Despre beneficiarii si conditiile de acordare a Rentei viagere agricole

Renta viagera agricolaRenta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (1³) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat.

Acordarea rentei viagere agricole este reglementata de Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1272/26503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI „Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.


UPDATE: Modificari importante aduse legislatiei Rentei viagere agricole !!! APIA informeaza ca data de 30 august 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/2.327 care aduce urmatoarele modificari/completari importante prevederilor pentru Renta viagera agricola. Mai multe detalii Aici >>> 



Obiectul rentei viagere agricole il constituie terenurile cu destinatie agricola situate in extravilan, astfel cum sunt definite la Art. 2 lit. a) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  


Beneficiarii rentei viagere agricole

Renta viagera agricola se acorda persoanelor care au dobandit calitatea de rentier agricol pana la data de 31.12.2009. Aceasta este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol.

Rentierul agricol este persoana fizica in varsta de peste 62 de ani care, de la data intrarii in vigoare a prezentului titlu, nu are si nu va detine in proprietate, cumulate in timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le instraineaza prin acte intre vii sau le arendeaza, total ori partial.

Rentier agricol este si persoana fizica in varsta de peste 62 de ani careia i s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate potrivit legilor fondului funciar si opteaza pentru despagubirile platite de catre investitor, incheind cu acesta un acord, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa intrarea in vigoare a prezentului titlu.

Rentier agricol este si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a implinit varsta de 62 de ani, isi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta in fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar in decizie se consemneaza "nerevizuibil", si care instraineaza prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.


Cuantumul rentei viagere agricole

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan instrainat/pentru care s-a incheiat acordul cu investitorul si echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.

Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul.

Plata rentei viagere se face in lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Nationala a Romaniei, asa cum prevede Art. 4 din Legea nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, din anul pentru care aceasta se datoreaza.


Conditiile de acordare a Rentei

    • In cazul arendarii, renta viagera agricola se plateste daca terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, intreg anul calendaristic;
    • In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract, considerandu-se astfel continuitate in arendare;
    • Renta viagera agricola inceteaza la data la care terenurile prevazute la Art. 9 alin. (1) si (2) din Legea nr. 247/2005, insumate, depasesc 10 ha;
    • Rentierul agricol poate depune documente suplimentare pe tot parcusul anului la oricare centru judetean APIA;
    • Rentierul agricol trebuie sa se prezinte si sa solicite personal sau prin mandatar/curator/ tutore la oricare centru judetean APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, in perioada 1 martie - 31 august a fiecarui an (in zilele lucratoare), obtinerea vizei anuale si vizarea carnetului de rentier agricol;
    • In cazul persoanelor pensionate pe caz de boala, gradele I si II revizuibil trebuie sa prezinte decizia de la comisia de expertiza medicala in original si in copie, in vederea certificarii de catre CJ;
    • In cazul decesului rentierului mostenitorii pot solicita renta viagera agricola cuvenita rentierului pana la data decesului pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor.


Documente necesare la vizarea carnetului de rentier agricol

Solicitantul (rentierul agricol) trebuie sa prezinte, la oricare Centru judetean APIA, urmatoarele documente:

    • carnetul de rentier agricol (obligatoriu);
    • actul de identitate in original al rentierului (in cazul in care solicitantul este rentierul agricol);
    • document coordonate bancare (optional);
    • contract/e de arendare existente la dosar;
    • decizia de la comisia de expertiza medicala pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.
    • sa semneze si sa depuna declaratia pentru obtinerea vizei anuale.


Precizari

In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin mandatar, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • actul de identitate al mandatarului in original si in copie;
    • procura speciala autentificata, in original si in copie.


In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin curator, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • curatela instituita de instanta de tutela, in original si copie;
    • actul de identitate in original si copie al curatorului.


In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin tutore, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din care sa reiasa ca solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, in original si copie;
    • actul de identitate in original si copie al tutorelui.


Documentele care se depun in cazul decesului rentierului

Dupa decesul rentierului agricol, mostenitorii vor prezenta, la oricare centru APIA judetean (sau al municipiului Bucuresti), urmatoarele documente:

    • carnetul de rentier al defunctului (se depune obligatoriu la CJ);
    • certificatul de deces (se depune obligatoriu la CJ);
    • act de succesiune (certificat de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila”, certificat de calitate de mostenitor, se depune obligatoriu la CJ);
    • B.I/C.I. a mostenitorului care depune cerererea (se depune obligatoriu la CJ);
    • imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (in cazul in care sunt mai multi mostenitori, se depune obligatoriu la CJ).


In cazul in care mostenitorii sunt reprezentati prin mandatar, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • actul de identitate al mandatarului in original si in copie;
    • procura speciala autentificata din partea tuturor mostenitorilor, in original si in copie;
    • document coordonate bancare (optional).


Plata rentei viagere

Plata rentei viagere agricole se face in lei intr-o singura rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Nationala a Romaniei din anul pentru care aceasta se datoreaza. Aceasta se efectueaza de catre APIA, prin mandat postal, virament bancar sau orice alta modalitate de plata prevazuta de lege.

Renta viagera agricola este personala si netransmisibila si se poate incasa de titularul carnetului de rentier agricol/ mandatarul sau cu procura speciala autentificata/curatorul sau pe baza unei curatele/ tutorele numit pe baza unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila ori de catre mostenitorul rentierului (in cazul decesului acestuia)/ imputernicitul legal al mostenitorilor pe baza de procura notariala autentificata.

Renta viagera agricola platita de APIA pana la data de 30 noiembrie, care nu a fost incasata de beneficiari, va fi utilizata pentru reluarea procesului de plata catre acestia sau, in caz de deces, catre mostenitorii acestora si dupa termenul de 30 noiembrie al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata.

In cazul decesului rentierului, mostenitorii vor incasa renta pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta se datoreaza, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces, precum si a carnetului de rentier agricol in original al defunctului, depuse la CJ.


Sanctiuni

In cazul in care rentierii agricoli depun documente ulterior datei vizarii carnetului de rentier care modifica cuantumul rentei viagere agricole stabilit la data vizarii carnetului de rentier agricol, in sensul ca are dreptul la o suma mai mica de plata, trebuie sa returneze suma stabilita debitoare. 

 


Va reamintim ca in data de 30 august 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/2.327 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI “Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care aduce modificari/completari importante Rentei Viagere Agricole. Pentru mai multe detalii Click Aici >>> 

A.P.I.A.
www.apia.org.ro

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>