Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

Plati APIA - Depunerea cererilor unice de plata la APIA 2017 - Recomandari pentru fermieriDerularea campaniei unice de plata 2017 incepe cu data de 01 martie si dureaza pana la termenul limita de 15 mai 2017, cand fermierii isi vor putea depune cererile unice de plata, fara penalitati, la Centrul Judetean/Local APIA, in baza unei programari prelabile, urmata de informarea acestora pe baza de invitatie, in legatura cu data, ora, responsabilul cu gestionarea cererilor unice de plata pe suprafata si animale, in anul 2017, precum si documentele necesare accesarii fiecarei scheme si pachetele de sprijin financiar.

De asemenea, fermierii mai pot depune cererile unice de plata si in perioada 16 mai - 09 iunie 2017, insa cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Pentru identificarea corecta a amplasamentului si a conturului parcelelor agricole, in cadrul blocurile fizice, este necesara completarea datelor privind suprafata, categoria de folosinta si blocul fizic, in adeverintele eliberate de unitatile administrativ teritoriale pe baza aplicatiei IPA-ONLINE care poate fi accesata folosind adresa http://lpis.apia.org.ro cu contul de utilizator si parola pusa la dispozitie de Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Incepand cu anul de cerere 2017, documentele care fac dovada utilizarii legale a terenului si care se prezinta la APIA, in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate prevederile art. art. 5, alin (2) din Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt:

    • Adeverinta eliberata de unitatea administrativ teritoriala pe raza carei este situat terenul, conform modelului cadru, anexa nr.1, la OMADR. 234/2016 de modificare si completare a OMADR nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1, alin. (2) si (3) din OUG 3/2015;
    • Copie conform cu originalul a contractului de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ teritoriale, dupa caz;
    • Copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arenda a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domeniilor Statului, denumita in continuare ADS, dupa caz;

Potrivit art.6, alin. (2) sau (3) din OUG 3/2015, beneficiarii platilor sunt fermierii activi, persoane fizice si/sau juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori de animale, potrivit legislatiei in vigoare.

 

Depunerea cererii de plata

In urma invitatiei primite, veti fi rugati sa va prezentati la Centrul judetean/local al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A., la data, ora si responsabilul precizat in invitatie, cu urmatoarele documente:

Documente obligatorii:

    • copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/ pasaport/certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport si procura notariala (in cazul persoanelor fizice) sau delegatie de imputernicire (in cazul persoanelor juridice) semnata si stampilata;
    • dovada detinerii unui cont bancar activ pe teritoriul Romaniei;
    • documentele care fac dovada utilizarii terenului conform art. 5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari, respectiv:
        • Adeverinta eliberata de unitatea administrativ teritoriala pe raza carei este situat terenul, conform modelului cadru, anexa nr.1, la OMADR nr. 619/2015,cu completarile si modificarile ulterioare ,pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1, alin. (2) si (3) din OUG 3/2015;
        • Copie conform cu originalul a contractului de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ teritoriale, dupa caz;
        • Copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arenda a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domeniilor Statului, denumita in continuare ADS, dupa caz;
    • documentele care fac dovada utilizarii pajistilor permanente conform art. (5), (6), (61), (7) si (71) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari;
    • un dosar plic.

La depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia, trebuie sa prezentati documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere. 

In conformitate cu prevederile art. 5 alin. (8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari: „Suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata sunt neeligibile.”

Documentele pentru dovedirea calitatii de fermier activ:

    • fermierii persoane fizice, care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calitatii de fermier activ, pentru asigurarea trasabilitatii parcelelor si, dupa caz, a angajamentelor asumate de catre fermieri in cadrul masurilor de dezvoltare rurala, depun initial cererea unica de plata ca persoana fizica. Dupa inregistrarea ca persoane autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatatiei, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta dovezile verificabile pentru dovedirea conditiilor prevazute la art. 6 alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 de euro si care sunt inregistrate la ONRC, prezinta cod CAEN din care rezulta activitatea agricola sau actul de infiintare/actul constitutiv/statutul din care reiese ca au activitate agricola, dupa caz.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 de euro si nu au cod CAEN pentru activitate agricola, prezinta la APIA dovezile verificabile pentru dovedirea conditiilor prevazute la art. 6 alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, din care sa reiasa veniturile totale si cele obtinute din activitati agricole (copiile situatiilor financiare anuale depuse la ANAF).
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si nu sunt inregistrate la ONRC, sau din ale caror acte de infiintare/act constitutiv/statut/ regulament de organizare si functionare al statiunii de cercetare si a celor aflate in subordinea universitatilor nu reiese activitatea agricola (licee agricole, universitati, statiuni de cercetare agricola, unitati de cult, etc.) prezinta la APIA:
          • bilantul contabil conform Legii 82/1991 a contabilitatii;
          • jurnalul de venituri si cheltuieli;
          • contul de executie a bugetului institutiei publice si al activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii.

Dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ pentru persoanele fizice / juridice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data de 31 ianuarie 2018.

