Subventiile in sectorul zootehnic din Campania 2017 | Ghid pentru fermieri

Pentru pregatirea, intocmirea si depunerea Cererii unice de plata privind sectorul zootehnic pentru Campania 2017, oferim fermierilor crescatori de bovine, ovine, caprine si viermi de matase toate informatiile referitoare la conditiile de acordare, modalitate de completare si depunere a cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, documentele obligatorii, generale si specifice, precum si termenele de depunere. 

NOTA: Pentru a usura parcurgerea ghidului, in cuprinsul din partea dreapta a articolului puteti accesa direct sectiunile din ghid care va intereseaza.

Schemele de plata in sectorul zootehnic pentru Campania 2017 sunt urmatoarele:

    • Ajutor national tranzitoriu in sectorul zootehnic (ANTZ)
        • in sectorul lapte, schema decuplata de productie, specia bovine, (ANTZ 7 - L)
        • in sectorul carne, schema decuplata de productie, specia bovine, (ANTZ 8 - C)
        • schema cuplata de productie, specia ovine/caprine (ANTZ 9)
    • Sprijin cuplat in sectorul zootehnic (SCZ), se acorda fermierilor activi, crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine, si crescatorilor de viermi de matase, in functie de efectivul de animale determinate/kg gogosi crude de matase determinate solicitat/e de beneficiar, din urmatoarele categorii:
        • bivolite de lapte (SCZ FB)
        • ovine (SCZ O)
        • caprine (SCZ C)
        • taurine din rase de carne si metisii acestora (SCZ TC)
        • vaci de lapte (SCZ VL)
        • viermi de matase (SCZ VM)

 

Beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic (ANTZ)

Fermierii crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru schemele: ANTZ 7 - L, ANTZ 8 - C, ANTZ 9.

Universitatile, institutele de cercetare, statiunile didactice, fermele, statiunile si fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si alte organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiaza de platile prevazute la art. 1, potrivit prevederilor art. 6 din OUG 3/2015 (art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).

Beneficiarii platilor prevazute la art. 1 alin. (3) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt fermierii persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare. In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola (art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

Beneficiarii sprijinului cuplat facultativ in sectorul zootehnic (SCZ)

Fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare (art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).

Universitatile, institutele de cercetare, statiunile didactice, fermele, statiunile si fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si alte organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiaza de platile prevazute la art. 1 potrivit prevederilor art. 6 ( art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare)Pot beneficia de sprijin cuplat in sectorul zootehnic fermierii activi, crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine si crescatorii de viermi de matase, in functie de efectivul de animale determinate/kg gogosi crude de matase determinate.

 

Identificarea animalelor: Numarul de crotalii care trebuie sa fie aplicat animalelor

    • Bovinele trebuie se fie identificate cu doua crotalii auriculare simple, avand imprimat acelasi cod unic de identificare a animalului.
    • Ovinele si caprinele nascute pana la 31 decembrie 2007 trebuie sa fie identificate cu o crotalie auriculara simpla.
    • Ovinele si caprinele nascute in perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu doua crotalii auriculare simple, avand imprimat acelasi cod unic de identificare a animalului.
    • Ovinele si caprinele nascute incepand cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate initial cu o crotalie auriculara simpla, trebuie sa fie identificate si cu o crotalie auriculara electronica ce contine acelasi cod unic de identificare a animalului.

 

Conditii de acordare a Ajutorului National Tranzitoriu

Sectorul lapte - schema decuplata de productie, specia bovine, (ANTZ 7 - L)

a. Fermierii, crescatori de bovine care au fost inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE, in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data depunerii cererii unice pentru ANTZ 7 – L daca cererea este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari;
    • solicitantul sa fi comercializat (vanzare directa/livrare la procesare) o cantitate de minimum 3 tone de lapte pe exploatatia cu cod ANSVSA solicitata, in anul de cota de referinta;
    • solicitantul sa fie inregistrat in sistemul de administrare a cotelor de lapte in anul de cota 2014 - 2015 cu exploatatia cu cod ANSVSA solicitata.

NOTA: Plata ANTZ 7 se acorda pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte produsa si inregistrata ca livrari si/sau vanzari directe in sistemul de administrare a cotelor de lapte, in anul de cota de referinta, pe o exploatatie cu cod ANSVSA.

b. Fermierii, crescatori de bovine care NU au fost inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu exploatatia cu cod ANSVSA din cerere, pana la data de 1 aprilie 2015, si care au obtinut un drept pentru perioada de referinta 01.04.2015 - 29.02.2016 trebuie sa indeplineasca urmatoarea conditie:

    • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE , in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data depunerii cererii unice pentru ANTZ 7 – L daca cererea este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari;

NOTA: Plata ANTZ 7 – L se acorda doar pentru cantitatea pentru care fermierul a obtinut un drept la prima in campania 2016, respectiv o cantitate de minimum 3 tone de lapte, comercializata in perioada de referinta 01.04.2015- 29.02.2016.

c. Fermierii, crescatori de bovine care NU au fost inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu exploatatia cu cod ANSVSA din cerere, pana la data de 1 aprilie 2015, si care nu au obtinut un drept pentru perioada de referinta 01.04.2015 - 29.02.2016 pe exploatatia din cerere, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE, in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data depunerii cererii unice pentru ANTZ 7 – L daca cererea este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari;
    • solicitantul sa fi comercializat o cantitate de minimum 3 tone de lapte pe exploatatia cu cod ANSVSA solicitata, in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017.

NOTA: Plata ANTZ 7 – L se acorda pentru o cantitatea de minimum 3 tone de lapte, comercializata in perioada de referinta 01.03.2016 - 28.02.2017, pe o exploatatie cu cod ANSVSA.

