Care sunt schemele de plati directe si cine beneficiaza de ele? Cate cereri de plata se vor depune pentru subventiile acordate prin APIA? Care este perioada de depunere a cererii de plata si care sunt particularitatile fiecarei scheme de plati APIA?
Din 2015, schemele de plati, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, sunt reglementate de OUG nr.3/2015 ((M.Of. nr.191/23.03.2015.) care abroga OUG 125/2006.
Schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020:
Ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) - se acorda anual, in domeniul vegetal si zootehnic, in limita prevederilor bugetale ale MADR.
In 2015, se va depune o singura cerere de plata la APIA, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel animalier.
Inca neoficial, cel mai probabil, campania 2015 de depunere a cererilor unice, se va desfasura in intervalul 01 aprilie—15 iunie 2015.
Beneficiarii platilor sunt fermierii activi. persoane fizice si/sau persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol sau detinatori legali de animale, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Beneficiari sunt:
In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si cooperativele agricole de productie prevazute la art.6 lit. e) din Legea nr. 566/2004 a cooperatiei agricole precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.
In cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata concesionata/inchiriata, iar dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti de catre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/inchiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei.
Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro trebuie sa fie inregistrati la ONRC si sa detina certificat de inregistrare cu activitate agricola sau sa detina actul normativ de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care nu detin documentele din care sa reiasa activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile A / B, expuse mai jos.
Persoanele fizice sau juridice sau grupurile de persoane fizice sau juridice care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport si terenuri destinate activitatilor de recreere, sau alte intreprinderi cu activitati neagricole similare pot fi considerate fermier activ, daca sunt inregistrate la ONRC sau detin act normativ de infiintare si indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
A). cuantumul anual total al platilor directe reprezinta cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile;
B). veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei din activitati agricole reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile.
Exemplu de dovezi verificabile:
Persoane juridice - Situatii financiare anuale (raportari contabile anuale) insotite de date informative
Persoane fizice - Situatii financiare anuale
Dovezile verificabile se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de data limita de depunere a cererilor unice de plata.
Documentele care fac dovada utilizarii legale a terenului agricol pentru care s-a depus cererea unica de plata, conform art. 8 alin. (1) lit. n) si alin. (6) din OUG si pe care fermierul le prezinta la APIA sunt, dupa caz, titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune, contractul de inchiriere, contractul de comodat insotite de adeverinta eliberata de primarie in conformitate cu inscrisurile din Registrul agricol. In cazul in care fermierul persoana fizica nu detine titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului poate prezenta in locul acestora numai adeverinta eliberata de primarie in conformitate cu inscrisurile din Registrul agricol.
Contractele de arendare mentionate vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii de drept.
Contractele de asociere in participatiune trebuie sa respecte prevederile art. 1949 - 1954 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare. Suprafetele de teren arendate/ inchiriate/ concesionate/ imprumutate prin contracte de comodat nu pot face obiectul contractelor de asociere in participatiune.
Suprafata eligibila a exploatatiei trebuie sa fie de minimum 1 ha sau 0,3 ha.
In cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru culturile de legume cultivate in sere si solare, platile se acorda cu conditia ca suprafata eligibila a exploatatiei pentru care sunt solicitate sau trebuie acordate plati unui fermier sa fie de minimum 0,3 ha.
In cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru efectivele de animale si a caror suprafata eligibila a exploatatiei se situeaza sub 1 ha sau 0,3 ha, platile se acorda atunci cand cuantumul total al platilor directe solicitate / care trebuie acordate unui fermier intr-un anumit an calendaristic este de minimum 200 euro.
{art. 36, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
SAPS presupune acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplata total de productie, cuantumul se calculeaza prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv.
Hectar eligibil inseamna suprafata agricola utilizata pentru o activitate agricola din cadrul unei exploatatii. Suprafetele de teren agricol sunt considerate ca fiind hectare eligibile, numai daca sunt conforme cu definitia hectarului eligibil pe tot parcursul anului calendaristic, cu exceptia cazurilor de forta majora sau a unor circumstante exceptionale.
Cuantumul platii unice pe suprafata se stabileste anual prin HG si se calculeaza prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv.
{art. 41, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, art.14 OUG 3/2015}
Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica pe suprafata si se acorda gradual pentru primele 30 de ha ale exploatatiei.
Cuantumul platii redistributive si intervalele de suprafata se stabilesc anual prin hotarare de guvern.
Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul fragmentarii respectivei fragmentari.
