Cum se depune cererea unica de plata pentru subventiile la animale ?

Depunerea cererii unice de plata APIA - declaratia privind sectorul zootehnicPentru anul 2019 cererile unice de plata care cuprind solicitari de sprijin pentru sectorul vegetal si zootehnic cat si cererile unice care contin doar solicitari de sprijin pentru sectorul zootehnic se pot depune la centrele locale si judetene APIA. In continuare va prezentam etapele de care trebuie sa tineti cont si documentele necesare la depunerea Cererii Unice de Plata APIA - declaratia privind sectorul zootehnic.


Termenul limita de depunere fara penalitati este data de 15 mai 2019 inclusiv (art. 8, alin. (22) din O.U.G. nr. 3/2015 , art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014, cu modificarile si completarile ulterioare).

Dupa data de 15 mai 2019 in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul in cazul in care cererea ar fi fost depusa pana la termenul stabilit (art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cu modificarile si completarile ulterioare), respectiv 10 iunie 2019 inclusiv (perioada cu penalitati).

Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, completate de fermieri, se depun la centrele locale/judetene ale APIA.

Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare de teren agricol si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol.

Pentru a beneficia de ANTZ/SCZ, solicitantii trebuie sa depuna o singura cerere unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, al carei model este aprobat anual prin Ordin al MADR, chiar daca detin mai multe exploatatii cu cod ANSVSA in diferite localitati sau judete.

Modificarile la cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic se depun la centrele APIA pana la data limita de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.

Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic si dupa data de 31 mai 2019, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalitati (10 iunie 2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul, daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai 2019, conform art. 15 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau modificarile aduse acesteia, depuse dupa data de 10 iunie 2019, sunt considerate inadmisibile (sunt respinse de la plata) conform, art.13 alin.(1) paragraful 3 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale.

In cazurile de forta majora si circumstante exceptionale, fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, daca notifica in scris APIA acest fapt, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care acesta sau succesorul sau in drepturi se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare si prezinta dovezile relevante care atesta aparitia acestor situatii (de la data emiterii documentului doveditor).

Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, termenele limita pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sarbatoare oficiala, o sambata sau o duminica, se prelungesc pana in prima zi lucratoare care urmeaza.

Dupa ultimul termen de depunere a documentelor specifice atasate cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, cu penalitati, acestea nu mai sunt luate in considerare pentru plata.

 

ATENTIE !

    • Daca cererea unica de plata cuprinde si declaratie privind sectorul zootehnic, solicitantul se va prezenta la Centrul judetean/local al APIA in vederea completarii declaratiei privind sectorul zootehnic.
    • Informatiile din declaratia privind sectorul zootehnic (de la pct. 49 pana la pct. 55C) se pot completa in aplicatia electronica care se numeste „Captare date”, doar de catre functionarii APIA, solicitantii neavand acces la aceast modul informatic.
    • Dupa finalizarea operatiunii de completare a declaratiei privind sectorul zootehnic solicitantul are posibilitatea accesarii aplicatiei IPA-online pentru finalizarea cererii, respectiv pentru completarea declaratiei privind sectorul vegetal, daca este cazul si atribuirea bifelor de solicitare schema. In aplicatia IPA-online, vor fi preluate inclusiv datele aferente campurilor 49-55 completate in „Captare date” dar bifele de solicitare scheme aferente sectorul zootehnic vor fi puse tot in IPA-online.
    • Cererea va fi printata doar din aplicatia IPA-online la Centrele APIA judetene/locale si fermierul va semna pe fiecare pagina.
    • La momentul depunerii cererii, se poate pune la dispozitia fermierului lista cu animalele potential eligibile in exploatatia/exploatatiile completate la pct. 49, in conformitate cu infomatiile preluate din bazele de date ale cererilor anilor anteriori si cu cele preluate din Baza Nationala de Date (Registrul National al Exploatatiilor) astfel incat lista de la punctul 52 va contine animalele potential eligibile pentru fiecare specie in parte si pentru fiecare tip de plata in parte. Solicitantul are posibilitatea sa modifice lista precompletata cu animale pe specii si tipuri de plata, in sensul ca poate adauga noi animale, poate adauga/sterge scheme pentru animalele deja existente si poate sterge animale din lista inainte de semnarea si depunerea cererii. Cererea depusa poate fi modificata prin intermediul formularelor de modificare M1, M2, M3 si M5. Formularele de modificare vor fi depuse in conformitate cu prevederile si termenele reglementate prin OMADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.


