Ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor Romani

Ghid cu masuri de protectie si sigurantta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor RomaniIn aceasta perioada este extrem de important ca fermierii si angajatii lor sa urmareasca si sa respecte masurile luate de autoritati, care au ca obiectiv siguranta individuala si protectia populatiei, pentru a preveni raspandirea coronovirusului si a diminua riscurile.

In acelasi timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem sa ne asiguram ca activitatea continua in sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.

Agricultura are un rol strategic pentru siguranta alimentara a populatiei si pentru contributia adusa economiei Romaniei. Din acest motiv, in ferme, siguranta oamenilor si bunastarea animalelor sunt pe primul loc!

Clubul Fermierilor Romani a elaborat un ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme, ca urmare a solicitarilor primite din partea membrilor fermieri.

Acest ghid include un model de organizare a activitatilor pentru fermele care aleg sa se izoleze (desigur, acest model poate fi adaptat in functie de specificul fiecarei ferme).

Pentru a veni in sprijinul fermierilor, in ghid sunt cuprinse o serie de afise care pot fi printate si afisate in ferme: la intrare in ferme, la portile de acces, depozite, hale, adaposturi, birouri, spatii pentru masa si cazare, dusuri si grupuri sanitare etc. Afisele sunt disponibile color sau alb-negru si se pot printa pe foi A4.

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 01

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 02

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 03

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 04

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 05

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 06

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 07

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 08

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 09

 

REGULI GENERALE

Respectati toate masurile de preventie si siguranta comunicate de autoritati.

Este importanta respectarea masurilor prin care SIGURANTA este pusa pe primul loc.

    1. Spalati-va des pe maini (minim 20 secunde) si dezinfectati-va.
    2. Pastrati distanta de 2 metri fata de ceilalti.
    3. Evitati salutul prin strangerea mainilor sau prin imbratisare.
    4. Evitati sa va atingeti fata, ochii si nasul cu mainile murdare.
    5. Tusiti sau stranutati la nivelul cotului.
    6. Aerisiti incaperile in care va petreceti timpul.
    7. Folositi masti si manusi de protectie.
    8. Evitati aglomeratiile.
    9. Evitati contactul cu persoanele straine, mai ales cu cei care au venit din strainatate (acestia pot fi purtatori de virus chiar daca nu au simptome de boala).
    10. Semnalati autoritatilor persoanele care nu respecta izolarea conform regulilor comunicate de autoritati.


In cazul in care considerati ca aveti simptome, este important sa sunati la medicul de familie si la TELVERDE 0800 800 358.

Deplasarea si prezenta la spital din proprie initiativa expun personalul medical si alti pacienti la riscul de infectie.

Apelati la 112 doar in caz de urgenta. Nu apelati abuziv 112. Urgenta este pentru urgente.

 

 

RECOMANDARI PENTRU FERME

In cadrul fermelor este necesar ca fermierii si angajatii sa lucreze impreuna pentru a identifica si adopta cele mai potrivite masuri de protectie si siguranta, pentru a continua in bune conditii campania de primavara si a asigura bunastarea animalelor.

 

PROTEJAREA ANGAJATILOR SI A PARTENERILOR

Este importanta asigurarea unui mediu de lucru cat mai sigur. In acest sens recomandam:

    • Puneti la dispozitia angajatilor si a partenerilor dezinfectant, masti si manusi sanitare / de protectie prin amplasare la intrarea in curte, la portile de acces, depozite, hale, birouri etc.
    • Verificati temperatura corporala a angajatilor la intrarea in ferma, accesul fiind permis doar daca aceastia nu sunt febrili.
    • Dezinfectati de mai multe ori pe zi suprafetele de lucru sau de contact (birouri, mese, clante) si zonele de servire a mesei.
    • Amplasati afisaje in spatiile de servit masa, grupuri sanitare, bucatarii, depozite etc. cu importanta spalarii si dezinfectarii mainilor.
    • Implementati munca de acasa pentru angajatii care pot lucra de acasa. Comunicati cu angajatii dvs. prin e-mail, telefon, whatsapp etc.

 

SECURIZAREA APROVIZIONARII IN CADRUL FERMEI

Zonele cele mai critice sunt depozitele pentru ca ele asigura necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toata ferma si orice blocare sau suspendare a activitatii aici impacteaza desfasurarea lucrarilor in ferma.

