Schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor gestionate de APIA in 2016

Plati APIA ajutoare si masuri de sprijin agricultura APIA 2016Fermierii romani vor putea depune in anul 2016, la sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, o singura cerere de plata pentru obtinerea subventiilor, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala. Va prezentam o scurta descriere privind schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in 2016, precum si masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole.

 

  

 

Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), definita prin art. 36, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si art. 10 din OUG. 3/2015, presupune acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplata total de productie, cuantumul calculandu-se prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv, stabilita anual prin hotarare de guvern. Pentru anul 2015, cuantumul plati SAPS, a fost stabilit la nivelul sumei de 77,42 Euro/ha, in echivalent.

 

Plata redistributiva, definita de art. 41, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si art.14 din OUG 3/2015. Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica pe suprafata si se acorda gradual pentru primele 30 de hectare ale exploatatiei.

 

Cuantumul platii redistributive si intervalele de suprafata se stabilesc anual prin hotarare de guvern.

 

Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul fragmentarii respectivei fragmentari. Pentru anul 2015 cuantumul platii redistributive a fost stabilit la nivelul sumei de 5 Euro/ha pentru exploatatiile cuprinse intre 1 – 5 ha si de 46,75 Euro/ha, pentru cele cuprinse intre 6 – 30 ha, in echivalent.

 

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (plata pentru inverzire sau ecologizare), definita de art. 43 alin. (1) din Reg.(UE) nr. 1307/2013 si art.17 din OUG. 3/2015.

 

Fermierii care au dreptul la SAPS, aplica in mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:

    • diversificarea culturilor;
    • mentinerea pajistilor permanente existente;
    • prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola (ZIE.).

Pentru anul 2015, cuantumul plati de inverziere sau ecologizare, a fost stabilit la nivelul sumei de 53,90 Euro/ha, in echivalent.

 

Schema pentru tinerii fermieri, definita de art. 50 alin. (1) din Reg. (UE) nr. 1307/2013 si art. 22 din OUG 3/2015.

Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unica pe suprafata si care:

    • se stabilesc pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca si conducatori-sefi ai exploatatiei sau care s-au stabilit deja in unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul SAPS,
    • au cel mult varsta de 40 de ani in anul depunerii cererii.

 

Se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani din care se scade numarul de ani care au trecut intre instalare si prima depunere a cererii pentru tineri fermieri.

 

Cuantumul platii pe hectar se stabileste anual prin hotarare a Guvernului si reprezinta 25% din cuantumul pe hectar al platii unice pe suprafata si se acorda pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier. Pentru anul 2015, cuantumul plati pentru tinerii fermieri, a fost stabilit la nivelul sumei de 19,35 Euro/ha, in echivalent

 

Schema simplificata pentru micii fermieri, in conformitate cu art. 61 alin. (1) si (2) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, si art.26 din OUG 3/2015. se include automat in schema simplificata pentru micii fermieri, fermierul care depune o cerere unica de plata in anul 2016, este eligibil pentru SAPS si are dreptul la o plata anuala directa de maxim 1.250 euro, in functie de suprafata si/sau numarul de animale eligibile pe care le detine in exploatatie.

 

Plata acordata inlocuieste valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an, care includ SAPS, plata redistributiva, plata pentru inverzire si, dupa caz, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat.

 

Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a putut face numai in anul 2015, pentru o perioada de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii in oricare dintre urmatorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plata.

 

Sprijinul cuplat in sectorul vegetal - conform art. 52 alin. (1), (2), (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, se acorda numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati (soia, lucerna, mazare si faole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibra, orez, samanta de cartof, hamei, sfecla de zahar, tomate si castraveti pentru industrializare cultivate in camp, legume cultivate in sere si solaria, cartofi timpurii, semitimpuri si de vara, prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice.

 

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat fermierii activi trebuie sa indeplineasca conditiile generale de acordare a platilor la care se adauga conditiile specifice fiecarui tip de sprijin.