Numarul de animale solicitate nu va depasi numarul maxim admis pentru fiecare schema. Pentru a beneficia de ANTZ si/sau SCZ in anul 2019 solicitantii trebuie sa depuna cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic pentru toate exploatatiile cu cod ANSVSA, pana la data de 15.05.2019 inclusiv, fara penalitati. Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 mai, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai 2019.

Cererea va fi insotita de documente generale si documente specifice fiecarei categorii de animale in functie de schema solicitata.

Pentru documentele de identificare (BI/CI/CUI/CIF) fermierul prezinta si exemplarul original, celelalte documente se depun in copie certificata “conform cu originalul” insusita de catre fermier prin semnatura si data.

Cererea unica de plata – declaratia privind sectorul zootehnic se depune personal sau prin imputernicit.

In cazul in care, cererea unica este depusa prin imputernicitul unei persoane fizice, imputernicirea pentru completarea si semnarea cererii unice de plata, in locul solicitantului, se face prin procura notariala.

In cazul in care, persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale, reprezentantul intreprinderii familiale sau administratorul/reprezentantul legal al persoanei juridice nu depune personal cererea unica de plata, ci prin intermediul unui imputernicit, acesta din urma va completa cererea unica de plata cu denumirea si CUI/CIF ale persoanei juridice/PFA/II/IF, cu datele de identificare ale administratorului/titularului/reprezentantului legal, iar la rubricile din cererea unica de plata rezervate pentru imputernicit va completa datele de identificare ale imputernicitului.

Cererea unica de plata poate fi retrasa total/partial pentru una din schemele de plata, in scris, in orice moment, pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de ajutor sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA / ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului, au fost identificate neconformitati sau nu au solicitat plati pentru animale care au perioada de retinere, caz in care se poate retrage in totalitate cererea de plata cu declaratie sector zootehnic / schema de plata / sau una din exploatatii cu cod ANSVSA, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

 

DECLARATIA PRIVIND SECTORUL ZOOTEHNIC | DOCUMENTE GENERALE SI SPECIFICE ANEXATE CERERII UNICE DE PLATA

Documente generale indiferent de tipul schemei pentru care solicita ANTZ/SCZ (daca fermierul depune si declaratie pe suprafata, urmatoarele documente se depun intr-un singur exemplar): 

    • copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaport/certificatul de inregistrare la - ONRC/certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si copie de pe datele de identificare ale reprezentantului, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport;
    • copie de pe dovada de inregistrare a solicitantului in Registrul unic de identificare - RUI al APIA, numai pentru fermierii noi;
    • document coordonate bancare;
    • documente care dovedesc calitatea de fermier activ in conformitate cu legislatia in vigoare, dar nu mai tarziu de 31 ianuarie a anului urmator anului de cerere.

 

Documente specifice pentru Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul Zootehnic (ANTZ)


Ajutor National Tranzitoriu bovine lapte (ANTZ 7- L):

Documentul specific pentru fermierii crescatori de bovine INREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au solicitat ANTZ 7 -L in anii de cerere 2013 - 2018 pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere:

    • copie de pe dovada de inregistrare a solicitantului in sistemul de administrare a cotelor de lapte in anul de cota 2014-2015 precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vandute direct in anul de cota de referinta.


