Cele mai mari greseli in administrarea veniturilor

 

Traim intr-o societate de consum. Cumparam, de cele mai multe ori, din impuls si ne gandim abia dupa daca am facut bine sau nu, daca avem nevoie de obiectele pe care le-am cumparat sau nu.

 





 

Consumul excesiv a dus la un grad al indatorarii foarte mare in ultimii ani, iar criza financiara a lovit din plin societatea de consum. Creditele s-au imputinat, dobanzile au crescut, iar cei care de ani de zile traiau pe datorie s-au trezit ca nu se mai pot descurca. In acest articol vom analiza pe scurt cele mai frecvente greseli care ne pot ingropa financiar, mai ales in perioada crizei.

 

1.Cheltuieli excesive sau fara sens

Se spune ca marile averi se pierd banut cu banut. Poate ca nu vi se pare extraordinar de scump sa va cumparati o cafea dubla de la Starbucks, un pachet de tigari, sa luati masa in oras sau sa inchiriati un film, insa aceste cheltuieli mici se aduna. Daca mancati in oras de 50 de lei pe saptamana, de exemplu, veti cheltui, intr-un an, 2.600 de lei, bani care ar putea fi utilizati mult mai cu folos, pe lucruri trebuincioase.

Daca sunteti intr-o situatie financiara nu foarte roz, evitati pe cat posibil aceste cheltuieli, pentru ca fiecare leu conteaza. Daca va apropiati de faliment, mesele in oras sau hainele scumpe mai mult ca sigur nu va vor ajuta.

2. Rate care nu se mai termina

Inainte sa cumparati lucruri pentru care urmeaza sa platiti luna de luna rate, intrebati-va daca aveti cu adevarat nevoie de ele. Chiar va trebuie inca un televizor? Aveti nevoie de inca un abonament de internet sau de inca un laptop? Mai putine plati inseamna mai multi bani pusi deoparte.

3. Traiul pe bani imprumutati

Pentru multa lume, sa plateasca pentru bunuri de consum zilnic cu cardul de credit a devenit ceva normal. Insa daca unii oameni sunt dispusi sa plateasca dobanzi imense pentru benzina, alimente si alte marfuri care se consuma cu mult inainte ca datoria sa fie platita, nu trebuie sa faceti si dumneavoastra la fel. Dobanzile percepute de banci pentru cardurile de credit va determina sa platiti cat nu face pe lucruri care nu sunt chiar atat de scumpe, in general. Incercati sa nu cumparati niciodata de mai multi bani decat aveti in buzunar.

4. Cumpararea unei masini noi

Chiar daca putini sunt cei care isi permit sa cumpere o masina cu bani cash, milioane de masini se vand, totusi, in fiecare an. Insa daca nu puteti plati o masina cu banii jos, inseamna ca nu va puteti permite s-o cumparati (pentru ca a-ti permite sa platesti o rata nu este acelasi lucru cu a-ti permite o masina). Mai mult, atunci cand va imprumutati de bani pentru cumpararea unei masini, veti plati dobanda pentru un bun al carei valoare se depreciaza, iar acest lucru face ca diferenta dintre valoarea masinii si banii platiti pentru ea sa se adanceasca cu fiecare zi. Unii oamenii isi schimba masinile la fiecare 3-4 ani si pierd bani la fiecare tranzactie.

Intr-adevar, uneori chiar este nevoie de o masina, iar un imprumut este singura solutie. Dar ganditi-va: chiar aveti nevoie de o masina mare, de teren? In afara cazului in care aveti o familie mare, faceti multe drumuri lungi sau trebuie sa tractati o rulota sau o remorca, un SUV nu va va folosi foarte tare. Masinile de teren sunt scumpe, atat in ceea ce priveste pretul platit pentru ele, cat si intretinerea lor, asigurarile si asa mai departe. Daca trebuie neaparat sa cumparati o masina, ati putea sa va indreptati catre una care sa consume putin si pentru care sa nu platiti pana nu mai puteti.

5. Cumpararea unei case mult prea mari sau prea scumpe

Atunci cand vine vorba de cumpararea unei case, mai mare nu inseamna intotdeauna mai bine. In afara cazului in care aveti o familie mare, o casa uriasa nu va insemna decat un pret mare, o factura de intretinere impresionanta si taxe care nu se mai termina. Chiar vreti sa aveti o gaura atat de mare in bugetul lunar?

6. Sa imprumutati bani punandu-va casa gaj

Casa este "castelul" dumnevoastra. Daca o scoateti la bataie pentru a lua bani in contul ei, cedati proprietatea asupra casei altcuiva. Asta ca sa nu mai vorbim de multimea de bani cheltuiti cu taxele si cu dobanzile. Proprietarii destepti vor sa creasca valoarea casei, nu sa plateasca la nesfarsit datorii. Mai mult, veti ajunge sa platiti pe casa mai mult decat face, iar acest lucru se va vedea atunci cand va veti decide sa vindeti si veti observa ca luati mult mai putini bani pe ea decat ati platit.

7. Traiul de la un salariu la altul

Daca va cheltuiti tot salariul intr-o luna si nu reusiti sa puneti nimic deoparte, in momentul in care veti ajunge intr-un moment mai greu, nu veti avea nicio rezerva pe care sa va bazati. De exemplu, intarzierea unui salariu ar putea avea efecte dezastruoase, mai ales daca aveti multe plati de facut lunar.

Autor:Alexandru Enache

Sursa" www.newschannel.ro

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>