Despre beneficiarii si conditiile de acordare a Rentei viagere agricole

Renta viagera agricolaRenta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (1³) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat.

Acordarea rentei viagere agricole este reglementata de Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1272/26503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI „Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.


UPDATE: Modificari importante aduse legislatiei Rentei viagere agricole !!! APIA informeaza ca data de 30 august 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/2.327 care aduce urmatoarele modificari/completari importante prevederilor pentru Renta viagera agricola. Mai multe detalii Aici >>> 



Obiectul rentei viagere agricole il constituie terenurile cu destinatie agricola situate in extravilan, astfel cum sunt definite la Art. 2 lit. a) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  


Beneficiarii rentei viagere agricole

Renta viagera agricola se acorda persoanelor care au dobandit calitatea de rentier agricol pana la data de 31.12.2009. Aceasta este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol.

Rentierul agricol este persoana fizica in varsta de peste 62 de ani care, de la data intrarii in vigoare a prezentului titlu, nu are si nu va detine in proprietate, cumulate in timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le instraineaza prin acte intre vii sau le arendeaza, total ori partial.

Rentier agricol este si persoana fizica in varsta de peste 62 de ani careia i s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate potrivit legilor fondului funciar si opteaza pentru despagubirile platite de catre investitor, incheind cu acesta un acord, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa intrarea in vigoare a prezentului titlu.

Rentier agricol este si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a implinit varsta de 62 de ani, isi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta in fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar in decizie se consemneaza "nerevizuibil", si care instraineaza prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor Art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.


Cuantumul rentei viagere agricole

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan instrainat/pentru care s-a incheiat acordul cu investitorul si echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.

Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul.

Plata rentei viagere se face in lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Nationala a Romaniei, asa cum prevede Art. 4 din Legea nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, din anul pentru care aceasta se datoreaza.


Conditiile de acordare a Rentei

    • In cazul arendarii, renta viagera agricola se plateste daca terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, intreg anul calendaristic;
    • In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract, considerandu-se astfel continuitate in arendare;
    • Renta viagera agricola inceteaza la data la care terenurile prevazute la Art. 9 alin. (1) si (2) din Legea nr. 247/2005, insumate, depasesc 10 ha;
    • Rentierul agricol poate depune documente suplimentare pe tot parcusul anului la oricare centru judetean APIA;
    • Rentierul agricol trebuie sa se prezinte si sa solicite personal sau prin mandatar/curator/ tutore la oricare centru judetean APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, in perioada 1 martie - 31 august a fiecarui an (in zilele lucratoare), obtinerea vizei anuale si vizarea carnetului de rentier agricol;
    • In cazul persoanelor pensionate pe caz de boala, gradele I si II revizuibil trebuie sa prezinte decizia de la comisia de expertiza medicala in original si in copie, in vederea certificarii de catre CJ;
    • In cazul decesului rentierului mostenitorii pot solicita renta viagera agricola cuvenita rentierului pana la data decesului pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor.


Documente necesare la vizarea carnetului de rentier agricol

Solicitantul (rentierul agricol) trebuie sa prezinte, la oricare Centru judetean APIA, urmatoarele documente:

    • carnetul de rentier agricol (obligatoriu);
    • actul de identitate in original al rentierului (in cazul in care solicitantul este rentierul agricol);
    • document coordonate bancare (optional);
    • contract/e de arendare existente la dosar;
    • decizia de la comisia de expertiza medicala pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.
    • sa semneze si sa depuna declaratia pentru obtinerea vizei anuale.


Precizari

In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin mandatar, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • actul de identitate al mandatarului in original si in copie;
    • procura speciala autentificata, in original si in copie.


In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin curator, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • curatela instituita de instanta de tutela, in original si copie;
    • actul de identitate in original si copie al curatorului.


In cazul in care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitata prin tutore, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din care sa reiasa ca solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, in original si copie;
    • actul de identitate in original si copie al tutorelui.


Documentele care se depun in cazul decesului rentierului

Dupa decesul rentierului agricol, mostenitorii vor prezenta, la oricare centru APIA judetean (sau al municipiului Bucuresti), urmatoarele documente:

    • carnetul de rentier al defunctului (se depune obligatoriu la CJ);
    • certificatul de deces (se depune obligatoriu la CJ);
    • act de succesiune (certificat de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila”, certificat de calitate de mostenitor, se depune obligatoriu la CJ);
    • B.I/C.I. a mostenitorului care depune cerererea (se depune obligatoriu la CJ);
    • imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (in cazul in care sunt mai multi mostenitori, se depune obligatoriu la CJ).


In cazul in care mostenitorii sunt reprezentati prin mandatar, acesta trebuie sa prezinte urmatoarele documente suplimentare:

    • actul de identitate al mandatarului in original si in copie;
    • procura speciala autentificata din partea tuturor mostenitorilor, in original si in copie;
    • document coordonate bancare (optional).


Plata rentei viagere

Plata rentei viagere agricole se face in lei intr-o singura rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Nationala a Romaniei din anul pentru care aceasta se datoreaza. Aceasta se efectueaza de catre APIA, prin mandat postal, virament bancar sau orice alta modalitate de plata prevazuta de lege.

Renta viagera agricola este personala si netransmisibila si se poate incasa de titularul carnetului de rentier agricol/ mandatarul sau cu procura speciala autentificata/curatorul sau pe baza unei curatele/ tutorele numit pe baza unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila ori de catre mostenitorul rentierului (in cazul decesului acestuia)/ imputernicitul legal al mostenitorilor pe baza de procura notariala autentificata.

Renta viagera agricola platita de APIA pana la data de 30 noiembrie, care nu a fost incasata de beneficiari, va fi utilizata pentru reluarea procesului de plata catre acestia sau, in caz de deces, catre mostenitorii acestora si dupa termenul de 30 noiembrie al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata.

In cazul decesului rentierului, mostenitorii vor incasa renta pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta se datoreaza, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces, precum si a carnetului de rentier agricol in original al defunctului, depuse la CJ.


Sanctiuni

In cazul in care rentierii agricoli depun documente ulterior datei vizarii carnetului de rentier care modifica cuantumul rentei viagere agricole stabilit la data vizarii carnetului de rentier agricol, in sensul ca are dreptul la o suma mai mica de plata, trebuie sa returneze suma stabilita debitoare. 

 


Va reamintim ca in data de 30 august 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/2.327 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI “Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care aduce modificari/completari importante Rentei Viagere Agricole. Pentru mai multe detalii Click Aici >>> 

A.P.I.A.
www.apia.org.ro

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>