Pentru fermierii crescatori de bovine NEINREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au beneficiat de ANTZ 7- L in anii de cerere 2016 - 2018, documentele specifice din care rezulta ca au comercializat o cantitate de lapte de minimum 3 tone lapte in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019 sunt, dupa caz:

    • copie de pe cel putin un contract cu un prim-cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe facturi sau de pe file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul care efectueaza livrarea de lapte din care sa rezulte comercializarea a minim 3 tone lapte pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere, in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019;
    • copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzarea directa a laptelui din care sa rezulte cantitatea de lapte comercializata pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019; dar nu mai putin de 3 tone;
    • copie de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producatorul care efectueaza vanzarea directa a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica, din care sa rezulte cantitatea de lapte comercializata pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019, dar nu mai putin de 3 tone;
    • copie de pe factura/bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui pentru PFA, II, IF si SC din care sa rezulte cantitatea de lapte comercializata pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata, in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019, dar nu mai putin de 3 tone;
    • copie de pe avizele de insotire a marfii care atesta livrarea si de pe notele de intrare-receptie in unitatea de procesare, din care sa rezulte livrarea si receptia a minim 3 tone lapte la unitatea proprie de procesare, in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019, precum si copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care sa reaisa obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.


Fermierii neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015, care au obtinut dreptul la prima ANTZ 7-L in anul de cerere 2016 si/sau anul de cerere 2017 si/sau anul de cerere 2018 pentru perioada de referinta 01.04.2015-29.02.2016/01.03.2016-28.02.2017/01.03.2017-28.02.2018, pot solicita acest drept si beneficia de prima doar pentru cantitatea pentru care au obtinut dreptul la prima fara a mai prezenta documentele specifice care atesta comercializarea a minimum 3 tone de lapte.

IMPORTANT: Dreptul la prima, obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 7- L, poate fi cedat in aceeasi exploatatie cu cod ANSVSA, in urma schimbarii formei de organizare, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA sau intre soti, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate.

Documentele ce insotesc cerere unica de plata sunt, dupa caz:

    • copie de pe certificatul de casatorie precum si declaratia pe proprie raspundere de cedare drept ANTZ 7-L din partea sotului/sotiei;
    • copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copia anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima daca sunt mai multi mostenitori, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA;
    • copie de pe certificatul de inregistrare /radiere si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima, in cazul in care prima pentru ANTZ 7-L.


Prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 7-L.

Atentie! Dreptul la prima ANTZ 7-L obtinut de catre PFA/II/IF poate fi cedat in aceeasi exploatatie prin document notarial emis inainte de data radierii PFA/II/IF.

 

Ajutor National Tranzitoriu bovine lapte (ANTZ 8 - C)

Documentul specific pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 martie 2018 – 28 februarie 2019 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii anteriori este:

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal aflat in exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata (pentru bovinele existente in exploatatia cu cod ANSVSA la data solicitarii sprijinului ANTZ 8 - C);

si

    • copia de pe documentul care atesta iesirea din exploatatia cu cod ANSVSA din cererea unica de plata (pentru bovinele iesite din exploatatia cu cod ANSVSA la data solicitarii sprijinului ANTZ 8 - C).


Dreptul la prima obtinut in anii anteriori pentru schema ANTZ 8 - C poate fi cedat in aceeasi exploatatie, cu cod ANSVSA, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru urmatoarele cazuri:

    • intre soti;
    • in urma schimbarii formei de organizare;
    • in urma donarii/vanzarii exploatatiei cu cod ANSVSA;
    • in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA.


Documentele care insotesc cererea unica de plata pentru situatiile de mai sus:

    • copia de pe certificatul de casatorie si declaratie pe proprie raspundere de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C a sotului/sotiei care a obtinut dreptul la prima in anii anteriori, in cazul in care prima pentru ANTZ 8-C este solicitata de sotia acestuia/sotul acesteia;
    • copie de pe certificatul de inregistrare/radiere precum si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in cazul in care dreptul la prima a fost obtinut sub alta forma de organizare de catre de solicitant in anii anteriori; prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 8-C; Atentie! Dreptul la prima ANTZ 8-C obtinut de catre PFA/II/IF poate fi cedat prin document notarial emis inainte de data radierii PFA/II/IF.
    • copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C in urma donarii/vanzarii exploatatiei cu cod ANSVSA;
    • copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copia anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima daca sunt mai multi mostenitori, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA.


Dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8 - C, poate fi cedat pe baza unei declaratii notariale, unei alte persoane, in alta exploatatie, cu cod ANSVSA, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.

