Schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor gestionate de APIA in 2016

Plati APIA ajutoare si masuri de sprijin agricultura APIA 2016Fermierii romani vor putea depune in anul 2016, la sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, o singura cerere de plata pentru obtinerea subventiilor, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala. Va prezentam o scurta descriere privind schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in 2016, precum si masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole.

 

  

 

Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), definita prin art. 36, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si art. 10 din OUG. 3/2015, presupune acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplata total de productie, cuantumul calculandu-se prin impartirea plafonului anual alocat schemei la numarul total de hectare eligibile declarate la nivel national in anul respectiv, stabilita anual prin hotarare de guvern. Pentru anul 2015, cuantumul plati SAPS, a fost stabilit la nivelul sumei de 77,42 Euro/ha, in echivalent.

 

Plata redistributiva, definita de art. 41, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si art.14 din OUG 3/2015. Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica pe suprafata si se acorda gradual pentru primele 30 de hectare ale exploatatiei.

 

Cuantumul platii redistributive si intervalele de suprafata se stabilesc anual prin hotarare de guvern.

 

Nu beneficiaza de plata redistributiva fermierii care si-au fragmentat exploatatiile dupa 18 octombrie 2011 doar in scopul de a beneficia de plata redistributiva si nici fermierii ale caror exploatatii sunt rezultatul fragmentarii respectivei fragmentari. Pentru anul 2015 cuantumul platii redistributive a fost stabilit la nivelul sumei de 5 Euro/ha pentru exploatatiile cuprinse intre 1 – 5 ha si de 46,75 Euro/ha, pentru cele cuprinse intre 6 – 30 ha, in echivalent.

 

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (plata pentru inverzire sau ecologizare), definita de art. 43 alin. (1) din Reg.(UE) nr. 1307/2013 si art.17 din OUG. 3/2015.

 

Fermierii care au dreptul la SAPS, aplica in mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:

    • diversificarea culturilor;
    • mentinerea pajistilor permanente existente;
    • prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola (ZIE.).

Pentru anul 2015, cuantumul plati de inverziere sau ecologizare, a fost stabilit la nivelul sumei de 53,90 Euro/ha, in echivalent.

 

Schema pentru tinerii fermieri, definita de art. 50 alin. (1) din Reg. (UE) nr. 1307/2013 si art. 22 din OUG 3/2015.

Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plati anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unica pe suprafata si care:

    • se stabilesc pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca si conducatori-sefi ai exploatatiei sau care s-au stabilit deja in unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri in cadrul SAPS,
    • au cel mult varsta de 40 de ani in anul depunerii cererii.

 

Se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani din care se scade numarul de ani care au trecut intre instalare si prima depunere a cererii pentru tineri fermieri.

 

Cuantumul platii pe hectar se stabileste anual prin hotarare a Guvernului si reprezinta 25% din cuantumul pe hectar al platii unice pe suprafata si se acorda pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier. Pentru anul 2015, cuantumul plati pentru tinerii fermieri, a fost stabilit la nivelul sumei de 19,35 Euro/ha, in echivalent

 

Schema simplificata pentru micii fermieri, in conformitate cu art. 61 alin. (1) si (2) din Reg. (UE) nr. 1307/2013, si art.26 din OUG 3/2015. se include automat in schema simplificata pentru micii fermieri, fermierul care depune o cerere unica de plata in anul 2016, este eligibil pentru SAPS si are dreptul la o plata anuala directa de maxim 1.250 euro, in functie de suprafata si/sau numarul de animale eligibile pe care le detine in exploatatie.

 

Plata acordata inlocuieste valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an, care includ SAPS, plata redistributiva, plata pentru inverzire si, dupa caz, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat.

 

Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a putut face numai in anul 2015, pentru o perioada de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii in oricare dintre urmatorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plata.

 

Sprijinul cuplat in sectorul vegetal - conform art. 52 alin. (1), (2), (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, se acorda numai in acele sectoare sau in acele regiuni in care anumite tipuri de agricultura sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultati (soia, lucerna, mazare si faole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibra, orez, samanta de cartof, hamei, sfecla de zahar, tomate si castraveti pentru industrializare cultivate in camp, legume cultivate in sere si solaria, cartofi timpurii, semitimpuri si de vara, prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice.

