Cine trebuie sa fie producator agricol?

farmer-sxc-jzlomekAgricultura viitorului are nevoie de un tip de producator agricol, care trebuie sa fie si va fi un bun agronom, un mai bun specialist in protectia mediului, un mai bun analist financiar, un mai bun informatician si un mai bun specialist in marketing.

 

 

 

 

Conducatorii exploatatiei agricole trebuie sa tina seama de cerintele si mecanismele de functionare ale pietei, de constrangerile mediului economic in continua schimbare si sa gaseasca solutii de adaptare. In aceste conditii de risc si incertitudine, progresul exploatatiilor agricole si al agriculturii in ansamblu depinde in cel mai inalt grad de calitatea activitatii manageriale, de competenta si priceperea de care trebuie sa dea dovada managerii in procesul realizarii functiilor conducerii – de prevedere, organizare, declansarea actiunilor, controlul si reglarea activitatii.

In cazul in care fermierul se afla in faza de intemeiere a unei ferme vegetale el trebuie sa ia in considerare elemente legate de: pregatirea si experienta proprie, necesitatea alegerii unei structuri optime de culturi, evaluarea posibilitatilor de valorificare optima a productiei, determinarea principalilor concurenti, identificarea potentialilor clienti pentru produsele realizate in ferma.

Pornind de la aceste realitati el trebuie sa gaseasca solutii la urmatoarele probleme:

  • Ce pregatire si ce experienta am in productia vegetala si cum pot miza pe acestea in activitatea mea in ferma?

  • Ce culturi se adapteaza cel mai bine la conditiile de productie din ferma?

  • Ce oportunitati de piata am ca sa imi valorific productia in conditii care sa imi permita obtinerea de profit?

  • Cine sunt concurentii mei si ce fel imi pot afecta activitatea?

  • Cine ar putea fi clientii si cum le pot furniza produsele mele?

 Dupa ce isi face o imagine generala asupra posibilitatilor de productie si de valorificare ale produselor fermierul trebuie sa stabileasca urmatoarele elemente concrete de care depinde viitorul activitatii sale:

  • Care trebuie sa fie dimensiunea sau scara productiei optima pentru ferma mea? Dimensiunea sau scara productiei este data de suprafata de teren, de baza tehnica existenta. Prin urmare fermierul trebuie sa gaseasca raspunsuri si in raport cu aceste elemente: Detin o suprafata de teren. De ce suprafata voi avea nevoie pentru a imi realiza obiectivele? De ce baza tehnica dispun si de ce as avea nevoie pentru derularea activitatilor de productie? Dimensiunea exploatatiei poate fi determinata in functie de o serie de criterii tehnice, economice, la un anumit nivel de dezvoltare a factorilor de productie. Fermierul care isi desfasoara activitatea intr-o ferma vegetala trebuie sa aiba in vedere ca proportiile productiei influenteaza eficienta utilizarii bazei tehnico-materiale a exploatatiei agricole.

  • Cine si cum contribuie la realizarea obiectivelor in cadrul fermei? In cazul in care toate activitatile in exploatatie cad in sarcina fermierului acesta trebuie sa se organizeze singur, de aptitudinile sale manageriale depinzand in mod direct rezultatele obtinute. In situatia in care fermierul este ajutat de membrii familiei sau foloseste forta de munca angajata organizarea presupune combinarea nemijlocita a resurselor umane si, in mod indirect, materiale, informationale si financiare, la nivelul fermei, sau in cazul intreprinderilor agricole structurate la nivel de compartimente si in ansamblul lor. Managementul in fermele vegetale trebuie sa aiba in vedere identificarea si stabilirea factorilor de productie.

 Fermierul in procesul de organizare a exploatatiei trebuie sa gaseasca raspuns la intrebarea referitoare la factorii de productie: Care sunt factorii de productie care ii folosesc in vederea obţinerii de produse agricole vegetale?

  • Intrebari privind factorii naturali: in ce clasa de fertilitate se incadreaza solurile de pe terenurile pe care le folosesc in procesul de productie?; care este regimul de precipitatii din regiunea in care ma situez si in ce fel pot interveni in vederea in cazul in care acesta este deficitar?; care sunt temperaturile medii anuale si ce plante/soiuri/hibrizi sunt favorabili acestui regim termic?; care sunt vanturile predominante si cum ma afecteaza?. Factorii naturali nu sunt factori purtatori de costuri care sa se transmita asupra produselor obtinute. Prin acţiunea lor ei pot favoriza sau defavoriza desfasurarea proceselor de productie si eficienta utilizarii factorilor economici. Cunoasterea factorilor naturali, a probabilitatii de aparitie a lor precum si a modului lor de manifestare permite valorificarea mai buna a factorilor economici.

  • Intrebari privind factorii economici: de ce materiale am nevoie pentru a produce?; care sunt principalii furnizori de seminte, erbicide, insecticide, fungicide, ingrasaminte etc. din zona?; de ce cantitati am nevoie ? (în functie de modulul de exploatatie); ce cantitate de apa imi este necesara pentru irigat?. Factorii economici sunt purtatori de costuri care se transmit asupra productiei obtinute. Ei au un caracter dinamic care se manifesta prin transformarile pe care le sufera, partial sau integral in procesele de productie.

  • Intrebari referitoare la factorii umani: ce necesar de personal permanent am nevoie?; pentru ce activitati am nevoie de angajati si ce specializare trebuie sa aiba acestia?; ce necesar de forta de munca sezoniera trebuie sa am in vedere, in ce perioade de timp si in ce activitati imi este necesara? Factorul uman reprezinta factorul constient al intregii activitati din cadrul fermei vegetale, elementul prin care sunt puse in actiune mijloacele de productie si aplicate tehnologiile de productie. Factorul uman creeaza valori mai mari decat propriul sau cost.

 

Ghidul practic tehnico-economic si de management - Productie vegetala”

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>