Oricine vrea să dezvolte un proiect bazat pe fondurile structurale venite de la Uniunea Europeană trebuie să facă un drum până la bancă. Nici măcar cei care au deja bani disponibili pentru a-şi acoperi contribuţia proprie nu scapă de vizita la băncile specializate.
Băncile comerciale care şi-au deschis birouri sau direcţii specializate pentru accesarea fondurilor europene spun că există deja dosare de finanţare înaintate autorităţilor de management, prin care se vor derula fondurile europene. Cunosc acest lucru deoarece clienţii respectivi le-au vizitat fie pentru consultanţă, fie pentru obţinerea unei cofinanţări, fie pentru o simplă scrisoare de garanţie bancară.
De ce nu poate fi totuşi ocolit drumul la bănci, în condiţiile în care nici aprobările proiectelor şi nici accesarea fondurilor structurale nu depind de acestea?
Cel mai simplu răspuns este faptul că orice proiect de anvergură care se va desfăşura pe bază de finanţare nerambursabilă are nevoie de o cofinanţare, bancară sau din surse proprii, şi de o prefinanţare necesară demarării lucrărilor. Fondurile europene pot acoperi numai 50% din costul unui proiect. În plus, întreprinzătorii au nevoie de prefinanţarea investiţiilor, ca atare băncile au un rol important atât în prefinanţarea... finanţărilor europene, cât şi în cofinanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectelor. La cheltuieli neeligibile am putea încadra, de exemplu, cheltuieli precum cele cu TVA, care nu pot fi acoperite din fondurile europene. Aşadar, banca va acorda în aceste cazuri un credit denumit „punte“, ce se va derula în perioada dintre iniţierea investiţiei şi primirea fondurilor europene.
În acelaşi timp, băncile promit că vor ajuta întreprinzătorii să-şi realizeze dosarele de finanţare necesare şi-i vor ghida prin hăţişul birocraţiei obţinerii şi derulării fondurilor europene.
Două categorii de credite
Oferta băncilor comerciale pentru marii dezvoltatori de proiecte de acest tip, atât corporaţii, cât şi IMM-uri sau autorităţi locale, se structurează în două tipuri de credite: cele de investiţii şi creditele-punte. Creditele de investiţii sunt, practic, cele de cofinanţare, prin care solicitantul de fonduri europene îşi asigură necesarul de 50% din valoarea proiectului pe care vrea să-l dezvolte. „La ora actuală, pe întreaga piaţă mondială există o mare criză de lichidităţi. De aceea, nicio bancă nu riscă să iasă în piaţă cu oferte standard în care să spună că un împrumut pentru cofinanţare costă o anumită sumă de bani“, arată un bancher specializat în fonduri structurale. În plus, în cazul proiectelor de acest tip, există o hibă, la fel ca în cazul creditului clasic de investiţii destinat IMM-urilor din categoria macro. În funcţie de proiectul fiecărui solicitant, de garanţiile oferite de acesta, banca va negocia cu clientul dobânda şi maturitatea împrumutului.
Cel de-al doilea tip de împrumut destinat celor care vor să acceseze fonduri UE este mai degrabă un credit revolving, pe care băncile îl vor acorda solicitanţilor pe o perioadă scurtă, de unul, maximum doi ani. După expirarea acestei perioade, se presupune că solicitantul a obţinut finanţarea europeană şi poate rambursa integral creditul bancar utilizat până atunci la plata diverselor facturi.
Birouri bancare speciale
Amira Ionaşcu, director instituţii financiare, corespondenţi bancari şi competenţe europene din UniCredit Ţiriac Bank, spune că toate criteriile de eligibilitate şi condiţiile care trebuie îndeplinite de un solicitant sunt strict definite şi detaliate în ghidurile solicitanţilor, în cadrul fiecărei axe prioritare aferente programelor, cofinanţarea fiind o condiţie obligatorie pentru a beneficia de fonduri UE nerambursabile.
Aşa că, pentru a veni în întâmpinarea potenţialilor clienţi care au nevoie de cofinanţare, băncile şi-au creat direcţii şi birouri speciale, prin intermediul cărora pot oferi consultanţă primară privind posibilităţile de accesare a fondurilor şi încadrarea în programele operaţionale şi axele prioritare cele mai potrivite. La Bancpost, de exemplu, a fost creat un sistem intitulat one-stop-shop, care îmbină toate cele trei elemente necesare pentru solicitant: informaţii, consultant, finanţator. BCR a creat un departament de sine stătător, EU Office, care are un birou central şi câte doi reprezentanţi locali în fiecare zonă de dezvoltare. Pentru cei care doresc consultanţă şi în realizarea proiectului investiţional propriu-zis, reprezentanţii BRD Groupe Société Générale pun la dispoziţia clienţilor o listă de companii specializate în domeniul de activitate în care se încadrează proiectul respectiv. În plus, sprijină solicitanţii de fonduri post-aderare pe toată durata aprobării şi implementării proiectelor.
Credite - Oferta bancilor
BRD
Banca oferă credite de investiţii specifice necesarului de cofinanţare al solicitanţilor de fonduri nerambursabile.
Celălalt tip de credit oferit de bancă este creditul-punte pentru plata facturilor de până la accesarea efectivă a fondurilor.
Finanţările BRD se adresează atât IMM-urilor, cât şi corporaţiilor şi autorităţilor publice locale. Solicitanţii trebuie să îndeplinească toate criteriile de eligibilitate din documentul-cadru.
BANCPOST
Banca are la dispoziţie un întreg pachet de servicii pentru faza de implementare a proiectului: deschiderea şi mangementul contului de proiect, credite de investiţii, de prefinanţare, linii de finanţare pentru cheltuielile neeligibile, asistenţă în implementarea proiectului prin consultant dedicat.
În faza de pregătire a proiectului, Bancpost poate asigura identificarea programelor de finanţare potrivite şi o evaluare preliminară a proiectului.
BCR
EU Office oferă produse specifice pentru finanţările europene postaderare: scrisoare de intenţie-confort, prefinanţarea grantului, credit de investiţii pentru cofinanţare, ca şi pentru prefinanţare, contul special de proiect.
Solicitantul trebuie să nu aibă datorii către bugetul de stat sau alte datorii publice restante, să aibă resurse de cofinanţare a proiectului, să aibă minimum doi ani de activitate economică şi profit operaţional.
UNICREDIT ŢIRIAC
Banca acordă finanţări conform normelor sale proprii. Acestea vor fi corelate cu cerinţele şi criteriile de eligibilitate impuse de UE.
Criterii pentru solicitanţi: eligibilitatea după codul CAEN, zero datorii la bugetul de stat şi la bugetele locale, profit în ultimii doi ani de activitate, probarea capacităţii de administrare a proiectelor (contabilitate distinctă, arhivată timp de trei ani), investiţia să devină operaţională într-un interval de timp bine stabilit.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>