 

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat fermierii activi trebuie sa indeplineasca conditiile generale de acordare a platilor la care se adauga conditiile specifice fiecarui tip de sprijin.

 

Pentru culturile sau plantatiile care se infiinteaza incepand cu anul 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta si material saditor certificate cu exceptia fermierilor participanti la schema simplificata pentru micii fermieri. Cuantumurile acestor scheme de plati sunt diferentiate de la o cultura la alta si se platesc din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA).

 

Sprijin cuplat in sector zootehnic (SCZ), se acorda fermierilor activi, crescatori de animale, din speciile bovine, ovine/caprine si crescatorilor viermi de matase, in functie de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din urmatoarele categorii:

    • bivolite de lapte;
    • ovine;
    • caprine;
    • taurine din rase de carne si metisii acestora.
    • vaci de lapte;
    • viermi de matase.

 

Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), in conformitate cu art. 37, alin.(1) si (2) din Reg.(UE) nr. 1307/2013 si art. 12 din OUG 3/2015, reprezinta plati suplimentare care se acorda fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.

 

Conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea platilor aferente anului 2013 si se acorda fermierilor, crescatori de animale din speciile bovine si ovine/caprine, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme in sector animalier:

    • schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
    • schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
    • schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

 

 

Masurile de Dezvoltare Rurala, delegate din PNDR 2015 – 2020 si gestionate de APIA

Masura 10 - Agromediu si clima (fosta Masura 214) (cf. art. 28 din Regulamentul CE nr. 1305/2013)

Prima compensatorie de agro-mediu si clima este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de catre fermierii care incheie angajamente voluntare pe care se angajeaza ca le mentin pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestora.

    • Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala - 93 euro/ha/an.
    • Pachetul 2 - practici agricole traditionale (poate fi aplicat doar aditional, in combinatie cu Pachetul 1)
          • Varianta 2.1 - lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete (varianta. noua) - 100 euro/ha/an.
          • Varianta 2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete(varianta noua) - 21 euro/ha/an.
    • Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari:
          • Varianta 3.1 - crex crex - 261 euro/ha/an.
          • Varianta 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus - 159 euro/ha/an.
    • Pachetul 4 - Culturi verzi - 128 Euro/ha/an.
    • Pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice (pachet nou) - 125 euro/ha/an.
    • Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) - 282 euro/ha/an.
    • Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu - 250 euro/ha/an.
    • Pachetul 8 - cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.

 

Masura 11 - Agricultura ecologica devine masura de sine statatoare, in locul Pachetului 5 din cadrul fostei Masuri 214 (cf. art. 29 din Reg. CE nr. 1305/2013)

Submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica:

    • Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) - 293 euro/ha/an;
    • Pachetul 2 - Legume - 500 euro/ha/an;
    • Pachetul 3 - Livezi - 620 euro/ha/an;
    • Pachetul 4 - Vii - 530 euro/ha/an;
    • Pachetul 5 - Plante medicinale si aromatice - 365 euro/ha/an.
    • Pachetul 6 - Pajisti permanente aflate in conversie la agricultura ecologica - 124 euro/ha;

 

Submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica:

    • Pachetul 1 - Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) - 218 euro/ha/an;
    • Pachetul 2 - Legume certificate ecologic - 431 euro/ha/an;
    • Pachetul 3 - Livezi certificate ecologic - 442 euro/ha/an;
    • Pachetul 4 - Vii certificate ecologic - 479 euro/ha/an;
    • Pachetul 5- Plante medicinale si aromatice certificate ecologic - 350 euro/ha/an;
    • Pachetul 6. Pajisti permanente certificate ecologic - 111 euro/ha/an.

 

Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (cf. art 31, 32 din Reg. CE nr. 1305/2013)

    • Submasura: 13.1 - Plati compensatorii in zona montana (fosta Masura 211) - 86 euro/ha;
    • Submasura: 13.2 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (fosta masura 212) - 54 euro/ha;
    • Submasura: 13.3 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice (fosta masura 212) - 70 euro/ha.