Documentele privind cedarea/preluarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori pentru ANTZ 8-C, in urma transferului integral de animale purtatoare de prima in alta exploatatie cu cod ANSVSA infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima sunt:

a) copie de pe declaratie/declaratii notariale de cedare a dreptului la prima obtinut in anii anteriori;

sau

b) copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, insotite de copiile declaratiilor de cedare a dreptului la prima din partea celorlalti mostenitori, in cazul in care exista mai multi mostenitori.


In mod particular in situatia de la lit.a.) se incadreaza urmatoarele cazuri:

    • cedare drept sot-sotie, caz in care sunt necesare urmatoarele documente: copia de pe certificatul de casatorie si declaratie pe proprie raspundere de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C a sotului/sotiei care a obtinut dreptul la prima in anii anteriori;
    • cedare drept in alta explotatie cu cod ANSVSA, in urma schimbarii formei de organizare, caz in care sunt necesare urmatoarele documente: copie de pe certificatul de inregistrare/radiere precum si de pe documentul notarial de cedare a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C obtinut sub alta forma de organizare de catre de solicitant in anii anteriori; prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar doar o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 8-C;
    • cedare drept in alta explotatie cu cod ANSVSA in alta explotatie cu cod ANSVSA si solictantul este aceeasi persoana cu acelasi CNP/ acelasi CUI care a obtinut dreptul la prima in anii anteriori de cerere caz in care este necesara o declaratie pe proprie raspundere privind motivul transferului integral al efectivului de animale si a dreptului la prima pentru ANTZ 8-C In cazul persoanelor juridice, dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8-C, poate fi cedat unei alte persoane juridice rezultata dintr-o reorganizare cu exceptia divizarii, in baza certificatului constatator de la ONRC, intr-o exploatatie cu cod ANSVSA, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.

 

 

Documente specifice pentru Sprijinul Cuplat in sectorul Zootehnic (SCZ)

 

SCZ FB – bivolite de lapte

    • copie de pe pasaportul fiecarei bivolite de lapte;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea bivolitelor pentru care se solicita sprijin cuplat, in registrul genealogic al rasei, avizata de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", denumita in continuare ANZ, dupa caz.


Pentru animalele solicitate pentru SCZ-FB care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “bivolita de lapte”:

    • pentru bivolitele provenite din import efectuat in perioada 2018-2019 si care nu figureaza cu produs in RNE se vor depune documente din care sa rezulte ca animalele respective au fatat pe teritoriul tarii de provenienta (de ex: documentele de import traduse);
    • pentru bivolitele care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), se vor depune documente justificative (buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala si cel putin un document sanitar veterinar) din care sa rezulte ca durata de gestatie a avut cel putin 6 luni, iar data fatarii unui produs mort sau neviabil este cuprinsa intre data insamantarii artificiale/ sau montei naturale si data limita de depunere a cererilor unice 15 mai 2019.

 

SCZ O/C – ovine/caprine

    • pentru ovinele /caprinele si/sau berbecii/tapii inscrisi/inregistrati in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara : adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea berbecilor/tapilor in registrul genealogic al rasei si inscrierea/inregistrarea oilor sau caprelor in registrul genealogic al rasei, pentru care se solicita SCZ, si respectarea raportului de maximum 35 de femele ovine/caprine la un berbec/tap inscris in registrul genealogic al rasei, avizata de catre ANZ prin oficiile pentru zootehnie judetene, dupa caz, al carei model este prevazut in anexa nr. 61 partea A, dupa caz (Anexa nr. 9 – Partea A);

sau

    • pentru femelele ovine/caprine neinscrise si neinregistrate in registrul genealogic al rasei: adeverinta eliberata de oficiul pentru zootehnie judetean, prin care se confirma respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic la un berbec/tap cu certificat de origine, al carei model este prevazut in Anexa nr. 6 1 partea B (Anexa nr. 9 – Partea B).


ATENTIE ! Adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinta eliberata de Oficiul pentru Zootehnie judetean se poate depune odata cu cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau se poate depune pana in data de 2 septembrie 2019 inclusiv (Anexa nr. 9 – Partea A sau Partea B).

