BIOTERRA

Asociatia Bioagricultorilor din Romania s-a infiintat in anul 1997 cu 26 membri fondatori. Scopul Asociatiei este promovarea si raspandirea agriculturii ecologice, restabilirea relatiei armonioase dintre om si mediul ambiant. In momentul de fata avem 2920 membri cu o suprafata agricola totala de 17020 ha. Cateva dintre obiectivele atinse de noi pana in prezent:

.
  • In vederea popularizarii agriculturii ecologice, incepand cu anul 1992, in fiecare an au fost tinute seminarii de catre lectori din Elvetia in peste 50 de localitati din tara, numarul participantilor ridicanduse la cca. 2500–2600.
  • Incepand cu anul 1992 in fiecare an 30–35 tineri lucreaza in ferme ecologice din Elvetia insusindu-si cunostintele teoretice si practice in domeniu. La aceasta forma de pregatire au participat peste 250 tineri.
  • In anul 1999, cu ajutorul unor parteneri din strainatate a inceput controlul productiei ecologice. Activitatea este recunoscuta de IFOAM (Organizatia Mondiala a Bioagricultorilor) Pentru produsele certificate avem piata de desfacere asigurata.
  • Trimestrial editam revista Bioterra in 7000, fiind distribuita celor interesati în 41 judete ale tarii prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola.
  • Am realizat un indrumator pentru agricultura ecologica, cuprinzand reguli generale si specifice privind producerea, prelucrarea, etichetarea si valorificarea produselor ecologice. Anual revizuim indrumatorul si includem noile reglementari aparute in legislatia U.E. Prin specialistii nostri am contribuit la conceperea si definitivarea Ordonantei de Urgenta nr.34/2000 privind agricultura ecologica.
  • Avem relatii si facem schimb de informatii cu privire la metode de lucru, oferte si cerinte privind produsele ecologice cu asociatii similare din Germania, Elvetia, Rusia, Polonia, Lituania, Macedonia si Ungaria.

In perioada ce a trecut de la prima Conferinta a Asociatiei noastre din septembrie 1999, s-au derulat multe si importante evenimente si activitati. Fara a abuza de rabdarea D-stra, voi mentiona pe cele mai semnificative:

  • Aparitia O.G.U. nr.34/20 aprilie 2000, privind productia agricola ecologica in Romania, la elaborarea careia Asociatia noastra a colaborat efectiv si fructuos, este o mare reusita, o recunoastere a eforturilor, a competentelor si a realizarilor noastre de pana acum. Remarc faptul ca si la elaborarea H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000, Asociatia "Bioterra", prin specialistii sai, si-a adus o contributie meritorie.
  • A crescut considerabil numarul membrilor Asociatiei, suprafata de teren si efectivele de animale aflate in control. La ora actuala, numarul membrilor este de 2920, care detin o suprafata agricola de 17020 ha, din care 2678 gospodarii cu 16200 ha sunt controlate ecologic. Aproape 80 gospodarii si peste 600 ha de teren se afla in al doilea an de conversie, deci incepand din anul viitor, creste numarul fermierilor ce-si vor putea valorifica produsele certificate si atestate ca produse ecologice.
  • S-a extins controlul si in domeniul cresterii animalelor. Partenerul nostru: Biokontroll Hungaria, acreditat si pentru controlul produselor animaliere, efectueaza controlul gospodariilor care au solicitat acest lucru, ajungand astazi la aproape 6000 UVM controlate.

In perioada de bilant mentionata, au continuat de acum traditionalele si bine apreciatele noastre seminarii pe tematica ecologica; voi mentiona pe acesta linie urmatoarele:

  • O echipa de lectori din Elvetia: Martin Schutz, Susanne Schutz, Peter Daep si altii, a sustinut seminarii in 10 localitati din tara inca din anul 1992; Numarul acestor seminarii a crescut din anul 1997, dupa infiintarea asociatiei, participand in medie 45–50 gospodari la 230 seminarii;
  • Cu lectori proprii, s-au organizat intalniri pe teme de specialitate cu specialistii Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola din judetele Bistrita, Arad, Timis;
  • S-a elaborat un plan de perspectiva pentru expuneri in toate OJCA din Transilvania si alte zone ce solicita asistenta de specialitate, cu sprijinul generos al unor cadre didactice de prestigiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Pentru permanentizarea si extinderea procesului de formare si informare in domeniul agriculturii ecologice pe cuprinsul Romaniei, s-au intocmit si inaintat proiecte catre FAO, ACDI-VOCA, Fundatii din Elvetia, Germania, Ungaria si chiar un proiect - studiu pentru programul Sapard.

Revista Asociatiei, "Bioterra", este un mare succes si constituie principalul mijloc prin care ne adresam membrilor si colaboratorilor nostri. Incepand cu anul 2000, revista a aparut intr-un tiraj de 4000 exemplare, iar in acest an tirajul a crescut la 7000 exemplare, la pretul de 8000 lei/exemplar.

Prin sponsorizari, a fost editat "Indrumatorul pentru productia ecologica" in trei editii;, Aparuta in 5000 exemplare, editia a III-a a fost revizuita si completata cu noile reglementari ale U.E., continand integral O.G.U. 34/2000 privind agricultura ecologica, dar si H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000.

Oferta romaneasca de produse alimentare ecologice este tot mai bine cunoscuta in Europa. Inca din anul 2000, Asociatia noastra a fost contactata de firme din Elvetia, Germania, Italia, Ungaria, pentru a procura cereale, floarea soarelui, plante medicinale cultivate din flora spontana, fructe de padure, primul export de produse ecologice certificate facandu-se in acest an. Exista deci cerere din partea pietelor straine, exista posibilitati de export. Trebuie insa ca aceste produse sa fie atestate, sa indeplineasca cerintele de conditionare si ambalare si in cantitati economic transportabile. In perioada urmatoare, Bioterra isi propune sa vina in sprijinul producatorilor si partenerilor de afaceri, prin activitati specifice, printre care:

  • Centralizarea cererii de produse ecologice pe sortimente si cantitati;
  • Centralizarea ofertei de produse, coordonare pe zone, ferme invecinate, pentru realizarea cantitatilor solicitate la export (100–300 tone), deci e nevoie de asocierea producatorilor mici.

Tot mai frecvent se evidentiaza necesitatea si oportunitatea asocierii turismului rural cu productia ecologica. Consideram ca asocierea dintre sigla agroturismului cu cea a produselor ecologice oferite, constituie o atractie in plus pentru consumatorii de turism rural. Se afirma pe buna dreptate ca agricultura ecologica este o alternativa viabila pentru Romania. Daca este asa, este momentul ca statul sa intervina eficient pentru sustinerea ei materiala. Intentionam ca in colaborare cu alte asociatii similare din tara, cu sprijinul unor parlamentari si a unor factori de decizie, sa elaboram un proiect de lege, in care, printre alte facilitati, in perioada de conversie, costul controlului si alte cheltuieli, sa fie suportate de catre stat.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>