Patria Credit, institutie specializata in acordarea de microcredite pentru agricultori, a marcat al 7-lea an de crestere sustinuta

Patria Credit institutie specializata in acordarea de microcredite pentru agricultori a marcat al 7-lea an de crestere sustinutaPatria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, a inregistrat in 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro si a raportat o crestere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. Printre institutiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finantator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garantie europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investitii si programele EaSI si InvestEU.


Cei mai multi clienti ai institutiei continua sa fie si in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O crestere de +5% puncte procentuale a numarului de clienti a fost inregistrata in zona Moldovei.

Cea mai mare parte din clienti continua sa fie agricultori, 83% din total clienti, segmentele de afaceri mici si comert inregistrand o crestere cumulata de 5%, fata de 2021, pe fondul cresterii cererilor de finantare din partea micilor afaceri rurale non-agro.

Valoare medie a finantarii acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent in lei, pe fondul cresterii numarului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fata de 23.1% in 2021. Totodata, fermierii si micii antreprenori au crescut valoare investitiilor realizate in 2022, investitiile fiind cea mai importanta destinatie a finantarilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).

Patria Credit Infografic profil client

 

Creditele cu garantie europeana continua sa fie cele mai cautate produse

„Sunt 7 ani de crestere constanta: a portofoliului, crestere cu doua cifre chiar, a volumului de vanzari, a numarului de clienti si un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro in ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte buna. Toate acestea sunt rezultatul concentrarii pe a fi cea mai buna optiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu institutiile europene si dedicarii de a contribui real la cresterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „Astfel, cu o directie clara, cu fundamente solide ale business-ului si cu deschiderea de a finanta fermierii si micile afaceri care nu au acces la finantarea bancara clasica, am reusit ca in ultimii 7 ani sa ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunitati rurale.”

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fara garantii reale, garantat de Uniunea Europeana, instrument care din 2022 a fost inlocuit de InvestEU, care reuneste sub un singur acoperis multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile in prezent pentru a sprijini investitiile in tarile membre ale Uniunii Europene. Noul program a adus si cresterea sumei pe care o pot accesa fermierii si micile afaceri, pana la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja inregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro.

La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea si calitatea portfoliului. Creditele restante cu intarzieri la plata de peste 30 de zile au reprezentat mai putin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocuparii continue de optimizarea a proceselor de colectare a creantelor restante dar si a abordarii prundente in politica de creditare.

Patria Credit Infografic rezultate 2022

 

“Ne bucura totodata faptul ca anul trecut am reusit impreuna cu Fundatia Patria Credit sa realizam primul studiu despre impactul social al microfinantarii. Dupa o analiza in profunzime a evolutiei pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunitati rurale si mic urbane, unde am finantat un numar considerabil de clienti, putem confirma cu date suplimentare ca microfinantarea contribuie la progresul si prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural.” a mai mentionat Raluca Andreica.

Tot in 2022, dupa proiectul-pilot de digitalizare in beneficiul producatorilor de legume, constand in instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici in culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de productie, controlul factorilor de mediu si al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligenta. Prin acest program, orice fermier poate accesa o oferta preferentiala pentru solutia Enten, partener agritech local, si adopta astfel celor mai bune decizii pentru cresterea randamentelor agricole, reducerea costurile de productie si o mai mare rezilienta in fata provocarilor aduse de schimbarile climatice.

 

In 2023, noi proiecte de incluziune, digitalizare si extindere retea

Pentru anul in curs, Patria Credit se pregateste sa lanseze noua arhitectura IT, care va permite optimizari semnificative ale procesului de inrolare noi clienti, eficienta operationala, o mai facila integrare cu parteneri de dezvoltare si, cel mai important pentru clienti, o aprobare rapida a creditelor, in mai putin de 48 de ore.

Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unitati dupa ce in 2022 doua noi unitati au fost deschise Buzau si Resita.

Mai mult, urmandu-si misiunea de promotor si contributor la incluziunea financiara si economica a micilor antreprenori, la inceput de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finantarea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, programului dedicat fiind Microfinantarea nu are etnie”.

 

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 18.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de sustinere a tranzitiei micilor fermieri catre o agricultura sustenabila (Programul Ferma Inteligenta).

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>