Un nou produs de asigurare pentru agricultorii romani: „Indice de seceta - umiditatea relativa a solului”

Agra Asigurari  Indice de seceta - umiditatea relativa a soluluiSingurul asigurator agricol specializat din Romania, Agra Asigurari, a anuntat lansarea celei mai moderne polite de asigurare dedicate fermierilor care vor sa isi protejeze munca impotriva secetei, intrucat ofera o acuratete sporita prin folosirea tehnologiei de ultima generatie ce masoara umiditatea relativa a solului cu ajutorul satelitilor de tip radar. Astfel, prin intermediul noului produs - „Indice de seceta - umiditatea relativa a solului”- compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achizitiona o polita de asigurare, pe fondul schimbarilor climatice accelerate.


Evolutia imprevizibila si intensitatea acestor fenomene afecteaza de la an la an sectorul agricol din Romania si munca fermierilor autohtoni. Daca in 2020 seceta majora a afectat masiv zona de sud-est a Romaniei, in 2021 aceeasi regiune s-a confruntat cu evenimente meteorologice extreme si daune produse de grindina, furtuna si ploi torentiale atat in perioada de dezvoltarea a culturilor, cat si in apropierea recoltei. Predictiile specialistilor arata ca agricultura romaneasca ar putea sa urmeze acelasi scenariu nefavorabil ca in anul 2020, datorita celei mai secetoase ierni din ultimii 5 ani resimtita in special in sud-estul tarii, conform datelor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie.

„Seceta este un fenomen care impune permanent obstacole in agricultura romaneasca, iar in ultimii ani incepe sa se manifeste in toate anotimpurile in anumite regiuni. Din cauza lipsei precipitatiilor si a temperaturilor extrem de ridicate, majoritatea culturilor pot fi compromise sau ajunge la limita de supravietuire, ceea ce afecteaza din plin stabilitatea pe termen lung a fermierilor, dar si lantul de aprovizionare din industria alimentara”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Directorul General al sucursalei Agra Asigurari din Romania.

Noul produs de asigurare, numit „Indice de seceta - umiditatea relativa a solului”, acopera daunele produse de deficitul mediu de umiditate relativa a solului atat la culturile de primavara, respectiv porumb, soia, floarea soarelui, cat si pentru graul de toamna.

In evaluarea daunelor produse de seceta se analizeaza indicele de umiditate din sol, calculat pe baza masuratorilor zilnice ale continutului relativ de apa din primii centimetri de la suprafata solului. Masuratorile sunt efectuate cu ajutorul satelitilor MetOP-B, MetOP-C prin ASCAT si completate de satelitul Sentinel 1 (SCATSAR), obtinand astfel date exacte din toate terenurile arabile, nefiind necesara montarea senzorilor la suprafata solului.

Valoarea zilnica a indicelui de umiditate este disponibila la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale (UAT) prin puncte de masurare disponibile in grile de 500 x 500 de metri si sunt disponibile indiferent de conditiile meteorologice aferente perioadei si zonei geografice analizate. Din toate valorile ponderate de la nivelul unitatii administrativ-teritoriale se stabilesc valorile zilnice de referinta si valorile zilnice a indicelui de umiditate.

Umiditatea relativa a solului reprezinta continutul relativ de apa din primii centimetrii de sol si indica cat de umed sau uscat este solul in stratul sau superior. Acest parametru este exprimat ca un nivel de saturare intre 0% si 100%, unde 0% este complet uscat si nu mai exista apa in sol care sa poata fi utilizata de culturile agricole, iar 100% este saturat in totalitate si nu mai poate absorbi apa.

Despagubirea se plateste fermierului pentru toate suprafetele unei culturi pe baza indicelui de umiditate a solului corespunzator unitatii administrativ-teritoriale alese, atunci cand se atinge sau se depaseste pragul declansator in faza respectiva de vegetatie a culturii. In calculul despagubirilor se iau in considerare numai valorile indicelui de umiditate a solului furnizate de catre EODC - Earth Observation Data Centre For Water Resources Monitoring Gmbh (Centrul de Observare a Pamantului pentru Monitorizarea Resurselor de Apa).

„Incercam in fiecare an sa fim alaturi de agricultorii din Romania si sa ne ajustam oferta de asigurare si portofoliul de produse in functie de evolutia climatica, dar si de nevoile fermierilor, astfel incat acestia sa aiba o plasa de siguranta care sa le permita sa-si continue activitatea. Aportul tehnologiei in metodologia de evaluare ofera o acuratete mult mai mare in determinarea gradului de afectare al culturilor. Raportandu-ne la umiditatea prezenta in primii centimetri de la suprafata solului si nu la nivelul de precipitatii inregistrat de statiile meteo, evaluarea reflecta realitatea din teren, context favorabil pentru fermieri”, a explicat Horia-Adrian Lupu.

Bilantul celor 5 ani de activitate ai Agra Asigurari in Romania arata evolutia ascendenta a companiei si totodata nevoia in continua crestere a agricultorilor romani pentru aceste servicii. Astfel, in aceasta perioada, asiguratorul a sprijinit peste 4500 de fermieri cu o suprafata totala cultivata de 2.9 milioane de hectare si a contribuit activ la digitalizarea sectorului agricol din Romania, prin asigurarea unui proces facil si nebirocratic pentru achizitia unei polite, avizare si evaluarea daunelor, dar si plata despagubirilor.

Agra Asigurari  Indice de seceta - umiditatea relativa a solului -foto2

 

Despre Agra Asigurari

Societatea de asigurari agricole Österreichische Hagelversicherung a fost infiintata in anul 1947 in Austria la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Din 2016, compania ofera produsele sale de asigurare si fermierilor din Romania, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.

  

Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>