 

Pentru culturile sau plantatiile care se infiinteaza incepand cu anul 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta si material saditor certificate cu exceptia fermierilor participanti la schema simplificata pentru micii fermieri. Cuantumurile acestor scheme de plati sunt diferentiate de la o cultura la alta si se platesc din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA).

 

Sprijin cuplat in sector zootehnic (SCZ), se acorda fermierilor activi, crescatori de animale, din speciile bovine, ovine/caprine si crescatorilor viermi de matase, in functie de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din urmatoarele categorii:

    • bivolite de lapte;
    • ovine;
    • caprine;
    • taurine din rase de carne si metisii acestora.
    • vaci de lapte;
    • viermi de matase.

 

Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), in conformitate cu art. 37, alin.(1) si (2) din Reg.(UE) nr. 1307/2013 si art. 12 din OUG 3/2015, reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.

 

Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013 si se acorda fermierilor, crescatori de animale din speciile bovine si ovine/caprine, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme in sector animalier:

    • schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
    • schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
    • schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

 

 

Masurile de Dezvoltare Rurala, delegate din PNDR 2015 – 2020 si gestionate de APIA

Masura 10 - Agromediu si clima (fosta Masura 214) (cf. art. 28 din Regulamentul CE nr. 1305/2013)

Prima compensatorie de agro-mediu si clima este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de catre fermierii care incheie angajamente voluntare pe care se angajeaza ca le mentin pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestora.

    • Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala - 93 euro/ha/an.
    • Pachetul 2 - practici agricole traditionale (poate fi aplicat doar aditional, in combinatie cu Pachetul 1)
          • Varianta 2.1 - lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete (varianta. noua) - 100 euro/ha/an.
          • Varianta 2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete(varianta noua) - 21 euro/ha/an.
    • Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari:
          • Varianta 3.1 - crex crex - 261 euro/ha/an.
          • Varianta 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus - 159 euro/ha/an.
    • Pachetul 4 - Culturi verzi - 128 Euro/ha/an.
    • Pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice (pachet nou) - 125 euro/ha/an.
    • Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) - 282 euro/ha/an.
    • Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu - 250 euro/ha/an.
    • Pachetul 8 - cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.

 

Masura 11 - Agricultura ecologica devine masura de sine statatoare, in locul Pachetului 5 din cadrul fostei Masuri 214 (cf. art. 29 din Reg. CE nr. 1305/2013)

Submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica:

    • Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) - 293 euro/ha/an;
    • Pachetul 2 - Legume - 500 euro/ha/an;
    • Pachetul 3 - Livezi - 620 euro/ha/an;
    • Pachetul 4 - Vii - 530 euro/ha/an;
    • Pachetul 5 - Plante medicinale si aromatice - 365 euro/ha/an.
    • Pachetul 6 - Pajisti permanente aflate in conversie la agricultura ecologica - 124 euro/ha;

 

Submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica:

    • Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) - 218 euro/ha/an;
    • Pachetul 2 - Legume certificate ecologic - 431 euro/ha/an;
    • Pachetul 3 - Livezi certificate ecologic - 442 euro/ha/an;
    • Pachetul 4 - Vii certificate ecologic - 479 euro/ha/an;
    • Pachetul 5- Plante medicinale si aromatice certificate ecologic - 350 euro/ha/an;
    • Pachetul 6. Pajisti permanente certificate ecologic - 111 euro/ha/an.

 

Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (cf. art 31, 32 din Reg. CE nr. 1305/2013)

    • Submasura: 13.1 - Plati compensatorii in zona montana (fosta Masura 211) - 86 euro/ha;
    • Submasura: 13.2 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (fosta masura 212) - 54 euro/ha;
    • Submasura: 13.3 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice (fosta masura 212) - 70 euro/ha.

 

Masura 214 - Plati de Agro-mediu, pentru angajamentele aflate in desfasurare din PNDR 2007-2013:

    • Pachetul 1 - Pajisti cu inalta valoare naturala - 124 euro/ha;
    • Pachetul 2 - Practici agricole traditionale; - 58 euro/ha
    • Pachetul 3 - Pajisti importante pentru pasari - 209 euro/ha;
    • Pachetul 4 - Culturi verzi - 130 euro/ha;
    • Pachetul 5 - Agricultura ecologica - 162 - 393 euro/ha;
    • Pachetul 6 - Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) - 240 euro/ha;
    • Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis ) - 171 euro/ha.