 

Masura 214 - Plati de Agro-mediu, pentru angajamentele aflate in desfasurare din PNDR 2007-2013:

    • Pachetul 1 - Pajisti cu inalta valoare naturala - 124 euro/ha;
    • Pachetul 2 - Practici agricole traditionale; - 58 euro/ha
    • Pachetul 3 - Pajisti importante pentru pasari - 209 euro/ha;
    • Pachetul 4 - Culturi verzi - 130 euro/ha;
    • Pachetul 5 - Agricultura ecologica - 162 - 393 euro/ha;
    • Pachetul 6 - Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) - 240 euro/ha;
    • Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis ) - 171 euro/ha.

 

 

Alte Programe si Masuri de sprijin gestionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

    • Programul National Apicol;
    • Bunastarea animalelor :
          • pachetul a) - porcine
          • pachetul b) - pasari
    • Programul de incurajare a consumului de lapte in scoli;
    • Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete si masuri adiacente, in scoli;
    • Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura;
    • Renta viagera;
    • Ajutorul de stat pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor agricole;
    • Masura 8 - Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor;
    • Masura 15 Servicii de silvomediu, servicii climatice si de conservarea padurilor.

 

Ajutoare exceptionale cu caracter temporar acordate fermierilor din sectorul cresterii animalelor

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 202 din 18.03.2016 s-a publicat Hotararea Guvernului nr. 160/2016 pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015, de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor.

 

Conform actului normativ, suma prevazuta pentru Romania este echivalentul in lei a 11.145.958 euro, calculat la rata de schimb din data de 17 octombrie 2015. Sprijinul financiar este destinat fermierilor din sectorul laptelui si produselor lactate si cel al carnii de porc si se asigura din Fondul European de Garantare Agricola – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016.

 

Suma prevazuta se distribuie dupa cum urmeaza:

    • echivalentul in lei a 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui si produselor lactate;
    • echivalentul in lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de crestere a porcinelor.

 

In sectorul laptelui si produselor lactate, echivalentul in lei a sumei prevazute se acorda producatorilor de lapte care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. sunt inscrisi in sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari pentru anul de cota 2014-2015, si detin cota de livrari la data de 31 martie 2015;
    2. sunt in activitate, fapt dovedit prin existenta unui contract incheiat pe o perioada de minimum sase luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim-cumparator, si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
    3. productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte in anul de cota 2014-2015.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar in sectorul laptelui si produselor lactate, producatorii care au intrat in posesia exploatatiilor incepand din anul de cota 2014 - 2015 si pana la data solicitarii acestuia, prin transfer definitiv de la producatori care indeplineau conditiile prevazute la lit. a) si c), trebuie sa indeplineasca conditia prevazuta la lit. b).

Suma cuvenita fiecarui producator, in cazul ajutorului financiar prevazut, se calculeaza de catre A.P.I.A. conform cantitatii de lapte livrate in anul de cota 2014-2015, astfel:

    • 240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 de tone inclusiv;
    • 12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone si pana la 200 de tone inclusiv;
    • 900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.

 

In sectorul de crestere a porcinelor, suma prevazuta se distribuie crescatorilor de porcine dupa cum urmeaza:

    • echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii;
    • echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

 

Pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii, ajutorul financiar se acorda crescatorilor de porcine care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. detin exploatatii autorizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru cresterea si ingrasarea porcinelor, inregistrate in RNE, Registrul National al Exploatatiilor;
    2. au livrat direct sau prin terti si au clasificat porci in abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Pentru activitatea de reproductie din exploatatii, ajutorul financiar se acorda crescatorilor de porcine care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

    1. detin exploatatii autorizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru reproductie, inregistrate in RNE;
    2. au livrat si/sau au transferat scroafe si/sau scrofite de reproductie in perioada 1 ianuarie - 31 august 2015.

 

Suma cuvenita fiecarui producator agricol, in cazul ajutorului financiar prevazut pentru crescatorii de porcine, se calculeaza de catre A.P.I.A. astfel:

    1. se imparte suma prevazuta pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii, la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii de capete pe beneficiar;
    2. se imparte suma prevazuta pentru activitatea de reproductie din exploatatii, la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Pentru obtinerea ajutoarelor financiare producatorii agricoli trebuie sa depuna cererea la centrele judetene ale A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documente specifice, pana la data de 8 aprilie 2016.

