Labradorul - regele retrieverilor

Labrador retrieverInainte de a lua decizia de a va lua un caine trebuie sa va ganditi bine la responsabilitatile pe care le implica. Un caine nu este un obiect sau o jucarie, ci o fiinta cu un caracter aparte, care are nevoi speciale, emotii, bucurii sau dureri si a carui incredere in dvs., ca stapan, nu trebuie tradata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce trebuie sa stiti in alegerea unui caine

Trebuie sa stiti ca un caine, indiferent de rasa sau de temperament are nevoie de miscare in aer liber, de atentie si de ingrijire speciala. De obicei, temperamentul cainelui trebuie ales in functie de temperamentul stapanului, pentru ca intre cei doi sa se stabileasca o armonie. Este recomandat ca persoanele nervoase sa aleaga un caine calm, gen: Bulldog, in niciun caz Fox Terrier. Celibatarilor li se recomanda un caine gelos, iar familistilor unul linistit si bland. Celor care muncesc foarte mult li se potrivesc cainii din rasele: Basset, Cocker, Teckel sau Pekinez. Cainii de vanatoare - Brac, Pointer, Copoiul german sarmos, Spaniel, Setterul, Ogarul rusesc sau Afghan sunt foarte buni parteneri ai celor care fac drumetii lungi sau dispun de spatii generoase.

Cainii utilitari (Ciobanesc german sau Dobermann-ul) trebuie dresati si pusi in permanentala treabadeoarece exista riscul sa devina neascultatori si chiar agresivi. Cainii de talie mare, cum sunt cei din rasele: Dog german sau Saint Bernard trebuie feriti de aglomerarile urbane si crescuti in spatii largi, la curte, unde sa faca multa miscare.

Cainii care se adapteaza usor in apartamente sau in spatii mai putin generoase: Airedale, Beagle, Bulldog, Caniche, Chow-Chow, Cocker, Spitz, Pekinez, Maltez, Mops, Pinscher, Yorkshire Terrier, Tchin, Teckel, Chihuahua, Dalmatian; cei care cer multa miscare sunt: Brac, Ciobanesc german, Cocker, Dalmatian, Fox Terrier, Spitz, Saint-Bernard, Setter, Pointer, Copoi.

Dintre rasele de caini foarte buni pentru paza amintim: Airedale, Ciobanesc german, Dog german, Dobermann, Welsh-Corgi, Spitz, Bull Terrier, Bulldog; cainii care necesita mai multa ingrijire: Barzoi, Caniche, Chihuahua, Ogar Afghan, Pechinez, Cocker, Setter, Yorkshire Terrier, Maltez, Lhasa-Apso, Bichon, iar canii care iubesc copiii: Beagle, Basset, Boxer, Cocker, Caniche, Collie, Saint-Bernard, Labrador, Ogar Afghan, Bulldog.

Cea mai potrivita varsta pentru achizitionarea unui caine este intre 2 si 4 luni de la nastere, respectiv cat mai curand de la intarcare, iar perioada optima este primavara cand aveti posibilitatea sa iesiti cu el in aer liber si sa ii dati primele lectii de dresaj.


Labradorul

Labrador retriever2Daca despre Ciobanescul German se spune ca este intelectualul speciei canine, Dobermanul cainele de 1000 de volti, Dalmatianul vedeta de cinema, Rotweilerul paznicul absolut, Caniche-ul artistul desavarsit, cu cele mai multe "Oscaruri " si rasfatatul saloanelor, Labrador-ul Retriever este un caine polivalent, apreciat pentru extraordinarele sale calitati de vanator, bun inotator, un excelent caine pentru famile. Labradorul este apreciat pentru munca sa in cadrul politiei, armatei (caine antidrog ), pentru calitatile sale de ghid pentru persoane cu dizabilitati sau caine de salvare. Aptitudinile sale il recomanda ca un ghid excelent pentru nevazatori, este de ajutor pentru persoanele cu handicap motor, acompaniind carucioarele, deschizand si inchizand usile.

Este un adevarat companion al copiilor, un adevarat frate mai mare, care suporta asalturile mai mult sau mai putin tandre, cu multa rabdare, chiar cu stoicism.

Daca doriti sa va achizitionati un Labrador, trebuie sa stiti ca acesta nu este un caine lenes care sa-si petreaca toata ziua pe canapea. Labradorul impresioneaza prin dorinta si innascuta abilitate de aportate, prin veselia, agilitatea, exuberanta cu care se joaca. Este un caine sociabil, care cauta prezenta omului si mai ales a copiilor. Nu suporta sa stea singur si de aceea este bine sa aiba parte de stapani care sa nu-l lase singur 8-10 ore pe zi.


Aspect general

Labrador retriever3Este un caine solid, foarte activ, cu un craniu lat si un corp bine construit. Ochii au dimensiuni medii (exprimand inteligenta si un temperament echilibrat), de culoare maro sau de culoarea alunei.

Caracteristic acestei rase este coada: foarte groasa la baza, subtiindu-se treptat spre varf; are o lungime medie, nefiind acoperita cu franjuri, dar bine imracata cu par scurt, dens si gros.

Blana este o trasatura distinctiva a Labradorului. Parul este scurt si dens, fara onduleuri sau franjuri, cu fir gros, destul de tare si stralicitor. Culoarea este negru, galben sau maro, varietatea galbena poate avea nuante de la crem deschis pana la roscat. Se accepta o pata mica alba pe piept.

Masculii au o inaltime de 56-57 cm, iar la femele 54-56 cm.


Intretinere

Trebuie acordata o mare atentie regimului alimentar al acestei rase, deoarece Labradorul este un gurmand cu tendinta naturala de ingrasare. Asfel, ratia lui va fi divizata in doua mese pentru a reduce riscul torsiunii stomacale. Din programul zilnic al labradorului nu trebuie sa lipseasca exercitiile fizice si orele de educatie. Blana are nevoie totusi de o pieptanare zilnica (se va folosi un pieptene metalic cu dinti desi) dar si de o periere saptamanala cu o perie sau cu o manusa speciala din cauciuc pentru indepartarea firelor de par.


Afectiuni frecvente

Afectiunile frecvente intalnite la Labrador sunt: displazia de cot, displazia de sold si osteocondroza disecanta, displazia retiniana, miopatia ereditara, atopia, dilatatia si torsiunea gastrica, hipotiroidismul, epilepsia.


Medic veterinar,
Galatanu Diana

 

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>