 

 

Alte Programe si Masuri de sprijin gestionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

    • Programul National Apicol;
    • Bunastarea animalelor :
          • pachetul a) - porcine
          • pachetul b) - pasari
    • Programul de incurajare a consumului de lapte in scoli;
    • Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete si masuri adiacente, in scoli;
    • Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura;
    • Renta viagera;
    • Ajutorul de stat pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor agricole;
    • Masura 8 - Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor;
    • Masura 15 Servicii de silvomediu, servicii climatice si de conservarea padurilor.

 

Ajutoare exceptionale cu caracter temporar acordate fermierilor din sectorul cresterii animalelor

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 202 din 18.03.2016 s-a publicat Hotararea Guvernului nr. 160/2016 pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015, de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor.

 

Conform actului normativ, suma prevazuta pentru Romania este echivalentul in lei a 11.145.958 euro, calculat la rata de schimb din data de 17 octombrie 2015. Sprijinul financiar este destinat fermierilor din sectorul laptelui si produselor lactate si cel al carnii de porc si se asigura din Fondul European de Garantare Agricola – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016.

 

Suma prevazuta se distribuie dupa cum urmeaza:

    • echivalentul in lei a 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui si produselor lactate;
    • echivalentul in lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de crestere a porcinelor.

 

In sectorul laptelui si produselor lactate, echivalentul in lei a sumei prevazute se acorda producatorilor de lapte care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. sunt inscrisi in sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari pentru anul de cota 2014-2015, si detin cota de livrari la data de 31 martie 2015;
    2. sunt in activitate, fapt dovedit prin existenta unui contract incheiat pe o perioada de minimum sase luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim-cumparator, si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
    3. productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte in anul de cota 2014-2015.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar in sectorul laptelui si produselor lactate, producatorii care au intrat in posesia exploatatiilor incepand din anul de cota 2014 - 2015 si pana la data solicitarii acestuia, prin transfer definitiv de la producatori care indeplineau conditiile prevazute la lit. a) si c), trebuie sa indeplineasca conditia prevazuta la lit. b).

Suma cuvenita fiecarui producator, in cazul ajutorului financiar prevazut, se calculeaza de catre A.P.I.A. conform cantitatii de lapte livrate in anul de cota 2014-2015, astfel:

    • 240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 de tone inclusiv;
    • 12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone si pana la 200 de tone inclusiv;
    • 900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.

 

In sectorul de crestere a porcinelor, suma prevazuta se distribuie crescatorilor de porcine dupa cum urmeaza:

    • echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii;
    • echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

 

Pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii, ajutorul financiar se acorda crescatorilor de porcine care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. detin exploatatii autorizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru cresterea si ingrasarea porcinelor, inregistrate in RNE, Registrul National al Exploatatiilor;
    2. au livrat direct sau prin terti si au clasificat porci in abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Pentru activitatea de reproductie din exploatatii, ajutorul financiar se acorda crescatorilor de porcine care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. detin exploatatii autorizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru reproductie, inregistrate in RNE;
    2. au livrat si/sau au transferat scroafe si/sau scrofite de reproductie in perioada 1 ianuarie - 31 august 2015.

 

Suma cuvenita fiecarui producator agricol, in cazul ajutorului financiar prevazut pentru crescatorii de porcine, se calculeaza de catre A.P.I.A. astfel:

    1. se imparte suma prevazuta pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii, la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii de capete pe beneficiar;
    2. se imparte suma prevazuta pentru activitatea de reproductie din exploatatii, la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Pentru obtinerea ajutoarelor financiare producatorii agricoli trebuie sa depuna cererea la centrele judetene ale A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documente specifice, pana la data de 8 aprilie 2016.