 

Sectorul carne - schema decuplata de productie, specia bovine, (ANTZ 8)

    • Pentru exploatatiile infiintate pana la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv:
        • solicitantii detin, pe exploatatia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine, cu varsta de minimum 16 luni, la data de referinta 31 ianuarie 2013, inregistrate in RNE;
        • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE, in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine la data solicitarii ANTZ 8 – C daca cererea unica este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari;
    • Pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2013 - 17 aprilie 2014 inclusiv:
        • solicitantii detin, pe exploatatia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni la data de referinta 17 aprilie 2014, inregistrate in RNE;
        • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data solicitarii ANTZ 8 – C daca cererea unica este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari.
    • Pentru exploatatiile infiintate in perioada 18 aprilie 2014 - 31 martie 2015 inclusiv:
        • solicitantii detin, pe exploatatia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni la data de 31 martie 2015, inregistrate in RNE;
        • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data solicitarii ANTZ 8 – C daca cererea unica este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea este depusa in perioada de depunere cu penalizari.
    • Pentru exploatatiile infiintate, in perioada 1 aprilie 2015 - 29 februarie 2016 inclusiv:
        • solicitantii detin, pe exploatatia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni la data de 29 februarie 2016, inregistrate in RNE;
        • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data solicitarii ANTZ 8 – C daca cererea unica este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea unica este depusa in perioada de depunere cu penalizari.
    • Pentru exploatatiile nou infiintate, in perioada 1 martie 2016 - 28 februarie 2017 inclusiv:
        • solicitantii detin, pe exploatatia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2017, inregistrate in RNE;
        • exploatatia cu cod ANSVSA sa fie inregistrata in RNE in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine, la data solicitarii ANTZ 8 daca cererea unica este depusa pana la data limita de depunere fara penalizari/ la data limita de depunere fara penalizari daca cererea unica este depusa in perioada de depunere cu penalizari.

NOTA: Plata ANTZ se acorda pentru minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima cu varsta de minimum 16 luni, precum si pentru tineretul bovin mascul si/sau femel cu varsta de minimum 7 luni, existent in exploatatie la data de referinta.

IMPORTANT! Daca cererea este depusa in perioada fara penalizari, plata ANTZ 8 – C se acorda pentru efectivul de minimum 3 capete bovine purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni, precum si pentru tineretul bovin mascul si/sau femel cu varsta de minimum 7 luni detinut de solicitant la data de referinta, in exploatatia cu cod ANSVSA, daca la data depunerii cererii in exploatatia inregistrata in RNE mai exista cel putin un animal identificat din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine.

Daca cererea este depusa in perioada cu penalizari, plata ANTZ 8 – C se acorda pentru efectivul de minimum 3 capete bovine, purtatoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtatoare de prima si/sau nepurtatoare de prima, cu varsta de minimum 16 luni, precum si pentru tineretul bovin mascul si/sau femel cu varsta de minimum 7 luni detinut de solicitant la data de referinta, in exploatatia cu cod ANSVSA, daca la data limita de depunere fara penalizari, in exploatatia inregistrata in RNE, mai exista cel putin un animal identificat din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine.

ATENTIE! Nu sunt supuse controlului la fata locului si nici normelor de ecoconditionalitate ANTZ 7 – L - schema decuplata de productie in sectorul lapte si ANTZ 8 – C - schema decuplata de productie in sectorul carne.

 

Schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine (ANTZ 9)

Se acorda fermierilor, crescatori de ovine/caprine, pentru ovinele femele si/sau caprinele femele, identificate conform legislatiei in domeniu, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • efectivul din exploatatia cu cod ANSVSA inregistrata in RNE sa fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au implinit varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului in care se depune cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic;
    • efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicita ANTZ sa fie inscris in RNE la data solicitarii ANTZ;
    • efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicita ANTZ sa fie mentinut in exploatatia/ exploatatiile cu cod ANSVSA mentionate in cerere pe perioada de retinere de 100 de zile de la data-limita de depunere fara penalizari;
    • solicitantul sa detina registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare si de inregistrare a animalelor din speciile ovina si caprina si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 si a Directivelor 92/102/CEE si 64/432/CEE, cu modificarile si completarile ulterioare.

ATENTIE! Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada celor 100 de zile au suferit intrari, respectiv iesiri in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

NOTA: Plata ANTZ 9 se acorda pentru minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine pe exploatatia cu cod ANSVSA.

ATENTIE! ANTZ 9 se supune controlului la fata locului dar nu se supune normelor de ecoconditionalitate.


Conditii de acordare a Sprijinului Cuplat in sectorul Zootehnic

Fermierul Activ

Sprijinul Cuplat in sectorul zootehnic se acorda fermierilor activi. Conform prevederilor art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii platilor sunt fermierii activi, persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare.

In categoria beneficiarilor de plati se incadreaza si cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.

Fermierul care in anul anterior de plata a beneficiat de plati directe care nu au depasit cuantumul de 5.000 euro si care desfasoara cel putin o activitate agricola minima in cadrul exploatatiei sale, definita potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) lit. c), d) si e) din O.U.G. nr. 3/2015, este fermier activ si poate beneficia de plati directe (sprijin cuplat).

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii pentru a dovedi calitatea de fermier activ sunt prevazute la art. 6 din O.U.G. nr. 3/2015 si in Cap. IV – Fermierul activ din O.M.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro se pot inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale conform O.U.G. nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola. Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale, rezultate ca urmare a inregistrarii la Oficiul National al Registrului Comertului, se subroga in drepturi si obligatii persoanei fizice, in ceea ce priveste patrimoniul de afectatiune definit conform prevederilor art. 2 lit. j) din O.U.G. nr. 44/2008.

Fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro si care nu se inregistreaza conform prevederilor de mai sus, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea urmatoarelor conditii (art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015):

    • in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.


Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului cu activitate agricola. In cazul in care din documentul de inregistrare la ONRC nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze dovezile verificabile din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care nu sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa furnizeze actul de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care din actul de infiintare nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze dovezile verificabile din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Astfel, fermierii prevazuti la art. 6 alin. (4) si alin. (41) din O.U.G. nr. 3/2015 pot dovedi calitatea de fermier activ pe baza certificatului de inregistrare si/sau certificatului constatator eliberat/e de ONRC sau pe baza actului de infiintare/actului constitutiv/statutului.

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro si care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport si terenuri destinate activitatilor de recreere, pot fi considerate fermier activ daca indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care gestioneaza firme/companii de constructii, administratori de paduri de stat/private, penitenciare, unitati administrativ-teritoriale: comune, municipii, orase, judete pot fi considerate fermier activ daca indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Conform prevederilor O.M.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:

Fermierii care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro sunt fermieri activi daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) - (4) si (41) din OUG 3/2015 si daca din documentele depuse, respectiv certificatul de inregistrare si/sau certificatul constatator eliberat/e de ONRC sau actul de infiintare/actul constitutiv/statut reiese ca desfasoara activitate agricola. Lista codurilor CAEN aferente activitatii agricole este prevazuta in anexa la Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, cu modificarile si completarile ulterioare, la Diviziunea 01, grupele 011 - 016.

