Care sunt schemele de plati directe si cine beneficiaza de ele? Cate cereri de plata se vor depune pentru subventiile acordate prin APIA? Care este perioada de depunere a cererii de plata si care sunt particularitatile fiecarei scheme de plati APIA?
Din 2015, schemele de plati, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, sunt reglementate de OUG nr.3/2015 ((M.Of. nr.191/23.03.2015.) care abroga OUG 125/2006.
Schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020:
Ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) - se acorda anual, in domeniul vegetal si zootehnic, in limita prevederilor bugetale ale MADR.
In 2015, se va depune o singura cerere de plata la APIA, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel animalier.
Inca neoficial, cel mai probabil, campania 2015 de depunere a cererilor unice, se va desfasura in intervalul 01 aprilie—15 iunie 2015.
Beneficiarii platilor sunt fermierii activi. persoane fizice si/sau persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol sau detinatori legali de animale, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Beneficiari sunt:
In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si cooperativele agricole de productie prevazute la art.6 lit. e) din Legea nr. 566/2004 a cooperatiei agricole precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.
In cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata concesionata/inchiriata, iar dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti de catre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/inchiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei.
Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro trebuie sa fie inregistrati la ONRC si sa detina certificat de inregistrare cu activitate agricola sau sa detina actul normativ de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care nu detin documentele din care sa reiasa activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile A / B, expuse mai jos.
Persoanele fizice sau juridice sau grupurile de persoane fizice sau juridice care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport si terenuri destinate activitatilor de recreere, sau alte intreprinderi cu activitati neagricole similare pot fi considerate fermier activ, daca sunt inregistrate la ONRC sau detin act normativ de infiintare si indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
A). cuantumul anual total al platilor directe reprezinta cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile;
B). veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei din activitati agricole reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile.
Exemplu de dovezi verificabile:
Persoane juridice - Situatii financiare anuale (raportari contabile anuale) insotite de date informative
Persoane fizice - Situatii financiare anuale
Dovezile verificabile se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de data limita de depunere a cererilor unice de plata.
Documentele care fac dovada utilizarii legale a terenului agricol pentru care s-a depus cererea unica de plata, conform art. 8 alin. (1) lit. n) si alin. (6) din OUG si pe care fermierul le prezinta la APIA sunt, dupa caz, titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune, contractul de inchiriere, contractul de comodat insotite de adeverinta eliberata de primarie in conformitate cu inscrisurile din Registrul agricol. In cazul in care fermierul persoana fizica nu detine titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului poate prezenta in locul acestora numai adeverinta eliberata de primarie in conformitate cu inscrisurile din Registrul agricol.
Contractele de arendare mentionate vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii de drept.
Contractele de asociere in participatiune trebuie sa respecte prevederile art. 1949 - 1954 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare. Suprafetele de teren arendate/ inchiriate/ concesionate/ imprumutate prin contracte de comodat nu pot face obiectul contractelor de asociere in participatiune.
Suprafata eligibila a exploatatiei trebuie sa fie de minimum 1 ha sau 0,3 ha.
In cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru culturile de legume cultivate in sere si solare, platile se acorda cu conditia ca suprafata eligibila a exploatatiei pentru care sunt solicitate sau trebuie acordate plati unui fermier sa fie de minimum 0,3 ha.
In cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru efectivele de animale si a caror suprafata eligibila a exploatatiei se situeaza sub 1 ha sau 0,3 ha, platile se acorda atunci cand cuantumul total al platilor directe solicitate / care trebuie acordate unui fermier intr-un anumit an calendaristic este de minimum 200 euro.
{art. 36, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
SAPS presupune acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplata total de productie, cuantumul se calculeaza prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv.
Hectar eligibil inseamna suprafata agricola utilizata pentru o activitate agricola din cadrul unei exploatatii. Suprafetele de teren agricol sunt considerate ca fiind hectare eligibile, numai daca sunt conforme cu definitia hectarului eligibil pe tot parcursul anului calendaristic, cu exceptia cazurilor de forta majora sau a unor circumstante exceptionale.
Cuantumul platii unice pe suprafata se stabileste anual prin HG si se calculeaza prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv.
{art. 41, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, art.14 OUG 3/2015}
Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica pe suprafata si se acorda gradual pentru primele 30 de ha ale exploatatiei.
Cuantumul platii redistributive si intervalele de suprafata se stabilesc anual prin hotarare de guvern.
Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul fragmentarii respectivei fragmentari.