 

Documentele specifice care insotesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar pentru sectorul laptelui si produselor lactate sunt urmatoarele:

    • copia contractului incheiat pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim-cumparator;
    • cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractuluis
    • documentele care atesta transferurile prevazute de art.4 din HG 160/2016, pentru producatorii care au intrat in posesia exploatatiilor prin transfer definitiv, in cazul in care nu au fost depuse la APIA.

 

Documentele specifice care insotesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sectorului de crestere a porcinelor sunt urmatoarele:

    • copii de pe avizele de insotire si rapoartele de clasificare care sa ateste sacrificarea in abatoare autorizate proprii, copii de pe facturile si rapoartele de clasificare, care sa ateste livrarea directa sau prin terti si clasificarea porcilor in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
    • copii de pe facturile de livrare a scrofitelor de reproductie, de pe avizele de insotire a scrofitelor de reproductie de la o ferma la alta a aceluiasi crescator, de pe actul de mutatie a scrofitelor de reproductie la categoria scroafe;
    • documentul de miscare lunara si cumulata a efectivelor de scroafe, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
    • fisa urmaririi activitatii la porcine, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Platile pentru ajutorul prevazut se efectueaza pana la data de 30 iunie 2016, potrivit art. 2 din Regulament. A.P.I.A. va pune la dispozitia solicitantilor formularele de cerere, care se completeaza, se depun, se inregistreaza, se verifica si se centralizeaza la centrele judetene conform procedurilor interne.

 

 

Scheme de ajutor de stat ce se vor derula prin APIA cu finantare FEADR si BN

In baza acordului de delegare semnat intre AFIR, APIA si MMP – DGP , AFIR a delegat APIA si MMAP-DGP pentru implementarea schemelor de ajutor de stat din PNDR 2014-2020 privind:

    • Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite ”, aferenta Masurii 8 „Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor”,
    • Sprijin pentru angajamentele de silvomediu” aferenta Masurii 15 - Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor,

 

Schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”

Impadurirea terenurilor agricole si neagricole este o masura menita, in principal, sa contribuie la reducerea concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera prin captarea CO2, la reducerea eroziunii solului, cresterea retentiei apei in sol, precum si la adaptarea agriculturii din Romania la schimbarile climatice asteptate, caracterizate prin cresterea temperaturilor medii anuale si scaderea volumului de precipitatii.

 

In vederea sustinerii obiectivelor legate de conservarea biodiversitatii locale, beneficiarii Masurii 8, pentru suprafetele de padure nou infiintate, pot aplica pentru sprijinul acordat in baza Masurii 15 Plati pentru anagajamente de silvomediu, numai dupa ce ultima lucrare de intretinere prevazuta prin proiectul tehnic a fost executata.

 

Sprijinul acordat prin aceasta sub-masura are ca obiectiv cresterea suprafetei ocupate de paduri la nivel national prin promovarea impaduririi suprafetelor agricolesi neagricole, contribuind astfel la sustinerea sechestrarii carbonului, adaptarea la efectele schimbarilor climatice, reducerea eroziunii solului, imbunatatirea capacitatii de retentie a apei, precum si la refacerea si conservarea biodiversitatii locale.

 

Sprijinul acordat acopera costurile legate de:

    • lucrarile de infiintare a plantatiei, inclusiv costurile cu realizarea proiectului tehnic de impadurire,
    • intretinerea plantatiilor pe o perioada de maximum 6 ani pana la inchiderea starii de masiv,
    • efectuarea a doua lucrari de ingrijire a arboretelor dupa inchiderea starii de masiv,
    • acoperirea pierderilor de venit agricol pentru o perioada de 12 ani pentru suprafata impadurita.

 

In conformitate cu precizarile din fisele masurilor din PNDR 2014-2020, lucrarile de impadurire pana la atingerea starii de masiv (maximum primii 6 ani) se executa in baza unui proiect tehnic care va respecta Normele tehnice nr. 1 (in cazul realizarii de trupuri de padure) sau Normele tehnice nr. 2 (in cazul realizarii de perdele forestiere de protectie), precizate in capitolul Trimiteri la alte acte legislative, si care va fi elaborat de persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate de autoritatea nationala in domeniul silviculturii pentru proiectarea si/sau executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare din domeniul silvic.