In acest sens, fermierii care nu se regasesc in prevederile art. 6 alin. (5) si (6) din O.U.G. nr. 3/2015, dar care au cel putin un cod CAEN (principal sau secundar) de activitate agricola, sunt fermieri activi si nu trebuie sa prezinte dovezile verificabile prevazute la art. 6 alin. (5) lit. a) si b) din ordonanta.

Fermierii persoane fizice care nu au depus cereri unice de plata in anul anterior, calculul estimat al platilor directe depasind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ prin inregistrare la ONRC ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola. Fermierii persoane fizice care nu au depus cereri unice de plata in anul anterior, calculul estimat al platilor directe depasind plafonul de 5.000 euro, care nu se inregistreaza la ONRC, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 3/2015 art. 6 alin.(3), trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Fermierii persoane juridice care nu au depus cereri unice de plata in anul anterior, calculul estimat al platilor directe depasind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ potrivit prevederilor art. 6 alin. (4) si (41) din OUG 3/2015, respectiv:

    • sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului cu activitate agricola (au cod CAEN principal sau secundar). In cazul in care, din inregistrarea la ONRC nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015;
    • fermierii care nu sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa furnizeze actul de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care din actul de infiintare nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.

Fermierii persoane juridice, pentru a respecta conditia de fermier activ conform art. 22, alin. (4) din Ordinul MADR nr. 619/2015, trebuie sa prezinte la APIA, dar nu mai tarziu de data limita de depunere a cererii unice de plata – declaratia privind sectorul zootehnic, dovezile verificabile pentru indeplinirea calitatii de fermier activ.

Persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la Oficiul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta urmatoarele dovezi verificabile:

    1. Formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vigoare la data depunerii formularului, depus de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale care desfasoara o activitate agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit si decizia de impunere emisa de unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice;
    2. Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vigoare la data depunerii formularului, depus de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale care desfasoara o activitate agricola pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla;

si

    • documente justificative eliberate de platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, intermediari, societati de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit, dupa caz si
    • adeverinta eliberata de ANAF privind veniturile totale realizate in anul precedent anului de cerere.

In cazul in care intervin modificari ale formularelor 200 ”Declaratie privind veniturile realizate din Romania” si 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit”, se vor depune formularele corespunzatoare modificarilor intervenite, pana la data de 1 septembrie a anului de cerere.

Conform articolului 19 alin. (3) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ de catre fermierii persoane fizice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu intarziere.

In situatia persoanelor juridice care nu detin cod CAEN/statut/act de infiintare din care sa rezulte ca desfasoara activitate agricola, dovezile verificabile sunt situatiile financiare anuale, respectiv raportarile contabile anuale, din care rezulta venitul total realizat in anul anterior anului depunerii cererii unice de plata.

Dovezile verificabile sunt:

    • formularul ”Date informative” (cod 30) aprobat anual prin ordin al Ministrului Finantelor Publice privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice cu modificarile si completarile ulterioare, care cuprinde indicatorul "venituri din activitati agricole”;
    • formularul "Situatia veniturilor si cheltuielilor" (cod 20), aprobat anual prin ordin al Ministrului Finantelor Publice privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice care cuprinde indicatorul ”venituri totale”.

Dovezile verificabile pe care le prezinta persoanele juridice care nu sunt inregistrate la ONRC si din ale caror acte de infiintare/act constitutiv/statut/regulament de organizare si functionare al statiunii de cercetare si a celor aflate in subordinea universitatilor nu reiese activitatea agricola, sunt, dupa caz, urmatoarele:

    • bilant contabil conform Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    • jurnalul de venituri si cheltuieli;
    • contul de executie a bugetului institutiei publice si al activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii.

Sprijin Cuplat in sectorul zootehnic (SCZ) se acorda fermierilor activi crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine, si crescatorilor de viermi de matase, in functie de efectivul de animale determinate / kg gogosi crude determinate, din urmatoarele categorii:

    • bivolite de lapte;
    • ovine;
    • caprine;
    • taurine din rase de carne si metisii acestora;
    • vaci de lapte;
    • viermi de matase.

ATENTIE! Pe langa conditiile de eligibilitate mentionate, solicitantii SCZ trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate prevazute la art. 93 si anexa II din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013, pe intreaga exploatatie cu cod ANSVSA, cu exceptia solicitantilor pentru SCZ – viermi de matase.

 

Sprijinul cuplat pentru cresterea bivolitelor de lapte (SCZ-FB)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • solicita SCZ pentru un efectiv de maximum 100 de capete de bivolite de lapte, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA;
    • bivolitele de lapte pentru care se solicita SCZ trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA din cerere si/sau in exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de solicitant si/sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat de la data-limita de depunere fara penalizari;
    • efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014;
    • detin registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
    • bivolitele de lapte pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrise in Registrul genealogic al rasei.

NOTA: Solicitantii cu un efectiv mai mare de 100 de capete de bivolite de lapte beneficiaza de SCZ FB calculat la nivelul a maximum 100 de capete de bivolite de lapte.

 

Sprijinul cuplat pentru cresterea ovinelor (SCZ-O)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii generale:

    • solicita SCZ pentru un efectiv cuprins intre 150 si 500 de capete de femele ovine si/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu exceptia celor din UAT-urile din zona montana definita in anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicata pe site-ul www.madr.ro, «Informare Masuri de Mediu si Clima PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicita SCZ pentru un efectiv cuprins intre 60 si 500 de capete femele ovine si/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    • animalele din exploatatie pentru care beneficiarul solicita SCZ au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
    • animalele din exploatatie pentru care beneficiarul solicita SCZ au varsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limita de depunere a cererii unice de plata, fara penalizari;
    • efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, potrivit art. 53, alin (4) paragraful al doilea, lit. a) din Regulamentul delegat (UE) 639/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune si de modificare a anexei X la regulamentul mentionat;
    • animalele pentru care se solicita SCZ, trebuie sa fie mentinute/mentinuti, pe o perioada de retinere de 100 de zile de la data-limita de depunere a cererilor unice de plata, fara penalizari, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA mentionata/mentionate in cerere;
    • sa detina registrul individual al exploatatiei, completat in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
    • berbecii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in Registrul Genealogic al rasei, pana in data de 1 septembrie 2017 inclusiv;
    • efectivul de femele ovine inscrise in Registrul Genealogic al rasei pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minim un berbec inscris in Registrul Genealogic al aceleiasi rase la 35 de femele ovine (conditia de eligibilitate trebuie sa fie indeplinita pana la data de 1 septembrie 2017 inclusiv);
    • efectivul de femele ovine neinscrise intr-un Registru Genealogic pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minim un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine (conditia de eligibilitate trebuie sa fie indeplinita pana la data de 1 septembrie 2017 inclusiv)

ATENTIE! Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada celor 100 de zile au intrat sau au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in/din exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

NOTA: Solicitantii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine si/sau berbeci beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine si/sau berbeci.

