Patria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, a inregistrat in 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro si a raportat o crestere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. Printre institutiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finantator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garantie europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investitii si programele EaSI si InvestEU.
Cei mai multi clienti ai institutiei continua sa fie si in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O crestere de +5% puncte procentuale a numarului de clienti a fost inregistrata in zona Moldovei.
Cea mai mare parte din clienti continua sa fie agricultori, 83% din total clienti, segmentele de afaceri mici si comert inregistrand o crestere cumulata de 5%, fata de 2021, pe fondul cresterii cererilor de finantare din partea micilor afaceri rurale non-agro.
Valoare medie a finantarii acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent in lei, pe fondul cresterii numarului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fata de 23.1% in 2021. Totodata, fermierii si micii antreprenori au crescut valoare investitiilor realizate in 2022, investitiile fiind cea mai importanta destinatie a finantarilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).
„Sunt 7 ani de crestere constanta: a portofoliului, crestere cu doua cifre chiar, a volumului de vanzari, a numarului de clienti si un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro in ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte buna. Toate acestea sunt rezultatul concentrarii pe a fi cea mai buna optiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu institutiile europene si dedicarii de a contribui real la cresterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „Astfel, cu o directie clara, cu fundamente solide ale business-ului si cu deschiderea de a finanta fermierii si micile afaceri care nu au acces la finantarea bancara clasica, am reusit ca in ultimii 7 ani sa ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunitati rurale.”
Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fara garantii reale, garantat de Uniunea Europeana, instrument care din 2022 a fost inlocuit de InvestEU, care reuneste sub un singur acoperis multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile in prezent pentru a sprijini investitiile in tarile membre ale Uniunii Europene. Noul program a adus si cresterea sumei pe care o pot accesa fermierii si micile afaceri, pana la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja inregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro.
La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea si calitatea portfoliului. Creditele restante cu intarzieri la plata de peste 30 de zile au reprezentat mai putin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocuparii continue de optimizarea a proceselor de colectare a creantelor restante dar si a abordarii prundente in politica de creditare.
“Ne bucura totodata faptul ca anul trecut am reusit impreuna cu Fundatia Patria Credit sa realizam primul studiu despre impactul social al microfinantarii. Dupa o analiza in profunzime a evolutiei pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunitati rurale si mic urbane, unde am finantat un numar considerabil de clienti, putem confirma cu date suplimentare ca microfinantarea contribuie la progresul si prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural.” a mai mentionat Raluca Andreica.
Tot in 2022, dupa proiectul-pilot de digitalizare in beneficiul producatorilor de legume, constand in instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici in culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de productie, controlul factorilor de mediu si al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligenta. Prin acest program, orice fermier poate accesa o oferta preferentiala pentru solutia Enten, partener agritech local, si adopta astfel celor mai bune decizii pentru cresterea randamentelor agricole, reducerea costurile de productie si o mai mare rezilienta in fata provocarilor aduse de schimbarile climatice.
Pentru anul in curs, Patria Credit se pregateste sa lanseze noua arhitectura IT, care va permite optimizari semnificative ale procesului de inrolare noi clienti, eficienta operationala, o mai facila integrare cu parteneri de dezvoltare si, cel mai important pentru clienti, o aprobare rapida a creditelor, in mai putin de 48 de ore.
Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unitati dupa ce in 2022 doua noi unitati au fost deschise Buzau si Resita.
Mai mult, urmandu-si misiunea de promotor si contributor la incluziunea financiara si economica a micilor antreprenori, la inceput de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finantarea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, programului dedicat fiind „Microfinantarea nu are etnie”.
Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 18.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de sustinere a tranzitiei micilor fermieri catre o agricultura sustenabila (Programul Ferma Inteligenta).
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>