 

SCZ TC – taurine din rase de carne si metisii acestora

SCZ-TC1.1 si SCZ-TC3.1  (vaci din rase de carne/vaci metise cu rase de carne)

    • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de carne/vaci metise cu rase de carne.
    • pentru vacile din rase de carne, vacile metise cu rase de carne, adeverinta eliberata de agentia/asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, care certifica rasa pentru animalele solicitate, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/documentele de monta naturala, precum si inscrierea/inregistrarea, dupa caz, in registrul genealogic al rasei pentru, vacile din rase de carne si vacile metise cu rase de carne, avizata de ANZ prin oficiile judetene, dupa caz.


Pentru animalele solicitate pentru vaca de rasa de carne/ vaca metisa cu rasa de carne care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:

    • pentru vacile provenite din import efectuat in perioada 2018-2019 si care nu figureaza cu produs in RNE se vor depune documente din care sa rezulte ca animalele respective au fatat pe teritoriul tarii de provenienta (de ex: documentele de import traduse);
    • pentru vacile care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), se vor depune documente justificative (buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala si cel putin un document sanitar veterinar) din care sa rezulte ca durata de gestatie a avut cel putin 6 luni, iar data fatarii unui produs mort sau neviabil este cuprinsa intre data insamantarii artificiale/ sau montei naturale si data limita de depunere a cererilor unice 15 mai 2019.

 

SCZ-TC2.1, SCZ-TC2.2, SCZ-TC3.2, SCZ-TC3.3 (tineret din rase de carne sau tineret metis cu rase de carne)

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal - pentru animalele existente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata / copia de pe formularul de miscare - pentru animalele inexistente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata (iesite in perioada 16.05.2018– 15.05.2019);
    • adeverinta eliberata de agentia/ asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, avizata de ANZ prin oficiile judetene sau adeverinta eliberata de ANZ, prin oficiile judetene (pentru tineretul metis din exploatatiile care nu se gasesc in evidentele asociatiei acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei), care certifica rasa sau metisarea cu rasa de carne pentru animalele solicitate.

 

SCZ-TC1.2 (taurul din rase de carne)

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal - pentru animalele existente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata / copia de pe formularul de miscare - pentru animalele inexistente in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata (iesite in perioada 16.05.2018 – 15.05.2019);
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, avizata de ANZ prin oficiile judetene, care certifica rasa pentru animalele solicitate, precum si inscrierea acestora in Registrul genealogic al rasei, sectiunea principala.

 

SCZ VL – vaci de lapte

    • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de lapte;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea vacilor de lapte, pentru care se solicita SCZ, in registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz;
    • pentru comercializarea laptelui si a produselor lactate unul din urmatoarele documente, in functie de modul de comercializare a laptelui, prin livrare la procesator, sau prin vanzarea directa a laptelui si produselor lactate catre consumator:
        1. pentru comercializarea prin livrare:
            • copie de pe cel putin un contract cu un prim-cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, insotita de copii de pe cel putin o factura fiscala sau de pe cel putin o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul care efectueaza livrare de lapte sau, daca producatorul detine unitate de procesare proprie, copie de pe cel putin un aviz de insotire a marfii si de pe o nota de intrare-receptie care atesta livrarea laptelui laptelui la unitatea proprie de procesare, precum si copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care sa reiasa obiectul de activitate, respectiv procesare lapte;
        2. pentru comercializarea prin vanzare directa:
            • copia de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producatorul persoana fizica ce efectueaza vanzare directa a laptelui si a produselor lactate, sau copia de pe avizul de insotire a marfii si de pe dispozitia de incasare a valorii aferente laptelui comercializat, in cazul in care producatorul efectueaza vanzarea laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridica;
            • copie de pe factura fiscala/bonuri fiscale de vanzare directa a laptelui si a produselor lactate pentru PFA, II, IF si SC.


Pentru animalele solicitate pentru vaca de lapte care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:

    • pentru vacile provenite din import efectuat in perioada 2018-2019 si care nu figureaza cu produs in RNE se vor depune documente din care sa rezulte ca animalele respective au fatat pe teritoriul tarii de provenienta (de ex: documentele de import traduse);
    • pentru vacile care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), se vor depune documente justificative (buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala si cel putin un document sanitar veterinar) din care sa rezulte ca durata de gestatie a avut cel putin 6 luni, iar data fatarii unui produs mort sau neviabil este cuprinsa intre data insamantarii artificiale/ sau montei naturale si data limita de depunere a cererilor unice 15 mai 2019.