 

Documentele specifice care insotesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar pentru sectorul laptelui si produselor lactate sunt urmatoarele:

    • copia contractului incheiat pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim-cumparator;
    • cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractuluis
    • documentele care atesta transferurile prevazute de art.4 din HG 160/2016, pentru producatorii care au intrat in posesia exploatatiilor prin transfer definitiv, in cazul in care nu au fost depuse la APIA.

 

Documentele specifice care insotesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sectorului de crestere a porcinelor sunt urmatoarele:

    • copii de pe avizele de insotire si rapoartele de clasificare care sa ateste sacrificarea in abatoare autorizate proprii, copii de pe facturile si rapoartele de clasificare, care sa ateste livrarea directa sau prin terti si clasificarea porcilor in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
    • copii de pe facturile de livrare a scrofitelor de reproductie, de pe avizele de insotire a scrofitelor de reproductie de la o ferma la alta a aceluiasi crescator, de pe actul de mutatie a scrofitelor de reproductie la categoria scroafe;
    • documentul de miscare lunara si cumulata a efectivelor de scroafe, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015;
    • fisa urmaririi activitatii la porcine, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

 

Platile pentru ajutorul prevazut se efectueaza pana la data de 30 iunie 2016, potrivit art. 2 din Regulament. A.P.I.A. va pune la dispozitia solicitantilor formularele de cerere, care se completeaza, se depun, se inregistreaza, se verifica si se centralizeaza la centrele judetene conform procedurilor interne.

 

 

Scheme de ajutor de stat ce se vor derula prin APIA cu finantare FEADR si BN

In baza acordului de delegare semnat intre AFIR, APIA si MMP – DGP , AFIR a delegat APIA si MMAP-DGP pentru implementarea schemelor de ajutor de stat din PNDR 2014-2020 privind:

    • Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite ”, aferenta Masurii 8 „Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor”,
    • Sprijin pentru angajamentele de silvomediu” aferenta Masurii 15 - Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor,

 

Schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”

Impadurirea terenurilor agricole si neagricole este o masura menita, in principal, sa contribuie la reducerea concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera prin captarea CO2, la reducerea eroziunii solului, cresterea retentiei apei in sol, precum si la adaptarea agriculturii din Romania la schimbarile climatice asteptate, caracterizate prin cresterea temperaturilor medii anuale si scaderea volumului de precipitatii.

 

In vederea sustinerii obiectivelor legate de conservarea biodiversitatii locale, beneficiarii Masurii 8, pentru suprafetele de padure nou infiintate, pot aplica pentru sprijinul acordat in baza Masurii 15 Plati pentru anagajamente de silvomediu, numai dupa ce ultima lucrare de intretinere prevazuta prin proiectul tehnic a fost executata.

 

Sprijinul acordat prin aceasta sub-masura are ca obiectiv cresterea suprafetei ocupate de paduri la nivel national prin promovarea impaduririi suprafetelor agricolesi neagricole, contribuind astfel la sustinerea sechestrarii carbonului, adaptarea la efectele schimbarilor climatice, reducerea eroziunii solului, imbunatatirea capacitatii de retentie a apei, precum si la refacerea si conservarea biodiversitatii locale.

 

Sprijinul acordat acopera costurile legate de:

    • lucrarile de infiintare a plantatiei, inclusiv costurile cu realizarea proiectului tehnic de impadurire,
    • intretinerea plantatiilor pe o perioada de maximum 6 ani pana la inchiderea starii de masiv,
    • efectuarea a doua lucrari de ingrijire a arboretelor dupa inchiderea starii de masiv,
    • acoperirea pierderilor de venit agricol pentru o perioada de 12 ani pentru suprafata impadurita.

