Efectele secetei din ultimele saptamani incep sa fie evidente atat la nivel national cat si international, dar intrebarea care se pune este in ce fel va afecta aceasta pretul alimentelor in 2013?
Pe plan international, SUA, tara cu cea mai mare productie agricola din lume, a fost puternic afectata de seceta. Conforma Ministerului Agriculturii din SUA peste jumatate din terenurile agricole au fost afectate de seceta in acest an, fiind considerata cea mai mare seceta din ultimii 52 de ani.
Aceasta va declansa o reactie in lant inevitabila in care preturile pentru lapte, oua, carnea de vita, de pasare si de porc vor fi afectate, deoarece seceta a determinat o crestere a preturilor pentru furajele animalelor si ca se va traduce in cele din urma in preturi mai mari pentru produsele din carne. Vestea buna pentru consumatori va fi faptul ca preturile pentru fructe si legume, precum si alimente prelucrate, nu vor afectate la fel de mult de seceta.
Cel putin in SUA preturile de carne de vita per ansamblu se preconizeaza a avea cel mai mare salt, intre 4-5%, potrivit USDA.
Deasemena preturile produselor lactate sunt prognozate sa urce cu 3,5% - 4,5%, preturile de pasari de curte si de oua sunt proiectate sa creasca cu 3% - 4%, iar preturile de porc sunt de asteptat sa creasca cu 2,5% - 3,5% in 2013.
Preturile pasarilor de carne va fi primul care va creste in SUA, deoarece puii de gaina si curcani au nevoie de doar cateva luni sa creasca la dimensiunea pietei. Cresterea pretului carnii de vita si de porc va dura mai mult, dar s-a revizuit proiectia pentru pretul carnii de vita in 2012, in jos, fiindca foarte multi crescatori isi trimit vitele la piata pentru a reduce numarul de animale din cirezi ca raspuns la seceta, a spus el.
La noi in tara, conform declaratiei lui Dragos Frumosu (FSIA) pentru Agerpres, productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei.
Acesta a afirmat ca "seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. in cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice. Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30% " .
Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.
"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate. Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor care sunt constituite in asociatii. in cazul in care ajutoarele de stat sunt acordate firmelor mici, care nu dispun de niciun fel de asigurare, atunci putem vorbi de bani cheltuiti inutil"
Deasemenea si carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul la carnea de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand inputurile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, 6 lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina", a adaugat acesta.
La randul sau, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judetul Braila, prezent la masa rotunda cu tema "Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca", a aratat ca pretul unui kilogram de carne de porc in viu ar trebui sa fie de 7,1 - 7,2 lei, in conditiile in care 70% din costurile pentru cresterea si ingrasarea unui porc reprezinta nutretul combinat. in opinia acestuia, pretul nutretului combinat va creste pana la toamna si va ajunge sa fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primavara lui 2012.
"Acum este cu 15% mai mare fata de perioada primaverii. Pretul la soia s-a dublat, la grau este o crestere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adica in jur de 50% crestere, la porumb la fel. Pretul purcelului este aproximativ cam acelasi, iar pretul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decat anul trecut", a spus Mugurel Ilie.
Fermierul a adaugat ca a inceput sa cultive mazare pentru a o introduce in hrana porcilor, deoarece a anticipat cresterea pretului la soia.
"Am anticipat ca dependenta asta de soia va costa foarte mult, iar acum, cand srotul de soia a crescut cu 100% fata de 2011, noi am introdus in cultura mazarea", a precizat Mugurel Ilie pentruAgerpres.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>