 

Formulele si schemele de impadurire vor lua in considerare numai speciile forestiere din listele speciilor forestiere de arbori si arbusti utilizate in lucrarile de impaduriri prezentate la capitolul ”Informatii specifice masurii” .

 

Materialul forestier utilizat la lucrarile de impadurire trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare referitoare la producerea, comercializarea si importul materialelor forestiere de reproducere (recizate in capitolul Trimiteri la alte acte legislative.

 

Lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere se vor realiza in maximum 2 ani de la data semnarii contractului de finantare. Urmatoarele categorii de teren nu sunt eligibile pentru sprijin prin aceasta masura:

    • terenuri grevate de sarcini si gajuri cu deposedare in favoarea unei terte parti, conform evidentelor cadastrelor locale,
    • terenuri care fac obiectul unor litigii,
    • terenuri mentionate la momentul depunerii aplicatiei in programe sau planuri nationale sau locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major,
    • pajisti naturale permanente, cu exceptia celor afectate, conform proiectului tehnic, de fenomene de degradare a solului, si anume: eroziune de suprafata foarte puternica si excesiva, eroziune de adancime (ogase, ravene, torenti), alunecari active, prabusiri, surpari si scurgeri noroioase, prezenta aglomerarilor de pietris, bolovanis, grohotis, stancarii si depozite de aluviuni torentiale, saraturare sau aciditate puternica, prezenta nisipurilor mobile),
    • terenurile agricole pentru care exista angajamente in derulare pentru agro-mediu si clima.

 

Pana la varsta exploatabilitatii precizata in proiectul tehnic, suprafata care face obiectul proiectului de impadurire nu va mai putea beneficia de nicio plata acordata pe suprafata agricola prin intermediul IACS.

 

Sprijinul acordat prin aceasta masura este reprezentat de costuri standard, care se refera la:

    • Prima de infiintare a plantatiilor forestiere (denumita in cadrul masurii Prima 1), care acopera si costurile de realizare a proiectului tehnic de impadurire
    • Prima anuala acordata pe unitatea de suprafata (denumita in cadrul masurii Prima 2), pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi.

 

Detinatorii de terenuri agricole si neagricole proprietate a statului si detinatorii de terenuri agricole si neagricole proprietate a unitatilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociatii ale acestora, beneficiaza numai de sprijinul acordat in baza Primei 1.

 

Numai detinatorii de terenuri agricole, incadrati in categoria fermierilor activi (fermier activ conform notificarii Romaniei in baza art.9 din Regulamentul (UE) 1307/2013) la momentul depunerii aplicatiei, pot beneficia de compensatii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi terenurilor (componenta a Primei 2).

 

Beneficiarii sprijinului prin aceasta masura sunt detinatorii publici si privati de teren agricol si neagricol si formele asociative ale acestora. In cazul terenurilor aflate in proprietatea statului, sprijinul se poate acorda doar daca autoritatea care gestioneaza respectivele terenuri este un organism privat sau o unitate administrativ teritoriala (UAT) de nivel LAU 2.

 

Conditii de eligibilitate

    • Terenurile eligibile sunt cele agricole si cele neagricole (conform definitiilor prevazute de fisa tehnica a masurii) situate pe intreg teritoriul national.
    • Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de perdele forestiere de protectie va fi de cel putin 0,5 ha iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,1 ha.
    • Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de trupuri de padure va fi de cel putin 1 ha, iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,5 ha.
    • Persoanele juridice aflate in dificultate asa cum sunt definite conform prevederilor Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate nu sunt eligibile.
    • Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa corespunda obiectivelor stabilite pentru aceste zone, fiind insotite de Acord de mediu/Aviz Natura 2000.

 

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile. Valoarea maxima a sprijinului public pentru un proiect, care inglobeaza toate costurile aferente Primelor 1 si 2 care vor fi platite pe toata durata de aplicare a contractului de finantare, este de 7.000.000 euro.

