Ingrijirea animalelor de companie pe timpul verii

animal de companieVara reprezinta, pentru animalele de companie dvs. dragi, un moment de trezire in lumea care le inconjoara: aparitia de mirosuri si culori diverse; perioada de calduri si de fatari dar, in acelasi timp, este si un moment plin de pericole si disconforturi la tot pasul. Din acest motiv, cateva sfaturi sunt de ajutor pentru ca animalele dvs sa treaca, cu usurinta si siguranta, peste perioada de vara.

 

 

 

Caldura - un pericol pentru animalele de companie

Primul pericol pentru animalul dvs este reprezentat de canicula. Cainii si pisicile se acomodeaza mai greu la temperaturi ridicate, datorita faptului ca pastreaza temperatura corporala prin transpiratia labelor de la picioare si nu prin toata suprafata corpului, asa cum se intampla la om. In plus, toti au ceva comun: blana - care nu ii ajuta prea mult sa se acomodeze cu caldura.

Este foarte important sa aveti mare grija la aparitia iritatiilor cutanate (alergii, piscaturi, eczeme, etc.), care sunt destul de des intalnite pe timpul verii.

Trebuie acordata de asemenea o atentie deosebita principalelor semne de deshidratare (pierderea elasticitatii pielii, mucoase uscate si lipicioase, sau lipsa poftei de mancare).

Pentru a va proteja animalul de deshidratare, trebuie sa urmariti cateva reguli de baza, precum:

  • Oferiti animalului un loc de odihna ferit de soare (cusca cainelui asezata la soare nu este solutia potrivita).
  • Nu lasati animalele in masina nici pentru cateva minute, chiar si cu geamurile deschise.
  • In zilele caniculare, respectiv orele de varf (11.00-16.00), trebuiesc evitate activitatile fizice si plimbarile care se prefera a se desfasura dimineata devreme si seara.
  • Daca este necesara scoaterea animalului in orele de varf (11.00-16.00), trebuiesc evitate trotuarele, asfalturile si nisipul, toate fiind extrem de incinse. Animalele calca pe ele fara nicio protectie. Asadar, este preferabil sa se mearga pe pamant sau iarba.
  • Animalele trebuie sa consume apa la discretie. Este bine sa le incurajati sa bea cat mai multa. Aceasta trebuie sa fie curata si schimbata macar o data pe zi.
  • Animalele au o scadere naturala de apetit, scadere exprimata in evitarea hranei in orele calduroase din zi, asa ca este nevoie sa impartiti mesele in doua transe: una dimineata si alta seara; in plus, este recomandata o ora de odihna dupa-amiaza.
  • Este necesar sa spalati animalul (multi sunt foarte incantati de o baie buna si racoroasa).
  • Este recomandat sa tundeti cainii si pisicile, in special rasele cu parul lung.


Parazitii

Parazitii sunt reprezentati de doua grupe mari:
1. Cei externi, reprezentati de capuse si purici. Ambii sunt comuni atat pentru caini, cat si pentru pisici; insa la pisica, capusele nu supravietuiesc mai mult de cateva secunde, datorita obiceiurilor, riguroase si bine-cunoscute, de toaletare.

Se poate evita infectarea animalului cu paraziti externi, prin folosirea corecta a produselor comerciale gasite pe piata. Aceste produse au grade diferite de acoperire, substante active si modalitati de actiune diferite. In general, produsele antiparazitare externe se gasesc sub doua forme:

  • zgarzi cu protectie de lunga durata, avand eficienta maxima la animalele fara paraziti.
  • pipete (spot-on), cu rol de eliminare a parazitilor deja existenti pe animal si, apoi, cu rol de protectie maxima. Dezavantajul este perioada de eficienta de maxim 30 zile.

In cele mai multe cazuri, metoda cea mai eficienta este combinarea intre cele doua metode, astfel: prima, se aplica pipeta spot-on care curata animalul de paraziti si ii ofera protectie maxima in sezoanele cele mai periculoase apoi, se poate pune zgarda pentru mentinerea animalului fara paraziti, pe tot parcursul intregului an.

