La noi, cooperativele agricole detin o cota de piata de 2%, fata de 50% in Franta sau 83% in Olanda. Cum facem sa fie competitive?

Avem mai multe cooperative decat CAP-uri in 1989 - Fundatia Civitas pentru Societatea Civila solicita implicarea autoritatilor si a societatii civile in sprijinul dezvoltarii unui corp de manageri pentru cooperativele agricoleFundatia Civitas pentru Societatea Civila Cluj solicita implicarea autoritatilor si a societatii civile in procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

In acest scop, Fundatia a organizat vineri, 1 iulie, conferinta Cooperativa agricola in 2022. Unde suntem, unde putem ajunge?. Evenimentul a incheiat programul CoopNet 2.0 - Invatam si crestem impreuna, program al Fundatiei implementat in colaborare cu Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Centrul de Mediere si Securitate Comunitara si finantat de Romanian-American Foundation (RAF). Programul, similar unui MBA, dar cu o durata mai scurta, s-a adresat liderilor de cooperative agricole.

In cadrul conferintei, au fost prezentate rezultatele proiectului CoopNet 2.0, nevoile actuale ale structurilor asociative, ce masuri de sprijin pot accesa fermierii (ca membri ai unei cooperative, dar si individual), directiile de dezvoltare a retelei cooperativelor CoopNet si perspectiva autoritatilor cu privire la cooperative.

In Romania, cooperativele agricole au luat avant in 2021, cand au fost infiintate aproape 800 de astfel de forme asociative, reprezentand ceva mai putin de o cincime din totalul de peste 4.000 de cooperative care functioneaza in prezent. Acesta este un record istoric, depasind numarul de cooperative care existau in Romania inainte de 1990 – peste 3.000.

In contextul evolutiilor recente din Europa si Romania, marcate pe de o parte de amenintarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea in noul ciclu de finantare a agriculturii prin Planul National Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o sansa – poate unica – de a juca un rol major in dezvoltarea economiei noastre, cu conditia sa beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finantare din fonduri europene care urmeaza sa vina”, spune Márton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundatiei Civitas.

In PNS 2023-2027, care este in curs de aprobare de catre Comisia Europeana, sunt prevazute linii de finantare pentru aspecte precum transferul de cunostinte sau consilierea in afaceri agricole. Insa acestea vizeaza in mod explicit aspecte bine definite, de exemplu «subiecte orizontale legate de activitatile fermei», precum cadrul legal aplicabil, tehnologie, marketing, IT, bioeconomia, diversificarea activitatilor, inovatii, digitalizare si asa mai departe. Din punctul nostru de vedere, exista inca un deficit semnificativ de competente de management cu aplicare in cazul particular al acestor forme asociative, motiv pentru care am gandit si am derulat proiectul CoopNet 2.0 in acesti ultimi doi ani. Facem astfel un apel catre autoritati sa sprijine cooperativele pentru ca acestea sa poata forma sau angaja manageri calificati sa le supervizeze operatiunile”, precizeaza aceasta.

Eveniment CoopNet 2022


Din reteaua CoopNet fac parte peste 80 de entitati – cooperative, Grupuri de Actiune Locala, asociatii si fundatii. In cadrul programului CoopNet 2.0 organizat de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire si mentorat, la cursuri in domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane si management de proiect, acesta din urma fiind acreditat de catre ANC. Organizatiile din CoopNet au participat, de asemenea, la sase intalniri de retea, la care au luat parte toti membrii, precum si la o serie de intalniri cu reprezentantii organismelor finantatoare precum AFIR.

De asemenea, au mai fost organizate evenimente de promovare pentru 12 cooperative, in vreme ce 11 manageri de cooperative au beneficiat de sesiuni de mentorat fata in fata. Extins la nivel national, un astfel de program de dezvoltare de competente manageriale aplicate in domeniul cooperativelor ar putea juca un rol important.

Daca in prezent estimarile oficialilor cooperativelor vorbesc despre o cota de piata de cel mult doua procente detinute de acestea in segmentul productiei, intr-un scenariu optimist acestea ar putea ajunge la o cota de 20-25% pana in 2030. Astazi, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, in UE functioneaza circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajati. 163 de milioane de cetateni europeni, adica aproximativ o treime din intreaga populatie a Uniunii, au statut de proprietar intr-o cooperativa agricola. In Vest, cota de piata a cooperativelor agricole variaza mult de la tara la alta, de la 83% in Olanda si 79% in Finlanda la 50% in Franta, mult peste Romania.

In conditiile fragmentarii exploatatiilor agricole din tara noastra, forma de asociere reprezentata de cooperative este o solutie usor de implementat, cu costuri minime, pentru exploatarea terenurilor. Potrivit datelor provizorii din Recensamantul Agricol 2020, in Romania exista peste 2,88 de milioane de exploatatii agricole, aproximativ 33% din numarul total de exploatatii din UE (date Eurostat valabile pentru 2016). Insa dimensiunea lor medie este de doar circa 4,42 ha/exploatatie, cu mult sub media europeana de 16,6 ha/exploatatie. Pe langa avantaje precum posibilitatea de a-si vinde mai usor productia, capacitatea mai mare de negociere a preturilor de vanzare, controlul unor costuri cum sunt cele cu depozitarea si transportul produselor sau capacitatea de a se folosi de resursele grupului in scopuri de marketing si promovare, cooperativele pot accesa mai usor finantari si know-how.

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila este o organizatie dedicata programelor de dezvoltare sustenabila. Fundatia are doua birouri regionale, localizate in regiunile Nord-Vest si Centru ale Romaniei, respectiv in Cluj-Napoca si Odorheiu Secuiesc. Astfel, proiectele si initiativele Fundatiei Civitas se deruleaza preponderent in Transilvania, dar nu exclusiv. Impreuna cu partenerii nostri desfasuram un numar semnificativ de proiecte la nivel national si international.

Programele si proiectele Fundatiei sunt in domeniul dezvoltarii regionale si locale, iar cele patru sub-domenii de activitate sunt: dezvoltarea comunitara si buna guvernare, antreprenoriatul si economia sociala, cresterea capacitatii societatii civile, respectiv dezvoltarea economica rurala.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>