 

In conformitate cu precizarile din fisele masurilor din PNDR 2014-2020, lucrarile de impadurire pana la atingerea starii de masiv (maximum primii 6 ani) se executa in baza unui proiect tehnic care va respecta Normele tehnice nr. 1 (in cazul realizarii de trupuri de padure) sau Normele tehnice nr. 2 (in cazul realizarii de perdele forestiere de protectie), precizate in capitolul Trimiteri la alte acte legislative, si care va fi elaborat de persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate de autoritatea nationala in domeniul silviculturii pentru proiectarea si/sau executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare din domeniul silvic.

 

Formulele si schemele de impadurire vor lua in considerare numai speciile forestiere din listele speciilor forestiere de arbori si arbusti utilizate in lucrarile de impaduriri prezentate la capitolul ”Informatii specifice masurii” .

 

Materialul forestier utilizat la lucrarile de impadurire trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare referitoare la producerea, comercializarea si importul materialelor forestiere de reproducere (recizate in capitolul Trimiteri la alte acte legislative.

 

Lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere se vor realiza in maximum 2 ani de la data semnarii contractului de finantare. Urmatoarele categorii de teren nu sunt eligibile pentru sprijin prin aceasta masura:

    • terenuri grevate de sarcini si gajuri cu deposedare in favoarea unei terte parti, conform evidentelor cadastrelor locale,
    • terenuri care fac obiectul unor litigii,
    • terenuri mentionate la momentul depunerii aplicatiei in programe sau planuri nationale sau locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major,
    • pajisti naturale permanente, cu exceptia celor afectate, conform proiectului tehnic, de fenomene de degradare a solului, si anume: eroziune de suprafata foarte puternica si excesiva, eroziune de adancime (ogase, ravene, torenti), alunecari active, prabusiri, surpari si scurgeri noroioase, prezenta aglomerarilor de pietris, bolovanis, grohotis, stancarii si depozite de aluviuni torentiale, saraturare sau aciditate puternica, prezenta nisipurilor mobile),
    • terenurile agricole pentru care exista angajamente in derulare pentru agro-mediu si clima.

 

Pana la varsta exploatabilitatii precizata in proiectul tehnic, suprafata care face obiectul proiectului de impadurire nu va mai putea beneficia de nicio plata acordata pe suprafata agricola prin intermediul IACS.

 

Sprijinul acordat prin aceasta masura este reprezentat de costuri standard, care se refera la:

    • Prima de infiintare a plantatiilor forestiere (denumita in cadrul masurii Prima 1), care acopera si costurile de realizare a proiectului tehnic de impadurire
    • Prima anuala acordata pe unitatea de suprafata (denumita in cadrul masurii Prima 2), pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi.

 

Detinatorii de terenuri agricole si neagricole proprietate a statului si detinatorii de terenuri agricole si neagricole proprietate a unitatilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociatii ale acestora, beneficiaza numai de sprijinul acordat in baza Primei 1.

 

Numai detinatorii de terenuri agricole, incadrati in categoria fermierilor activi (fermier activ conform notificarii Romaniei in baza art.9 din Regulamentul (UE) 1307/2013) la momentul depunerii aplicatiei, pot beneficia de compensatii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi terenurilor (componenta a Primei 2).

 

Beneficiarii sprijinului prin aceasta masura sunt detinatorii publici si privati de teren agricol si neagricol si formele asociative ale acestora. In cazul terenurilor aflate in proprietatea statului, sprijinul se poate acorda doar daca autoritatea care gestioneaza respectivele terenuri este un organism privat sau o unitate administrativ teritoriala (UAT) de nivel LAU 2.

 

Conditii de eligibilitate

    • Terenurile eligibile sunt cele agricole si cele neagricole (conform definitiilor prevazute de fisa tehnica a masurii) situate pe intreg teritoriul national.
    • Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de perdele forestiere de protectie va fi de cel putin 0,5 ha iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,1 ha.
    • Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de trupuri de padure va fi de cel putin 1 ha, iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,5 ha.
    • Persoanele juridice aflate in dificultate asa cum sunt definite conform prevederilor Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate nu sunt eligibile.
    • Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa corespunda obiectivelor stabilite pentru aceste zone, fiind insotite de Acord de mediu/Aviz Natura 2000.

