Informatii privind dezvoltarea rurala

Cursuri de specializare;

Definirea spatiului rural;

Afaceri mestesugaresti;

Modernizarea retelei publice de gaz;

Fondurile nerambursabile din prima faza;

Realizarea jucariilor ecologice din lemn;

1231 proiecte de cumparare tractoare si utilaje;

Broderie computerizata;

Definirea zonei montane defavorizate;

Pregatirea profesionala in domeniul silviculturii.

.

Cei care aceseaza Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala trebuie sa urmeze cursuri de specializare. Informatii referitor la cursurile de specializare le puteti obtine de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, B-dul Carol I, nr. 24, Bucuresti, tel: 307 86 06. Sau de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, str. Doamnei, nr. 17-19, tel: 312 46 27, 312 46 40.

Prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, investitia trebuie sa fie amplasata în spatiul rural, definit conform legislatiei în vigoare. Astfel, în baza Ordinului 143/2005 Administratia locala va putea elibera o adeverinta prin care se specifica ca zona respectiva se încadreaza în spatiul rural. În baza acestei adeverinte, se poate dovedi apartenenta la spatiul rural a terenului pe care doriti sa realizati investitia prin FEADR. Dar se vor putea finanta si anumite investitii pentru modernizare chiar si în spatiul urban. De asemenea, trebuie precizat ca nu conteaza apartenenta la spatiul rural sau urban al beneficiarului – oricine putând beneficia de aceste fonduri.

În cadrul FEADR se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul mestesugurilor. Conform informatiilor detinute în prezent, aceasta investitia ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie întocmit. Investitia se va încadra în Masura 312 ,, Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

Prin FEADR cei din zona rurala pot obtine sprijin financiar nerambursabil pentru modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaze. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia ar putea primi fonduri nerambursabile FEADR, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii în spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii 322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si îmbunatatirea mostenirii rurale”.

Prin FEADR se vor putea acorda fonduri nerambursabile într-o prima faza pentru: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole; Investitii pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole; oferirea de servicii de consiliere si consultanta agricola; sprijin pentru zonele defavorizate/zone montane; plati de agromediu; sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri; incurajarea activitatilor turistice; investitii pentru renovarea si dezvoltarea satelor.

Prin FEADR se poate obtine sprijin financiar pentru o investitie care vizeaza realizarea jucariilor ecologice din lemn. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia dumneavoastra ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie sa-l întocmiti, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

APDRP a aprobat 1.231 de proiecte de investitii pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole destinate lucrarilor în culturile de câmp, valoarea acestor proiecte fiind de 115 milioane de euro, fonduri nerambursabile SAPARD. Beneficiarii au utilizat fondurile pentru a achizitiona utilaje agricole noi si unelte. Asadar, pentru diverse investitii în lucrari care vizau culturile de câmp se puteau procura tractoare si remorci, combine si alte masini agricole si echipamente conexe.

Broderie computerizata pe bani SAPARD. APDRP a încheiat, prin Programul SAPARD, 1.119 contracte pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cu o valoare eligibila de 74 milioane euro.

Dintre aceste proiecte, doar 20 de beneficiari s-au hotarât sa ceara fonduri nerambursabile pentru activitatile mestesugaresti, proiectele însumând 1,43 milioane de euro. Un asemenea proiect este cel finantat pentru „Achizitie de utilaje independente pentru atelier broderie” din judetul Satu–Mare. Aceasta investitie a vizat modernizarea unui atelier mestesugaresc, investitie în valoare totala eligibila de 5.575 Euro. Din aceasta suma, prin Programul SAPARD s-au rambursat 2.787 Euro.

Atelierul s-a modernizat prin achizitionarea unei masini semi-profesionale computerizate de brodat si cusut. Cu ajutorul masinii de brodat si cusut computerizate se pot realiza orice modele de broderie prin utilizarea unui program pentru editarea si crearea de broderii personalizate. Modelul de broderie creat cu acest program poate fi astfel citit de memoria masinii de brodat, direct de pe calculator. Produsele rezultate au o calitate superioara si, în consecinta, pot fi vândute mai bine tinându-se cont de indicatorul calitate-pret. Preturile acestor produse variaza în functie de complexitatea modelului. În cazul pânzei pentru costum popular s-a tinut cont de faptul ca pentru un costum popular este nevoie de cel putin 2 mp de pânza brodata iar pretul estimat pentru 1 mp este de 150 lei în timp ce pe piata 1 mp de pânza brodata se vinde cu preturi cuprinse între 180-200 lei. Implementarea acestui proiect va ajuta la dezvoltarea acestui mestesug, mentinând traditia si autenticitatea artei populare osenesti, realizând în acelasi timp si elemente de modernism.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis Ordinul nr. 355/10 mai 2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitarii si listei de unitati administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata. Acest act normativ este de maxima importanta pentru viitorii beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cei care vor solicita finantare pentru proiecte situate în localitatile cuprinse în zona montana vor beneficia de o cofinantare publica mai mare si de oportunitati de subventionare pentru diferite activitati agricole si forestiere. Astfel, în Anexa 1 a Ordinului sunt specificate criteriile de încadrare a localitatilor în zona montana defavorizata.

Zonele montane defavorizate sunt acele zone, delimitate la nivel de unitate administrativ-teritoriala, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, din cauza: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie; sau prezentei la o altitudine medie între 400 – 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare.

Ordinul 355 are la Anexa 2 si lista completa a localitatilor care apartin de zona montana defavorizata. Ca fapt statistic, aflam ca în România sunt încadrate în zona montana defavorizata 27 de judete, cu un numar de 657 de unitati administrative, din care 578 sunt comune. Judetele cu cele mai multe localitati care se încadreaza în categoria de zone montane defavorizate sunt Harghita si Hunedoara cu 61, respectiv 45.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) beneficiar al Masurii 4.1 “Îmbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD, deruleaza proiectul “Pregatire Profesionala pentru dezvoltarea competentelor în domeniul silviculturii în România”. Proiectul reprezinta o oportunitate pentru administratorii padurilor private si publice, pentru ingineri, tehnicieni, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari privati de padure, beneficiari ai masurilor

Programului SAPARD. Prioritate la înscrierea pentru aceste cursuri au beneficiarii SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. În limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile, vor mai putea participa chiar si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse si alte categorii de persoane interesate.

Cursurile urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: insusirea unor cunostinte, metode si practici moderne necesare exploatarii durabile a resurselor forestiere pentru punerea în valoare a investitiilor ce s-au realizat cu ajutorul fondurilor din Programul SAPARD; insusirea de cunostinte specifice în domeniile: silvotehnic, împaduriri, paza si protectia padurilor, drumuri forestiere, vânatoare si salmonicultura, amenajarea padurilor, produse forestiere, planificarea lucrarilor, prelucrarea primara a lemnului, organizarea productiei si a muncii, receptia si controlul activitatilor silvice, formarea si întretinerea pepinierelor silvice.

Cursurile se împart în 4 module, fiecare cu 80 de ore de curs si lucrari practice. Durata cursurilor, pe fiecare modul, este de 10 zile, cu o pauza de o saptamâna dupa primele 5 zile de instruire. Înscrierile se pot face sunand la: Tel: 0752291692, 0752291693, 0752291694, 0752291695. Fax: 0368/429576

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>