Seceta extrema, investitiile slabe in sistemele de irigatii, dar si un nivel scazut al asigurarilor in domeniu, au adancit criza cu care se confrunta industria agricola din Romania in ultimii ani.
Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul companiei de brokeraj AON, a vorbit despre provocarile recente si modul in care compania in care activeaza sustine industria agricola. Potrivit expertului, majoritatea problemelor de la nivel global din zona agriculturii se resimt si in Romania, acestea incluzand si schimbarile climatice, care afecteaza din ce in ce mai mult agricultura.
Exista, de asemenea, o nevoie crescuta de a produce alimente intr-un mod care sa nu epuizeze resursele naturale sau sa dauneze mediului. Acest lucru include managementul eficient al apei, utilizarea rationala a pesticidelor si fertilizantilor, precum si promovarea biodiversitatii. Atat la nivel global cat si local exista probleme diverse, iar industria agricola se confrunta adesea cu un acces dificil la forta de munca calificata, conditii de lucru inadecvate si salarizare inechitabila.
„Putem vorbi despre lipsa de predictibilitate in piete si decorelarea intre costuri, care sunt in crestere, si venituri, care stagneaza sau sunt in scadere. Ne confruntam si cu o abordare nefavorabila in UE privind agricultura conventionala productivista, care va obliga fermierii europeni sa concureze cu o competitie tehnologic inegala, in conditiile in care pietele comoditatilor agricole sunt globale si nu exista bariere protective sau o generalizare a acestor abordari in alte regiuni”, a afirmat Cerasela Tudor.
Lipsa de materiale, scumpirea inputurilor si dificultatile lantului de aprovizionare au un impact semnificativ asupra multor industrii, inclusiv asupra asigurarilor agricole. Daca costurile pentru materialele de constructie sau marfuri cresc, de exemplu, se poate ajunge la o crestere a valorii asigurate a proprietatilor sau a bunurilor, ceea ce ar putea conduce la prime de asigurare mai mari.
Cererea de asigurari poate suferi, de asemenea, deoarece asiguratii pot fi mai putin dispusi sa-si asigure proprietatile sau bunurile la un cost mai mare. Acest lucru poate avea un impact asupra veniturilor companiilor de asigurari si ale brokerilor de asigurari.
In plus, daca companiile sunt afectate de perturbari in lantul de aprovizionare si nu pot opera la capacitate maxima, pot avea nevoie de mai putine asigurari comerciale sau de asigurari pentru angajati, ceea ce ar putea avea, de asemenea, un impact asupra veniturilor brokerilor de asigurari.
Dinamica exacta si impactul la nivel procentual asupra veniturilor sau profiturilor companiilor de brokeraj de asigurari ar depinde de o serie de factori, inclusiv modul in care aceste companii isi gestioneaza riscurile, strategiile lor de preturi si relatiile cu clientii.„In sezonul agricol 2022-2023, fermierii au infiintat culturile cu inputuri scumpe mostenite de anul trecut si se confrunta cu preturi de valorificare a productiei joase, ceea ce ii obliga sa taie din costurile variabile, asigurarile fiind printre primele afectate in Romania, unde nivelul de penetrare al asigurarilor agricole ramane inca destul de redus. Culturile agricole de toamna au fost infiintate la costuri ale inputurilor mari in toamna anului 2022, in medie investitia fiind de aproximativ 5500-6000 lei/ha. In acelasi timp, pretul cerealelor este in scadere si discutam acum de grau unde avem o cotatie de aproximativ 800 lei/tona in portul Constanta, ceea ce inseamna ca avem nevoie de o productie medie in ferma de circa 7 tone doar pentru acoperirea costurilor. Situatia este similara si pentru culturile de primavara, pentru ca achizitionarea inputurilor a fost facuta inca din iarna, cand preturile erau in usoara scadere dar erau inca mari. Cu toate aceste provocari, abordarea noastra va ramane aceea de a milita pentru o acoperire corecta a riscurilor. In conditiile unei presiuni pe marje, decizia de a proteja costurile asumand riscuri suplimentare asupra productiilor viitoare ar fi una care poate destabiliza si mai tare situatia financiara a fermierilor”, a declarat Cerasela Tudor.