{art. 43 alin. (1) din Reg.(UE) nr. 1307/2013, art.17 OUG 3/2015}
Fermierii care au dreptul la SAPS aplica in mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:
De aceasta schema de plata, beneficiaza implicit cf. art 43 alin. (10) i (11) Regulamentul (UE) nr. 1307/2013:
Diversificarea culturilor in teren arabil presupune:
Exceptii la diversificarea culturilor:
Mentinerea suprafetei de pajisti permanente
Zone de interes ecologic (ZIE) pe terenul arabil al exploatatiei cu suprafata mai mare de 15 ha. Fermierii in ale caror exploatatii terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigura ca, incepand cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic:
{art. 50 alin. (1) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, art. 22 din OUG 3/2015}
Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unica pe suprafata si care:
Se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani din care se scade numarul de ani care au trecut intre instalare si prima depunere a cererii pentru tineri fermieri.
Persoanele juridice solicitante ale platii unice pe suprafata primesc plata in cadrul schemei pentru tinerii fermieri daca sunt controlate efectiv din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor si al riscurilor financiare de cel putin un tanar fermier (care trebuie sa respecte conditiile pentru tineri fermieri), in primul an cand persoana juridica depune cererea unica de plata in cadrul schemei pentru tinerii fermieri, asa cum este prevazut in capitolul 4 din Regulamentul 639/2014.
Cuantumul platii pe hectar se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, reprezinta 25% din cuantumul pe hectar al platii unice pe suprafata si se acorda pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier.
{art. 61 alin. (1) si (2) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, art.26 din OUG 3/2015}
Se include automat in schema simplificata pentru micii fermieri, fermierul care depune o cerere unica de plata in anul 2015, este eligibil pentru SAPS si are dreptul la o plata anuala de maxim 1250 euro, in functie de suprafata si/sau numarul de animale eligibile pe care le detine in exploatatie.
Plata acordata inlocuieste valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an, care includ SAPS, plata redistributiva, plata pentru inverzire si, dupa caz, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat.
Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri se poate face numai in anul 2015, pentru o perioada de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii in oricare dintre urmatorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plata. Prin exceptie, in perioada 2016-2019, accesarea acestei scheme se poate face prin mostenire.
Pentru anul de cerere 2015, micii fermieri:
Pe durata participarii la schema, micii fermieri:
{art. 52 alin. (1), (2), (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
Se acorda numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati.
Pentru a beneficia de sprijinul cuplat fermierii activi trebuie sa indeplineasca conditiile generale de acordare a platilor la care se adauga conditiile specifice fiecarui tip de sprijin.
Pentru culturile sau plantatiile care se infiinteaza incepand cu anul 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta si material saditor certificate cu exceptia fermierilor participanti la schema simplificata pentru micii fermieri.
Se acorda sprijin cuplat in sectorul vegetal, fermierilor care cultiva: soia; lucerna; mazare boabe pentru industrializare; fasole boabe pentru industrializare; canepa pentru ulei si fibre; orez; samanta de cartof; hamei; sfecla de zahar; tomate pentru industrializare cultivate in camp; castraveti pentru industrializare cultivati in camp; legume cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare; legume cultivate in solarii: tomate, castraveti, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare; prune pentru industrializare; mere pentru industrializare; cirese si visine pentru industrializare; caise si zarzare pentru industrializare; cartof timpuriu pentru industrializare.
{art. 37, alin.(1) si (2) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013}
Reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.
Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013.
Se acorda fermierilor care cultiva: in pentru fibra -ANT 2, canepa pentru fibra -ANT 3, tutun -ANT 4, hamei -ANT 5, sfecla de zahar -ANT 6 si care indeplinesc conditiile generale de acordare a platilor si conditiile specifice.
In sectorul zootehnic, se acorda atat ajutoare nationale tranzitorii, ANTZ, cat si sprijin cuplat, denumit in continuare SCZ.
ANTZ se acorda fermierilor crescatori de animale din speciile bovine si ovine/caprine, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme:
SCZ se acorda fermierilor activi, crescatori de animale, din speciile bovine, ovine/caprine si crescatorilor viermi de matase, in functie de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din urmatoarele categorii:
Fermierii trebuie:
„Cererea unica de plata” este cererea de ajutor si/sau de sprijin, dupa caz, in cadrul oricareia dintre platile prevazute sau dintre masurile delegate de dezvoltare rurala din PNDR, pe care fermierul o depune o singura data pe an la APIA. Noutatile si modificarile includ:
APIA Gorj
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>