Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) face o serie de precizari cu privire la transferul exploatatiilor agricole specializate pe culturi, productie animala sau mixte si modul in care aceasta influenteaza platile ajutorului sau sprijinului pentru exploatatia respectiva.
Precizari:
(art.8 alin (1) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) Nr. 809/2014)
Conform art.28 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare, daca o exploatatie este transferata integral de la un beneficiar la altul dupa depunerea unei cereri de plata si inainte sa fi fost indeplinite toate conditiile de acordare a platii, cedentului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin pentru exploatatia transferata.
Ajutorul solicitat sau plata solicitata de cedent se acorda cesionarului, cu respectarea urmatoarelor conditii:
Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului potrivit prevederilor de mai sus:
Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului, toate drepturile si obligatiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent si APIA generat de cererea unica de plata sunt atribuite cesionarului. (art.8, alin.4, lit.b) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei).
"Exploatatie" inseamna ansamblul unitatilor de productie utilizate pentru activitati agricole si gestionate de un fermier, situate pe teritoriul Romaniei. (art, 2 alin, (1) lit, e) din OUG nr, 3/2015)
Avand in vedere prevederile de mai sus, transferul de exploatatie se realizeaza pentru intreaga exploatatie intre doi fermieri inscrisi in Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de APIA, indiferent de forma de organizare a acestuia, in perioada stabilita in art. 28 alin. (1) din OUG nr. 3/2015.
In cazul in care cesionarul nu este inscris in RUI, acesta completeaza Formularul de inscriere in RUI-Anexa 1 din Ordin-MADR nr.22/2011, pus la dispozitie de APIA si primeste in baza de date un ID (RO........).
Daca cesionarul are cerere unica de plata depusa, aceasta se constituie in cerere de inscriere in RUI (art.3, alin.l, lit.b din OMADR nr.22/2011).
Cesionarul trebuie sa anunte APIA referitor la transferul de exploatatie in termen de 10 zile calendaristice de la data incheierii tranzactiei (conform art.28, alin.(2), lit.a) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).
Transferul se poate realiza oricand pana la momentul emiterii de catre APIA a deciziei de plata pe numele fermierului care transfera exploatatia agricola.
Fermierul care preia exploatatia agricola (toate unitatile de productie din cadrul acesteia) depune la centrul local/sucursala judeteana sau a municipiului Bucuresti unde a fost depusa cererea de plata a fermierului care transfera exploatatia agricola Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare (Anexa 26), pusa la dispozitie de catre APIA, insotita de documentele care au stat la baza transferului de exploatatie agricola: contract de vanzare-cumparare/ arenda /inchiriere /concesionare/ donatie/ comodat sau altele asemenea si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei. Formularul de transfer de exploatatie este completat, semnat, stampilat, dupa caz, de catre cei doi beneficiari si datat. Pe copia documentelor mentionate, cesionarul va inscrie "conform cu originalul" si va semna.
ATENTIE: Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arenda/ inchiriere/ concesiune/ comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, in acest caz transferul reprezentand subarendare/subconcesionare/subinchiriere, operatiune juridica interzisa de prevederile art. 1.847 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Daca in campania urmatoare efectuarii transferului, fermierul doreste sa depuna cerere de plata pentru suprafata agricola care a facut obiectul transferului in campania anterioara (deoarece documentul care a stat la baza transferului nu mai este valabil/a fost denuntat/reziliat), acesta trebuie sa depuna la APIA o declaratie pe propria raspundere in care va specifica motivul care a dus la anularea tranzactiei insotita de documentele doveditoare ale anularii tranzactiei.
Anularea transferului nu afecteaza datele privind campania anterioara in care transferul a fost valabil.
Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta la cap. V din Codul Civil:
"Cap. V Reorganizarea persoanei juridice
Art. 232 - Notiune
Reorganizarea persoanei juridice este operatiunea juridica in care pot fi implicate una sau mai multe persoane juridice si care are ca efecte infiintarea, modificarea ori incetarea acestora.
Art. 233 - Moduri de reorganizare
Art. 234 - Fuziunea
Fuziunea se face prin absorbtia unei persoane juridice de catre o alta persoana juridica sau prin contopirea mai multor persoane juridice pentru a alcatui o persoana juridica noua.
Art. 235 - Efectele fuziunii
Art. 236 - Divizarea
Art. 237 - Efectele divizarii
Art. 238 - Intinderea raspunderii in caz de divizare
Art. 239 - Repartizarea contractelor in caz de divizare
In caz de divizare, contractele se vor repartiza, cu respectarea dispozitiilor art. 206 alin. (2), art. 237 si 238, astfel incat executarea fiecaruia dintre ele sa se faca in intregime de catre o singura persoana juridica dobanditoare, afara numai daca aceasta nu este cu putinta.
