BIOTERRA

Asociatia Bioagricultorilor din Romania s-a infiintat in anul 1997 cu 26 membri fondatori. Scopul Asociatiei este promovarea si raspandirea agriculturii ecologice, restabilirea relatiei armonioase dintre om si mediul ambiant. In momentul de fata avem 2920 membri cu o suprafata agricola totala de 17020 ha. Cateva dintre obiectivele atinse de noi pana in prezent:

.
  • In vederea popularizarii agriculturii ecologice, incepand cu anul 1992, in fiecare an au fost tinute seminarii de catre lectori din Elvetia in peste 50 de localitati din tara, numarul participantilor ridicanduse la cca. 2500–2600.
  • Incepand cu anul 1992 in fiecare an 30–35 tineri lucreaza in ferme ecologice din Elvetia insusindu-si cunostintele teoretice si practice in domeniu. La aceasta forma de pregatire au participat peste 250 tineri.
  • In anul 1999, cu ajutorul unor parteneri din strainatate a inceput controlul productiei ecologice. Activitatea este recunoscuta de IFOAM (Organizatia Mondiala a Bioagricultorilor) Pentru produsele certificate avem piata de desfacere asigurata.
  • Trimestrial editam revista Bioterra in 7000, fiind distribuita celor interesati în 41 judete ale tarii prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola.
  • Am realizat un indrumator pentru agricultura ecologica, cuprinzand reguli generale si specifice privind producerea, prelucrarea, etichetarea si valorificarea produselor ecologice. Anual revizuim indrumatorul si includem noile reglementari aparute in legislatia U.E. Prin specialistii nostri am contribuit la conceperea si definitivarea Ordonantei de Urgenta nr.34/2000 privind agricultura ecologica.
  • Avem relatii si facem schimb de informatii cu privire la metode de lucru, oferte si cerinte privind produsele ecologice cu asociatii similare din Germania, Elvetia, Rusia, Polonia, Lituania, Macedonia si Ungaria.

In perioada ce a trecut de la prima Conferinta a Asociatiei noastre din septembrie 1999, s-au derulat multe si importante evenimente si activitati. Fara a abuza de rabdarea D-stra, voi mentiona pe cele mai semnificative:

  • Aparitia O.G.U. nr.34/20 aprilie 2000, privind productia agricola ecologica in Romania, la elaborarea careia Asociatia noastra a colaborat efectiv si fructuos, este o mare reusita, o recunoastere a eforturilor, a competentelor si a realizarilor noastre de pana acum. Remarc faptul ca si la elaborarea H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000, Asociatia "Bioterra", prin specialistii sai, si-a adus o contributie meritorie.
  • A crescut considerabil numarul membrilor Asociatiei, suprafata de teren si efectivele de animale aflate in control. La ora actuala, numarul membrilor este de 2920, care detin o suprafata agricola de 17020 ha, din care 2678 gospodarii cu 16200 ha sunt controlate ecologic. Aproape 80 gospodarii si peste 600 ha de teren se afla in al doilea an de conversie, deci incepand din anul viitor, creste numarul fermierilor ce-si vor putea valorifica produsele certificate si atestate ca produse ecologice.
  • S-a extins controlul si in domeniul cresterii animalelor. Partenerul nostru: Biokontroll Hungaria, acreditat si pentru controlul produselor animaliere, efectueaza controlul gospodariilor care au solicitat acest lucru, ajungand astazi la aproape 6000 UVM controlate.

In perioada de bilant mentionata, au continuat de acum traditionalele si bine apreciatele noastre seminarii pe tematica ecologica; voi mentiona pe acesta linie urmatoarele:

  • O echipa de lectori din Elvetia: Martin Schutz, Susanne Schutz, Peter Daep si altii, a sustinut seminarii in 10 localitati din tara inca din anul 1992; Numarul acestor seminarii a crescut din anul 1997, dupa infiintarea asociatiei, participand in medie 45–50 gospodari la 230 seminarii;
  • Cu lectori proprii, s-au organizat intalniri pe teme de specialitate cu specialistii Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola din judetele Bistrita, Arad, Timis;
  • S-a elaborat un plan de perspectiva pentru expuneri in toate OJCA din Transilvania si alte zone ce solicita asistenta de specialitate, cu sprijinul generos al unor cadre didactice de prestigiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Pentru permanentizarea si extinderea procesului de formare si informare in domeniul agriculturii ecologice pe cuprinsul Romaniei, s-au intocmit si inaintat proiecte catre FAO, ACDI-VOCA, Fundatii din Elvetia, Germania, Ungaria si chiar un proiect - studiu pentru programul Sapard.

Revista Asociatiei, "Bioterra", este un mare succes si constituie principalul mijloc prin care ne adresam membrilor si colaboratorilor nostri. Incepand cu anul 2000, revista a aparut intr-un tiraj de 4000 exemplare, iar in acest an tirajul a crescut la 7000 exemplare, la pretul de 8000 lei/exemplar.

Prin sponsorizari, a fost editat "Indrumatorul pentru productia ecologica" in trei editii;, Aparuta in 5000 exemplare, editia a III-a a fost revizuita si completata cu noile reglementari ale U.E., continand integral O.G.U. 34/2000 privind agricultura ecologica, dar si H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000.

Oferta romaneasca de produse alimentare ecologice este tot mai bine cunoscuta in Europa. Inca din anul 2000, Asociatia noastra a fost contactata de firme din Elvetia, Germania, Italia, Ungaria, pentru a procura cereale, floarea soarelui, plante medicinale cultivate din flora spontana, fructe de padure, primul export de produse ecologice certificate facandu-se in acest an. Exista deci cerere din partea pietelor straine, exista posibilitati de export. Trebuie insa ca aceste produse sa fie atestate, sa indeplineasca cerintele de conditionare si ambalare si in cantitati economic transportabile. In perioada urmatoare, Bioterra isi propune sa vina in sprijinul producatorilor si partenerilor de afaceri, prin activitati specifice, printre care:

  • Centralizarea cererii de produse ecologice pe sortimente si cantitati;
  • Centralizarea ofertei de produse, coordonare pe zone, ferme invecinate, pentru realizarea cantitatilor solicitate la export (100–300 tone), deci e nevoie de asocierea producatorilor mici.

Tot mai frecvent se evidentiaza necesitatea si oportunitatea asocierii turismului rural cu productia ecologica. Consideram ca asocierea dintre sigla agroturismului cu cea a produselor ecologice oferite, constituie o atractie in plus pentru consumatorii de turism rural. Se afirma pe buna dreptate ca agricultura ecologica este o alternativa viabila pentru Romania. Daca este asa, este momentul ca statul sa intervina eficient pentru sustinerea ei materiala. Intentionam ca in colaborare cu alte asociatii similare din tara, cu sprijinul unor parlamentari si a unor factori de decizie, sa elaboram un proiect de lege, in care, printre alte facilitati, in perioada de conversie, costul controlului si alte cheltuieli, sa fie suportate de catre stat.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>