Lipsa de materiale si dificultatile lantului de aprovizionare pot avea un impact semnificativ asupra clientilor companiilor de brokeraj de asigurari, in special pentru cei din industria manufacturiera, constructiilor sau comertul cu amanuntul. Daca costul materialelor creste, acest lucru poate duce la o crestere a valorii asigurate a proprietatilor sau a bunurilor, ceea ce ar putea rezulta in prime de asigurare mai mari.
Dificultatile in lantul de aprovizionare pot duce la intarzieri in livrare sau chiar la anularea unor proiecte, ceea ce poate avea un impact financiar semnificativ. Asigurarile pentru intreruperea afacerii pot acoperi unele dintre aceste pierderi, dar nu in totalitate.
De asemenea, lipsa de materiale si perturbarile lantului de aprovizionare pot duce la o dependenta crescuta de furnizori sau regiuni geografice specifice, ceea ce poate creste expunerea la riscuri.
Companiile de brokeraj de asigurari pot ajuta clientii sa gestioneze aceste riscuri in mai multe moduri. Aici se poate vorbi despre evaluarea riscurilor, proces in carebrokerii pot lucra cu clientii pentru a evalua impactul potential al lipsei de materiale si al perturbarilor lantului de aprovizionare asupra afacerii lor si pentru a identifica posibile strategii de atenuare.
In plus,brokerii pot ajuta clientii sa gaseasca polite de asigurare care sa le acopere riscurile specifice. Aceasta ar putea include, de exemplu, asigurari pentru intreruperea afacerii care acopera pierderile cauzate de perturbarile lantului de aprovizionare. Brokerii, de asemenea, pot sa negocieze cu asiguratorii pentru a obtine cele mai bune tarife posibile pentru clientii lor, chiar si in fata unor riscuri crescute.
„Asigurarile agricole ofera una dintre cele mai eficiente cai de gestiune a riscurilor din ferma, inclusiv pe riscuri ce par a fi neasigurabile. Insa in Romania asigurarile nu sunt foarte bine cunoscute si adoptate de fermieri si exista si perceptii gresite in urma unor experiente anterioare. AON, ca broker, personalizeaza cea mai buna solutie de asigurari in fiecare ferma pentru a demonstra fermierilor rentabilitatea initiativei de a se asigura”, mai spune Cerasela Tudor.
Cerasela Tudor spune ca schimbarile legislative pot avea un impact semnificativ asupra industriei asigurarilor, atat in moduri pozitive, cat si negative. Noile reglementari pot introduce cerinte mai stricte pentru companiile de asigurari in ceea ce priveste capitalul, solvabilitatea,divulgarea informatiilor, protectia consumatorilor si multe altele. Acestea pot creste costurile pentru companiile de asigurari si pot restrictiona anumite practici de afaceri.
Pe de alta parte, reglementarile pot, de asemenea, sa creeze noi oportunitati de afaceri. De exemplu, legislatia privind schimbarile climatice ar putea duce la o cerere crescuta de asigurari legate de riscurile climatice.
Companiile de asigurari, alaturi de brokerii de asigurari precum AON, se adapteaza in mod obisnuit la schimbarile legislative in mai multe moduri, monitorizand legislatia si dezvoltand cele mai bune servicii pentru clienti in raport cu noile reglementari.
In functie de natura schimbarilor legislative, AON poate fi nevoita sa-si modifice produsele, preturile, strategiile de marketing sau alte aspecte ale afacerii lor.
AON este unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari la nivel global si ofera o gama larga de produse de asigurare pentru a gestiona diferite tipuri de riscuri, inclusiv riscurile asociate cu lantul de aprovizionare.