 

Sprijinul cuplat pentru cresterea caprinelor (SCZ-C)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • solicita SCZ pentru un efectiv de minimum 50 si maximum 500 de capete de femele caprine si/sau tapi, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA, care au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ si se acorda pentru animalele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    • femelele caprine si/sau tapii din exploatatie cu cod ANSVSA pentru care se solicita SCZ sa aiba varsta de maximum 8 ani femelele si, respectiv, 6 ani tapii la data-limita de depunere a cererii de plata, fara penalizari;
    • efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, potrivit art. 53, alin (4) paragraful al doilea, lit. a) din Regulamentul delegat (UE) 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune si de modificare a anexei X la regulamentul mentionat;
    • femelele caprine si/sau tapii din exploatatie pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie mentinute/ mentinuti, pe o perioada de retinere de 100 de zile de la data-limita de depunere fara penalizari a cererilor unice de plata, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA, mentionata/ mentionate in cerere;
    • sa detina registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
    • tapii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in Registrul Genealogic al rasei, pana in data de 1 septembrie 2017 inclusiv;
    • efectivul de femele caprine inscrise in Registrul Genealogic al rasei pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minim un tap inscris in Registrul Genealogic al aceleiasi rase la 35 de femele caprine (conditia de eligibilitate trebuie sa fie indeplinita pana la data de 1 septembrie 2017 inclusiv);
    • efectivul de femele caprine neinscrise intr-un Registru Genealogic pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minim un tap cu certificat de origine la 35 de femele caprine (conditia de eligibilitate trebuie sa fie indeplinita pana la data de 1 septembrie 2017 inclusiv).

ATENTIE! Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada celor 100 de zile au suferit intrari, respectiv iesiri in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in/din exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

NOTA: Solicitantii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine si/sau tapi beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele caprine si/sau tapi.

 

Sprijinul cuplat pentru cresterea taurinelor din rase de carne si metisii acestora (SCZ-TC)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • solicita SCZ pentru un efectiv de minimum 10 si maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA, constituit, dupa caz, din:
        • vaci din rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte in anii anteriori; si/sau
        • vaci metise cu rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte in anii anteriori; si/sau
        • tineret mascul si/sau femel din rase de carne care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret in anii anteriori; si/sau
        • tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne, obtinut din tauri din rase de carne si vaci pentru care nu se solicita schema sprijin cuplat-categoria vaci de lapte si care nu au beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret in anii anteriori; si/sau
        • tauri din rase de carne.
    • solicitantii cu un efectiv de animale mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
    • tineretul mascul pentru care se solicita SCZ trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 8 - 25 de luni la data iesirii din exploatatia cu cod ANSVSA sau la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz;
    • pentru tineretul femel se solicita SCZ pana la prima fatare, cu varsta cuprinsa intre 8 - 32 de luni la data iesirii din exploatatie sau la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz;
    • vacile din rase de carne si/sau vacile metise cu rase de carne din exploatatia cu cod ANSVSA pentru care se solicita SCZ sa aiba varsta de maximum 12 ani la termenul-limita de depunere a cererilor unice de plata, iar taurii de reproductie din exploatatia cu cod ANSVSA pentru care se solicita SCZ sa aiba varsta de maximum 6 ani la data iesirii din exploatatie sau la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz;
    • efectivul de animale pentru care se solicita SCZ categoria vaci din rase de carne si vaci metise cu rase de carne trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata (daca cererea este depusa in perioada fara penalizari), dar nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere (daca cererea este depusa in perioada cu penalizari);
    • solicitantul sa detina Registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
    • animalele din categoria tineret mascul si/sau femel din rase de carne, tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne si tauri din rase de carne pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie detinute in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA din cerere si/sau in exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de solicitant si/sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care animalele au fost transferate temporar pentru pasunat cel putin o perioada de 8 luni de la data intrarii in exploatatie si pana in momentul iesirii/pana la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz.

Momentul iesirii animalelor din categoriile mentionate anterior, pentru anul 2017, trebuie sa fie cuprins intre 11.06.2016 si 15.05.2017. Animalele din categoria vaci din rase de carne si vaci metise cu rase de carne trebuie mentinute de solicitant pe o perioada de retinere de 6 luni, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA din cerere si/sau in exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de solicitant, si/sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat de la data-limita de depunere a cererii unice de plata.

Vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne si/sau taurii de reproductie din rase de carne pentru care se solicit SCZ trebuie sa fie inscrise / inscrisi in Registrul genealogic al rasei.

Lista cu rasele taurinelor din rase de carne:

    • Aberdeen-Angus
    • Limousine
    • Charolaise
    • Galloway
    • Highland
    • Aubrac
    • Wagyu
    • Romagnola
    • Baltata Romaneasca - directia de exploatare carne
    • Hereford
    • Blonde d'Aquitaine
    • Salers
    • Sura de Stepa

Animalele beneficiaza de sprijinul cuplat in zootehnie astfel:

    • o singura data pentru categoria tineretul mascul si/sau femel din rase de carne; si/sau tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne;
    • anual pentru categoriile tauri din rase de carne, vaci din rase de carne si/sau vaci metise cu rase de carne care nu au beneficiat de schema pentru vacile de lapte in anii anteriori.

NOTA: Solicitantii cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne.

