Din ce cauza fermierii romani nu folosesc calculatorul in agricultura?

Solutiile digitale de management al fermei - motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient calculatorul in agriculturaCresterea eficientei fermelor cu ajutorul solutiilor moderne de management agricol este deja foarte des folosita in Europa. Cu toate acestea, in Romania, aplicatiile digitale de gestionare a fermei sunt inca putin folosite de catre producatorii agricoli. Pentru a afla care sunt motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient de mult computerul in agricultura, l-am rugat pe dl. Bogdan Chirvasuta, reprezentatul companiei VitalFields in Romania, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.

  

De ce ar alege fermierii calculatorul, cand au pixul si hartia la indemana?

Gestionarea unei ferme in sistemul clasic de administrare ramane tot timpul un proces valid, insa fermierul isi poate completa optiunile pe care le are la dispozitie cu solutiile propuse de aplicatiile digitale de administrare a terenurilor si culturilor. Sistemul clasic prezinta, insa, niste riscuri cum ar fi, pierdea informatiilor valoroase prin distrugerea sau pierderea agendei sau a documentelor. O alta problema este faptul ca o ferma produce un numar foarte mare de informatii, care sunt utile doar atunci cand sunt centralizate si compilate in diferite statistici ce ajuta la observarea unor tipare si la realizarea unor legaturi de cauzalitate intre deciziile luate si efectul asupra rezultatelor obtinute. Pe langa planificarea si administrarea lucrarilor la ferma, aplicatiile moderne de management realizeaza deja toate calculele si analizele necesare pentru ca fermierul sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ferma sa. Mai mult, exista aplicatii care le ofera fermierilor posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de a compara productivitatea unei ferme in raport cu unitati similare sau de a administra forta de munca din teren.

 

Ce castiga fermierii prin utilizarea unor aplicatii pentru gestionarea fermelor?

Aplicatiile digitale de management agricol ofera o solutie intuitiva de planificare si administrare a fermei. Aceste aplicatii prezinta o viziune de ansamblu, dar si in detaliu a fermei, oferind, acolo unde este nevoie, solutiile necesare pentru un management eficient si maximizarea productiei fermei. Mai simplu spus, aceste solutii analizeaza si raporteaza situatia lucrarilor agricole, avand inclusiv functii de urmarire a pesticidelor si fertilizantilor utilizati in functie de tipul de cultura. Folosirea unei solutii digitale de administrare a fermelor ii ajuta pe fermieri sa economiseasca timp deoarece introducerea datelor este mult mai rapida, direct din camp. Practic, fermierii selecteaza datele din liste prestabilite, fara a fi nevoie sa scrie ceva, ca in cazul unei agende. Informatia introdusa in registrul fermei, unde se inregistreaza lucrarile agricole se completeaza automat, de exemplu, si in registrul fitosanitar sau registrul de fertilizare, documente obligatorii in cazul unei inspectii. De asemenea, se produce automat si reactualizarea stocurilor pentru o gestiune clara a materialelor. Asadar, putem spune ca prin utilizarea unor aplicatii pentru managementul agricol, fermerii castiga in primul rand timp, apoi si alte resurse importante, precum cele umane sau financiare.

 

Care sunt culturile care pot fi gestionate de aceste sisteme de management agricol?

Sistemele digitale de administrare a fermei acopera in prezent toate tipurile de culturi vegetale, de la cultura mare pana la legumicultura sau pomicultura, oferind, pentru fiecare, rapoarte foarte utile fermierilor atunci cand trebuie sa ia o decizie. Astfel, acestia au toate datele necesare atunci cand trebuie sa decida, de exemplu, daca trebuie fertilizata o parcela sau ce soi este recomandat pentru solul si conditiile climatice din terenul agricol pe care il lucreaza.

 

Puteti sa ne dati un exemplu? Sa zicem pentru cultura de rapita sau grau?

Un fermier care a folosit in ferma lui doi hibrizi diferiti de rapita cu acelasi potential genetic, a obtinut rezultate foarte diferite la recoltare, desi a aplicat aceeasi tehnologie de cultura. Singura diferenta a fost data semanarii si locatia parcelelor. Folosind un software de management al fermei, a avut date clare despre momentul semanarii, cat si despre informatiile meteo din acea perioada si a observat ca cei doi hibrizi au primit cantitati diferite de apa, influentand rasarirea. Astfel, in baza acestor informatii, fermierul a putut sa justifice diferenta de cantitate recoltata si sa aleaga hibridul mai performant pentru anul urmator. 

