Fondul Mutual Agricol, singurul sistem financiar national de compensare a pierderilor suferite de fermieri

Fondul Mutual Agricol - riscuri agricultura - asigurari agricoleAstazi a fost publicata o propunere legislativa privind constituirea, organizarea si functionarea Sistemului national mutual agricol de gestionare a riscurilor, a infiintarii Agentiei pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol prin care se ofera un cadru legal producatorilor agricoli care sa sprijine infiintarea unui sistem mutual agricol la nivel national menit sa ii ajute sa faca fata pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.


Uniunea Europeana acorda sprijin producatorilor agricoli prin intermediul platilor directe si al programelor de dezvoltare rurala, oferind statelor membre posibilitatea instituirii de ajutoare specifice membrilor pentru finantarea infiintarii si functionarii fondurilor mutuale.

Pentru agricultorii romani este de mare interes implementarea masurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondului mutual. In acest sens, reprezinta o prioritate sprijinul acordat pentru infiintarea si acreditarea fondului mutual agricol, in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor pentru continuarea productiei agricole si asigurarea securitatii alimentare.

In prezent, fermierii sunt expusi la riscuri economice si de mediu tot mai mari, ca urmare a schimbarilor climatice si a volatilitatii ridicate a preturilor. In acest context, gestionarea eficienta a riscurilor dobandeste o importanta tot mai mare pentru fermieri. In consecinta, ar trebui creat cadrul normativ pentru aplicarea prevederilor UE oferind posibilitatea instituirii de ajutoare specifice fermierilor activi contributori pentru finantarea infiintarii si functionarii fondului mutual instituit ca o masura de gestionare a riscurilor, pentru a ajuta fermierii sa faca fata celor mai comune riscuri cu care se confrunta.

Prin urmare, acest act normativ trebuie sa ajute la crearea fondului mutual si la facilitarea rambursarii compensatiilor platite de acest fond fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestarii cu daunatori sau in urma unor incidente de mediu.

De asemenea, se instituie posibilitatea crearii unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu scaderi dramatice ale veniturilor.

Pentru a se asigura egalitatea de tratament intre fermierii din intreaga Uniune Europeana, evitarea denaturarii concurentei si respectarea obligatiilor internationale ale Uniunii, sunt prevazute conditii specifice pentru acordarea sprijinului in cadrul acestor masuri. Pentru a asigura utilizarea eficienta a resurselor FEADR, sprijinul este limitat la fermierii activi contributori in intelesul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Cele mai importante prevederi ale acestui proiect legislativ sunt urmatoarele:

Administrarea Fondului se realizeaza prin Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol, denumita in continuare Agentie, care se infiinteaza ca institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica in coordonarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare MADR, si care se finanteaza din subventii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si din venituri proprii.

In vederea stabilirii si recunoasterii naturii riscurilor, intensitatii daunelor produse si delimitarii arealului in care se produc evenimentele care genereaza pierderi, se infiinteaza Comisia Nationala pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultura, denumita in continuare Comisia Nationala, organism colegial interinstitutional, fara personalitate juridica, pe langa MADR.

La nivel judetean se constituie comisiile judetene pentru constatatea pagubelor, denumite comisii judetene, pe langa institutia prefectului, cu scopul de a analiza, a evalua, a constata si certifica producerea evenimentelor, arealul si intensitatea pagubelor.

Din Sistemul National Mutual Agricol fac parte:

    • fermierii activi definiti conform legii;
    • Agentia;
    • Comisia Nationala;
    • comisiile judetene.

Compensatiile se acorda pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, organisme daunatoare plantelor sau de un incident de mediu inclusiv prin contributii financiare in baza Regulamentului 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013.

    • Definitia dezastrului natural – eveniment spontan de natura biotica sau abiotica care genereaza tulburari importante ale sistemelor de productie agricola, provocand pagube economice importante pentru sectorul agricol, recunoscut oficial, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta aprobate prin hotarare a Guvernului.
    • Fenomene climatice nefavorabile – seceta, inghetul din timpul iernii, inghetul tarziu, inundatiile, ploile abundente si de durata, care indeplinesc conditiile de a fi asimilate unui dezastru natural recunoscut oficial conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta aprobate prin hotarare a Guvernului.
    • Incident de mediu – aparitia unui caz specific de poluare, de contaminare sau de degradare in ceea ce priveste calitatea mediului, care este legata de un eveniment specific si limitat din punct de vedere geografic; in sensul prezentei ordonante de urgenta nu sunt considerate incidente de mediu schimbarile climatice sau poluarea atmosferica.


Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol acorda compensatii fermierilor activi care contribuie financiar la constituirea fondului de compensare. Agentia poate implementa si masuri de stabilizare a veniturilor fermierilor sub forma unor compensatii din fondurile proprii create in acest scop prin contributia financiara a fermierilor activi si gestionate distinct de catre Agentie pentru acoperirea pierderilor cauzate de scaderea drastica a veniturilor ca urmare a volatilitatii preturilor sau a altor cauze legate de instabilitatea pietei.

Fondul de compensare financiara gestionat de Agentie se constituie din contributiile fermierilor activi, in cuantumul si in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR la propunerea Agentiei si se utilizeaza pentru acordarea compensatiilor financiare, precum si pentru asigurarea contravalorii serviciilor de gestionare a fondului de compensare.

Fondul de compensare este fond banesc special, definit conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, care se colecteaza si se pastreaza la Trezoreria Statului. Conditiile de utilizare ale Fondului de compensare se stabilesc prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR la propunerea Agentiei.

Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol constituie sectiunea comuna si sectiunile specializate pentru colectarea contributiei financiare a fermierilor activi. Contributia la sectiunea comuna este obligatorie pentru toti fermierii activi.

Suma constituita prin contributiile fermierilor activi la sectiunea comuna este utilizata pentru compensarea financiara a pierderilor generate de fenomene climatice nefavorabile, incidente de mediu, boli si daunatori, care nu pot fi puse in sarcina unei sectiuni specializate.

Suma aferenta sectiunii comune poate fi utilizata pentru compensarea financiara a pierderilor aferente sectiunilor specializate, doar prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, la propunerea justificata a Agentiei.

Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol poate acorda stimulente fermierilor activi care au contribuit mai mult de 5 ani la constituirea fondului de compensare.

Compensatiile financiare se platesc de catre Agentie direct fermierilor contributori care au inregistrat pierderi economice. Compensatiile financiare se acorda exclusiv fermierilor activi care au achitat contributia financiara pana la 31 decembrie a anului precedent celui in care s-a produs riscul pentru care se solicita compensarea.

Fondul National Mutual Agricol reprezinta singurul sistem financiar la nivel national, in scopul acordarii de compensatii fermierilor activi contributori, pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, aparitiei unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestarii cu daunatori sau in urma unor incidente de mediu.

Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, www.madr.ro, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>