 

Sprijinul cuplat pentru vacile de lapte (SCZ-VL)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • solicita SCZ pentru un efectiv de minimum 10 si maximum 250 de capete vaci de lapte inclusiv, (cu exceptia celor din zonele montane, pentru care se solicita SCZ pentru un efectiv cuprins intre 5 si 250 capete vaci de lapte,) si care nu au beneficiat de schema prevazuta pentru cresterea taurinelor din rase de carne si metisii acestora, in anii anteriori, pe beneficiar/solicitant, in exploatatii cu cod ANSVSA;
    • vacile de lapte din exploatatia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicita SCZ indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
        • sa aiba varsta de maximum 10 ani la data-limita de depunere a cererii unice de plata;
        • sa fie inscrise in Registrul genealogic al rasei;
        • trebuie sa respecte perioada de retinere de 6 luni de la data-limita de depunere fara penalizari a cererii unice de plata, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA din cerere si/sau in exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de solicitant si/sau in exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care animalele au fost transferate temporar pentru pasunat;
    • efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr.639/2014; solicitantul sa aiba incheiat un contract pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plata, cu un prim-cumparator si cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui sau, in cazul vanzarilor directe, sa detina carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispozitie de incasare a valorii aferente laptelui comercializat/factura fiscala care sa ateste vanzarea laptelui sau a produselor lactate;
    • sa detina Registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

NOTA: Solicitantii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiaza de SCZ-VL calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

 

Sprijinul cuplat pentru viermi de matase (SCZ-VM)

Se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    • achizitioneaza cutii de cate 10 grame de oua de viermi de matase/cutie de la unitati autorizate sanitar veterinar, din care se obtin minimum 15 kg gogosi crude matase;
    • au incheiat un contract de livrare cu o unitate de procesare/operator din domeniu pentru minimum 15 kg gogosi crude pentru fiecare cutie de 10 grame de oua de viermi de matase eclozionabile. Unitatea de procesare/operatorul din domeniu are ca obiect de activitate comertul gogosilor de matase si/sau pregatirea fibrelor si filarea fibrelor textile si/sau productia de tesaturi;
    • SCZ se acorda pentru viermii de matase aferenti unei productii minime de 15 kg gogosi crude/cutie de oua.


Depunerea cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic

Pentru anul 2017 cererile unice de plata care cuprind solicitari de sprijin pentru sectorul vegetal si zootehnic cat si cererile unice care contin doar solicitari de sprijin pentru sectorul zootehnic se pot depune la centrele locale si judetene APIA, incepand cu data de 01.03.2017.

Termenul limita de depunere fara penalitati este data de 15 mai 2017 inclusiv (art. 8, alin. (22) din O.U.G. nr. 3/2015 , art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014, cu modificarile si completarile ulterioare).

Dupa data de 15 mai 2017 in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul in cazul in care cererea ar fi fost depusa pana la termenul stabilit (art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cu modificarile si completarile ulterioare), respectiv 9 iunie 2017 inclusiv ( perioada cu penalitati).

Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, completate de fermieri, se depun la centrele locale/judetene ale APIA.

Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare de teren agricol si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol.

Pentru a beneficia de ANTZ/SCZ, solicitantii trebuie sa depuna o singura cerere unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, al carei model este prevazut in OMADR 45 /2017, cu modificarile si completarile ulterioare, chiar daca detin mai multe exploatatii cu cod ANSVSA in diferite localitati sau judete.

Modificarile la cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic se depun la centrele APIA pana la data limita de 31 mai 2017 inclusiv, fara aplicarea de penalitati. Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic si dupa data de 31 mai 2017, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalitati (9 iunie 2017 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul, daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai 2017, conform art. 15 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau modificarile aduse acesteia, depuse dupa data de 9 iunie 2017, sunt considerate inadmisibile (sunt respinse de la plata) conform, art.13 alin.(1) paragraful 3 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale.

In cazurile de forta majora si circumstante exceptionale, fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, daca notifica in scris APIA acest fapt, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care acesta sau succesorul sau in drepturi se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare si prezinta dovezile relevante care atesta aparitia acestor situatii.

Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, termenele limita pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sarbatoare oficiala, o sambata sau o duminica, se prelungesc pana in prima zi lucratoare care urmeaza.

Dupa ultimul termen de depunere a documentelor specifice atasate cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, cu penalitati, acestea nu mai sunt luate in considerare pentru plata.

Inainte de a respinge cererea unica de plata in controlul administrativ, pentru depunerea cu intarziere, se face print-screen cu forma coerenta a cererii/ultimul document operat in sistem, care se va inmana fermierului impreuna cu ”Instiintarea - Depunere Cerere unica de plata dupa termenul legal”.

ATENTIE! Datele referitoare la animale vor fi precompletate automat cu date preluate din baza de date a cererilor anilor anteriori si cu date inregistrate in Baza Nationala de Date (Registrul National al Exploatatiilor) astfel incat listele de la punctul 52 vor contine animalele potential eligibile pentru fiecare specie in parte si pentru fiecare tip de plata in parte. Solicitantul are posibilitatea sa modifice lista precompletata cu animale pe specii si tipuri de plata potential eligibile, in sensul ca poate adauga noi animale, poate adauga/sterge scheme pentru animalele deja existente si poate sterge animale din lista numai daca cererea nu este inchisa in IPA online Daca cererea a fost inschisa in IPA On line adaugarea unor animale poate fi facuta numai cu formular de adaugare M2 iar eliminarea unor animale din lista poate efectua numai cu formular de retragere M3 , DAR nu mai tarziu de datele reglementate in OMADR 619/2015 cu modificarile sa completarile ulterioare. Pentru sprijinul cuplat listele de animale vor cuprinde numarul maxim de animale la nivelul caruia se face plata pentru fiecare categorie in parte.

Numarul de animale solicitate nu va depasi numarul maxim admis pentru fiecare schema.

Pentru a beneficia de ANTZ si/sau SCZ in anul 2017 solicitantii trebuie sa depuna cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic pentru toate exploatatiile cu cod ANSVSA detinute, pana la data de 15.05.2017 inclusiv, fara penalitati Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 mai, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai 2017.

Cererea va fi insotita de documente generale si documente specifice fiecarei categorii de animale in functie de schema solicitata.

Pentru documentele depuse in copie, beneficiarul va prezenta documentele in original, in vederea stabilirii conformitatii de catre persoana desemnata din cadrul centrului judetean/centrului local al APIA, respectiv centrul municipiului Bucuresti al APIA, dupa caz.

In cazul in care fermierul solicita plata pentru ANTZ si/sau SCZ, intai se completeaza cererea unica de plata pentru animale. NUMAI dupa finalizarea cererii pentru animale se completeaza cererea unica de plata pentru sectorul vegetal in IPA online.

Cererea unica de plata – declaratia privind sectorul zootehnic se depune personal sau prin imputernicit.

In cazul in care, cererea unica este depusa prin imputernicitul unei persoane fizice, imputernicirea pentru completarea si semnarea cererii unice de plata, in locul solicitantului, se face prin procura notariala.