 

SCZ VM – viermi de matase

    • copia contractului de livrare cu o/un unitate de procesare/operator din domeniu.


Documentele specifice care se prezinta pana la data de 2 decembrie a anului de cerere:

    • factura fiscala de achizitie a cutiilor cu oua de viermi de matase;
    • factura fiscala de vanzare a gogosilor crude de matase catre procesator/operator sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul persoanelor fizice. In situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, acesta face dovada procesarii productiei proprii de gogosi crude de matase in unitatea proprie, prin documente contabile interne.


Solicitantul trebuie sa faca dovada ca a achizitionat cutiile cu oua de viermi de matase de la o unitate autorizata sanitar veterinar (va prezenta o copie a autorizatiei sanitar veterinare).

 

 

MODIFICAREA CERERII UNICE DE PLATA - DECLARATIA PRIVIND SECTORUL ZOOTEHNIC

In sensul art. 8 alin. (1) lit. i) din ordonanta, precum si in conformitate cu prevederile art. 3 si art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, fermierii pot aduce modificari cererii unice de plata sau pot retrage in totalitate cererea unica de plata sau parti ale acesteia numai daca:

    • APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata;
    • APIA/ ANZ nu a notificat fermierului intentia sa de a efectua un control la fata locului.


In cazul in care in cadrul unui control la fata locului, a fost constatata o neconformitate, modificarile sau retragerile nu sunt autorizate pentru animalele la care se refera neconformitatea.

In cazul in care modificarile aduse cererii unice de plata au incidenta asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza in consecinta.

 

A. Din initiativa solicitantului:

fermierii completeaza si depun la Centrele locale / judetene / Municipiul Bucuresti APIA urmatoarele formulare:

 

1. Schimbarea cantitatii de lapte in cererea unica de plata – sector zootehnic pentru schema decuplata de productie ANT bovine sector lapte – M1

Prin completarea acestui formular se modifica cantitatea de lapte livrat / vandut direct in anul de cota 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 si / sau a cantitatii de lapte comercializata in perioada de referinta 01 aprilie 2015 – 29 februarie 2016, 01 martie 2016 – 28 februarie 2017, 01 martie 2017- 28 februarie 2018, 01 martie 2018 -28 februarie 2019 cu conditia ca schema ANTZ-7 sa fie solicitata in cererea initiala. Daca aceasta schema nu figureaza solicitata in cererea initiala, schema se poate adauga prin intermediul formularului M2.

Termenul limita de depunere pentru modificarea cantitatii de lapte comercializate (cresterea cantitatii de lapte deja declarata, schimbarea anului de cota de referinta/perioadei de referinta) este data de 31.05.2019 fara penalizari. Modificarile la cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 31.05.2019 pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalizari (10.06.2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere pentru cantitatile de lapte suplimentate.

 

2. Adaugare declaratie sector zootehnic in cererea unica de plata – M2

Adaugarea de informatii in cadrul declaratiei privind sectorul zootehnic, prin intermediul formularului de adaugare declaratie in cerere unica de plata (M2) permite urmatorele operatii:

    • adaugarea de exploatatii noi;
    • adaugarea de animale noi;
    • adaugarea unei cantitati de lapte pentru ANTZ 7-L;
    • solicitarea de sprijin pentru ANTZ sau SCZ.


Toate completarile efectuate se vor justifica cu documente doveditoare specifice fiecarei scheme de plata.

Termenul limita pentru depunere la APIA a formularelor de tip M1, M2, in conformitate cu art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, este pana la data de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.

Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata dupa data de 31 mai, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata (10 iunie 2019), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai.

Formularele M1 si M2 depuse dupa data de 10 iunie, vor fi primite si inregistrate, dar sunt considerate inadmisibile, solicitarile adaugate/modificate fiind excluse de la plata pentru anul 2019.

