Cine trebuie sa fie producator agricol?

farmer-sxc-jzlomekAgricultura viitorului are nevoie de un tip de producator agricol, care trebuie sa fie si va fi un bun agronom, un mai bun specialist in protectia mediului, un mai bun analist financiar, un mai bun informatician si un mai bun specialist in marketing.

 

 

 

 

Conducatorii exploatatiei agricole trebuie sa tina seama de cerintele si mecanismele de functionare ale pietei, de constrangerile mediului economic in continua schimbare si sa gaseasca solutii de adaptare. In aceste conditii de risc si incertitudine, progresul exploatatiilor agricole si al agriculturii in ansamblu depinde in cel mai inalt grad de calitatea activitatii manageriale, de competenta si priceperea de care trebuie sa dea dovada managerii in procesul realizarii functiilor conducerii – de prevedere, organizare, declansarea actiunilor, controlul si reglarea activitatii.

In cazul in care fermierul se afla in faza de intemeiere a unei ferme vegetale el trebuie sa ia in considerare elemente legate de: pregatirea si experienta proprie, necesitatea alegerii unei structuri optime de culturi, evaluarea posibilitatilor de valorificare optima a productiei, determinarea principalilor concurenti, identificarea potentialilor clienti pentru produsele realizate in ferma.

Pornind de la aceste realitati el trebuie sa gaseasca solutii la urmatoarele probleme:

  • Ce pregatire si ce experienta am in productia vegetala si cum pot miza pe acestea in activitatea mea in ferma?

  • Ce culturi se adapteaza cel mai bine la conditiile de productie din ferma?

  • Ce oportunitati de piata am ca sa imi valorific productia in conditii care sa imi permita obtinerea de profit?

  • Cine sunt concurentii mei si ce fel imi pot afecta activitatea?

  • Cine ar putea fi clientii si cum le pot furniza produsele mele?

 Dupa ce isi face o imagine generala asupra posibilitatilor de productie si de valorificare ale produselor fermierul trebuie sa stabileasca urmatoarele elemente concrete de care depinde viitorul activitatii sale:

  • Care trebuie sa fie dimensiunea sau scara productiei optima pentru ferma mea? Dimensiunea sau scara productiei este data de suprafata de teren, de baza tehnica existenta. Prin urmare fermierul trebuie sa gaseasca raspunsuri si in raport cu aceste elemente: Detin o suprafata de teren. De ce suprafata voi avea nevoie pentru a imi realiza obiectivele? De ce baza tehnica dispun si de ce as avea nevoie pentru derularea activitatilor de productie? Dimensiunea exploatatiei poate fi determinata in functie de o serie de criterii tehnice, economice, la un anumit nivel de dezvoltare a factorilor de productie. Fermierul care isi desfasoara activitatea intr-o ferma vegetala trebuie sa aiba in vedere ca proportiile productiei influenteaza eficienta utilizarii bazei tehnico-materiale a exploatatiei agricole.

  • Cine si cum contribuie la realizarea obiectivelor in cadrul fermei? In cazul in care toate activitatile in exploatatie cad in sarcina fermierului acesta trebuie sa se organizeze singur, de aptitudinile sale manageriale depinzand in mod direct rezultatele obtinute. In situatia in care fermierul este ajutat de membrii familiei sau foloseste forta de munca angajata organizarea presupune combinarea nemijlocita a resurselor umane si, in mod indirect, materiale, informationale si financiare, la nivelul fermei, sau in cazul intreprinderilor agricole structurate la nivel de compartimente si in ansamblul lor. Managementul in fermele vegetale trebuie sa aiba in vedere identificarea si stabilirea factorilor de productie.

 Fermierul in procesul de organizare a exploatatiei trebuie sa gaseasca raspuns la intrebarea referitoare la factorii de productie: Care sunt factorii de productie care ii folosesc in vederea obţinerii de produse agricole vegetale?

  • Intrebari privind factorii naturali: in ce clasa de fertilitate se incadreaza solurile de pe terenurile pe care le folosesc in procesul de productie?; care este regimul de precipitatii din regiunea in care ma situez si in ce fel pot interveni in vederea in cazul in care acesta este deficitar?; care sunt temperaturile medii anuale si ce plante/soiuri/hibrizi sunt favorabili acestui regim termic?; care sunt vanturile predominante si cum ma afecteaza?. Factorii naturali nu sunt factori purtatori de costuri care sa se transmita asupra produselor obtinute. Prin acţiunea lor ei pot favoriza sau defavoriza desfasurarea proceselor de productie si eficienta utilizarii factorilor economici. Cunoasterea factorilor naturali, a probabilitatii de aparitie a lor precum si a modului lor de manifestare permite valorificarea mai buna a factorilor economici.

  • Intrebari privind factorii economici: de ce materiale am nevoie pentru a produce?; care sunt principalii furnizori de seminte, erbicide, insecticide, fungicide, ingrasaminte etc. din zona?; de ce cantitati am nevoie ? (în functie de modulul de exploatatie); ce cantitate de apa imi este necesara pentru irigat?. Factorii economici sunt purtatori de costuri care se transmit asupra productiei obtinute. Ei au un caracter dinamic care se manifesta prin transformarile pe care le sufera, partial sau integral in procesele de productie.

  • Intrebari referitoare la factorii umani: ce necesar de personal permanent am nevoie?; pentru ce activitati am nevoie de angajati si ce specializare trebuie sa aiba acestia?; ce necesar de forta de munca sezoniera trebuie sa am in vedere, in ce perioade de timp si in ce activitati imi este necesara? Factorul uman reprezinta factorul constient al intregii activitati din cadrul fermei vegetale, elementul prin care sunt puse in actiune mijloacele de productie si aplicate tehnologiile de productie. Factorul uman creeaza valori mai mari decat propriul sau cost.

 

Ghidul practic tehnico-economic si de management - Productie vegetala”

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>