In orice caz, este recomandat sa va sfatuiti cu medicul dvs. veterinar pentru alegerea produsului si a modului de aplicare cele mai potrivite animalului dvs.

2. Paraziti interni reprezentati de diversi viermi intestinali.
Atat la caine, cat si la pisica, exista mai multe tipuri de viermi, dintre cei mai cunoscuti:

  • viermii plati - teniile (cestode): Tenia multiceps, Taenia hidatigena, Echinococus granulosus, Dipilidium caninum etc.
  • viermii rotunzi (nematode)

Contaminarea la caine se face pe cale digestiva prin consumul larvelor odata cu hrana. Cel mai frecvent cestod de la caine este Dipilidium caninum, continut de purice, care in acest caz este gazda intermediara.

Acest parazit poate trece si la om, mai ales la copii, contaminarea facandu-se prin ingerarea accidentala a puricelui de caine.

O importanta mare o are forma larvara a parazitului Echinococus granulosus, care este raspunzatoare de aparitia hidatidozei la om. Desigur ca actiunea acestor paraziti este mecanica, toxica si epuizanta pentru organism, producand anemie, dar si actiune negativa asupra sistemului nervos.

Simptome:

  • prurit anal, animalul se taraste cu anusul pe pamant datorita proglotelor (stadii larvare ale teniilor) ce raman prinse in timpul defecarii
  • in fecale apar proglote (sunt ca niste boabe de orez albe)
  • pot aparea semne nervoase prin prurit cutanat mai ales la animale foarte tinere
  • diagnosticul este pozitiv cand in fecale se vad proglotele.


Un alt parazit cestod intalnit la caine este Diphilobotrium latum care poate ajunge la dimensiuni impresionante. Parazitul se gaseste in corpul pestilor, iar contaminarea se face prin ingestia formelor larvare in momentul hranirii. Cainele poate prezenta o oboseala si o anemie nejustificata.

Atat la caine, cat si la pisica, sunt intalniti numerosi paraziti rotunzi. Dintre cei mai frecvent intalniti sunt ascarizii (limbricii, in termeni populari). Acesti paraziti nu se fixeaza la mucoasa intestinala, ei sunt liberi in lumenul intestinului.

Semnele clinice sunt sterse atunci cand infestatia nu este masiva, drept pentru care trebuie tinuta o evidenta a deparazitarilor, chiar si pentru profilaxie.

La puii infestati pe perioada gestatiei, semnele apar la o luna de zile: se observa balonament abdominal, voma, animalele sunt anemiate, apare scarpinatul, fara nici un fel de leziune, cresterea este intarziata.

Cand sunt mai multi viermi, toxina eliminata de acestia are actiune asupra sistemului nervos. Apar uneori convulsii, in special la cateii cu varste intre 1-3 luni, in asemenea cazuri cand organismul este anemiat poate surveni moartea.


Cand se face deparazitarea interna?

  • Poate fi facuta de la varste mici, incepand cu 5-6 saptamani la caine si 6-7 saptamani la pisica. Se pot administra comprimate antiparazitare de uz veterinar in functie de greutatea corporala.
  • Daca sunt eliminati paraziti interni, atunci este necesar un rapel (repetare) al deparazitarii pentru eliminarea larvelor de paraziti.
  • Pentru profilaxie (prevenire) se administreaza comprimatele o data la 3-4 luni de zile. E bine ca din cand in cand sa fie admistrate, inainte sau dupa deparazitare, protectoare hepatice, pentru ca aceste substante antiparazitare au o anumita toxicitate hepatica.
  • La animale batrane, daca starea generala permite, deparazitarea interna se face de 2 ori pe an.
  • Trebuie deparazitate si animalele crescute numai in casa. Infestatia lor se face fara sa ne dam seama, prin toaleta labutelor cu care au calcat prin locurile unde noi am intrat incaltati.


Dr. Diana Galatanu
Medic veterinar


 

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>