AGRICULTURA - marile preocupari

bagro terra sever img resizeAnul 2013 poate intra in istoria agriculturii postdecembriste drept anul unor impliniri greu de anticipat. Este anul atingerii unor niveluri de productie pe care nici cei mai optimisti analisti economici nu le anticipau.

Productia record de grau realizata in vara, urmata de obtinerea unor productii bune si foarte bune de floarea-soarelui, porumb, sfecla, legume si struguri sunt certitudini care nu pot fi ignorate si mai ales contestate decat cu riscul caderii in superficialitate sau rea credinta. Din acest unghi de vedere, agitatia starnita de unii politicieni in jurul unei asa-zise mistificari a realitatii agricole nu poate fi privita decat ca o atitudine lipsita de seriozitate. In acelasi timp, gresit ar fi insa daca cei care gestioneaza treburile agriculturii nu ar recunoaste ca productiile vegetale in general bune se datoreaza si conditiilor climatice favorabile de care au avut parte plantele tocmai in perioadele critice de dezvoltare.

Ar fi un semn de maturitate profesionala daca specialistii din agricultura, impreuna cu cei care conduc destinele acestui sector si-ar uni fortele pentru a continua programele de modernizare, singurele capabile sa asigure inscrierea agriculturii romanesti in circuitul competitiv european la care are dreptul sa aspire.

Dispunem de cel mai fertil sol din Europa. Avem resurse hidrologice suficiente. Exista in Romania unitati agricole care realizeaza performantele care depasesc nivelul de varf al agriculturii occidentale. De multe ori si clima este de partea agricultorilor. De la o vreme, beneficiem de un sprijin financiar, mai ales din partea Uniunii Europene, care asigura implementarea unor programe masive de modernizare. Nu exista, deci, niciun impediment pentru a continua relansarea si redeveni, acolo unde ne este locul: intre primele cinci tari agricole ale Europei.

Distanta fata de tarile cu agricultura dezvoltata este mare, daca tinem seama de randamentele la hectar sau nivelul productiilor zootehnice.

Fapt este ca in anul aderarii la UE, infatisarea agricola a Romaniei parea a fi apartinut a doua lumi agronomice diferite. Una, in care un numar de manageri si specialisti au avut puterea de a se opune in fata raului si de a continua si perfectiona tot ce au facut bun de-a lungul deceniilor. Dominanta era insa a doua lume, cea a neputintei. De aici si imaginea reala a unei agriculturi care, in destui ani, nu a putut asigura siguranta alimentara a Romaniei. In acest moment jenant, negociatorii Dosarului agricol au reusit totusi sa obtina la Bruxelles unele clauze care au darul sa ne dea increderea ca relansarea agricola este posibila. O dovada este aceea ca, in ultimii ani, bugetul agricol al Romaniei are mai mult o sustinere comunitara decat nationala. Concludenta in acest sens este si structura bugetului agricol pe anul 2014.

Dincolo de acest sprijin, esentiala ramane munca si capacitatea manageriala a celor care produc hrana populatiei. A oamenilor, care infrunta vicisitudinea vremii si a vremurilor. Fara ei, fara priceperea lor, munca celor care administreaza treburile agriculturii romanesti la nivel central are putina sanss de a razbi.

Momentul agricol actual pare a fi unul mult mai favorabil decat in toamna trecuta. Sprijinul de care a beneficiat agricultura romanesca din partea UE este masiv si orientat direct spre sectoarele a caror restructurare este absolut obligatorie. Am fi naivi daca am avea crezarea ca acum totul este in regula, dar cel putin in cazul unor masuri ce vizeaza direct ajustarea sectorului agroalimentar incep sa fie respectate regulile jocului.

In bună parte, cele 8 miliarde euro alocate Romaniei se regasesc in obiective agroalimentare viabile, precum si in sprijinul direct acordat fermierilor.

Acum, la inceput de nou an agricol, pentru orice om de buna credinta, marele ogor al Romaniei da semne de incurajare. Ele au aparut imediat dupa seceris, cand fermierii au declansat o ampla campanie de dezmiristire si pregatirea terenului pentru insamantarile de toamnă. Fapt este ca ogorul tarii arata imcomparabil mai bine decat in toamna trecută, ca sa nu vorbim de starea de vegetatie a semanaturilor de rapita orz si chiar grau.

Este, totusi, vorba doar de un semn incurajator. Cei ce aplica regulile agrotehnice moderne sunt inca putini si ii gasim localizati in cateva mari intinderi funciare ale Romaniei. Adevarul este ca o bună parte dintre funciarii faramitati sunt inca derutati. Sperantele lor se îndreapta spre oficiile locale ale Agentiilor Judetene de Plati si Interventii in Agricultura, de unde le-a venit si bani pentru executarea lucrarilor agricole din campania de toamna.

Semnalele venite dinspre cei care trudesc din greu pentru noua paine a tarii sunt incomparabil mai incurajatoare decat in toamna anului trecut. Cu putinii bani pe care i-au agonisit, dar mai ales cu avansurile venite de la UE, ei au reusit sa puna bazele noului granar al tarii. Iar daca si primavara care vine ii vor feri de seceta sau gerurile aspre ale iernii, atunci totul va fi bine şi la anul.

 

Dipl. ec. Otilia Manta, presedinte/CEO

Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta

 

Agro Terra - decembrie 2013

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>