In cazul in care, persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale, reprezentantul intreprinderii familiale sau administratorul/reprezentantul legal al persoanei juridice nu depune personal cererea unica de plata, ci prin intermediul unui imputernicit, acesta din urma va completa cererea unica de plata cu denumirea si CUI/CIF ale persoanei juridice/PFA/II/IF, cu datele de identificare ale administratorului/titularului/reprezentantului legal, iar la rubricile din cererea unica de plata rezervate pentru imputernicit va completa datele de identificare ale imputernicitului.

Cererea unica de plata cuprinde animalele pentru care se solicita ANTZ/SCZ.

Cererea unica de plata poate fi retrasa total/partial pentru una din schemele de plata, in scris, in orice moment, pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de ajutor sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA/ ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului, au fost identificate neconformitati, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.


Documente generale si specifice anexate cererii unice de plata – declaratia privind sectorul zootehnic

Documente generale

Documente generale indiferent de tipul schemei pentru care solicita ANTZ/SCZ (daca fermierul depune si declaratie pe suprafata, urmatoarele documente se depun intr-un singur exemplar):

    • copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaport/certificatul de inregistrare la -ONRC/certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si copie de pe datele de identificare ale reprezentantului, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport;
    • copie de pe dovada de inregistrare a solicitantului in Registrul unic de identificare - RUI al APIA, numai pentru fermierii noi;
    • document coordonate bancare;
    • documente care dovedesc calitatea de fermier activ in conformitate cu legislatia in vigoare

 

Documente specifice

Ajutor National Tranzitoriu bovine lapte (ANTZ 7- L)

    • Documentul specific pentru fermierii crescatori de bovine inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au solicitat ANTZ in anii de cerere 2013 - 2015 pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere:
        • copie de pe dovada de inregistrare a solicitantului in sistemul de administrare a cotelor de lapte in anul de cota 2014-2015 precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vandute direct in anul de cota de referinta.
    • Documentele specifice pentru fermierii crescatori de bovine neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2016, din care rezulta ca fermierii au comercializat lapte in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017, pentru o cantitate de minimum 3 tone lapte sunt, dupa caz:
        • copie de pe cel putin un contract cu un prim-cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe facturi sau de pe file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul care efectueaza livrarea de lapte din care sa rezulte comercializarea a minim 3 tone lapte pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere, in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017;
        • copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzarea directa a laptelui din care sa rezulte comercializarea a minimum 3 tone lapte pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017;
        • copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producatorul care efectueaza vanzarea directa a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica, din care sa rezulte comercializarea a minimum 3 tone lapte pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017;
        • copie de pe factura/bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui pentru PFA, II, IF si SC din care sa rezulte comercializarea a minimum 3 tone lapte pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2016-28.02.2017.

Fermierii neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015, care au obtinut dreptul la prima ANTZ 7-L in anul 2016 pentru perioada de referinta 01.04.2015-29.02.2016, pot solicita acest drept si beneficia de prima doar pentru cantitatea pentru care au obtinut acest drept fara a mai prezenta documentele specifice care atesta comercializarea a minimum 3 tone de lapte.

IMPORTANT: Dreptul la prima, obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 7- L, poate fi cedat in aceeasi exploatatie cu cod ANSVSA, in urma schimbarii formei de organizare sau intre soti, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate.

Documentele ce insotesc cerere unica de plata sunt, dupa caz: -copie de pe certificatul de casatorie precum si declaratia pe proprie raspundere de cedare drept ANTZ 7-L din partea sotului/sotiei;-copie de pe certificatul de inregistrare /radiere si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima, in cazul in care prima pentru ANTZ 7-L . Prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare /radiere si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 7-L.

 

Ajutor National Tranzitoriu bovine lapte (ANTZ 8 - C)

Documentul specific pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 martie 2016 – 28 februarie 2017 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii anteriori este:

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal (pentru bovinele existente in exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata la data depunerii acesteia)

si

    • copia de pe documentul care atesta iesirea din exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata (pentru bovinele iesite din exploatatie la data depunerii cererii unice).


NOTA: Dreptul la prima obtinut in anii anteriori pentru schema ANTZ 8 - C poate fi cedat in aceeasi exploatatie, cu cod ANSVSA, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru urmatoarele cazuri:

    1. intre soti;
    2. in urma schimbarii formei de organizare;
    3. in urma donarii/vanzarii exploatatiei cu cod ANSVSA;
    4. in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA.

Documentele care insotesc cererea unica de plata pentru situatiile de mai sus:

    • copia de pe certificatul de casatorie si declaratie pe proprie raspundere de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C a sotului/sotiei care a obtinut dreptul la prima in anii anteriori, in cazul in care prima pentru ANTZ 8-C este solicitata de sotia acestuia/sotul acesteia;
    • copie de pe certificatul de inregistrare/radiere precum si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in cazul in care dreptul la prima a fost obtinut sub alta forma de organizare de catre de solicitant in anii anteriori; prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare /radiere si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 8-C;
    • copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in urma donarii/vanzarii exploatatiei cu cod ANSVSA;
    • copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copia anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima daca sunt mai multi mostenitori, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA.

Dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8 - C, poate fi cedat unei alte persoane, in alta exploatatie, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.

Documentul privind cedarea/preluarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori pentru ANTZ 8-C, in urma transferului integral de animale purtatoare de prima in alta exploatatie cu cod ANSVSA infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima este:

    • copia de pe certificatul de casatorie si declaratie pe proprie raspundere de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C a sotului/sotiei care a obtinut dreptul la prima in anii anteriori, in cazul in care prima pentru ANTZ 8-C este solicitata de sotia acestuia/sotul acesteia;
    • copie de pe certificatul de inregistrare/radiere precum si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in cazul in care dreptul la prima a fost obtinut sub alta forma de organizare de catre de solicitant in anii anteriori; prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar doar o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 8-C;
    • copia de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima obtinut in anii anteriori pentru ANTZ 8-C;
    • copia de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copie a Anexei nr. 24 - Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale - eliberata de departamentul de stare civila din cadrul Primariei ultimului domiciliu al persoanei decedate-, insotite de copiile documentelor notariale de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C, din partea celorlalti mostenitori, in cazul in care exista mai multi mostenitori;
    • declaratie pe proprie raspundere privind motivul transferului integral al efectivului de animale si a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in cazul in care solicitantul este beneficiarul dreptului la prima (acelasi CNP/acelasi CUI ) in anii anteriori.

In cazul persoanelor juridice, dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8-C, poate fi cedat unei alte persoane juridice rezultata dintr-o reorganizare cu exceptia divizarii, in baza certificatului constatator de la ONRC, intr-o exploatatie cu cod ANSVSA, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.

