Masuri eficiente de combatere a parazitilor la animalele de ferma

combaterea parazitilor la animaleCombaterea parazitilor (interni si externi) la animale reprezinta o problema de maxima securitate mai ales pentru faptul ca o serie de paraziti se pot transmite la om, producand imbolnaviri, uneori severe cu forme complicate, unele dintre boli fiind chiar letale.


Pe de alta parte, parazitozele genereaza pierderi economice, deoarece reduc productivitatea animalului infestat, depreciaza calitatea blanii si pielii, organele sau carnea in care se constata prezenta parazitilor nu pot fi valorificate, apar cheltuielile pentru tratamentul medicamentos si convalescenta animalului bolnav.


Pentru combatrea parazitilor, la animalele de productie se impun obligatoriu masuri de control si preventie, care sunt stabilite in principal prin programe strategice nationale si constau in tratamente cu substante chimice si masuri igienico-sanitare.

Tratamentele medicamentoase se fac obligatoriu inainte de scoaterea la pasunat (primavara) si inainte de intarea in stabulatie (toamna) si ori de cate ori se constata infestarea. Medicamentele antiparazitare se elibereaza din farmacii numai pe baza de reteta eliberata de catre medicul veterinar. Acestea sunt prescrise astfel incat sa fie eficiente pentru parazitoza diagnosticata.

Din pacate, utilizarea abuziva si inadecvata a medicamentelor antiparazitare a condus la fenomene de rezistenta la antihelmintice la oi, capre, vaci, porci sau cai. Din acest motiv, in prezent rezultatul acestor tratamente nu este intotdeauna cel asteptat. In acest sens, protocolul terapeutic impune ca atunci cand se suspecteaza cazuri clinice de rezistenta la antihelmintice, acestea trebuie investigate prin teste de laborator pentru determinarea unui alt medicament care sa fie eficient.

Pe langa acest mare dezavantaj, medicamentele antiparazitare nu pot fi intotdeauna administrate in anumite stari fiziologice (gestatie, lactatie) sau de boala. De exemplu, unele dintre acestea pot produce malformatii la fetusi, intarzieiri in dezvoltare la nou nascuti, pot fi neurotoxice, hepatotoxice, etc.

De asemenea, administrarea medicamentelor impune respectarea unui timp de asteptare, perioada in care, produsele provenite de la animalele tratate nu se consuma. Substanta activa din medicament este prezenta in carne, organe, piele, grasime, lapte, oua si necesita un anumit numar de zile pentru a se elimina pana la un nivel la care nu mai reprezinta riscuri asupra consumatorilor umani. In aceasta perioada de asteptare laptele si ouale nu se consuma, iar daca animalul este sacrificat, organele si carnea nu intra in lantul alimentar uman. In plus, exista medicamente(ivermectina, levamisol, etc) care nu sunt permise a se administra in perioada de lactatie a animalului.

In aceste conditii, este lesne de inteles ca pierderile economice in urma unui tratament antiparazitar sunt foarte mari.

Atitudinea corecta, si cea mai eficienta este preventia. Aceasta este si tendinta mondiala: de a limita administrarea medicamentelor care sunt toxice si din ce in ce mai ineficiente dar totodata si de a reduce numarul imbolnavirilor cauzate de infestatiile parazitare. In aceasta directie, masurile care se impun sunt ieftine si la indemana oricui. Astfel trebuie acordata o grija deosebita in ceea ce priveste igiena mediului si alimentatiei, combaterea vectorilor (muste, tantari, rozatoare) prin dezinsectii si deratizari periodice, limitarea accesului in ferme a persoanelor neautorizate si a animalelor apartinand altor specii, popularea fermei cu animale sanatoase, etc.

O masura extrem de eficienta in controlul infestarilor cu paraziti este administrarea unor suplimente nutritionale care contin anumite substante naturale cu rol in prevenirea bolilor parazitare. Aceste suplimente sunt foarte eficiente, nu sunt medicamente (deci produsele provenite de la animalul tratat pot fi consumate fara a fi necesar un timp de asteptare), se pot achizitiona fara restrictii, se administreaza de catre fermier si sunt foarte ieftine comparativ cu costurile aferente unui tratament medicamentos.

Un produs exceptional cu rol in prevenirea parazitozelor este VITAMOLIX FLY CONTROL, pus la dispozitia dumneavoastra de catre SMD ANIMAL FOOD. Este un supliment nutritional, cu o formula special conceputa pentru combaterea parazitozelor pentru care insectele sunt vectori la animalele de ferma.

Amestecul organic (bio) si anorganic din structura VITAMOLIX FLY CONTROL este complet metabolizat si difuzat in toate secretiile animalelor (transpiratie, lacrimi, mucusul nazal, saliva, scaun, urina), pentru a le proteja de insecte.

combaterea parazitilor la animale-suplimentVITAMOLIX FLY CONTROL, ofera de asemenea un aport optim de vitamine si minerale pentru a mentine animalele sanatoase si la standardul productivitatii. Acest produs este imbunatatit cu magneziu, calciu, fosfor, cupru, seleniu, iod, mangan pentru a asigura nevoile nutritionale ale animalelor in sezonul de primavara - vara. Un alt plus al compozitiei este prezenta vitaminelor, inclusiv a vitaminei C cu rol antioxidant si de fortificare a sistemului imunitar. VITAMOLIX FLY CONTROL contine, de asemenea, praf de usturoi pentru a imbunatati substantial apetitul animalului.

Asadar un produs complex, care nu numai ca asigura elementele nutritionale necesare animalului de ferma, dar imbunatateste si randamentul productiv, iar cel mai important aspect este ca protejeaza animalele de bolilele parazitare pe care insectele le pot raspandi.

Cititi mai mult despre VITAMOLIX FLY CONTROL pe site-ul fainadepeste.ro, unde veti gasi si alte informatii utile despre cresterea animalelor de ferma.


Dr. Bunescu Irina-Iuliana

Medic Primar Veterinar



Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>