Mesajul lui Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO: „De cate ori ati mers la supermarket si ati cautat cel mai aratos mar sau banana? Preferinta noastra pentru fructe frumoase inseamna ca tone de fructe si legume care au doar mici imperfectiuni sunt aruncate.
Alimentele aruncate de consumatori — sau de catre magazinele si restaurantele care le servesc — sunt, totusi doar o parte din problema.
Problema pierderilor inregistrate in randul consumatorilor in tarile cu venituri mici nu este asa de mare, insa cantitati uriase de alimente sunt irosite inca din primele faze ale lantului alimentar. Pierderile alimentare — de la nivelul fermelor, din timpul procesarii, transportului, depozitarii si expunerii pe tarabele din piete — compromit securitatea alimentara in multe zone din Europa si Asia Centrala. In tarile in curs de dezvoltare, pierderile inregistrate dupa recoltare se ridica la un procent de pana la 40% din productie.
In Europa, daca adunam volumul de alimente aruncate sau risipite de-a lungul intregului lant alimentar, ajungem la cantitati cuprinse intre 280 si 300 kg pe cap de locuitor pe an.
Luate impreuna, risipa alimentara si pierderile inregistrate la nivel mondial sunt estimate undeva la 1,3 miliarde de tone. Aceasta reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial. Putem noi oare sa acceptam acest lucru, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara?
Daca privim spre viitor, cu o populatie globala care va ajunge la noua miliarde de oameni pana in anul 2050, vedem ca cerintele legate de asigurarea hranei vor creste continuu. Daca pierderile cauzate de risipa alimentara ar putea fi reduse la jumatate, cresterea necesara pentru acoperirea nevoilor de hrana ale populatiei globale ar putea ajunge la doar 25% si nu la 60% cat este estimat in prezent.
Risipa alimentara si deseurile cauzate de aceasta inregistreaza un impact deosebit si asupra mediului inconjurator. Atunci cand alimentele sunt risipite sau aruncate, energia, resursele de apa si pamant utilizate pentru producerea lor sunt si ele risipite. Aproximativ 3,3 giga-tone de emisii de gaze cu efect de sera sunt eliberate in atmosfera anual pentru a produce alimente care nu ajung sa fie consumate niciodata. In termeni economici ar trebui luate in considerare urmatoarele: costurile anuale inregistrate ca urmare a risipei si deseurilor alimentare, exprimate in preturi de producator, se ridica la 750 de miliarde de USD. Daca ar fi sa luam in considerare preturile la nivel de comercianti si costurile legate de mediu, suma respectiva ar putea fi si mai mare.
Din orice perspectiva am discuta — etica, economica, de mediu sau in termeni de securitate alimentara — pur si simplu nu mai putem tolera pierderea anuala a unei treimi din toata hrana care se produce la nivel mondial.
Din acest motiv, una dintre cele cinci prioritati ale campaniei 'Provocarea de a reduce foametea la zero' a Secretarului General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon este si aceea de a reduce la zero risipa alimentara. Lucram impreuna, in cadrul sistemului Natiunilor Unite dar si in colaborare cu alti parteneri pentru a rezolva aceasta problema si altele cu care se confrunta sistemul nostru alimentar.
La Bucuresti pe 3 aprilie, ministri ai Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Europa, Caucaz si Asia Centrala vor aborda aceasta tema. Masa rotunda ministeriala pe tema risipei si pierderilor inregistrate in sectorul alimentar la nivelul Europei si Asiei Centrale va fi un subiect de mare interes de pe agenda Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care se organizeaza o data la doi ani si care este gazduita in acest an de Romania.
In timp ce comportamentul consumatorului este important, nevoia de reducere a pierderilor si risipei alimentare trebuie reflectata si la nivelul convergentei intre diferitele politici si nu trebuie privita doar ca o schimbare a stilului de viata.
Problema risipei alimentare este atat de complexa incat toti actorii care participa de-a lungul lantului alimentar trebuie sa fie implicati. Exista o mare nevoie de investitii private in infrastructura de transport, depozitare si marketing-ul alimentar precum si in programe de instruire in aplicarea celor mai bune practici pentru fermieri. Sectorul public se poate implica in cercetare, dezvoltare de metodologii si adoptarea de politici care sa incurajeze sectorul privat sa investeasca in metode de reducere a pierderilor si risipei din sectorul alimentar.
Cum ar putea contribui guvernele din Europa si Asia Centrala la schimbarea de care avem nevoie?
In aceasta regiune a lumii observam ca exista o preponderenta a micilor producatori. De obicei acestia nu dispun de resursele financiare necesare pentru a investi in noi tehnologii, de-a lungul lantului alimentar, care sa reduca risipa si pierderile alimentare. Accesul rapid pe piata este o alta problema cu care se confrunta micii fermierii.
Guvernele ar trebui sa ia in considerare introducerea de politici si de programe suport care sa incurajeze infiintarea si dezvoltarea organizatiilor de producatori. Acest tip de cooperare le va permite micilor producatori sa isi mareasca volumul productiei si sa negocieze direct cu procesatorii si comerciantii, sau sa achizitioneze in comun depozite frigorifice si capacitati de stocare. Acest lucru nu va reduce doar nivelul pierderilor care de regula se inregistreaza imediat dupa recoltare, ci va contribui de asemenea la cresterea perioadei de comercializare prin mentinerea prospetimii produselor si implicit la reducerea nivelului risipei alimentare de la nivelul consumatorilor.
De asemenea, guvernele tarilor pot fi un bun catalizator prin lansarea unui dialog constructiv intre actorii importanti dintr-un anumit sector agro-alimentar (de exemplu intre producatorii de legume — fructe si cei de cereale) pe teme care vizeaza reducerea pierderilor in sectorul alimentar. Acest lucru va imbunatati coordonarea si neworking-ul si va crea oportunitati de prezentare a celor mai bune practici.
Separat de tema risipei alimentare, hrana aruncata este in mod evident un rezultat al comportamentului si alegerilor pe care consumatorii si comerciantii le fac. Prin intermediul campaniilor de constientizare a publicului, guvernele au oportunitatea de a schimba acea atitudine care ne face sa credem ca e mai convenabil din punct de vedere economic sa aruncam mancarea decat sa o refolosim sau sa preintampinam irosirea ei.
Fac un apel catre toti cei implicati — de la ministri ai guvernelor la fermieri, de la comercianti la cumparatori obisnuiti — sa isi reexamineze mentalitatea si obiceiurile pe care le au in ceea ce priveste alimentatia.
Aceasta risipa de resurse si alimente trebuie oprita."
José Graziano da Silva
Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie FAO
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>