 

Documente specifice pentru Sprijinul Cuplat in sectorul zootehnic

SCZ FB - bivolite de lapte

    • copie de pe pasaportul fiecarei bivolite de lapte;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea bivolitelor, pentru care se solicita sprijin cuplat, in Registrul genealogic al rasei, avizata de catre ANZ, dupa caz.

SCZ O/C - ovine/caprine

    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se adevereste inregistrarea berbecilor / tapilor, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei si se confirma faptul ca proprietarul animalelor detine un numar de .......... femele ovine/caprine pentru care solicita SCZ, in baza declaratiei proprietarului si un numar de .......... berbeci/tapi, inscrisi in Registrul genealogic al rasei si ca se respecta raportul intre sexe de minim 1berbec/tap la 35 femele ovine/caprine, adeverinta vizata de catre Oficiul pentru Zootehnie judetean;

sau

    • adeverinta eliberata de Oficiul pentru Zootehnie judetean, prin care se adevereste inregistrarea berbecilor / tapilor, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei si se confirma faptul ca proprietarul animalelor detine un numar de .......... femele ovine/caprine pentru care solicita SCZ, in baza declaratiei proprietarului si un numar de .......... berbeci/tapi, in baza certificatelor de origine prezentate si ca se respecta raportul intre sexe de minim 1berbec/tap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine.

ATENTIE! Adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinta eliberata de Oficiul pentru Zootehnie judetean se poate depune odata cu cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau se poate depune pana in data de 1 septembrie 2017 inclusiv.

SCZ TC – taurine din rase de carne si metisii acestora

SCZ-TC1.1 si SCZ-TC3.1 (vaci din rase de carne/vaci metise cu rase de carne)

    • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de carne/vaci metise cu rase de carne.
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica rasele de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala avizata de ANZ, dupa caz.;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei care certifica inscrierea in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.

SCZ-TC2.1, SCZ-TC2.2, SCZ-TC3.2, SCZ-TC3.3 (tineret din rase de carne sau tineret metis cu rase de carne)

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal - pentru animalele existente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata / copia de pe formularul de miscare - pentru animalele inexistente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata (iesite in perioada 11.06.2016 – 15.05.2017);
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica rasele de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala avizata de ANZ, dupa caz.

SCZ-TC1.2 (taurul din rase de carne)

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal - pentru animalele existente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata / copia de pe formularul de miscare - pentru animalele inexistente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata (iesite in perioada 11.06.2016 – 15.05.2017)
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica rasele de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturalanaturala avizata de ANZ, dupa caz.;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei care certifica inscrierea in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.

SCZ VL - vaci de lapte

    • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de lapte;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea vacilor de lapte, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz;
    • pentru comercializarea laptelui si a produselor lactate unul din urmatoarele documente, dupa caz:
        • copie de pe cel putin un contract cu un prim-cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe cel putin o factura fiscala sau de pe cel putin o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul care efectueaza livrare de lapte;
        • copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzare directa a laptelui si a produselor lactate;
        • copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii aferente laptelui comercializat pentru producatorul care efectueaza vanzarea directa a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica;
        • copie de pe factura fiscala/bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui si a produselor lactate pentru PFA, II, IF si SC.

SCZ VM - viermi de matase

    • copia contractului de livrare cu o/un unitate de procesare/operator din domeniu.
    • Documentele specifice care se prezinta pana la data de 1 decembrie a anului de cerere:
        • factura fiscala de achizitie a cutiilor cu oua de viermi de matase;
        • factura fiscala de vanzare a gogosilor crude de matase catre procesator/operator sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul persoanelor fizice. In situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, acesta face dovada procesarii productiei proprii de gogosi crude de matase in unitatea proprie, prin documente contabile interne.

Solicitantul trebuie sa faca dovada ca a achizitionat cutiile cu oua de viermi de matase de la o unitate autorizata sanitar veterinar (va prezenta o copie a autorizatiei sanitar veterinare).


Modificarea cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic

In sensul art. 8 alin. (1) lit. i) din ordonanta, precum si in conformitate cu prevederile art. 3 si art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, fermierii pot aduce modificari cererii unice de plata sau pot retrage in totalitate cererea unica de plata sau parti ale acesteia numai daca:

    • APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata;
    • APIA/ ANZ nu a notificat fermierului intentia sa de a efectua un control la fata locului.

In cazul in care in cadrul unui control la fata locului, a fost constatata o neconformitate, modificarile sau retragerile nu sunt autorizate pentru animalele la care se refera neconformitatea.

In cazul in care modificarile aduse cererii unice de plata au incidenta asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza in consecinta.

A. Din initiativa solicitantului: fermierii completeaza si depun la Centrele locale / judetene / Municipiul Bucuresti APIA urmatoarele formulare:

  • Schimbarea cantitatii de lapte in cererea unica de plata – sector zootehnic pentru schema decuplata de productie ANT bovine sector lapte M1
      • Prin completarea acestui formular se modifica cantitatea de lapte livrat / vandut direct in anul de cota 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 si / sau a cantitatii de lapte comercializata in perioada de referinta 01 aprilie 2015 – 29 februarie 2016, 01 martie 2016 – 28 februarie 2017. Nu se permite prin intermediul formularului M1 inlocuirea unui animal cu un altul (aceasta operatie se va realiza prin adaugarea unui formular M3 si a unui formular M2).
      • Termenul limita de depunere pentru modificarea cantitatii de lapte comercializate (cresterea cantitatii de lapte deja declarata, schimbarea anului de cota de referinta/perioadei de referinta) este data de 31.05.2017 fara penalizari. Modificarile la cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 31.05.2017 pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalizari (09.06.2017 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere pentru cantitatile de lapte suplimentate.
  • Adaugare declaratie sector zootehnic in cererea unica de plata - M2
      • Adaugarea de informatii in cadrul declaratiei privind sectorul zootehnic, prin intermediul formularului de adaugare declaratie in cerere unica de plata (M2) permite urmatorele operatii:
          • adaugarea de exploatatii noi;
          • adaugarea de animale noi;
          • solicitarea de sprijin pentru ANTZ sau SCZ.
      • Toate completarile efectuate se vor justifica cu documente doveditoare specifice fiecarei scheme de plata.
      • Prin intermediul formularului de adaugare declaratie sector zootehnic in cererea unica de plata - M2 nu se permite:
          • stergerea de animale pentru care s-a solicitat sprijin;
          • stergerea de exploatatii pentru care se solicita sprijin.
      • Termenul limita de depunere pentru acest formular este 31 mai 2017 fara penalizari. Modificarile cererilor unice de plata – declaratia privind sectorul zootehnic, pot fi depuse si dupa data de 31 mai 2017 pana la data limita de depunere cu penalizari (9 iunie 2017 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
  • Incepand cu 10 iunie 2017, cele doua formulare mentionate mai sus sunt considerate inadmisibile.
  • Retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3
      • Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus pana la data limita de depunere fara penalizari (pana la 31.05.2017), sunt permise urmatoarele operatii:
          • retragerea totala a declaratiei sector zootehnic;
          • retragerea exploatatiilor pentru care se solicita sprijin;
          • retragerea animalelor pentru care se solicita sprijin;
          • retragerea integrala a schemei de plata solicitate;
          • retragerea unei scheme de plata daca pentru un animal sunt solicitate doua scheme.
      • Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus dupa data limita de depunere fara penalizari (dupa 31.05.2017), sunt permise urmatoarele operatii:
          • retragerea totala a declaratiei sector zootehnic;
          • retragerea exploatatiilor pentru care se solicita sprijin (doar pentru schemele de plata care nu prevad o perioada de retinere);
          • retragerea animalelor pentru care se solicita sprijin (doar pentru schemele de plata care nu prevad o perioada de retinere);
          • retragerea integrala a schemei de plata solicitate;
          • retragerea unei scheme de plata pentru un animal (doar pentru schemele de plata care nu prevad o perioada de retinere).
      • Formularul de retragere poate fi depus pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de plata sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA/ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului la fata locului, au fost identificate neconformitati, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
      • NOTA: Solicitantul care a retras total / partial cererea nu mai poate solicita schema de plata retrasa pentru anul de cerere in curs.
  • Modificarea datelor cererii ca urmare a modificarii datelor beneficiarului: nume/ denumire, adresa domiciliu / sediu, cont bancar, fara a se modifica CUI-ul - M4
      • Formularul se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la emiterea Deciziei de plata.
      • Documente anexate dupa caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:
          • copie CUI / CIF / CI pentru modificare denumire / nume / adresa;
          • dovada coordonate bancare ca urmare a modificarii datelor bancare.
  • Modificarea datelor cererii ca urmare a modificarii exploatatiei cu cod ANSVSA unde se mentin animalele in perioada de retinere – M5
      • Prin intermediul formularului M5 se poate modifica exploatatia cu cod ANSVSA in care animalele sunt mentinute in perioada de retinere. Acest formular este valabil doar pentru schemele de plata aferente sectorului zootehnic.
      • Formularul poate fi depus la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea perioadei de retinere a animalelor.
  • Modificarea datelor cererii ca urmare a schimbarii formei de organizare
      • In acest caz se completeaza ”Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare” care se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea controlului administrativ. Acest tip de modificare se notifica in termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data aparitiei ei.
      • Documente anexate:
          • copie certificat de inregistrare / respectiv dovada radierii, dupa caz;
          • dovada coordonate bancare.

B. Din initiativa autoritatii:

  • In acest caz, solicitantul este notificat de APIA privind erorile/modificarile din cererea unica de plata pe care trebuie sa le clarifice in termen de 10 (zece) zile lucratoare de la data la care fermierul a semnat confirmarea de primire. Pentru toate modificarile aduse cererii unice de plata se vor prezenta documente justificative care sustin aceste modificari.


Controlul si supracontrolul la fata locului

Pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectueaza controale administrative si la fata locului, conform Manualelor/Ghidurilor de proceduri elaborate si aprobate prin decizie a directorului general al APIA si avizate de directia de specialitate din MADR.

In cazul in care fermierul, care a depus cerere unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fata locului nu permite efectuarea controlului de catre reprezentantii organismelor abilitate, se considera ca acesta nu a respectat angajamentul. In acest caz cererea fermierului va fi respinsa de la plata pentru anul in curs.


Sanctiuni administrative

Valoarea ajutorului cuvenit fermierului pentru ANTZ schema cuplata de productie in sectorul ovine/caprine si/sau sprijin cuplat in sectorul zootehnic se reduce in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare pentru neconformitati constatate in urma controalelor administrative si la fata locului.

Pentru sprijinul cuplat in sectorul zootehnic sanctiunile administrative sunt reglementate de prevederile art 31 din Reg (UE) nr.640/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

Nerespectarea angajamentelor asumate prin semnarea cererii unice de plata – declaratia privind sectorul zootehnic atrage dupa sine sanctiuni administrative, dupa caz.

 

Exceptii de la aplicarea sanctiunilor administrative

    1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare a unui caz de forta majora / circumstanta exceptionala (in conformitate cu art.30 din OUG 3/2015) cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca fermierul sa informeze in scris APIA in acest sens, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care solicitantul /succesorul sau in drepturi se afla in situatia prevazuta la art. 30 din OUG 3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.
    2. nerespectarea perioadei de retinere ca urmare a unei circumstante naturale (in conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca fermierul sa informeze in scris APIA in acest sens, in termen de 10 zile lucratoare de la producerea circumstantei naturale.

Circumstanta naturala produsa dupa termenul limita de retinere nu influenteaza acordarea ANTZ ovine/caprine si/sau SCZ, instiintarea circumstantei nefiind obligatorie.

ATENTIE! In cazul in care fermierul depaseste termenul prevazut la art. 31 din OUG 3/2014 cu modificarile si completarile ulterioare Instiintarea depusa la APIA nu se ia in considerare.

NOTA: In cazul in care sunt respectate toate celelalte conditii de acordare, inclusiv perioada de retinere pana la data evenimentului de CN, animalele supuse circumstantelor naturale NU sunt determinate la plata, dar nici nu sunt animale cu neconformitati, fiind exceptate de la aplicarea sanctiunilor administrative.

 

Sanctiuni suplimentare (multianuale)

Sanctiunile suplimentare sunt calculate in conformitate cu prevederile articolului 31, alineatul 2, din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640 din 11 martie 2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

Sanctiunea suplimentara se recupereaza in conformitate cu prevederile articolului 31 alin. (2) din Regulamentul Delegat (UE) nr.640/2014 cu modificarile si completarile ulterioare. Daca suma nu poate fi retinuta in totalitate in cei trei ani calendaristici care urmeaza anului calendaristic al constatarii, soldul se anuleaza.

sursa: A.P.I.A.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>