2021, un an dificil pentru fermierii romani: peste 2.000 de avizari de daune, Dolj si Constanta au fost judetele cele mai afectate

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari2021 a fost un an dinamic pentru compania Agra Asigurari, singura societate din Romania dedicata exclusiv asigurarilor agricole. Numarul de avizari de daune s-a dublat comparativ cu anul 2020, in timp ce numarul politelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%. La nivel national, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse, respectiv Agrar Basis, Agrar Basis pentru vita de vie, Sfecla de Zahar Universal si Index de Seceta, iar asteptarile companiei pentru 2022 sunt sa asigure 1.000.000 de ha.


In 2021, numarul avizarilor de dauna la politele de asigurare emise de Agra Asigurari s-a dublat fata de 2020. Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindina, diferenta fiind reprezentata de alte riscuri asigurate, precum furtuna si inghet, dar si de riscurile din pachetul de reinsamantare. Alte 90 de avizari au fost inregistrate pentru Suplimentul Index de seceta, unde au fost despagubite in mod special zilele de canicula la culturile de porumb si floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de canicula, dar si de deficitul de precipitatii de la finalul perioadei de vegetatie.

Provocarea anului este reprezentata de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grau si orz, cauzate de furtunile puternice de la sfarsitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pamant in stadii diferite de vegetatie, fapt ce a dus la distrugerea plantelor si pierderea de productie. La fel ca in anii precedenti, furtunile au afectat si culturile de primavara, cele de porumb si floarea-soarelui, iar in aceeasi masura, si loturile semincere. Acestea au fost doborate cu usurinta de vanturile puternice si chiar de grindina, in anumite regiuni geografice.

 

Topul celor mai afectate judete din Romania

Efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice s-au resimtit la nivelul intregii tari, insa regiunile din sud-estul Romaniei s-au confruntat cu cele mai numeroase daune in anul agricol 2021.

Cele mai afectate judete din portofoliul Agra Asigurari au fost Dolj si Constanta, clasamentul fiind completat de Giurgiu si Ialomita. Un numar semnificativ de daune s-au avizat si in judetele Galati si Tulcea, fiind afectate atat culturile de toamna, cat si culturile de primavara.

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Daunele avizate pe teritoriul RO conform portofoliului

 

Iunie-august, cea mai dificila perioada pentru agricultorii romani

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Parapianu Iulia Director Adjunct Agra Asigurari„Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vara a fost unul foarte dificil pentru fermierii romani. In luna iunie am inregistrat cele mai multe avizari de daune, atat pentru riscurile furtuna si ploaie torentiala, cat si pentru grindina, fiind urmate de luna iulie si august. De asemenea, la Suplimentul index de seceta am inregistrat perioade lungi de canicula si seceta la final de vegetatie, cea mai afectata fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%”, a declarat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania.

Dolj este judetul cu cea mai mare daunalitate, intrucat aici s-a inregistrat si cea mai mare dauna avizata de un fermier, pe o suprafata de 1.200 de hectare din 3.000 de hectare asigurate in total, unde o celula de grindina a distrus in proportie de 100% mai multe tipuri de culturi, precum orz, rapita si grau de toamna.

La alt fermier, grindina a afectat doua treimi din suprafata asigurata, in special cultura de naut, in proportie de 60%, dar si cea de floarea-soarelui, care a suferit o dauna totala.

In ceea ce priveste intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanta, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii. Aici au fost inregistrate avizari de daune produse de riscul de inghet inca din luna februarie, dar si multe daune succesive produse de furtuna in lunile de sfarsit de primavara si inceputul verii.

La momentul actual, daunele au fost finalizate in proportie de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au inceput deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de seceta in faza de rasarire la cultura de rapita.

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Lupu Horia Director General Agra Asigurari„Ne propunem ca in urmatorul sezon agricol sa asiguram 1.000.000 de ha, continuandu-ne misiunea de a fi alaturi de fermierii romani, prin servicii digitalizate si suport in momentele de cumpana din activitatea agricola. Schimbarile climatice afecteaza sectorul agricol la nivel national, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masiva din anul 2020, pana la ploi si furtuni intense cu grindina, agricultorii romani s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile, ce si-au lasat profund amprenta asupra muncii lor si implicit asupra culturilor esentiale prin care asigura hrana populatiei si stabilitatea sectorului agro. Ne dorim ca, impreuna cu fermierii, sa cream produse adecvate nevoilor lor aflate in continua evolutie si sa-i ajutam in a lua cele mai bune decizii atat pentru business, cat si pentru protejarea mediului inconjurator”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari Romania.

Data fiind activitatea dinamica a companiei, Agra Asigurari isi mareste echipa de evaluatori. In cadrul targului Indagra, fermierii, inginerii agronomi si tinerii absolventi de studii agricole interesati de acest rol pot afla mai multe informatii direct de la reprezentantii companiei.

 

Despre Agra Asigurari

Societatea de asigurari agricole Österreichische Hagelversicherung a fost infiintata in anul 1947 in Austria la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece.

Din 2016, compania ofera produsele sale de asigurare si fermierilor din Romania, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>