„AON vine in intampinarea clientilor sai pe tot lantul de aprovizionare. Putem ajuta furnizorii de inputuri (fie ca sunt producatori sau distribuitori) sa isi diminueze riscurile de neincasare in relatia cu fermierii. Putem sprijini agricultorii sa isi acopere riscurile asupra culturilor legate de probleme climatice (pierdere recolta, productie diminuata etc...), putem chiar sa ajutam fermierii sa isi limiteze impactul asupra costurilor venite din volatilitatea pretului unor anumitor inputuri. Solutiile pot fi customizate in functie de nevoile fiecarei parti implicate in lantul de aprovizionare si entitati individuale”, a explicat experul AON.
Spre exemplu, aici poate fi mentionata asigurarea pentru intreruperea afacerii (Business Interruption Insurance), care poate acoperi pierderile de venit si costurile fixe care continua sa fie datorate in timpul intreruperii activitatii cauzate de un eveniment asigurat, cum ar fi un incendiu sau o inundatie. Unele polite pot include si intreruperi cauzate de probleme in lantul de aprovizionare.
Totodata, putem vorbi despre asigurarea pentru riscuri de lant de aprovizionare (Supply Chain Risk Insurance), care este o forma specializata de asigurare ce poate oferi protectie impotriva unei varietati de riscuri care pot afecta lantul de aprovizionare, inclusiv probleme cu furnizorii, probleme de transport, catastrofe naturale, etc.
O alta asigurare este cea de risc politic si de credit comercial (Political Risk and Trade Credit Insurance), care poate acoperi riscurile de neplata sau de intarziere a platii de catre clienti, precum si riscurile politice care ar putea afecta lantul de aprovizionare, cum ar fi razboaiele, exproprierea sau schimbarile legislative.
Pe langa acestea, AON pune la dispozitie si asigurarea de transport maritim si de cargo (Marine and Cargo Insurance). Aceasta acopera bunurile transportate prin mare, aer, feroviar sau rutier, protejand impotriva pierderii sau deteriorarii acestora.
Responsabilitatea pentru produse este un domeniu major de risc pentru multe companii, in special pentru cele care fabrica, distribuie sau vand produse. Aceasta se refera la responsabilitatea pe care o are o companie pentru orice vatamare sau dauna provocata de produsele sale.
Pentru a ajuta clientii sa se protejeze impotriva acestui risc, AON evalueaza in prima instanta riscurile, prin specialistii sai.
Brokerii pot ajuta clientii sa gaseasca asigurari de responsabilitate civila pentru produse, care ofera acoperire pentru pretentiile de raspundere care pot rezulta din vatamarea sau dauna cauzata de produsele lor.
„AON este partenerul consultant atat pentru clientul final cat si pentru asigurator, fiind permanent alaturi de client pe tot parcursul contractului si nu numai. Ne asiguram ca sunt intelese nevoile clientilor nostri, asiguram consultanta de specialitate si solutii eficiente pentru fermieri de la alegerea produsului potrivit si pana la despagubire acolo unde avem daune”, spune Cerasela Tudor.
AON poate, de asemenea, ajuta clientul in procesul de gestionare a eventualelor reclamatii. Daca o reclamatie este facuta impotriva unui client, brokerul poate ajuta la gestionarea procesului de revendicare si la negocierile cu asiguratorul.
Compania lucreaza adesea cu o serie de parteneri si furnizori, inclusiv asiguratori, evaluatori de riscuri, avocati si altii, pentru a oferi servicii de calitate clientilor sai.
AON utilizeaza tehnologia si digitalizarea pentru a gestiona provocarile mentionate mai sus, analizand seturi mari de date si dezvoltand modele de predictie a riscurilor. Utilizand tehnici de machine learning si inteligenta artificiala, AON creeaza modele pentru a prezice riscuri viitoare, cum ar fi probabilitatea unui esec in lantul de aprovizionare sau impactul unei schimbari legislative asupra riscurilor de responsabilitate pentru produse.
Tehnologia poate ajuta, de asemenea, la automatizarea multor procese, reducand astfel costurile si cresterea eficientei. De exemplu, procesarea automata a revendicarilor poate reduce timpul necesar pentru gestionarea acestora.
