Inca de la sfarsitul anului trecut se preconiza ca printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criza se va regasi si sectorul alimentar.
Tocmai de aceea reprezentantii sectorului de profil, ca de altfel si ceilalti jucatori de pe piata romaneasca, au solicitat Guvernului sa ia masurile necesare pentru a nu ne incadra in scenariile anuntate. Deşi guvernantii au iesit in fata cu o serie de asa-numite "masuri anticriza", pana la urma s-a dovedit ca acestea au ramas doar pe hartie, iar firmele din sectoarele afectate au fost nevoite sa se descurce pe cont propriu.
Reprezentantii din industria alimentara avertizau ca am putea asista chiar la o prabusire a industriei alimentare romanesti. Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, atragea atentia asupra faptului ca industria alimentara are toate sansele sa se prabuseasca in 2009. "Va exista posibilitatea sa dispara firme cunoscute din industria romaneasca alimentara, din cauza crizei economice", declara Minea, spunand chiar ca "s-ar putea ca anul 2009 sa fie un dezastru pentru industria alimentara si implicit pentru romanii care mananca".
Ulterior, prognozele au urmat acelaşi trend. Se anunţa un val de scumpiri si de falimente in sectorul de profil. La inceputul anului se preconiza ca aproximativ 15% dintre salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati, din cauza scaderii cererii din piata de profil.
Pe parcursul anului, multe dintre aceste scenarii au fost confirmate.
Scaderea puterii de cumparare a tras in jos vanzarile
Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, in prezent situatia din acest sector este una dezastruoasa. O parte dintre intreprinderi s-au inchis, altele si-au restrans activitatea, ceea ce a generat un numar mare de someri. "Lipsa unor măsuri concrete sau aplicarea altora care nu aveau niciun rost a făcut ca situaţia din industria alimentară să poată fi catalogată drept una dezastruoasă. România se confruntă acum cu un număr mare de şomeri în condiţiile în care o parte dintre întreprinderi s-au închis, iar altele au fost puse în situaţia de a-şi restrânge activitatea pentru a supravieţui. Cert este că până acum sunt cu 20-30% mai puţini salariaţi în sectorul acesta', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.
Potrivit presedintelui FNSIA, una dintre cauzele care au contribuit la aceasta situatie o constituie diminuarea vanzarilor pe fondul scaderii puterii de cumparare a romanilor. "in conditii de criza, romanii au devenit mai calculati si mai chibzuiti cu gestionarea resurselor". Pe langa toate acestea, Frumosu ne-a precizat ca lipsa implicarii statului in agricultura romaneasca de ani de zile, la care se adauga si importurile masive din industria alimentara, au facut ca situatia din industria alimentara romaneasca sa scape de sub control. O alta problema cu care se confrunta de ani de zile sectorul de profil este si aceea a evaziunii fiscale rezultata din economia neagra care creste de la an la an. Frumosu sustine ca aceasta creeaza concurenta neloiala, ceea ce ar trebui sa puna mari semne de intrebare celor care sunt in masura sa actioneze in combaterea acesteia.
Presedintele FNSIA sustine ca in cazul in care s-ar fi luat macar unele dintre masurile cerute de intreprinzatori, situatia din industria alimentara ar fi fost cu totul alta. "Aceste masuri nu ar fi presupus cheltuieli mari de bani in comparatie cu efectele pe care le-au generat in economia romaneasca. Sunt greseli majore care ne costa pe noi toti", a atras atentia Frumosu. Potrivit acestuia, pentru a vorbi de o eventuala stabilitate in industria alimentara anul viitor, este nevoie de o relaxare fiscala, numai ca nu sunt prea mari sperante in conditiile in care "de trei-patru luni nu am mai avut nicio intalnire la Ministerul Agriculturii".
In ceea ce priveste masurile de care ar fi avut nevoie in acest an industria alimentara, Frumosu sustine ca "era necesar ca autoritatile sa se fi miscat mai repede in legatura cu sistemul de irigatii care ar fi ajutat in mod real agricultura. In plus, Frumosu atrage atentia asupra faptului ca agricultorii ar fi avut nevoie si de alte facilitati, pe langa subventiile acordate si asa cu greu. Ar fi trebuit ca pe langa subventii sa se fi intervenit si cu alte forme de facilitati pentru agricultori. De exemplu, preturi mai mici la motorina", susţine Frumosu.
2010 vine cu noi scumpiri
In ceea ce priveste eventualele majorari de preturi in perioada urmatoare, Frumosu a subliniat faptul ca niciun producator din industria alimentara nu are de gand, acum, sa creasca preturile daca nu are motive reale. "Puterea de cumparare a romanilor a scazut si va continua sa scada in conditiile in care nu se mai poate vorbi de majorari salariale, ci mai degraba de o serie de falimente. In acest context orice crestere de preturi poate duce la scaderea vanzarilor si se poate ajunge chiar pana la falimente, ceea ce nu-si doreste niciun jucator din piata", a precizat Frumosu.
Cu toate acestea, presedintele FNSIA a atras atentia ca majorarea preturilor va depinde foarte mult de felul in care va evolua economia si de masurile care se vor lua in perioada urmatoare. "Cresterea accizelor de la 1 ianuarie poate avea repercusiuni asupra preturilor, la care se va adauga si o eventuala depreciere a leului. In acest fel, fara masuri rapide, toate acestea ne pun in fata majorarii in sectorul alimentar, incepand din februarie, cu 10- 15%", a atras atentia Frumosu.
Una dintre problemele cu care s-a confruntat Romania in ultimii ani a reprezentat-o interdicţia exportului de carne de porc in UE.
Conform normelor europene, din cauza pestei porcine, Romania nu a avut voie timp de doi ani sa livreze carne si mezeluri din carne de porc in statele Uniunii, produsele putand fi vandute doar pe piata interna. Cu toate ca perioada de interdictie a expirat in aceasta vara, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, masura impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. Asadar, abia de anul viitor, Romania va putea relua exportul produselor din carne de porc prelucrate in Romania catre statele membre UE (in aceste categorii de produse fiind inclus, de pilda, si salamul de Sibiu), urmand ca ulterior sa fie reluat si exportul carnii de porc produse in totalitate in tara.
Interdictia vanzarii a constituit un motiv de pierderi consistente pentru marii producatori de carne de porc din Romania, avantajand firmele concurente din spatiul european, de la care comerciantii romani au importat carne de porc, uneori mai ieftina decat cea produsa in tara. Potrivit reprezentantilor sectorului de profil, aceasta interdictie a defavorizat in mod clar marii producatori. Presedintele FNSIA a precizat ca "desi nu pot spune cu exactitate, cert este ca am pierdut extrem de mult de pe urma acestei interdictii, pentru ca avem produse de calitate care s-ar putea exporta". Din datele ARC, reiese ca pe timpul interdictiei de export, Romania a pierdut anual intre 400 si 600 mil. euro din activitatea de procesare.
Autor: Madalina Draghici
Sursa: www.conta.ro
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>