Zece greseli care duc la falimentul afacerii

 

Afacerile sunt conduse de oameni cu dorinta de a castiga, iar ideea de esec este alungata din mintea multora. Toti ne dorim sa avem un inceput eventual modest, dar un viitor stralucit, cu multi clienti si profit cat mai mare. Pe parcurs insa apar multe obstacole si trebuie sa invatam sa trecem peste ele. 

 





 

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii dau faliment din cauza unor probleme de organizare interna. Iata 10 greseli care duc la esecul unei afaceri si cinci sfaturi care ne ajuta sa le evitam.

  1. O idee neinspirata. Se intampla uneori ca o idee "unica" sa nu fie de fapt unica deloc sau ca piata sa fie deja foarte bine acoperita sau ca cererea sa fie mai mica in domeniul respectiv decat s-ar fi crezut. Efectuati o cercetare de piata inainte sa va aruncati in valtoarea afacerilor si verificati daca produsul dumneavoastra aduce ceva nou pe piata.
    |
  2. Un plan de afacere defectuos. Planul de afaceri reprezinta, in multe situatii, cheia spre succes. Esuarea in a va tine de plan, esuarea in a efectua cercetarea intensa de care este nevoie la inceput sau, mai obisnuit, esuarea in a cauta si cere un sfat profesionist, sunt modalitati comune de a incepe o afacere in mod gresit. Planificarea din timp este vitala fiecarei etape a afacerii si ar trebui sa constituie o preocupare permanenta.

  3. Lipsa de capital. In primii cativa ani de activitate, capitalul insuficient este o cauza comuna a esecului afacerilor. Un capital adecvat trebuie sa tina cont de o multitudine de cheltuieli si costuri pentru o perioada indelungata de timp. Unii prefera sa inceapa o afacere de la zero atunci cand pe piata exista de vanzare afaceri stabile. Cumpararea unei afaceri deja infiintate va poate scuti de obstacolele initiale ca stabilirea premizelor, cumpararea echipamentului si bineinteles gasirea primilor clienti. Desi cumpararea unei afaceri deja existente nu este o garantie catre succes, poate fi o solutie eficienta din punctul de vedere al costurilor.

  4. Lipsa de cunoastere a pietei. Sa va cunoasteti clientii si sa stiti ce vor ei cu adevarat este una din cerintele esentiale ale supravietuirii unei afaceri. Esecul in a mentine legatura cu clientii dumneavoastra prin lipsa unui plan concret de marketing si esecul in a tine pasul cu dorintele si nevoile lor schimbatoare constituie o reteta sigura spre dezastru.

  5. Rulajul banilor cash sau criza manageriala. Atunci cand suma de bani care iese din afacere este mai mica decat cea care intra exista o problema. Totusi, multe afaceri ignora aceasta problema si se ocupa de fiecare criza pe masura ce acestea apar. Chiar si companiile profitabile pot avea probleme grave datorita managementului defectuos al lichiditatilor. Ignorarea situatiei banilor cash duce, de obicei, la aparitia unor probleme din ce in ce mai grave.

  6. Faceti totul. Seful care se epuizeaza este o cauza mai obisnuita a problemelor decat neglijenta. Construirea unei echipe de angajati competenti cu responsabilitati si teluri stabilite va va acorda timpul necesar pentru a va concentra asupra problemelor de administrare si de dezvoltare a afacerii. Nici un lurcu nu este mai important pentru o afacere decat un management eficient. Un sef care se ocupa rareori de lucrurile marunte si isi pastreaza timpul necesar pentru a se concentra pe lucrurile cu adevarat importante.

  7. Lipsa unui control al afacerii. Este esential sa controlati afacerea dumneavoastra la fiecare nivel si sa aveti mecanismele de control potrivite la locul lor astfel incat orice problema potentiala sa fie rezolvata de la inceput, inainte sa fie prea tarziu. Extinderea creditului prea mult sau imprumutarea unei sume de bani prea mare sunt cauze comune a esecului.

  8. Protectie inadecvata. Lucruri rele se intampla afacerilor bune in fiecare zi. Fie ca sunt pagube provocate de foc sau inundatii, pierderi de pesonal important sau furt, protectia impotriva riscului va poate ajuta sa va asigurati in viitor.

  9. Esecul de a orienta afacerea dupa cerintele pietei. Nici o afacere nu se afla intr-un turn de fildes, izolat de restul pietei. Esecul de a tine seama de schimbarile din mediul de afaceri poate conduce la probleme. Ceea ce face concurenta, schimbarile in tehnologie la fel ca si schimbarile in comportamentul clientilor, trebuie sa fie monitorizate constant, iar planurile trebuie ajustate permanent pentru a face fata ritmului rapid in care se schimba lumea afacerilor.

  10. Dezvoltarea prea rapida. Pentru orice afacere o dezvoltare rapida si fara control poate fi mai periculoasa decat o crestere lenta. Cresterea prea rapida aduce cu sine riscul de a pierde controlul si o "intindere" a resurselor afacerii peste capaciatatea si bazele sale financiare.




Cum poate fi evitat esecul?

Intreprinzatorul trebuie sa fie flexibil si adaptabil la cerintele mediului de afaceri, flexibilitatea il va ajuta sa actioneze eficient int-un cadru dinamic. Fiecare antreprenor are modul sau specific de a initia si dezvolta o afacere, insa prevenirea esecului acesteia tine de doar cateva reguli.

1. Cunoasterea afacerii in profunzime. Inainte de a se lansa intr-o afacere, orice intreprinzator trebuie sa se asigure ca stie o serie de elemente teoretice si practice despre lumea afacerilor. Pe parcurs el trebuie sa fie sincer, sa isi recunoasca propriile defecte si lipsuri si sa actioneze in asa fel incat acestea sa nu influenteze mersul afacerii. O afacere mica functioneaza fara "plasa de protectie" si orice greseala poate conduce la esecul ei.

2. Desfasurarea afacerii dupa un plan. Nicio afacere nu se poate desfasura la intamplare. Aceasta ar conduce la haos si esec rapid. Totul trebuie sa se desfasoare dupa un plan care sa contina masuri inlantuite logic si inchegate intr-un tot.

3. Intelegerea formularilor de tip financiar. Intreprinzatorul nu trebuie sa fie specialist in finante sau contabilitate, dar trebuie sa fie in stare sa judece sau sa analizeze veniturile si vanzarile.

4. Administrarea resurselor financiare. Pentru a reusi demarcarea si dezvoltarea unei afaceri, trebuie sa se urmareasca permanent obtinerea unui profit maxim, prin imprimarea unui autentic stil de afacere, tuturor activitatilor desfasurate. Un rol esential il are o administrare rationala a resurselor financiare.

5. Cautarea asistentei profesionale. Pentru domeniile pe care intreprinzatorul nu le poate acoperi, trebuie sa apeleze la o echipa de consultanti competenti.


Autor: Cerasela Marin

www.newschannel.ro

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>