 

t1bCompensatia pentru pierderea de venit se acorda numai beneficiarilor care impaduresc terenuri agricole. Pentru terenurile neagricole s-a considerat ca nu exista o pierdere de venit, acestea nefiind utilizate pentru obtinerea de venit din agricultura. Valorile primelor anuale acordate pentru lucrarile de impadurire sunt prezentate in alaturat. Costul intocmirii proiectului tehnic de impaduriri este calculat in baza formulei 1.

 

Cost proiectare = VB + n*VM*2%, (denumita in cadrul masurii formula 1)

unde  

  • VB - costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de impadurire pe suprafata minima admisa – 590 (euro)
  • n (ha) – numarul total de hectare propus pentru impadurire in cadrul proiectului 
  • VM (euro) – costul mediu national de impadurire a unui hectar de teren agricol si neagricol (infiintarea si intretinerea plantatiilor) – 8.889 euro

   

Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru angajamentele de silvomediu”

Sprijinul acordat prin masura Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitatii si a resurselor de sol pe terenuri forestiere din Fondul Forestier National (FFN) aplicate prin sistemul actual de reglementare a gestionarii padurilor in Romania, prin promovarea de angajamente voluntare care sa conduca la consolidarea gestionarii durabile a terenurilor forestiere, contribuind suplimentar la conservarea si cresterea biodiversitatii, reducerea eroziunii solului, precum si la eforturile de combatere a schimbarilor climatice.

 

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, gestionarea tuturor suprafetelor din componenta FFN, trebuie sa urmeze prevederile amenajamentelor silvice.

    • Amenajamentele silvice sunt realizate in baza Normelor tehnice pentru amenajarea padurilor (OM 1673/2000) care au in vedere promovarea a trei principii de gestionare a padurilor, respectiv principiul continuitatii, principiul eficacitatii functionale si principiul conservarii si ameliorarii biodiversitatii.
    • Amenajamentul silvic trebuie sa asigure organizarea si conducerea padurilor spre starea lor de maxima eficacitate polifunctionala, in conformitate cu multiplele obiective ecologice si socialeconomice ale silviculturii, bazate pe conceptul zonarii functionale si promovarea conceptului sistemic in gospodarirea padurilor. Suprafata minima de fond forestier pentru care se intocmeste un amenajament silvic este de 100 ha. Proprietarii care detin paduri cu suprafete mai mici de 100 ha se vor asocia in vederea indeplinirii cerintei referitoare la suprafata minima necesara pentru intocmirea unui amenajament silvic.

 

Sprijinul acordat prin sub-masura plati pentru angajamente de silvo-mediu are in vedere promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute in cadrul legislatiei nationale in domeniul gestionarii padurilor si prevederile amenajamentelor silvice, cu scopul, in principal, de a reduce numarul de interventii silvotehnice in padure si de a promova aplicarea de tehnologii de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus).

  

Particularitati

    • Sub-Platile de silvo-mediu vor fi acordate detinatorilor de terenuri forestiere din FFN care isi asuma, in mod voluntar, angajamente de silvo-mediu.
    • Angajamentele incheiate de detinatorii de terenuri forestiere acopera o perioada de 5 ani de la data semnarii acestora.
    • Platile de silvo-mediu cuprind doar acele angajamente care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute de legislatia nationala in domeniul silvic sau dreptul intern relevant.

 

Cerintele specifice pachetelor propuse in cadrul sub-masurii sunt urmatoarele:

Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste

    • Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimiteaza o zona de liniste compacta de cel putin 20% din totalul suprafetei eligibile angajate, delimitata prin limite parcelare/subparcelare. In cadrul zonelor de liniste, pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri, precum si lucrari de reconstructie ecologica care se continua din perioada premergatoare angajamentului.
    • Pe suprafata din angajament care nu face obiectul constituirii zonei de liniste se pot executa lucrarile prevazute de amenaja-mentul silvic, avandu-se in vedere ca pe perioada angajamentului sa nu se intervina cu lucrari mai mult de o data pe aceeasi unitate amenajistica, cu exceptia cazului in care este necesar sa se efectueze lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri. In situatia in care pe suprafata unei unitatii amenajistice din afara zonei de liniste are loc un fenomen ce impune recoltarea de produse accidentale I sau II, lemnul afectat va fi extras in conditiile legii.
    • In situatia in care pentru suprafata angajata, in afara zonei de liniste, exista unitati amenajistice incadrate in tipul functional TII, pentru care in amenajament sunt prevazute lucrari speciale de conservare, aceste lucrari se vor aplica, cu exceptia recoltarii de masa lemnoasa.

Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri

    • Pachetul 2 poate fi aplicat doar in combinatie cu Pachetul 1.
    • Fiecare solicitant al sprijinului financiar precizeaza unitatile amenajistice pe care urmeaza sa efectueze rarituri cu atelaje pe toata perioada de angajament. Unitatile amenajistice selectate trebuie sa se regaseasca in planul lucrarilor de ingrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, in sectiunea rarituri. Suma suprafetelor unitatilor amenajistice selectate nu poate depasi jumatate din suprafata totala a unitatilor amenjistice precizate in planul lucrarilor de ingrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, in sectiunea rarituri. Suprafata anuala pentru care se poate solicita sprijin este de 20% din suprafata selectata (+/-10%).
    • Adoptand acest pachet, solicitantul sprijinului se angajeaza sa contracteze sau sa efectueze lucrarile de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operatiile de adunat, scos si apropiat pe suprafata parcursa cu rarituri ce face obiectul angajamentului, pana la platform primara (punct de colectare a materialului lemnos). Lucrarile de colectare trebuie sa cuprinda cel putin operatia de adunat si una sau amandoua din operatiile de scos si apropiat. Distanta de colectare pentru care se solicita sprijin trebuie sa fie de minimum 100 m, iar cea maxima de 1000 m. Atelajele vor fi folosite avandu-se in vedere ca volumul arborelui mediu colectat sa fie de cel mult 0,3 m3.

 

Beneficiarii sub-masurii 8.1 Impadurirea si crearea de suprafete impadurite vor putea aplica pentru sub-masura 15.1 Plati pentru angajamente de silvo-mediu numai dupa executarea ultimei lucrari de intretinere a plantatiei, considerat momentul inchiderii starii de masiv, prevazuta in cadrul fisei sub-masurii 8.1.

 

Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri este de tip compensatoriu. Sprijinul este acordat anual, ca suma fixa, acordata pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani..

 

Beneficiari:

    • Proprietarii de terenuri din FFN, care pot fi:
          • o proprietate privata a persoanelor fizice si juridice
          • o proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale
          • o proprietate privata a unitatilor administrativ-teritoriale
    • Asociatii ale proprietarilor de terenuri prevazuti anterior.

 

Costurile eligibile in cadrul acestei masuri sunt constituite din costuri standard, calculate pentru fiecare pachet pe baza evaluarii costurilor suplimentare si a pierderilor de venituri, care depasesc nivelul cerintelor obligatorii relevante, inregistrate de detinatorii de terenuri forestiere in urma asumarii angajamentelor voluntare de silvo-mediu. Costurile standard calculate pentru sub-masura plati pentru angajamente de silvo-mediu nu includ costuri tranzactionale si investitionale.

 

Suprafata eligibila:

    • Fac obiectul aplicarii masurii terenurile acoperite cu paduri si terenuri destinate impaduririi sau reimpaduririi, cu exceptia suprafetelor incadrate in tipul I functional (T I), cu conditia ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata.
    • Suprafata minima pentru care se incheie angajamentul este de cel putin 100 ha.
    • Suprafetele care fac obiectul angajamentului trebuie identificate in format electronic.
    • Suprafata trebuie sa faca parte dintr-un amenajament silvic in vigoare.

 

Conditii eligibilitate beneficiari. Solicitantul trebuie sa:

    • fie detinatorul unei suprafete de teren forestier din cadrul FFN, localizata pe teritoriul Romaniei,
    • se angajeze sa mentina angajamentul de silvo-mediu pentru o perioada de 5 ani, de la data semnarii;
    • se angajeze sa respecte cerintele specifice pachetelor de silvo-mediu pentru care aplica.
    • sa detina contract de administrare / prestari servicii silvice cu un ocol silvic autorizat.
    • sa participe cu toata suprafata detinuta de acesta intr-o unitate de productie si/sau protectie.

