Jose Graziano da Silva - Reducerea pierderilor si risipei in lantul agro-alimentar

da Silva - Reducerea risipeiMesajul lui Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO: „De cate ori ati mers la supermarket si ati cautat cel mai aratos mar sau banana? Preferinta noastra pentru fructe frumoase inseamna ca tone de fructe si legume care au doar mici imperfectiuni sunt aruncate.


Alimentele aruncate de consumatori — sau de catre magazinele si restaurantele care le servesc — sunt, totusi doar o parte din problema.


Problema pierderilor inregistrate in randul consumatorilor in tarile cu venituri mici nu este asa de mare, insa cantitati uriase de alimente sunt irosite inca din primele faze ale lantului alimentar. Pierderile alimentare — de la nivelul fermelor, din timpul procesarii, transportului, depozitarii si expunerii pe tarabele din piete — compromit securitatea alimentara in multe zone din Europa si Asia Centrala. In tarile in curs de dezvoltare, pierderile inregistrate dupa recoltare se ridica la un procent de pana la 40% din productie.

In Europa, daca adunam volumul de alimente aruncate sau risipite de-a lungul intregului lant alimentar, ajungem la cantitati cuprinse intre 280 si 300 kg pe cap de locuitor pe an.

Luate impreuna, risipa alimentara si pierderile inregistrate la nivel mondial sunt estimate undeva la 1,3 miliarde de tone. Aceasta reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial. Putem noi oare sa acceptam acest lucru, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara?

Daca privim spre viitor, cu o populatie globala care va ajunge la noua miliarde de oameni pana in anul 2050, vedem ca cerintele legate de asigurarea hranei vor creste continuu. Daca pierderile cauzate de risipa alimentara ar putea fi reduse la jumatate, cresterea necesara pentru acoperirea nevoilor de hrana ale populatiei globale ar putea ajunge la doar 25% si nu la 60% cat este estimat in prezent.

Risipa alimentara si deseurile cauzate de aceasta inregistreaza un impact deosebit si asupra mediului inconjurator. Atunci cand alimentele sunt risipite sau aruncate, energia, resursele de apa si pamant utilizate pentru producerea lor sunt si ele risipite. Aproximativ 3,3 giga-tone de emisii de gaze cu efect de sera sunt eliberate in atmosfera anual pentru a produce alimente care nu ajung sa fie consumate niciodata. In termeni economici ar trebui luate in considerare urmatoarele: costurile anuale inregistrate ca urmare a risipei si deseurilor alimentare, exprimate in preturi de producator, se ridica la 750 de miliarde de USD. Daca ar fi sa luam in considerare preturile la nivel de comercianti si costurile legate de mediu, suma respectiva ar putea fi si mai mare.

Din orice perspectiva am discuta — etica, economica, de mediu sau in termeni de securitate alimentara — pur si simplu nu mai putem tolera pierderea anuala a unei treimi din toata hrana care se produce la nivel mondial.

Din acest motiv, una dintre cele cinci prioritati ale campaniei 'Provocarea de a reduce foametea la zero' a Secretarului General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon este si aceea de a reduce la zero risipa alimentara. Lucram impreuna, in cadrul sistemului Natiunilor Unite dar si in colaborare cu alti parteneri pentru a rezolva aceasta problema si altele cu care se confrunta sistemul nostru alimentar.

La Bucuresti pe 3 aprilie, ministri ai Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Europa, Caucaz si Asia Centrala vor aborda aceasta tema. Masa rotunda ministeriala pe tema risipei si pierderilor inregistrate in sectorul alimentar la nivelul Europei si Asiei Centrale va fi un subiect de mare interes de pe agenda Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care se organizeaza o data la doi ani si care este gazduita in acest an de Romania.

In timp ce comportamentul consumatorului este important, nevoia de reducere a pierderilor si risipei alimentare trebuie reflectata si la nivelul convergentei intre diferitele politici si nu trebuie privita doar ca o schimbare a stilului de viata.

Problema risipei alimentare este atat de complexa incat toti actorii care participa de-a lungul lantului alimentar trebuie sa fie implicati. Exista o mare nevoie de investitii private in infrastructura de transport, depozitare si marketing-ul alimentar precum si in programe de instruire in aplicarea celor mai bune practici pentru fermieri. Sectorul public se poate implica in cercetare, dezvoltare de metodologii si adoptarea de politici care sa incurajeze sectorul privat sa investeasca in metode de reducere a pierderilor si risipei din sectorul alimentar.

Cum ar putea contribui guvernele din Europa si Asia Centrala la schimbarea de care avem nevoie?

In aceasta regiune a lumii observam ca exista o preponderenta a micilor producatori. De obicei acestia nu dispun de resursele financiare necesare pentru a investi in noi tehnologii, de-a lungul lantului alimentar, care sa reduca risipa si pierderile alimentare. Accesul rapid pe piata este o alta problema cu care se confrunta micii fermierii.

Guvernele ar trebui sa ia in considerare introducerea de politici si de programe suport care sa incurajeze infiintarea si dezvoltarea organizatiilor de producatori. Acest tip de cooperare le va permite micilor producatori sa isi mareasca volumul productiei si sa negocieze direct cu procesatorii si comerciantii, sau sa achizitioneze in comun depozite frigorifice si capacitati de stocare. Acest lucru nu va reduce doar nivelul pierderilor care de regula se inregistreaza imediat dupa recoltare, ci va contribui de asemenea la cresterea perioadei de comercializare prin mentinerea prospetimii produselor si implicit la reducerea nivelului risipei alimentare de la nivelul consumatorilor.

De asemenea, guvernele tarilor pot fi un bun catalizator prin lansarea unui dialog constructiv intre actorii importanti dintr-un anumit sector agro-alimentar (de exemplu intre producatorii de legume — fructe si cei de cereale) pe teme care vizeaza reducerea pierderilor in sectorul alimentar. Acest lucru va imbunatati coordonarea si neworking-ul si va crea oportunitati de prezentare a celor mai bune practici.

Separat de tema risipei alimentare, hrana aruncata este in mod evident un rezultat al comportamentului si alegerilor pe care consumatorii si comerciantii le fac. Prin intermediul campaniilor de constientizare a publicului, guvernele au oportunitatea de a schimba acea atitudine care ne face sa credem ca e mai convenabil din punct de vedere economic sa aruncam mancarea decat sa o refolosim sau sa preintampinam irosirea ei.

Fac un apel catre toti cei implicati — de la ministri ai guvernelor la fermieri, de la comercianti la cumparatori obisnuiti — sa isi reexamineze mentalitatea si obiceiurile pe care le au in ceea ce priveste alimentatia.

Aceasta risipa de resurse si alimente trebuie oprita."

José Graziano da Silva
Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie FAO

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>