Un alt fermier a obtinut rezultate diferite pentru cultura graului doar datorita lucrarii de discuit realizata inainte de semanat, la date diferite. Intr-o sola a discuit exact inainte de semanat, iar in alta a discuit mai devreme cu cateva zile. Datorita vanturilor si conditiilor meteorologice din acea perioada solul a pierdut umiditate si astfel a influentat recolta. Prin folosirea unui software de administrare a fermei a avut o imagine clara asupra tehnologiei aplicate, iar pentru anul urmator a putut sa ia decizii mai bune ce au dus la recolte mai bogate.

 

Ce costuri presupun aceste solutii pentru fermier? Exista si alte avantaje oferite de aceste sisteme de management?

Avantajele oferite de sistemele de management sunt multiple, printre care posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la APIA, urmarirea si raportarea inputurilor utilizate in ferma pentru a fi in conformitate cu standardele de mediu ale Uniunii Europene, prognoza meteo, posibilitatea de comparare a productivitatii fermei in raport cu alte unitati similare, etc. Un alt avantaj il constituie posibilitatea de a trasa sarcini angajatilor si de a monitoriza stadiul realizarii planului de lucrari agricole in timp real. In ceea ce priveste costurile, putem spune ca sunt unele accesibile atat jucatorilor mici, cat si celor mari. Spre exemplu, aplicatia VitalFields poate fi folosita gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se incadreaza intre 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au intre 41 si 500 de hectare vor plati 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafetele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fara a exista vreun cost de instalare.

 

Care sunt motivele pentru care fermierii romani nu sunt mai deschisi la utilizarea computerului si a aplicatiilor? 

In primul rand multi fermieri nu folosesc in viata de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail si nu sunt deschisi sa invete doar pentru a-si administra ferma. De cele mai multe ori, in acest caz se afla fermierii mai in varsta. Apoi, exista o proportie foarte mare de fermieri care nu au un sistem pentru a inregistra ceea ce se intampla in ferma lor, nici macar intr-o agenda, deoarece considera ca pot realiza acest lucru doar din ceea ce isi aduc aminte. Al treilea motiv este lipsa timpului. Multi fermieri sunt foarte ocupati cu activitatile zilnice din ferma si nu au timp sa documenteze activitatile chiar daca realizeaza valoarea acestor informatii. Un al patrulea motiv ar fi si faptul ca in Romania, legile impuse la nivel european pentru activitatea agricola inca nu sunt la fel de strict impuse, acest fapt permitandu-le fermierilor sa “scape” fie cu documentatie incompleta, fie nerealizata la timp. Ultimul motiv ca si incidenta printre fermierii romani este si accesul dificil la instrumentele necesare fie ca este vorba de computer, smartphone sau tableta, fie ca ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet pentru a folosi aplicatii pentru administrarea fermei. Conform Eurostat, in Romania, doar 72% din gospodarii au acces la internet si aproximativ o treime din populatie nu a folosit niciodata internetul. Agricultura fiind o activitate preponderent rurala, aceste procente sunt mai mari in cazul fermierilor mici.

 

Credeti ca aceste solutii digitale se vor integra in viata fermierului?

In concluzie, la fel cum tractorul si combina au oferit, la aparitia lor, un mod mai simplu si mai usor de a ara si recolta, aplicatiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul il are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit munca. Din postura de inginer agronom, stiu ca agricultura digitala va revolutiona industria, iar fermierii romani vor cauta solutii care sa le usureze munca si ajute in managementul agricol.

 

Bogdan Chirvasuta VitalFieldsDl. inginer agronom Bogdan Chirvasuta, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura, studiind la Colegiul Hartland din Virgina, Statele Unite ale Americii, de unde a obtinut licenta in Media Management si diploma de agricultor in agricultura ecologica. Cu o vasta experienta in gestionarea fermelor si munca pe teren, a fost implicat in productia agricola in sectoarele legumicol si fructe, atat in rolurile tehnice, cat si in management. In prezent, Bogdan Chirvasuta este reprezentatul pe Romania al companiei VitalFields, una dintre cele mai populare platforme de management agricol din Europa. 

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>