 

Principii privind stabilirea criteriilor de selectie:

    • Principiul prevalarii functiilor de protectie: se va acorda prioritate aplicatiilor pentru care indicatorul ”ponderea padurilor situate in tipul functional T II in total suprafata angajata” este mai mare.
    • Principiul zonelor prioritare: se va acorda prioritate padurilor situate in zone cu inalta valoare naturala si care asigura servicii ecosistemice critice pentru protectia solului, a apei si a biodiversitatii (prioritizarea grupelor si subgrupelor functionale);
    • Principiul proprietatii: se va acorda prioritate solicitarilor depuse de detinatorii de padure persoane fizice sau asociatii ale acestora.

Principiile de selectie vor fi detaliate in legislatia nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art. 49 al Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 urmarind sa asigure tratamentul egal al solicitantilor, o mai buna utilizare a resurselor financiare si directionarea acestora in conformitate cu prioritatile Uniunii in materie de dezvoltare rurala.

 

Plata compensatorie cu o intensitate de 100% costuri publice.

Platile compensatorii, calculate sub forma de costuri standard, acopera integral pierderile de venituri si costurile suplimentare estimate, fiind urmatoarele:

    • Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste: 25 €/an/ha;
    • Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri: 103 €/ha/an (pentru suprafata anuala pentru care se solicita sprijin in cadrul Pachetului 2);

 

In cazul padurilor cu suprafete de peste 500 ha, cuantumul veniturilor asigurate de valorificarea masei lemnoase recoltabile sub forma de produse principale si secundare cresc in mod progresiv, astfel ca profitabilitatea exploatatiei forestiere este, de asemenea, imbunatatita, aparand astfel riscul unei potentiale supracompensari.

 

Degresivitatea suportului financiar va fi aplicata pentru suprafetele mai mari de 500 ha.

 

In Romania intocmirea amenajamentelor silvice este obligatorie pentru orice categorie de proprietar, indiferent de suprafata de fond forestier detinuta. Toti beneficiarii masurii trebuie sa demonstreze ca exista amenajamente silvice in vigoare pe toata perioada angajamentului si pe toata suprafata angajata.

 

Implementarea pachetului 1 din cadrul sub-masurii plati pentru angajamente de silvomediu are in vedere renuntarea la recoltarea lemnului din taieri de igiena si taieri de conservare pe perioadele si suprafetele specificate de fisa masurii.

 

In practica curenta, bazata pe legislatia nationala, sunt aplicate o serie de lucrari, printre care relevante pentru masura 15, pachetul 1, sunt:

    • Taieri de igiena, anual; Volumul maxim care se poate recolta cu astfel de lucrari este de 1m3/an/ha.
    • Rarituri, periodicitate medie de 5-7 ani.
    • Taieri de conservare, periodicitate medie de 7-10 ani,
    • Taieri de regenerare, 1 sau 2 interventii pe deceniu.

 

Pachetul 2 urmareste promovarea practicilor de efectuare a lucrarilor de rarituri cu atelaje in detrimentul mijloacelor mecanizate, care reprezinta practica curenta, urmarindu-se totodata respectarea legislatiei silvice relevante.

 

Beneficiarii masurii trebuie sa respecte la nivelul intregii exploatatii agricole standardele de ecoconditionalitate stabilite in temeiul titlului VI capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, prevazute in legislatia nationala.

 

O descriere mai detaliata a cerintelor obligatorii relevante prevazute de legea nationala a padurilor sau de dreptul intern relevant si a practicilor uzuale specifice fiecarei cerinte de management poate fi gasita si in tabelul de mai jos. 

t2b

Detaliile necesare privind data de depunere a proiectelor, documentele si procedurile de urmat vor fi publicate ulterior, dupa aprobarea, prin act normativ, a schemelor de ajutor de stat mentionate. 

APIA Gorj

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>