Programul 'Specialist in Informatica Agricola' lansat de tinerii fermieri din Agrinnovator

Specialist in Informatica Agricola este propunerea tinerilor fermieri din Agrinnovator pentru agricultura performantaMiercuri, 23 noiembrie, a avut loc la Bucuresti conferinta de presa in cadrul careia a fost lansata prima propunere de politica publica formulata de tinerii fermieri din grupul de lucru (think tank) Agrinnovator. Programul Specialist in Informatica Agricola (Farm Technology Officer) are menirea de a forma capitalul uman specializat care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de maine, sustenabila dar si performanta.


Obiectivul programului Specialist in Informatica Agricola (Farm Technology Officer) este acela de a construi un sector agricol romanesc competitiv care sa raspunda criteriilor impuse de competitivitatea sustenabila si de rezilienta, atat prin utilizarea tehnologiilor agricole existente in ferme la potentialul lor maxim, cat si prin cresterea numarului de tineri implicati in sectorul agricol. Programul isi propune pregatirea a 1500 de tineri cu studii medii, cu precadere din mediul rural, care reprezinta masa critica necesara pentru a asigura accelerarea dezvoltarii fermelor si transformarii digitale a agriculturii romanesti.


Razvan Prelipcean, Coordonator al Grupului de lucru Transformarea digitala a agriculturii din cadrul Agrinnovator:

„Ne dorim sa diseminam cunostintele cheie referitoare la tehnologiile agriculturii de maine, sa propunem politici si solutii capabile sa imbunatateasca concret performanta fermelor si dezvoltarea zonelor rurale. Dorim sa punem la dispozitia decidentilor informatii pertinente si verificate, fundamentate pe experienta reala a fermierilor si sa fim promotori ai digitalizarii agriculturii de maine in randul fermierilor. Propunerea de astazi este de a pregati 1500 de agenti de schimbare in agricultura romaneasca, care sa asigure utilizarea eficienta a tehnologiilor agricole.”


Petruta Deac, membru in echipa Agrinnovator:

„Cu toate ca fermele din Romania sunt dotate cu utilaje performante, acestea nu sunt utilizate la capacitate maxima, deoarece nu exista forta de munca pregatita si specializata in acest sens. Digitalizarea agriculturii romanesti este un proces care poate fi accelerat cu ajutorul unor tineri specializati in tehnologia digitala aplicata in domeniul agricol. Putem ajunge la un sector agricol competitiv doar prin introducerea unui catalizator in zona de tehnologie, a unui FTO (Farm Technology Officer) care poate accelerea tranzitia catre agricultura digitalizata.”


George Chirita, membru in echipa Agrinnovator:

„Cu ajutorul unui FTO (Farm Technology Officer), ferma este eficientizata si randamentul este crescut prin folosirea tehnologiilor pentru atingerea performantei triple - financiare, de mediu si sociale, caci programul isi propune sa atraga capital uman tanar direct in ferma, dar si pentru adresarea deficitului de resursa umana din mediul rural.”


Alin Luculeasa, membru in echipa Agrinnovator:

„Impactul existentei unui specialist in informatica agricola in ferma este unul imediat si tangibil, vizibil prin folosirea tehnologiei existente la capacitate crescuta, viteza in luarea deciziilor, optimizarea utilizarii resurselor, randament crescut si sustenabilitate. Credem ca aceasta meserie este indispensabila in orice ferma tehnologizata care isi doreste sa faca performanta.”

Specialist in Informatica Agricola - conferinta Agrinnovator

 

Detalii despre programul Specialist in Informatica Agricola (Farm Technology Officer)

Prin intermediul programului se va asigura finantarea procesului de formare profesionala a aproximativ 1.500 de tineri care vor fi recrutati, instruiti si angajati de fermieri calificati. Rolul tinerilor cu formare SIA este de a ajuta aproximativ 1.000 de fermieri romani sa accelereze adoptarea solutiilor tehnologice digitale si sa creasca performantele fermei. Cei vizati sunt tinerii cu studii medii, cu precadere din mediul rural, pasionati de tehnologie si inovatie. Tinerii selectati in program vor trece printr-un proces intensiv de pregatire aplicata, fiind instruiti sa utilizeze o gama larga de aplicatii informatice si echipamente agricole de actualitate. Costul estimat pentru implementarea proiectului este de 102 milioane EUR, pe o perioada de cinci ani, din care aproximativ 15 milioane EUR vor acoperi costurile de scolarizare (incluzand cazare, masa, scolarizare, materiale de studiu), aproximativ 85 milioane EUR vor acoperi costul componentei de suport financiar pentru salarizare si circa 2 milioane EUR (sub 2%) vor acoperi costurile administrative asociate programului. Investitia va oferi rezultate tangibile imediate prin cresterea performantelor fermelor.

 

Contextul aparitiei programului Specialist in Informatica Agricola (Farm Technology Officer)

Agricultura europeana si implicit agricultura romaneasca se confrunta cu multe provocari, una dintre acestea fiind imbatranirea fermierilor si lipsa practicilor ce vizeaza cresterea performantelor fermelor concomitent cu necesitatea reducerii impactului asupra mediului. Aceasta initiativa cauta sa raspunda nevoii din ce in ce mai acutizate de mentinere a unei cresteri sustenabile a productivitatii fermelor.

Ideile propuse in cadrul intalnirii grupului de lucru Agrinnovator au fost deja ascultate de Marcel Bolos, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene si de Tánczos Barna , Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. Aceste prime discutii cu reprezentantii Guvernului au avut rolul de a contura un calendar de masuri care sa ajute transformarea digitala a agriculturii din tara noastra, urmand si alte intalniri la nivel guvernamental.

Pornind de la conceptul de performanta tripla, financiara, de mediu si sociala, subiectele abordate in cadrul intalnirilor cu ministrii au vizat: solutii de utilizare eficienta a resurselor pamant, apa si inputuri agricole; importanta solutiilor de administrare a datelor (data management) si management al fermei pentru luarea deciziilor corecte in timp real; potentialul irosit prin nefolosirea tuturor tehnologiilor pre existente pe utilajele moderne.

 

Despre Agrinnovator

Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat in luna mai 2022, are menirea de a promova crearea si diseminarea cunostintelor referitoare la tehnologiile agriculturii de maine, aprofundand doua directii principale de lucru: transformarea digitala a agriculturii si promovarea agricultuii bio-regenerative.

Proiectul ii are in centru pe tinerii fermieri absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura, organizat de Clubul Fermierilor Romani, pregatiti sa duca agricultura romaneasca la urmatorul nivel de dezvoltare si performanta prin expunerea de solutii si tehnologii agricole internationale.

Agrinnovator este locul in care tinerii fermieri gandesc, dezbat idei si testeaza pe diferite teme cu scopul de a crea progres si valoare adaugata. Agricover asigura cadrul de lucru si sustinerea necesara in diseminarea rezultatelor in randul fermierilor romani si al autoritatilor.

 

Despre Agricover

Agricover este un participant major in sectorul agricol romanesc, un generator de solutii inovatoare care transforma agricultura si viata fermierilor pe termen lung, creand progres si prosperitate la scara sociala.

De-a lungul celor peste 20 de ani de activitate, Grupul Agricover si-a propus sa deserveasca fermierii romani si sa le ofere solutii inovatoare, adaptate nevoilor lor reale, astfel incat acestia sa isi poata consolida in mod sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante la nivel international, la solutii de finantare adaptate specificului sectorului agricol si la servicii de agricultura digitala.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>