Din acest motiv se recomanda masuri suplimentare in aceste zone:

    • Angajatii sa poarte manusi de protectie
    • Trecerea dintr-o hala in alta sa se faca doar dupa dezinfectarea mainilor (se aplica acolo unde se impune / este valabila recomandarea)
    • Turele de lucru sa se reorganizeze astfel incat sa se evite contactul la succesiunea turelor (daca este aplicabil).


Soferii au un rol cheie in acesta perioada iar ei se protejeaza purtand masti si manusi in momentul livrarii produselor. Ei nu mai intra in contact cu personalul din ferma ca o masura aditionala de preventie.

 

MODEL DE ORGANIZARE ACTIVITATI PENTRU FERMELE CARE ALEG SA SE IZOLEZE

O solutie adoptata de ferme o reprezinta intrarea in izolare a lucratorilor care trebuie sa asigure continuarea lucrarilor agricole in fermele vegetale si zootehnice.

Angajatorii ofera cazare, alimente si apa operatorilor care ramin in fermele care intra in izolare. In acelasi timp, se organizeaza echipe externe care asigura aprovizionarea celor din ferma si ofera sprijin familiilor angajatilor aflati in izolare in ferma.

 

REGULI DETALIATE PENTRU IZOLAREA IN FERMELE VEGETALE

    • Angajatii se impart in doua echipe: una in exterior care face aprovizionarea, iar cealalta echipa care ramane in ferma, in izolare, si care executa lucrarile in camp (similar pentru operatorii care se ocupa de animale).
    • Personalul izolat doarme si mananca in incinta fermei sau in alta cladire unde au acces doar persoane izolate.
    • Predarea materialelor necesare personalului aflat in izolare, precum alimente, piese de schimb si altele, se realizeaza de catre echipa aflata in exterior. Materialele se depoziteaza la poarta fermei si se deinfecteaza la preluare.
    • Personalul aflat in izolare are voie sa se deplaseze cu utilajele agricole si masinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale si unde se desfasoara lucrarile.
    • Pentru alimentarea cu combustibil a utilajelor: persoana aflata in izolare nu coboara din utilaj; este insotita de catre o alta persoana din echipa exterioara, care va alimenta si va plati combustibilul.
    • Utilajele agricole care se deplaseaza pe drumurile publice in drum spre zona unde isi vor desfasura lucrarile vor avea un afis pe parbrizul si luneta utilajului, care va semnala ca ferma este in izolare. Utilajele respective vor fi insotite de catre o masina din echipa externa care va avea toate documentele utilajelor. Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le intalneste pe camp.
    • Pentru orice interventie in camp, va actiona doar personalul aflat in izolare in ferma.
    • Receptia de marfa:
        • Soferul anunta inainte telefonic venirea sa in incinta fermei;
        • Soferul are obligatia sa-si deschida prelata, respectiv usa de descarcare a masinii, dupa care se retrage in cabina pe durata descarcarii marfii aprovizionate;
        • Documentele (facturile) se confirma doar prin e-mail sau sms sau whatsapp;
        • Dupa descarcare, soferul inchide prelata/usa masinii si paraseste incinta fermei.
    • Servicii de reparatii externe:
        • Utilajul se parcheaza in afara incintei, iar partenerul se ocupa de reparatia necesara;
        • Daca este nevoie ca partenerul sa intervina in incinta fermei, restul personalului aflat in izolare nu va fi prezent in incinta sau in zona de interventie. Comunicarea se asigura teleponic.
        • In ambele cazuri, utilajul va fi dezinfectat dupa terminarea interventiei.


Reguli detaliate pentru perioada dupa semanat, reducerea riscurilor prin impartirea angajatilor in grupuri si decalarea programului de lucru:

    • Angajatii se impart in doua grupe astfel incat in ambele grupe sa se regaseasca operatori care stiu sa manevreze masina de erbicidat
    • Grupele incep programul de lucru la ore diferite, astfel incat sa nu se intalneasca. De exemplu, grupa rosie 08:00 – 16:00, iar grupa albastra 10:00 – 18:00.
    • Daca sunt doar lucrari in atelier, grupele se vor imparti in zile diferite.
    • Cele doua echipe actioneaza independent fiecare, nu vor apela una la cealalta pentru ajutor.
    • Seful de ferma sau agronomii nu mai intra in contact direct cu angajatii, vor comunica cu acestia doar telefonic.
    • Mecanicii agricoli ramasi in atelier vor face intretinerea utilajelor singuri, fara a intra in contact cu nici una dintre cele doua echipe.

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>