{art. 43 alin. (1) din Reg.(UE) nr. 1307/2013, art.17 OUG 3/2015}
Fermierii care au dreptul la SAPS aplica in mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:
De aceasta schema de plata, beneficiaza implicit cf. art 43 alin. (10) i (11) Regulamentul (UE) nr. 1307/2013:
Diversificarea culturilor in teren arabil presupune:
Exceptii la diversificarea culturilor:
Mentinerea suprafetei de pajisti permanente
Zone de interes ecologic (ZIE) pe terenul arabil al exploatatiei cu suprafata mai mare de 15 ha. Fermierii in ale caror exploatatii terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigura ca, incepand cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic:
{art. 50 alin. (1) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, art. 22 din OUG 3/2015}
Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unica pe suprafata si care:
Se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani din care se scade numarul de ani care au trecut intre instalare si prima depunere a cererii pentru tineri fermieri.
Persoanele juridice solicitante ale platii unice pe suprafata primesc plata in cadrul schemei pentru tinerii fermieri daca sunt controlate efectiv din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor si al riscurilor financiare de cel putin un tanar fermier (care trebuie sa respecte conditiile pentru tineri fermieri), in primul an cand persoana juridica depune cererea unica de plata in cadrul schemei pentru tinerii fermieri, asa cum este prevazut in capitolul 4 din Regulamentul 639/2014.
Cuantumul platii pe hectar se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, reprezinta 25% din cuantumul pe hectar al platii unice pe suprafata si se acorda pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier.
{art. 61 alin. (1) si (2) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, art.26 din OUG 3/2015}
Se include automat in schema simplificata pentru micii fermieri, fermierul care depune o cerere unica de plata in anul 2015, este eligibil pentru SAPS si are dreptul la o plata anuala de maxim 1250 euro, in functie de suprafata si/sau numarul de animale eligibile pe care le detine in exploatatie.
Plata acordata inlocuieste valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an, care includ SAPS, plata redistributiva, plata pentru inverzire si, dupa caz, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat.
Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri se poate face numai in anul 2015, pentru o perioada de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii in oricare dintre urmatorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plata. Prin exceptie, in perioada 2016-2019, accesarea acestei scheme se poate face prin mostenire.
Pentru anul de cerere 2015, micii fermieri:
Pe durata participarii la schema, micii fermieri:
{art. 52 alin. (1), (2), (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
Se acorda numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati.
Pentru a beneficia de sprijinul cuplat fermierii activi trebuie sa indeplineasca conditiile generale de acordare a platilor la care se adauga conditiile specifice fiecarui tip de sprijin.
Pentru culturile sau plantatiile care se infiinteaza incepand cu anul 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta si material saditor certificate cu exceptia fermierilor participanti la schema simplificata pentru micii fermieri.
Se acorda sprijin cuplat in sectorul vegetal, fermierilor care cultiva: soia; lucerna; mazare boabe pentru industrializare; fasole boabe pentru industrializare; canepa pentru ulei si fibre; orez; samanta de cartof; hamei; sfecla de zahar; tomate pentru industrializare cultivate in camp; castraveti pentru industrializare cultivati in camp; legume cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare; legume cultivate in solarii: tomate, castraveti, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare; prune pentru industrializare; mere pentru industrializare; cirese si visine pentru industrializare; caise si zarzare pentru industrializare; cartof timpuriu pentru industrializare.
{art. 37, alin.(1) si (2) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
Reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.
Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013.
Se acorda fermierilor care cultiva: in pentru fibra -ANT 2, canepa pentru fibra -ANT 3, tutun -ANT 4, hamei -ANT 5, sfecla de zahar -ANT 6 si care indeplinesc conditiile generale de acordare a platilor si conditiile specifice.
In sectorul zootehnic, se acorda atat ajutoare nationale tranzitorii, ANTZ, cat si sprijin cuplat, denumit in continuare SCZ.
ANTZ se acorda fermierilor crescatori de animale din speciile bovine si ovine/caprine, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme:
SCZ se acorda fermierilor activi, crescatori de animale, din speciile bovine, ovine/caprine si crescatorilor viermi de matase, in functie de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din urmatoarele categorii:
Fermierii trebuie:
„Cererea unica de plata” este cererea de ajutor si/sau de sprijin, dupa caz, in cadrul oricareia dintre platile prevazute sau dintre masurile delegate de dezvoltare rurala din PNDR, pe care fermierul o depune o singura data pe an la APIA. Noutatile si modificarile includ:
APIA Gorj
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>