Ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor Romani

Ghid cu masuri de protectie si sigurantta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor RomaniIn aceasta perioada este extrem de important ca fermierii si angajatii lor sa urmareasca si sa respecte masurile luate de autoritati, care au ca obiectiv siguranta individuala si protectia populatiei, pentru a preveni raspandirea coronovirusului si a diminua riscurile.

In acelasi timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem sa ne asiguram ca activitatea continua in sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.

Agricultura are un rol strategic pentru siguranta alimentara a populatiei si pentru contributia adusa economiei Romaniei. Din acest motiv, in ferme, siguranta oamenilor si bunastarea animalelor sunt pe primul loc!

Clubul Fermierilor Romani a elaborat un ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme, ca urmare a solicitarilor primite din partea membrilor fermieri.

Acest ghid include un model de organizare a activitatilor pentru fermele care aleg sa se izoleze (desigur, acest model poate fi adaptat in functie de specificul fiecarei ferme).

Pentru a veni in sprijinul fermierilor, in ghid sunt cuprinse o serie de afise care pot fi printate si afisate in ferme: la intrare in ferme, la portile de acces, depozite, hale, adaposturi, birouri, spatii pentru masa si cazare, dusuri si grupuri sanitare etc. Afisele sunt disponibile color sau alb-negru si se pot printa pe foi A4.

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 01

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 02

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 03

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 04

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 05

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 06

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 07

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 08

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 09

 

REGULI GENERALE

Respectati toate masurile de preventie si siguranta comunicate de autoritati.

Este importanta respectarea masurilor prin care SIGURANTA este pusa pe primul loc.

    1. Spalati-va des pe maini (minim 20 secunde) si dezinfectati-va.
    2. Pastrati distanta de 2 metri fata de ceilalti.
    3. Evitati salutul prin strangerea mainilor sau prin imbratisare.
    4. Evitati sa va atingeti fata, ochii si nasul cu mainile murdare.
    5. Tusiti sau stranutati la nivelul cotului.
    6. Aerisiti incaperile in care va petreceti timpul.
    7. Folositi masti si manusi de protectie.
    8. Evitati aglomeratiile.
    9. Evitati contactul cu persoanele straine, mai ales cu cei care au venit din strainatate (acestia pot fi purtatori de virus chiar daca nu au simptome de boala).
    10. Semnalati autoritatilor persoanele care nu respecta izolarea conform regulilor comunicate de autoritati.


In cazul in care considerati ca aveti simptome, este important sa sunati la medicul de familie si la TELVERDE 0800 800 358.

Deplasarea si prezenta la spital din proprie initiativa expun personalul medical si alti pacienti la riscul de infectie.

Apelati la 112 doar in caz de urgenta. Nu apelati abuziv 112. Urgenta este pentru urgente.

 

 

RECOMANDARI PENTRU FERME

In cadrul fermelor este necesar ca fermierii si angajatii sa lucreze impreuna pentru a identifica si adopta cele mai potrivite masuri de protectie si siguranta, pentru a continua in bune conditii campania de primavara si a asigura bunastarea animalelor.

 

PROTEJAREA ANGAJATILOR SI A PARTENERILOR

Este importanta asigurarea unui mediu de lucru cat mai sigur. In acest sens recomandam:

    • Puneti la dispozitia angajatilor si a partenerilor dezinfectant, masti si manusi sanitare / de protectie prin amplasare la intrarea in curte, la portile de acces, depozite, hale, birouri etc.
    • Verificati temperatura corporala a angajatilor la intrarea in ferma, accesul fiind permis doar daca aceastia nu sunt febrili.
    • Dezinfectati de mai multe ori pe zi suprafetele de lucru sau de contact (birouri, mese, clante) si zonele de servire a mesei.
    • Amplasati afisaje in spatiile de servit masa, grupuri sanitare, bucatarii, depozite etc. cu importanta spalarii si dezinfectarii mainilor.
    • Implementati munca de acasa pentru angajatii care pot lucra de acasa. Comunicati cu angajatii dvs. prin e-mail, telefon, whatsapp etc.

 

SECURIZAREA APROVIZIONARII IN CADRUL FERMEI

Zonele cele mai critice sunt depozitele pentru ca ele asigura necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toata ferma si orice blocare sau suspendare a activitatii aici impacteaza desfasurarea lucrarilor in ferma.

