Actiuni pentru asigurarea starii de sanatate la animale prevazute pentru luna martie

tratament-vaci resizeConducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, coordoneaza si implementeaza, in cursul lunii martie 2014, actiuni specifice prevazute in Programul anual de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, bunastarea animalelor si protectia mediului.

In actiuni sunt implicati medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de libera practica, imputerniciti, din Circumscriptiile Sanitare Veterinare comunale, concesionate, autoritatiile locale si nu in ultimul rand, proprietarii de animale, prin:

  • Supravegherea clinica a starii de sanatate a efectivelor, prin controale la exploatatiile comerciale si in exploatatiile nonprofesionale de la gospodariile populatiei.

  • Actiuni de supraveghere a unor boli transmisibile, prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop.

  • Efectuarea unor operatiuni de vaccinare profilactica.

  • Controale privind respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protectie si bunastare a animalelor din exploatatiile comerciale si exploatatii nonprofesionale din gospodariile populatiei.

  • Monitorizarea circulatiei animalelor pe teritoriul judetean, national si intracominitar.

vet-shot resizeAstfel, in cadrul programului de supraveghere a Anemiei Infectioase Ecvina, in cursul lunii martie se finalizeaza testarea celor 48 de cabaline crescute in doua ferme, 8.279 cabaline existente in 6.568 exploatatii la gospodariile populatiei si a 168 asini aflati in special la proprietarii de ovine, prin afluirea de probe de sange la laborator, insumand 8.327 de animale. In situatia in care sunt diagnosticate animale bolnave, se procedeaza la izolarea si eliminarea acestora din exploatatie, in termen de cel mult 10 zile de la primirea buletinului de analiza cu rezultat pozitiv si de a se intocmi dosarul complet in vederea despagubirii proprietarilor pentru animalele ucise sau sacrificate in conditiile legii.

Pentru supravegherea unor boli specifice bovinelor, Leucoza Enzootica, Bruceloza si Paratuberculoza, se vor recolta, comform planificarii, 14.000 probe de sange care se vor aflui la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, pentru investigatii specifice.

Concomitent cu prelevarea probelor de sange de la cabaline si bovine, se efectueaza si vaccinarea anticarbunoasa la aceste animale.

Vet resizePentru supravegherea efectivelor de animale receptive la Blutongue (bovine, ovine) se recolteaza probe dupa graficul stabilit, din zona a 9 localitati tinta, pentru examene de laborator, coroborate cu supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan judetean, national, in spatiul intracomunitar si in activitatea de import, export.

Diagnosticul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile, constituie un test permanent prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la bovine si ovine sacrificate sau moarte, cu mentiunea ca la specia ovina se implementeaza programul stabilit pentru calificarea exploatatiilor ca indemne pentru Scrapie.

In cadrul programului de prevenire a Pestei Porcine Clasice la efectivele de porcine domestice se va efecta supravegherea clinica a starii de sanatate a celor 25.512 capete crescute in 3 fermele comerciale si 24 exploatatii comerciale de Tip A, prin inspectii in exploatatiile nonprofesionale, si recoltarera a 320 probe de la scoafe, crescute in exploatatiile din localitatiile tinta stabilite, pentru examene de laborator, probele fiind afluite la laboratoarele arondate.

Pentru a se asigura o protectie sanitara eficienta, fata de bolilor transmisibile, specifice pasarilor, in cursul lunii martie vor fi supravegheate clinic efectivele din cele 10 exploatatii comerciale si 14 exploatatii comerciale de tip A cu gaini ouatoare si pui de carne şi se vor aflui cca. 40 probe pentru supravegherea Pseudopestei aviare, cca. 25 probe din zonele tinta, pentru supravegherea Gripei aviare si 33 probe serii pui de carne si 15 probe de la gaini ouatoare, pentru diagnosticul Salmonelozei, prin examene de laborator.

4486723-140246-veterinarian-with-two-animals resizeTot in aceasta luna se efectueaza vaccinarea in campanie organizata a cca 185.000 pasari existente in 16.751 exploatatii la gospodariile populatiei, pentru prevenirea Pseudopestei Aviare.

In cadrul programului de prevenire si combatere a Rabiei la speciile domestice, se vor efectua vaccinari de complectare la cainii si pisiciile cu stapan cunoscut, animale care nu au fost imunizate in campania organizata si se vor examina in laborator probele recoltate si afluite de la animale receptive, moarte, identificate pe teritoriul judetului.

Personalul sanitar veterinar va efectua si alte actiuni de prevenire si combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.

Se vor efectua controale in exploatatiile cu animale si pasari pentru verificarea respectarii normelor de protectie si bunastare, a normelor legale privind miscarea animalelor spre abatoare, sau in targuri si in trafic pe drumurile nationale, precum si activitatea de import export cu animale si pasari vii.

Realizarea actiuniilor stabilite pentru aceasta luna, impune proprietarilor de animale o serie de obligatii cu referire la :

  • Sa colaboreze cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor, existente in exploatatie.

  • Sa comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite in efectiv prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati.

  • Sa asigure sprijinul personalului veterinar la efectuarea actiunilor obligatorii de prevenire si combatere a bolilor transmisibile (vaccinari, recoltari de probe de sange sau de organe) la data si ora stabilita.

  • Sa permita medicului veterinar monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate.

  • Sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.

  • Sa asigure normelor de protectie si bunastare a animalelor, privind adapostirea, hranirea, adaparea si a normelor de microclimat.

  • Sa efectuieze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, si a actiunilor de deratizare, cu unitati si personal de specializate.

  • Sa colecteze cadavrele si deseurile animaliere in vederea transportului, cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan.

  • Sa solicite medicului veterinar fisa de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, complectata la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor.

Nerespectarea obligatiilor stabilite de Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, sau refuzul prezentarii animalelor si a pasarilor pentru efectuarea actiuniilor de prevenire si combatere a bolilor transmisibile, atrag sanctiuni pecuniare persoanelor vinovate, comform legii.

 

Dr. Pentea Ioan - Compartiment Comunicare la D.S.V.S.A Sibiu

 

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>