Documente in functie de caz:

    • daca sunteti reprezentati la depunerea cererii de catre un imputernicit, acesta va prezenta documentul de imputernicire valid (procura notariala de imputernicire pentru persoanele fizice si delegatia de imputernicire pentru persoanele juridice) si copiile CI/BI ale titularului de cerere si imputernicitului (imputernicitul inlocuieste titularul cererii doar in scopul si pentru perioada pentru care a fost emisa imputernicirea).
    • documentele specifice schemei/masurii solicitate, in cazul in care acestea trebuie depuse odata cu cererea unica de plata.
    • copia cardului exploatatiei zootehnice in care sunt inregistrate animalele sau adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrisa in RNE valabil la data depunerii cererii unice de plata pentru proprietarii de pajisti permanente.
    • documente pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala:
          • in cazul in care solicitati sprijin pentru pachetul 5 - agricultura ecologica din Masura 214 - Plati de agro-mediu sau pentru pachetele din Masura 11 - Agricultura ecologica (submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metode de agricultura ecologica si submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica): copia dupa contractul incheiat de catre solicitantul sprijinului si organismal de control si copia dupa fisa de inregistrare in agricultura ecologica a solicitantului de sprijin cu registrul parcelar aferent – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul de depunere 15 mai 2017); 
          • in cazul in care solicitati pachetul 5 - adaptarea la efectele schimbarilor climatice din Masura 10 - Agro-mediu si clima trebuie sa depuneti urmatoarele documente: certificatul oficial de calitate a semintei, factura de achizitionare a semintei care sa includa urmatoarele informatii: hibridul, soiul, precocitatea acestuia (tardiv/semi-tardiv si timpuriu/semi-timpuriu) si cantitatea de samanta achizitionata si certificatul oficial de calitate si conformitate al furnizorului/producatorului - se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul 15 mai 2017;
          • in cazul in care solicitati pachetul 8 - cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon din Masura 10Agro-mediu si clima trebuie sa depuneti: adeverinta eliberata de asociatia care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia.
    • daca utilizati apa pentru irigatii trebuie sa prezentati odata cu depunerea cererii (cel tarziu pana la termenul limita de depunere a cererii) documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigatii.


Schemele de plata in sectorul zootehnic:

Documente specifice functie de schema de sprijin solicitata:

I. Ajutor national tranzitoriu – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte (ANT 7)

  1. fermierii neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au obtinut un drept la plata pentru perioada de referinta 01.04.2015 - 29.02.2016:
      • copie de pe cel putin un contract cu un cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe cel putin o factura sau de pe cel putin o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din perioada de referinta 01.03.2016 - 28.02.2017, pentru producatorul care efectueaza livrare de lapte;
      • copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzare directa a laptelui;
      • copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat in perioada de referinta 01.03.2016 - 28.02.2017, pentru producatorul care efectueaza vanzarea directa a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica;
      • copie de pe factura /bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui in perioada de referinta 01.03.2016 - 28.02.2017, pentru PFA, II, IF si SC.
  2. fermierii inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, care nu au solicitat (ANT 7) in anii de cerere 2013 - 2016
      • copia de pe dovada de inregistrare a solicitantului in sistemul de administrare a cotelor de lapte, precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vandute direct in anul de cota de referinta

II. Ajutor national tranzitoriu - schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne (ANT 8)

    • copie de pe pasaportul fiecarui animal pentru care se solicita aceasta schema/copie de pe documentele care atesta iesirile din efectiv pentru fiecare animal pentru care se solicita aceasta schema, dupa caz, in cazul exploatatiilor infiintate in perioada 01.03.2016 - 28.02.2017 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii anteriori.

III. Sprijin cuplat, acordat fermierilor activi, in functie de efectivul de animale determinate / kg gogosi crude determinate solicitat/e de beneficiar, din urmatoarele categorii:

    • bivolite de lapte
          • copia de pe pasaportul fiecarei bivolite de lapte;
          • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului Genealogic al rasei prin care se confirma inscrierea bivolitelor, pentru care se solicita sprijin cuplat, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.
    • ovine reproductie
          • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului Genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea femelelor ovine si/sau a berbecilor de reproductie, pentru care se solicita sprijin cuplat, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.
    • ovine productie
          • copie certificat de origine care atesta ca berbecul este din rasa specializata.
    • caprine reproductie
          • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului Genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea femelelor caprine si/sau a tapilor de reproductie, pentru care se solicita sprijin cuplat, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.
    • caprine productie
          • copie certificat de origine care atesta ca tapul este din rasa specializata
    • taurine din rase de carne si metisii acestora
          • copie de pe pasaportul fiecarei vaci din rase de carne si vaci metise cu rase de carne apentru care se solicita SCZ;
          • pentru taurul din rase de carne si tineretul mascul/femel din rase de carne si metis cu rase de carne, existent in exploatatie la data depunerii cererii, copia pasaportului fiecarui animal;
          • pentru taurul din rase de carne si tineretul mascul/femel din rase de carne si metis cu rase de carne, care nu este prezent in exploatatie la data depunerii cererii, copia documentului care atesta iesirea fiecarui animal din exploatatie, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 40/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
          • pentru taurul din rase de carne, vaca din rasa de carne si vaca metisa cu rasa de carne, adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica inscrierea in Registrul genealogic al rasei, avizata de catre ANZ dupa caz;
          • pentru toate animalele pentru care se solicita sprijin cuplat-categoria taurine din rase de carne si metisii acestora, adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, care certifica rasele de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala. avizata de catre ANZ dupa caz.
    • vaci de lapte
          • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de lapte pentru care se solicita SCZ;
          • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea vacilor de lapte, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz;
          • pentru livrarea sau vanzarea directa a laptelui si produselor lactate:
                • copie de pe cel putin un contract cu un prim-cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe cel putin o factura fiscala sau de pe cel putin o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul care efectueaza livrare de lapte;
                • copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzare directa a laptelui si a produselor lactate;
                • copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii aferente laptelui comercializat pentru producatorul care efectueaza vanzarea directa a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica;
                • copie de pe factura fiscala/bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui si a produselor lactate pentru PFA, II, IF si SC.
    • viermi de matase
          • copia contractului de livrare cu o unitate de procesare/un operator din domeniu.

Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala trebuie sa utilizati codurile IPA-Online incluse in tabelul nr. 9 din Anexa nr. 2 la Ordinul privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plata pentru anul 2017 (numerotate de A1 la ... A64).

In anul 2017 declaratiile in sectorul zootehnic se depun la centrele judetene/locale APIA. Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata/ajutoarelor nationale trebuie sa depuneti anual, la APIA, cererea unica de plata si sa indepliniti conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale. In cazul masurilor 10, 11 si 214, trebuie sa respectati si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Planului National de Dezvoltare Rurala.

Veti depune o singura cerere, chiar daca detineti suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, conform art. 3 alin. (4) si (5) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari:

„(4) Persoana fizica, pe de-o parte, si persoana fizica autorizata/ intreprinderea familiala/ intreprinderea individuala, pe de alta parte, avand acelasi titular, depun numai o cerere unica de plata”.

(5) Subunitatile persoanelor juridice, care nu au personalitate juridica, nu au calitatea de beneficiari ai platilor prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) si art. 33 alin. (2) din ordonanta”.

Cu toate acestea, conform art. 7(12 ) din OUG nr. 3/2015, cu modificari si completari, universitatile, institutele de cercetare, statiunile didactice, fermele, statiunile si fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si alte organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiaza de platile prevazute la art. 1 si 33, potrivit prevederilor art. 6.

 

Declararea suprafetelor folosind aplicatia IPA-Online

In campania 2017, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/

Puteti accesa aceasta aplicatie folosind contul dumneavoastra de utilizator ID-ul unic de inregistrare si parola codul numeric personal la prima logare in sistem (daca nu ati modificat deja anul trecut parola alocata). Aceste date sunt confidentiale si de aceea va rugam sa nu le instrainati. Pentru recuperarea parolei in situatia in care nu o mai cunoasteti, este necesar a fi completata adresa dvs. de e-mail in datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parola din interfata aplicatiei, aceasta va fi schimbata si transmisa la adresa dvs. de e-mail, procedand astfel va puteti recupera usor parola”.

In situatia in care intampinati probleme la accesare, solicitati APIA sa va furnizeze parola. Parola va fi comunicata numai la sediul APIA la care s-a facut inregistrarea ca fermier.

Atentie la mesajele de avertizare pe care le afiseaza programul IPA-Online in raportul ”Controlul parcelelor digitizate”!

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic. Finalizarea cererii unice de plata in IPA-Online trebuie sa se faca in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, nu inainte de a va asigura ca datele aferente schemelor de plata pentru sectorul zootehnic (daca veti solicita si sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate in sistemul informatic pe baza listelor de animale/ documentelor de identificare/ documentelor de miscare prezentate de catre dumneavoastra.

Fermierii care solicita ANT 8, care au dobandit dreptul la prima in anul anterior/anii anteriori, pot solicita ajutor national tranzitoriu pentru efectivul de animale pentru care au obtinut dreptul la prima.

La deschiderea unor noi angajamente in cadrul masurii 10 si/sau masurii 11, trebuie sa semnati si partea din cererea unica de plata „V.3.1- Angajamente si declaratii*) – M 10 - Agro-mediu si clima” si/sau V.3.2/3.3 - Angajamente si declaratii*) – M 11- Agricultura ecologica”, dupa caz.

NU UITATI ca trebuie sa solicitati sprijinul aferent schemei de plata / ajutorului national / masurii de sprijin dorite si sa semnati toate paginile cererii unice de plata.

Daca nu aveti un numar de inregistrare de la APIA, inseamna ca nu ati depus cerere si nu beneficiati de sprijin. Solicitati responsabilului de dosar numarul de inregistrare. Este dovada ca ati depus o cerere unica de plata pentru campania curenta.

Pentru respectarea programarii si pentru evitarea deplasarilor repetate la sediul APIA este necesar sa va asigurati ca detineti si prezentati la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele mai sus mentionate, dupa caz.

A.P.I.A.

    

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>