Din acest motiv se recomanda masuri suplimentare in aceste zone:

    • Angajatii sa poarte manusi de protectie
    • Trecerea dintr-o hala in alta sa se faca doar dupa dezinfectarea mainilor (se aplica acolo unde se impune / este valabila recomandarea)
    • Turele de lucru sa se reorganizeze astfel incat sa se evite contactul la succesiunea turelor (daca este aplicabil).


Soferii au un rol cheie in acesta perioada iar ei se protejeaza purtand masti si manusi in momentul livrarii produselor. Ei nu mai intra in contact cu personalul din ferma ca o masura aditionala de preventie.

 

MODEL DE ORGANIZARE ACTIVITATI PENTRU FERMELE CARE ALEG SA SE IZOLEZE

O solutie adoptata de ferme o reprezinta intrarea in izolare a lucratorilor care trebuie sa asigure continuarea lucrarilor agricole in fermele vegetale si zootehnice.

Angajatorii ofera cazare, alimente si apa operatorilor care ramin in fermele care intra in izolare. In acelasi timp, se organizeaza echipe externe care asigura aprovizionarea celor din ferma si ofera sprijin familiilor angajatilor aflati in izolare in ferma.

 

REGULI DETALIATE PENTRU IZOLAREA IN FERMELE VEGETALE

    • Angajatii se impart in doua echipe: una in exterior care face aprovizionarea, iar cealalta echipa care ramane in ferma, in izolare, si care executa lucrarile in camp (similar pentru operatorii care se ocupa de animale).
    • Personalul izolat doarme si mananca in incinta fermei sau in alta cladire unde au acces doar persoane izolate.
    • Predarea materialelor necesare personalului aflat in izolare, precum alimente, piese de schimb si altele, se realizeaza de catre echipa aflata in exterior. Materialele se depoziteaza la poarta fermei si se deinfecteaza la preluare.
    • Personalul aflat in izolare are voie sa se deplaseze cu utilajele agricole si masinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale si unde se desfasoara lucrarile.
    • Pentru alimentarea cu combustibil a utilajelor: persoana aflata in izolare nu coboara din utilaj; este insotita de catre o alta persoana din echipa exterioara, care va alimenta si va plati combustibilul.
    • Utilajele agricole care se deplaseaza pe drumurile publice in drum spre zona unde isi vor desfasura lucrarile vor avea un afis pe parbrizul si luneta utilajului, care va semnala ca ferma este in izolare. Utilajele respective vor fi insotite de catre o masina din echipa externa care va avea toate documentele utilajelor. Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le intalneste pe camp.
    • Pentru orice interventie in camp, va actiona doar personalul aflat in izolare in ferma.
    • Receptia de marfa:
        • Soferul anunta inainte telefonic venirea sa in incinta fermei;
        • Soferul are obligatia sa-si deschida prelata, respectiv usa de descarcare a masinii, dupa care se retrage in cabina pe durata descarcarii marfii aprovizionate;
        • Documentele (facturile) se confirma doar prin e-mail sau sms sau whatsapp;
        • Dupa descarcare, soferul inchide prelata/usa masinii si paraseste incinta fermei.
    • Servicii de reparatii externe:
        • Utilajul se parcheaza in afara incintei, iar partenerul se ocupa de reparatia necesara;
        • Daca este nevoie ca partenerul sa intervina in incinta fermei, restul personalului aflat in izolare nu va fi prezent in incinta sau in zona de interventie. Comunicarea se asigura teleponic.
        • In ambele cazuri, utilajul va fi dezinfectat dupa terminarea interventiei.


Reguli detaliate pentru perioada dupa semanat, reducerea riscurilor prin impartirea angajatilor in grupuri si decalarea programului de lucru:

    • Angajatii se impart in doua grupe astfel incat in ambele grupe sa se regaseasca operatori care stiu sa manevreze masina de erbicidat
    • Grupele incep programul de lucru la ore diferite, astfel incat sa nu se intalneasca. De exemplu, grupa rosie 08:00 – 16:00, iar grupa albastra 10:00 – 18:00.
    • Daca sunt doar lucrari in atelier, grupele se vor imparti in zile diferite.
    • Cele doua echipe actioneaza independent fiecare, nu vor apela una la cealalta pentru ajutor.
    • Seful de ferma sau agronomii nu mai intra in contact direct cu angajatii, vor comunica cu acestia doar telefonic.
    • Mecanicii agricoli ramasi in atelier vor face intretinerea utilajelor singuri, fara a intra in contact cu nici una dintre cele doua echipe.

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>