, care a costat mai mult timp deact bani a fost recrutarea unei echipe noi. Ne-am dat seama ca, in 2016, firma noastra a crescut si ca aveam o dificultate intre a comunica intre noi. In primele sase luni am angajat oameni noi, iar pirncipalele repere au fost: sa fie harnic, istet si modest. Am descoperit ca valoarea noastra cea mai importanta este omenia. Sa angajam cu omenie.”

DORIN COJOCARU – Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui: „Pretul este un studiu complex, inglobeaza toti factorii si costurile. In acest sens, 2017 a fost un an imprevizibil, pretul untului pe bursa a inceput sa creasca din august. Sa fii competiv la raft, sa poti sa vinzi un produs pe care sa il cumpere consumatorul trebuie sa fii competitiv cu oferta care vine din Uniunea Europeana. In Romania, pe zi ce trece se diminueaza furnizorii de produse. Exista 14 judetete in care nu mai sunt fabrici de lapte. Acest lucru va avea repercusiuni in 2018 si va afecta buzunarul consumatorului.” 

ALINA CONSTANTINESCU este administrator in cadrul Fermei vegetale Nasul Rosu, o ferma vegetala in conversie ecologica din Romania. Aceasta a expus cateva aspecte despre provocarile pe care le intampina: „Am reusit sa adunam o baza de clienti (prieteni). Pot spune, cu siguranta, ca este o piata in crestere. Ma astept ca anul viitor sa fie si mai bun. Avem cerere mai mare decat oferta. Suntem de parere ca trebuie sa faci un lucru si pe acela sa il faci foarte bine. In momentul de fata, incercam sa ne optimizam procesele.”

ALEXANDRU BEU – Director Comercial in cadrul Wise Finance Solutions, o companie cu peste 9 ani de activitate si proiecte de peste 500.000.000 Euro a incheiat evenimentul. In cadrul prezentarii, acesta a discutat despre: PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA, perioada 2007-2013, cu 79.864 contracte distincte de finantare incheiate, 5,71 mld. € acordati ca sprijin nerambursabil si 86% grad de absorbtie si perioada 2014-2020 cu buget total de 9,85 mld. €, 4 345 proiecte selectate si 890 mil. € valoare proiecte selectate. Alexandru Beu a subliniat principalele prioritati de dezvoltare rurala pentru perioada de programare 2014‐2020 si a punctat mai multe aspecte importante despre finantarile agricole.

Sectorul agricol din Romania la finalul anului 2017 - Previziunile pentru perioada urmatoare


Evenimentul “Romanian Food & Agribusiness Conference 2017” a fost organizat de BusinessMark alaturi de: CEC Bank, PKF Finconta, Wise Finance Solutions, Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER), AVIS, Camera de Comert Bilaterala Bulgaria – Romania si Plantam fapte bune in Romania. Partenerii media ai conferintei au fost: AGERPRES, NewMoney, Agrias.ro, Stiriagricole.ro, Lumea Satului, Lumea Satului TV, AGROAZI.RO, AGROstandard.ro, Sanatatea Plantelor, RO.aliment.ro, Revista RO.zootech, Revista Fermierului, Gazeta de Agricultura, Business24, Ziare.com, Financiarul.ro, Financial Market, Curierul National, MoneyBuzz, Property Buzz, PortalManagement, Startups.ro, Gazetadestiri, Administratie.ro, Rbeconnect, PRBox, FinZoom.ro, Manager Express, Jurnalul de Afaceri, Vox Capital, Chalbert, Debizz, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, MediaRabbit, MLM News, Energynomics, Revista Valoarea, Global Manager, Transilvania Business, Roportal. 

BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B si pune la dispozitia clientilor sai modele de dezvoltare complexe cu scopul de a-i conecta in mod direct cu mediul de afaceri si de a crea oportunitati de parteneriat strategic. Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations. BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>