„Avem relatii transparente atat cu asiguratorii interni cat si cu partenerii externi, astfel incat in functie de nevoia fiecarui fermier sa putem personaliza cea mai buna solutie de asigurare si fermierul sa investeasca suma corecta in tipul de asigurare pe care l-a ales”, explica expertul.
In plus, companiile de asigurari pot utiliza tehnologia pentru a dezvolta noi produse si servicii digitale. De exemplu, pot oferi asigurari digitale "la cerere" care pot fi personalizate in functie de nevoile specifice ale fiecarui client.
Continuarea digitalizarii este o tendinta majora in industria asigurarilor. Asta include utilizarea tehnologiei pentru a automatiza procesele, imbunatati evaluarea riscului si personaliza produsele de asigurare. Inteligenta artificiala, blockchain si alte tehnologii emergente ar putea juca un rol tot mai important.
Cu accesul la date tot mai multe si mai precise, asiguratorii pot oferi produse de asigurare cu grade mari de personalizate care se potrivesc mai bine nevoilor individuale ale clientilor.
„Riscul climatic, alaturi de riscul de credit comercial, au devenit foarte importante in acest sector. De aceea este necesara educarea actorilor economici pe acest subiect, avand in vedere ca nu toate solutiile oferite pe piata raspund fiecaruia. Intermedierea printr-un broker asigura optimizarea costurilor si eficientei solutiilor de asigurare, dar aduce, in cazul AON, al 2-lea cel mai mare broker la nivel global, si un tert credibil in ecuatia uneori complicata dintre asigurator si asigurat”, spune Cerasela Tudor.
O alta tendinta este dezvoltarea asigurarilor la cerere, care permite clientilor sa activeze si sa dezactiveze acoperirea asigurarilor cand au nevoie.
Pe masura ce lumea se schimba, apar noi riscuri. Expertii din brokerajul de asigurari vor continua sa se adapteze pentru a ajuta clientii sa gestioneze riscuri emergente, cum ar fi cele legate de schimbarile climatice, atacurile cibernetice sau pandemiile.
De asemenea,exista o presiune tot mai mare asupra companiilor de a demonstra responsabilitate sociala si a se angaja in practici durabile. Acest lucru poate influenta tipurile de asigurari pe care companiile le aleg si modul in care sunt gestionate riscurile.
AON, ca si multe alte companii de brokeraj de asigurari, a folosit o combinatie de metode si tehnici pentru a evalua si a monitoriza riscurile si provocarile din industrie.
AON foloseste strategii pe care si alte entitati din zona de brokeraj de asigurari le folosesc pentru a ramane agil si a se adapta rapid la schimbarile din mediul de afaceri.
In plus, la acest capitol intra si utilizarea de tehnologie avansata, inclusiv inteligenta artificiala si machine learning, care pot ajuta la procesarea si analiza unui volum mare de date pentru a detecta modele si tendinte ce ar putea indica riscuri emergente.
Brokerii de asigurari colaboreaza adesea cu experti de industrie pentru a intelege mai bine riscurile specifice si pentru a dezvolta strategii de gestionare a acestora.
Intr-un mediu de afaceri in continua schimbare, este esential ca piata sa fie monitorizata constant, pentru a identifica orice schimbari care ar putea avea un impact asupra riscurilor.
„Este vorba despre a fi agil si creativ, inclusiv prin aducerea in piata romaneasca de noi solutii adaptate de asigurare pentru sectorul agroalimentar, precaritate si lipsa de dezvoltare actuala a pietei fiind datorata partial si lipsei unei palete mai bogate de optiuni in ceea ce priveste instrumentele de asigurare”, conchide Cerasela Tudor.
Multe companii efectueaza evaluari de risc la intervale regulate pentru a se asigura ca strategiile de gestionare a riscurilor sunt inca relevante si eficiente in fata noilor provocari.
Angajatii sunt instruiti si educati in mod constant despre cele mai recente tendinte si riscuri pentru a-si imbunatati abilitatile de identificare si gestionare a riscurilor.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>