 

3. Retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata – M3

Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus pana la data limita de depunere fara penalizari (pana la 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:

    • retragerea totala a declaratiei sector zootehnic;
    • retragerea exploatatiilor pentru care se solicita sprijin;
    • retragerea animalelor pentru care se solicita sprijin;
    • retragerea cantitatii de lapte pentru care se solicita sprijin ANTZ7 -L;
    • retragerea integrala a schemei de plata solicitate;
    • retragerea unei scheme de plata daca pentru un animal sunt solicitate doua scheme.


Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus dupa data limita de depunere fara penalizari (dupa 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:

    • retragerea totala a declaratiei sector zootehnic;
    • retragerea exploatatiilor pentru care se solicita sprijin;
    • retragerea animalelor pentru care se solicita sprijin (doar pentru schemele de plata care nu prevad o perioada de retinere);
    • retragerea cantitatii de lapte pentru care se solicita sprijin ANTZ7 –L;
    • retragerea integrala a schemei de plata solicitate;
    • retragerea unei scheme de plata pentru un animal (doar pentru schemele de plata care nu prevad o perioada de retinere).


Formularul de retragere poate fi depus pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de plata sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA/ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului la fata locului, au fost identificate neconformitati, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.

NOTA: Solicitantul care a retras total / partial cererea nu mai poate solicita schema de plata retrasa pentru anul de cerere in curs.

 

4. Modificarea datelor cererii ca urmare a modificarii datelor beneficiarului: nume / denumire, adresa domiciliu / sediu, cont bancar, fara a se modifica CUI-ul – M4

Formularul se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la emiterea Deciziei de plata.

Documente anexate: dupa caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:

    • copie CUI / CIF / CI pentru modificare denumire / nume / adresa;
    • dovada coordonate bancare ca urmare a modificarii datelor bancare.

 

5. Formularul de modificare – M5

Prin intermediul formularului M5 se pot efectua urmatoarele operatiuni:

    • Se poate modifica / adauga in cerere exploatatia cu cod ANSVSA in care animalele sunt mentinute in perioada de retinere;
    • Se poate modifica rasa animalelor din cerere daca, ulterior datei de depunere, au fost efectuate modificari ale denumirii rasei, atat in RNE cat si in pasapoarte. Odata cu depunerea formularului M5 de modificare a rasei, se vor depune si pasapoartele animalelor pentru care s-a modificat rasa.


Acest formular este valabil doar pentru schemele de plata aferente sectorului zootehnic.

Formularul prin care se modifica/adauga in cerere exploatatia cu cod ANSVSA in care animalele sunt mentinute in perioada de retinere poate fi depus la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea perioadei de retinere a animalelor.

Daca prin M5 se modifica rasa animalelor formularul va fi depus in termen de 10 zile de la data modificarii rasei in RNE/pasaport.

 

6. Modificarea datelor cererii ca urmare a schimbarii formei de organizare

In acest caz se completeaza ”Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare” care se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea controlului administrativ.

Acest tip de modificare se notifica in termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data aparitiei ei.

Documente anexate:

    • copie certificat de inregistrare / respectiv dovada radierii, dupa caz;
    • dovada coordonate bancare.

 

B. Din initiativa autoritatii.

In acest caz, solicitantul este notificat de APIA privind erorile/modificarile din cererea unica de plata pe care trebuie sa le clarifice in termen de 10 (zece) zile lucratoare de la data la care fermierul a semnat confirmarea de primire. Pentru toate modificarile aduse cererii unice de plata se vor prezenta documente justificative care sustin aceste modificari.

 

Transferul de exploatatie

Transferul de exploatatie pentru sectorul zootehnic se trateaza similar cu Transferul de exploatatie prezentat in ”Ghidul pentru solicitantii de plati directe si ajutoare nationale tranzitorii – in sectorul vegetal - Campania 2019”.

In conformitate cu art. 29 din OUG 3/2015 modificat si completat prin OUG 16/2017: "Art. 29 - In cazul schemelor de sprijin cuplat sector zootehnic si/sau ANT sector zootehnic, precum si al masurilor compensatorii de dezvoltare rurala 10 si 11 aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, se poate efectua si transferul unei/unor exploatatii cu cod ANSVSA si/sau parti ale exploatatiei ca unitate de productie, potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului."

A.P.I.A.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>