Art. 240 - incetarea unor contracte
Art. 241 - Transformarea persoanei juridice
Art. 242 - Data transmiterii drepturilor si obligatiilor
Art. 243 - Opozitii
Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta si la art. 238 din Legea 31/1990, legea societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 238
(1) Fuziunea este operatiunea prin care:
(2) Divizarea este operatiunea prin care:
(2¹) Divizarea poate avea loc si prin transferul simultan al patrimoniului societatii divizate catre una sau mai multe societati existente si una sau mai multe societati nou-constituite. Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) Fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite.
(4) Fuziunea sau divizarea, astfel cum este definita la alin.(l) ori (2), poate fi efectuata chiar daca societatile dizolvate sunt in lichidare, cu conditia ca acestea sa nu fi inceput inca distribuirea intre asociati a activelor ce li s-ar cuveni in urma lichidarii."
In cazul fuziunii a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cerei unice de plata, care intervine pe parcursul anului de cerere, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG ni 3/2015, solicitantii vor respecta prevederile privitoare la transferul de exploatatie si vor depune la APIA Anex nr. 26 - Cerere pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare, in termenul prevazut de lege.
Documentul doveditor privind fuziunea solicitantilor este hotararea judecatoreasca de fuziune definitiva. Societatea comerciala rezultata prin fuziune va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei.
In cazul in care fuziunea a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cereri unice de plata, se petrece dupa autorizarea platilor, se aplica procedura de "conturi invalide", conform Manualului de utilizare pentru modulul conturi invalide.
In cazul divizarii societatilor comerciale, transferul de exploatatie este un transfer partial, de la societatea comerciala solicitanta la mai multe societati comerciale, prin care se transfera parti din cererea unica de plata a societatii comerciale divizate. Acest tip de transfer se poate realiza numai pana la data finala de depunere a cererilor unice de plata/formularelor de modificare (05 iulie 2016), prin formulare de retragere M3 completate de societatea comerciala divizata si cereri unice de plata completate de catre societatile comerciale nou infiintate rezultate prin divizare sau formulare de adaugare M2 completate de catre societatile comerciale existente si care au cereri unice de plata depuse la APIA.
Transferul partial de exploatatie, ca urmare a divizarii unei societati comerciale nu mai este admisibil dupa data de 05 iulie 2016.
Documentul doveditor privind divizarea solicitantului este hotararea judecatoreasca de divizare definitiva. Acest document se depune la dosarul cererilor de plata al tuturor partilor implicate in divizare. Societatea comerciala nou infiintata rezultata prin divizare va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara depe teritoriul Romaniei.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale radiate din Registrul Comertului nu mai pot efectua transferul total de exploatatie sau al unor parti ale exploatatiei. De asemenea, acestea nu pot solicita schimbarea formei de organizare in urma radierii din Registrul Comertului. Orice document emis de intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale dizolvate/ lichidate si radiate din Registrul Comertului este nul de drept.
Odata ce a fost primit certificatul de radiere a Persoanelor Fizice Autorizate, intreprinderilor familiale, intreprinderilor Individuale, Societatilor Comerciale, acesta va fi inregistrat in baza de date IACS, iar cererea va fi automat invalidata.
in cazurile in care are loc transferul de exploatatie de la un fermier persoana fizica autorizata (PFA) la un fermier persoana fizica, trebuie indeplinite conditiile transferului de exploatatie, enuntate mai sus.
in plus, daca fermierul cedent, PFA, a putut dovedi calitatea de fermier activ pe baza codului CAEN de activitate agricola sau a dovezilor verificabile prevazute la art. si fermierul cesionar, PF, daca nu se incadreaza in mod implicit in conditia de fermier activ, trebuie sa prezinte dovezile verificabile prevazute la art. 6 alin. (5) si (6) din OUG nr. 3/2015.
Avand in vedere prevederile art. 6 alin. (2) din OUG nr. 3/2015 ("(2) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro se pot inregistra la Of ciul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola. Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderi familiale, rezultate ca urmare a inregistrarii la Oficiul National al Registrului Comertului, se subroga in drepturi si obligatii persoanei fizice, in ceea ce priveste patrimoniul de afectatiune definit la art. 2 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008."), in cazurile in care fermierii persoane fizice, care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro, s-au inregistrat la ONRC ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice cu cod CAEN de activitate agricola, nu mai trebuie sa prezinte dovezile verificabile pentru persoana fizica.
APIA
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>