Informatii privind dezvoltarea rurala

Cursuri de specializare;

Definirea spatiului rural;

Afaceri mestesugaresti;

Modernizarea retelei publice de gaz;

Fondurile nerambursabile din prima faza;

Realizarea jucariilor ecologice din lemn;

1231 proiecte de cumparare tractoare si utilaje;

Broderie computerizata;

Definirea zonei montane defavorizate;

Pregatirea profesionala in domeniul silviculturii.

.

Cei care aceseaza Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala trebuie sa urmeze cursuri de specializare. Informatii referitor la cursurile de specializare le puteti obtine de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, B-dul Carol I, nr. 24, Bucuresti, tel: 307 86 06. Sau de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, str. Doamnei, nr. 17-19, tel: 312 46 27, 312 46 40.

Prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, investitia trebuie sa fie amplasata în spatiul rural, definit conform legislatiei în vigoare. Astfel, în baza Ordinului 143/2005 Administratia locala va putea elibera o adeverinta prin care se specifica ca zona respectiva se încadreaza în spatiul rural. În baza acestei adeverinte, se poate dovedi apartenenta la spatiul rural a terenului pe care doriti sa realizati investitia prin FEADR. Dar se vor putea finanta si anumite investitii pentru modernizare chiar si în spatiul urban. De asemenea, trebuie precizat ca nu conteaza apartenenta la spatiul rural sau urban al beneficiarului – oricine putând beneficia de aceste fonduri.

În cadrul FEADR se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul mestesugurilor. Conform informatiilor detinute în prezent, aceasta investitia ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie întocmit. Investitia se va încadra în Masura 312 ,, Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

Prin FEADR cei din zona rurala pot obtine sprijin financiar nerambursabil pentru modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaze. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia ar putea primi fonduri nerambursabile FEADR, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii în spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii 322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si îmbunatatirea mostenirii rurale”.

Prin FEADR se vor putea acorda fonduri nerambursabile într-o prima faza pentru: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole; Investitii pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole; oferirea de servicii de consiliere si consultanta agricola; sprijin pentru zonele defavorizate/zone montane; plati de agromediu; sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri; incurajarea activitatilor turistice; investitii pentru renovarea si dezvoltarea satelor.

Prin FEADR se poate obtine sprijin financiar pentru o investitie care vizeaza realizarea jucariilor ecologice din lemn. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia dumneavoastra ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie sa-l întocmiti, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

APDRP a aprobat 1.231 de proiecte de investitii pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole destinate lucrarilor în culturile de câmp, valoarea acestor proiecte fiind de 115 milioane de euro, fonduri nerambursabile SAPARD. Beneficiarii au utilizat fondurile pentru a achizitiona utilaje agricole noi si unelte. Asadar, pentru diverse investitii în lucrari care vizau culturile de câmp se puteau procura tractoare si remorci, combine si alte masini agricole si echipamente conexe.

Broderie computerizata pe bani SAPARD. APDRP a încheiat, prin Programul SAPARD, 1.119 contracte pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cu o valoare eligibila de 74 milioane euro.

Dintre aceste proiecte, doar 20 de beneficiari s-au hotarât sa ceara fonduri nerambursabile pentru activitatile mestesugaresti, proiectele însumând 1,43 milioane de euro. Un asemenea proiect este cel finantat pentru „Achizitie de utilaje independente pentru atelier broderie” din judetul Satu–Mare. Aceasta investitie a vizat modernizarea unui atelier mestesugaresc, investitie în valoare totala eligibila de 5.575 Euro. Din aceasta suma, prin Programul SAPARD s-au rambursat 2.787 Euro.

Atelierul s-a modernizat prin achizitionarea unei masini semi-profesionale computerizate de brodat si cusut. Cu ajutorul masinii de brodat si cusut computerizate se pot realiza orice modele de broderie prin utilizarea unui program pentru editarea si crearea de broderii personalizate. Modelul de broderie creat cu acest program poate fi astfel citit de memoria masinii de brodat, direct de pe calculator. Produsele rezultate au o calitate superioara si, în consecinta, pot fi vândute mai bine tinându-se cont de indicatorul calitate-pret. Preturile acestor produse variaza în functie de complexitatea modelului. În cazul pânzei pentru costum popular s-a tinut cont de faptul ca pentru un costum popular este nevoie de cel putin 2 mp de pânza brodata iar pretul estimat pentru 1 mp este de 150 lei în timp ce pe piata 1 mp de pânza brodata se vinde cu preturi cuprinse între 180-200 lei. Implementarea acestui proiect va ajuta la dezvoltarea acestui mestesug, mentinând traditia si autenticitatea artei populare osenesti, realizând în acelasi timp si elemente de modernism.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis Ordinul nr. 355/10 mai 2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitarii si listei de unitati administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata. Acest act normativ este de maxima importanta pentru viitorii beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cei care vor solicita finantare pentru proiecte situate în localitatile cuprinse în zona montana vor beneficia de o cofinantare publica mai mare si de oportunitati de subventionare pentru diferite activitati agricole si forestiere. Astfel, în Anexa 1 a Ordinului sunt specificate criteriile de încadrare a localitatilor în zona montana defavorizata.

Zonele montane defavorizate sunt acele zone, delimitate la nivel de unitate administrativ-teritoriala, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, din cauza: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie; sau prezentei la o altitudine medie între 400 – 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare.

Ordinul 355 are la Anexa 2 si lista completa a localitatilor care apartin de zona montana defavorizata. Ca fapt statistic, aflam ca în România sunt încadrate în zona montana defavorizata 27 de judete, cu un numar de 657 de unitati administrative, din care 578 sunt comune. Judetele cu cele mai multe localitati care se încadreaza în categoria de zone montane defavorizate sunt Harghita si Hunedoara cu 61, respectiv 45.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) beneficiar al Masurii 4.1 “Îmbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD, deruleaza proiectul “Pregatire Profesionala pentru dezvoltarea competentelor în domeniul silviculturii în România”. Proiectul reprezinta o oportunitate pentru administratorii padurilor private si publice, pentru ingineri, tehnicieni, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari privati de padure, beneficiari ai masurilor

Programului SAPARD. Prioritate la înscrierea pentru aceste cursuri au beneficiarii SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. În limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile, vor mai putea participa chiar si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse si alte categorii de persoane interesate.

Cursurile urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: insusirea unor cunostinte, metode si practici moderne necesare exploatarii durabile a resurselor forestiere pentru punerea în valoare a investitiilor ce s-au realizat cu ajutorul fondurilor din Programul SAPARD; insusirea de cunostinte specifice în domeniile: silvotehnic, împaduriri, paza si protectia padurilor, drumuri forestiere, vânatoare si salmonicultura, amenajarea padurilor, produse forestiere, planificarea lucrarilor, prelucrarea primara a lemnului, organizarea productiei si a muncii, receptia si controlul activitatilor silvice, formarea si întretinerea pepinierelor silvice.

Cursurile se împart în 4 module, fiecare cu 80 de ore de curs si lucrari practice. Durata cursurilor, pe fiecare modul, este de 10 zile, cu o pauza de o saptamâna dupa primele 5 zile de instruire. Înscrierile se pot face sunand la: Tel: 0752291692, 0752291693, 0752291694, 0752291695. Fax: 0368/429576

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>