 

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile. Valoarea maxima a sprijinului public pentru un proiect, care inglobeaza toate costurile aferente Primelor 1 si 2 care vor fi platite pe toata durata de aplicare a contractului de finantare, este de 7.000.000 euro.

 

t1bCompensatia pentru pierderea de venit se acorda numai beneficiarilor care impaduresc terenuri agricole. Pentru terenurile neagricole s-a considerat ca nu exista o pierdere de venit, acestea nefiind utilizate pentru obtinerea de venit din agricultura. Valorile primelor anuale acordate pentru lucrarile de impadurire sunt prezentate in alaturat. Costul intocmirii proiectului tehnic de impaduriri este calculat in baza formulei 1.

 

Cost proiectare = VB + n*VM*2%, (denumita in cadrul masurii formula 1)

unde  

  • VB - costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de impadurire pe suprafata minima admisa – 590 (euro)
  • n (ha) – numarul total de hectare propus pentru impadurire in cadrul proiectului 
  • VM (euro) – costul mediu national de impadurire a unui hectar de teren agricol si neagricol (infiintarea si intretinerea plantatiilor) – 8.889 euro

   

Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru angajamentele de silvomediu”

Sprijinul acordat prin masura Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitatii si a resurselor de sol pe terenuri forestiere din Fondul Forestier National (FFN) aplicate prin sistemul actual de reglementare a gestionarii padurilor in Romania, prin promovarea de angajamente voluntare care sa conduca la consolidarea gestionarii durabile a terenurilor forestiere, contribuind suplimentar la conservarea si cresterea biodiversitatii, reducerea eroziunii solului, precum si la eforturile de combatere a schimbarilor climatice.

 

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, gestionarea tuturor suprafetelor din componenta FFN, trebuie sa urmeze prevederile amenajamentelor silvice.

    • Amenajamentele silvice sunt realizate in baza Normelor tehnice pentru amenajarea padurilor (OM 1673/2000) care au in vedere promovarea a trei principii de gestionare a padurilor, respectiv principiul continuitatii, principiul eficacitatii functionale si principiul conservarii si ameliorarii biodiversitatii.
    • Amenajamentul silvic trebuie sa asigure organizarea si conducerea padurilor spre starea lor de maxima eficacitate polifunctionala, in conformitate cu multiplele obiective ecologice si socialeconomice ale silviculturii, bazate pe conceptul zonarii functionale si promovarea conceptului sistemic in gospodarirea padurilor. Suprafata minima de fond forestier pentru care se intocmeste un amenajament silvic este de 100 ha. Proprietarii care detin paduri cu suprafete mai mici de 100 ha se vor asocia in vederea indeplinirii cerintei referitoare la suprafata minima necesara pentru intocmirea unui amenajament silvic.

 

Sprijinul acordat prin sub-masura plati pentru angajamente de silvo-mediu are in vedere promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute in cadrul legislatiei nationale in domeniul gestionarii padurilor si prevederile amenajamentelor silvice, cu scopul, in principal, de a reduce numarul de interventii silvotehnice in padure si de a promova aplicarea de tehnologii de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus).

  

Particularitati

    • Sub-Platile de silvo-mediu vor fi acordate detinatorilor de terenuri forestiere din FFN care isi asuma, in mod voluntar, angajamente de silvo-mediu.
    • Angajamentele incheiate de detinatorii de terenuri forestiere acopera o perioada de 5 ani de la data semnarii acestora.
    • Platile de silvo-mediu cuprind doar acele angajamente care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute de legislatia nationala in domeniul silvic sau dreptul intern relevant.

 

Cerintele specifice pachetelor propuse in cadrul sub-masurii sunt urmatoarele:

Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste

    • Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimiteaza o zona de liniste compacta de cel putin 20% din totalul suprafetei eligibile angajate, delimitata prin limite parcelare/subparcelare. In cadrul zonelor de liniste, pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri, precum si lucrari de reconstructie ecologica care se continua din perioada premergatoare angajamentului.
    • Pe suprafata din angajament care nu face obiectul constituirii zonei de liniste se pot executa lucrarile prevazute de amenaja-mentul silvic, avandu-se in vedere ca pe perioada angajamentului sa nu se intervina cu lucrari mai mult de o data pe aceeasi unitate amenajistica, cu exceptia cazului in care este necesar sa se efectueze lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri. In situatia in care pe suprafata unei unitatii amenajistice din afara zonei de liniste are loc un fenomen ce impune recoltarea de produse accidentale I sau II, lemnul afectat va fi extras in conditiile legii.
    • In situatia in care pentru suprafata angajata, in afara zonei de liniste, exista unitati amenajistice incadrate in tipul functional TII, pentru care in amenajament sunt prevazute lucrari speciale de conservare, aceste lucrari se vor aplica, cu exceptia recoltarii de masa lemnoasa.

Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri

    • Pachetul 2 poate fi aplicat doar in combinatie cu Pachetul 1.
    • Fiecare solicitant al sprijinului financiar precizeaza unitatile amenajistice pe care urmeaza sa efectueze rarituri cu atelaje pe toata perioada de angajament. Unitatile amenajistice selectate trebuie sa se regaseasca in planul lucrarilor de ingrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, in sectiunea rarituri. Suma suprafetelor unitatilor amenajistice selectate nu poate depasi jumatate din suprafata totala a unitatilor amenjistice precizate in planul lucrarilor de ingrijire a arboretelor din amenajamentul silvic, in sectiunea rarituri. Suprafata anuala pentru care se poate solicita sprijin este de 20% din suprafata selectata (+/-10%).
    • Adoptand acest pachet, solicitantul sprijinului se angajeaza sa contracteze sau sa efectueze lucrarile de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operatiile de adunat, scos si apropiat pe suprafata parcursa cu rarituri ce face obiectul angajamentului, pana la platform primara (punct de colectare a materialului lemnos). Lucrarile de colectare trebuie sa cuprinda cel putin operatia de adunat si una sau amandoua din operatiile de scos si apropiat. Distanta de colectare pentru care se solicita sprijin trebuie sa fie de minimum 100 m, iar cea maxima de 1000 m. Atelajele vor fi folosite avandu-se in vedere ca volumul arborelui mediu colectat sa fie de cel mult 0,3 m3.

 

Beneficiarii sub-masurii 8.1 Impadurirea si crearea de suprafete impadurite vor putea aplica pentru sub-masura 15.1 Plati pentru angajamente de silvo-mediu numai dupa executarea ultimei lucrari de intretinere a plantatiei, considerat momentul inchiderii starii de masiv, prevazuta in cadrul fisei sub-masurii 8.1.

 

Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri este de tip compensatoriu. Sprijinul este acordat anual, ca suma fixa, acordata pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani..

 

Beneficiari:

    • Proprietarii de terenuri din FFN, care pot fi:
          • o proprietate privata a persoanelor fizice si juridice
          • o proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale
          • o proprietate privata a unitatilor administrativ-teritoriale
    • Asociatii ale proprietarilor de terenuri prevazuti anterior.

 

Costurile eligibile in cadrul acestei masuri sunt constituite din costuri standard, calculate pentru fiecare pachet pe baza evaluarii costurilor suplimentare si a pierderilor de venituri, care depasesc nivelul cerintelor obligatorii relevante, inregistrate de detinatorii de terenuri forestiere in urma asumarii angajamentelor voluntare de silvo-mediu. Costurile standard calculate pentru sub-masura plati pentru angajamente de silvo-mediu nu includ costuri tranzactionale si investitionale.

 

Suprafata eligibila:

    • Fac obiectul aplicarii masurii terenurile acoperite cu paduri si terenuri destinate impaduririi sau reimpaduririi, cu exceptia suprafetelor incadrate in tipul I functional (T I), cu conditia ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata.
    • Suprafata minima pentru care se incheie angajamentul este de cel putin 100 ha.
    • Suprafetele care fac obiectul angajamentului trebuie identificate in format electronic.
    • Suprafata trebuie sa faca parte dintr-un amenajament silvic in vigoare.

