CEB si Patria Credit au semnat un acord pentru sustinerea micilor fermieri si intreprinderilor rurale din Romania

CEB si Patria Credit au semnat un acord de imprumut in valoare de 10 milioane de Euro pentru sustinerea microfinantarii in RomaniaBanca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) si Patria Credit IFN SA au semnat un acord de imprumut in valoare de 10 milioane EUR, sustinut de programul de garantare InvestEU, pentru a promova micii fermieri si intreprinderile rurale, care se confrunta adesea cu un acces limitat la servicii financiare facand parte din comunitati insuficient deservite financiar in Romania. Programul de finantare, a carui valoare se ridica la 20 de milioane de euro, implica o contributie de 50% din partea Patria Credit si 50% din partea CEB. Componenta sa de digitalizare va accelera transformarea Patria Credit IFN SA pentru a facilita accesul la finantare.


Creditarea acordata de Patria Credit IFN SA are ca scop promovarea crearii de locuri de munca si a dezvoltarii de activitati pe cont propriu in zonele rurale. Institutia financiara nebancara isi propune cu prioritate sa sprijine micii antreprenori sa dezvolte o activitate generatoare de venituri, in mediul rural, care va contribui la mentinerea locurilor de munca si la crearea de noi locuri de munca. Programul abordeaza nevoile specifice ale micilor fermieri si se va concentra pe micii producatori (persoane fizice autorizate sau mici intreprinderi, care detin sub 50 de hectare de teren cultivat sau echivalentul altor activitati agricole) si pe intreprinderi rurale mici (profesii liberale sau alte entitati juridice cu activitate diferita de agricultura) cu o cifra de afaceri de pana la 200.000 EUR echivalent in lei, si cu mai putin de 10 angajati. O parte din resursele programului vor fi dedícate finantarii afacerilor dedicate femeilor.

Patria Credit va utiliza finantarea CEB pentru a merge dincolo de clientela sa actuala si pentru a ajunge la cei mai indepartati si mici fermieri, care sunt adesea lasati in urma de institutiile de creditare traditionale, deoarece sunt considerati "nebancabili" din cauza lipsei de garantii.

"Prin acest imprumut, suntem partenerii Patria Credit IFN SA pentru imbunatatirea accesului la finantare al microfinantarii, cu accent pe grupurile vulnerabile si pe impactul social. Sprijinirea celor care se confrunta adesea cu excluderea financiara este esentiala pentru a realiza progrese continue in ceea ce priveste coeziunea sociala", a declarat Tomas Bocek, Viceguvernator al CEB, pentru tarile benefciare.

"Experienta noastra in comunitatile rurale arata ca dezvoltarea micilor afaceri genereaza o crestere a nivelului de trai, care, la randul sau, are un impact social si duce la o schimbare a prioritatilor membrilor comunitatii. Acestia aleg sa investeasca mai mult in educatie si sa o prioritizeze mai mult printre cheltuielile lor. Un studiu pe care l-am elaborat anul trecut, in comunitati rurale unde finantam de peste 10 ani, arata ca, in comunitatea Scarisoara, Judetul Olt, copiii a peste 90% dintre clientii Patria Credit se inscriu si termina liceul, iar in comunitatea Matca, Judetul Galati abandonul scolar a disparut complet. Rezultatele microfinantarii sunt reale si asteptam cu nerabdare sa sprijinim si mai multi mici intreprinzatori datorita acestui parteneriat cu CEB.", a declarat Raluca Andreica, Director General Patria Credit IFN.

Cu sprijinul CEB, Patria Credit IFN SA va accelera, de asemenea, transformarea sa digitala. In acest mod, ajunge mai aproape de micii antreprenori din zonele izolate si isi dezvolta activitatea cu impact social.

 

CEB si Patria Credit au semnat un acord de imprumut

 

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sprijina eforturile antreprenorilor din mediul rural si urban mic si impactul pozitiv al acestora asupra comunitatilor lor. Specializata in finantarea fermierilor, Patria Credit IFN SA este membra a Retelei Europene de Microfinantare (EMN) si a Centrului de Microfinantare (MFC) si este una din primele institutii financiare nebancare dedicate microfinantarii din Romania, cu 25 de ani de experienta si peste 18.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca un program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. Parte a Grupului Patria Bank, Patria Credit IFN este implicata in proiecte de sprijinire a agriculturii, a dezvoltarii rurale si a relansarii invatamantului agricol, cum ar fi Business Breeding, Mandru sa fiu fermier (impreuna cu Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltare Agricola (FD Agri) etc. In 2021, Patria Credit si Patria Bank au reactivat Fundatia Patria Credit, prin intermediul careia isi propun sa reduca excluziunea sociala, economica si financiara a comunitatilor rurale, sa promoveze popularizarea practicilor agricole sustenabile, sa faciliteze cresterea noii generatii de tineri fermieri si sa creasca gradul de constientizare a importantei dezvoltarii comunitatilor rurale.

 

Despre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB)

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este o banca de dezvoltare multilaterala, a carei misiune unica este de a promova coeziunea sociala in cele 43 de state membre din Europa. CEB finanteaza investitii in sectoarele sociale, inclusiv in educatie, sanatate si locuinte la preturi accesibile, cu accent pe nevoile persoanelor vulnerabile. Printre imprumutati se numara guverne, autoritati locale si regionale, banci publice si private, organizatii non-profit si altele. In calitate de banca multilaterala cu un rating de credit excelent, CEB se finanteaza pe pietele internationale de capital. Ea aproba proiectele in conformitate cu criterii sociale, de mediu si de guvernanta stricte si ofera asistenta tehnica. In plus, CEB primeste fonduri de la donatori pentru a-si completa activitatile.

 

Despre InvestEU

Programul InvestEU ofera UE o finantare cruciala pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice si private substantiale in sprijinul unei redresari durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investitiilor private pentru prioritatile de politica ale UE, cum ar fi programul european "Green Deal" si tranzitia digitala. Programul este alcatuit din trei componente: Fondul InvestEU, centrul consultativ InvestEU si portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus in aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi in proiecte utilizand garantia de 26,2 miliarde EUR de la bugetul UE. Intreaga garantie bugetara sustine proiectele de investitii ale partenerilor de implementare, sporind capacitatea acestora de a suporta riscuri si mobilizand astfel cel putin 372 de miliarde EUR in investitii suplimentare.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>