 

Conditii eligibilitate beneficiari. Solicitantul trebuie sa:

    • fie detinatorul unei suprafete de teren forestier din cadrul FFN, localizata pe teritoriul Romaniei,
    • se angajeze sa mentina angajamentul de silvo-mediu pentru o perioada de 5 ani, de la data semnarii;
    • se angajeze sa respecte cerintele specifice pachetelor de silvo-mediu pentru care aplica.
    • sa detina contract de administrare / prestari servicii silvice cu un ocol silvic autorizat.
    • sa participe cu toata suprafata detinuta de acesta intr-o unitate de productie si/sau protectie.

 

Principii privind stabilirea criteriilor de selectie:

    • Principiul prevalarii functiilor de protectie: se va acorda prioritate aplicatiilor pentru care indicatorul ”ponderea padurilor situate in tipul functional T II in total suprafata angajata” este mai mare.
    • Principiul zonelor prioritare: se va acorda prioritate padurilor situate in zone cu inalta valoare naturala si care asigura servicii ecosistemice critice pentru protectia solului, a apei si a biodiversitatii (prioritizarea grupelor si subgrupelor functionale);
    • Principiul proprietatii: se va acorda prioritate solicitarilor depuse de detinatorii de padure persoane fizice sau asociatii ale acestora.

Principiile de selectie vor fi detaliate in legislatia nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art. 49 al Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 urmarind sa asigure tratamentul egal al solicitantilor, o mai buna utilizare a resurselor financiare si directionarea acestora in conformitate cu prioritatile Uniunii in materie de dezvoltare rurala.

 

Plata compensatorie cu o intensitate de 100% costuri publice.

Platile compensatorii, calculate sub forma de costuri standard, acopera integral pierderile de venituri si costurile suplimentare estimate, fiind urmatoarele:

    • Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste: 25 €/an/ha;
    • Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri: 103 €/ha/an (pentru suprafata anuala pentru care se solicita sprijin in cadrul Pachetului 2);

 

In cazul padurilor cu suprafete de peste 500 ha, cuantumul veniturilor asigurate de valorificarea masei lemnoase recoltabile sub forma de produse principale si secundare cresc in mod progresiv, astfel ca profitabilitatea exploatatiei forestiere este, de asemenea, imbunatatita, aparand astfel riscul unei potentiale supracompensari.

 

Degresivitatea suportului financiar va fi aplicata pentru suprafetele mai mari de 500 ha.

 

In Romania intocmirea amenajamentelor silvice este obligatorie pentru orice categorie de proprietar, indiferent de suprafata de fond forestier detinuta. Toti beneficiarii masurii trebuie sa demonstreze ca exista amenajamente silvice in vigoare pe toata perioada angajamentului si pe toata suprafata angajata.

 

Implementarea pachetului 1 din cadrul sub-masurii plati pentru angajamente de silvomediu are in vedere renuntarea la recoltarea lemnului din taieri de igiena si taieri de conservare pe perioadele si suprafetele specificate de fisa masurii.

 

In practica curenta, bazata pe legislatia nationala, sunt aplicate o serie de lucrari, printre care relevante pentru masura 15, pachetul 1, sunt:

    • Taieri de igiena, anual; Volumul maxim care se poate recolta cu astfel de lucrari este de 1m3/an/ha.
    • Rarituri, periodicitate medie de 5-7 ani.
    • Taieri de conservare, periodicitate medie de 7-10 ani,
    • Taieri de regenerare, 1 sau 2 interventii pe deceniu.

 

Pachetul 2 urmareste promovarea practicilor de efectuare a lucrarilor de rarituri cu atelaje in detrimentul mijloacelor mecanizate, care reprezinta practica curenta, urmarindu-se totodata respectarea legislatiei silvice relevante.

 

Beneficiarii masurii trebuie sa respecte la nivelul intregii exploatatii agricole standardele de ecoconditionalitate stabilite in temeiul titlului VI capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, prevazute in legislatia nationala.

 

O descriere mai detaliata a cerintelor obligatorii relevante prevazute de legea nationala a padurilor sau de dreptul intern relevant si a practicilor uzuale specifice fiecarei cerinte de management poate fi gasita si in tabelul de mai jos. 

t2b

Detaliile necesare privind data de depunere a proiectelor, documentele si procedurile de urmat vor fi publicate ulterior, dupa aprobarea, prin act normativ, a schemelor de ajutor de stat mentionate. 

APIA Gorj

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>