Recomandari privind gestionarea cainilor fara stapan

Recomandari privind gestionarea cainilor fara stapanEste regretabil ca subiectul “cainilor fara stapan” este in atentia autoritatiilor cu decizie si a opiniei publice numai dupa evenimente tragice cu exceptia mass-mediei care a abordat destul de des acest subiect. Avand in vedere ca tema in discutie este valabila pentru toate localitatiile si pentru o mai buna informare a populatiei, din care o buna parte isi are partea de vina pentru inmultirea cainilor comunitari, reamintim ca:

 

 

 

  • Programul de gestionare a cainilor fara stapan este prevazut in Legea nr 227/2002 pentru aprobarea O.U.G. 155/2001, modificata si complectata cu Legea 258 din 2013.
  • In conformitate cu actul normativ Consiliile locale, au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.
  • Serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizata la nivelul acestora.
  • Expresia caine fara stapan are urmatoarea semnificatie: orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificati prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare.
  • Este interzisa, cresterea si adapostirea cainilor pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia.
  • Consiliile locale, au obligatia de a amenaja adaposturile publice pentru cainii fara stapan,din fonduri proprii in functie de necesitati, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
  • Consiliile locale au obligatia de a asigura prin servicii specializate asistenta medicala veterinara, efectuarea unor actiuni sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrarea cainilor fara stapan exclusiv cu medicii veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii.
  • Capturarea, transportul, cazarea, in adaposturile autorizate, identificarea prin microcipare sau prin alt mijloc alternativ de identificare oficial, hranirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si controlul bolilor cainilor in adaposturi se realizeaza cu respectarea normelor si masurilor sanitar-veterinare stabilite de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
  • Cainii fara stapan sunt adapostiti in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu exceptia celor care sunt revendicati.
  • Populatia trebuie informata in mod regulat despre existenta adapostului, programul de vizitare si posibilitatea adoptiei.
  • In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut in lege cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, (numai conform hotararii consiliilor locale dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective ) sau eutanasiati.
  • Legea nr. 9/2008 privind protectia animalelor, face referire la obligatia detinatorilor de animale de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, protectia si bunastarea animalelor si precizeaza ca este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
  • Se eutanasiaza prin act medical cu procedee rapide si nedureroase cainii fara stapan care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, cainii accidentati, cainii agresivi, dupa examinarea de catre medicul veterinar de libera practica, organizat in conditiile legii.

 

Actele normative, nominalizate cuprind numeroase articole si aliniate care obliga proprietarii de animale si autoritatiile competente, privind gestionarea animalelor, respectarea normelor de protectie si bunastare a acestora, alte obligatii si raspunderi pentru a nu pune in pericol sanatatea animalelor si in primul rand a populatiei.

 

De asemenea sunt prevazute sanctiuni fata de cei care incalca legislatia din acest domeniu, de la amenzi contraventionale, amenzi penale, pana la condamnari cu privare de libertate.

 

De retinut ca prin prezenta numarului mare de caini fara stapan pe strazile localitatiilor, caini care in majoritate nu sunt vaccinati antirabic, nu sunt deparazitati, iar prin fecalele depuse in diferite spatii si care prin uscare pot raspandii agenti microbieni si paraziti, cu implicatii grave in sanatatea populatiei si in special a copiilor, sau a altor animale, se impune ca in baza obligatiilor ce revind autoritatiilor locale, prevazute in legislatia in vigoare, sa se organizeze colectarea cainilor fara stapan cu scopul de a fi adapostiti, identificati, sterilizati, deparazitati, obligatoriu vaccinati antirabic, eutanasiati,(numai cainii cu afectiuni incurabile stabiliti de medicul veterinar arondat).

 

Implementarea masurilor de gestionare, conform legislatiei actuale, a cainilor fara stapan poate fi eficienta numai prin implicarea permanenta a tuturor autoritatilor centrale si locale responsabile in aceasta activitate.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu

  

Noutati

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

16-02-2017 Porcine

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

Specialitatea traditionala garantata „Traditionally Reared Pedigree Welsh Pork” provine de la porci de rasa care au fost crescuti in conformitate cu un mod de productie bazat pe o practica traditionala. Mai multe>>

Sfaturi pentru reproductia taurinelor

16-02-2017 Bovine

Sfaturi pentru reproductia taurinelor

Organizarea procesului de reproductie la taurine urmareste obtinerea de la fiecare vaca a unui vitel in fiecare an. Organizarea in cele mai bune conditii a acestui proces prezinta o dubla importanta: in primul rand, se obtine un numar mare de produsi necesari pentru sporirea efectivelor si a unui surplus destinat ingrasarii si sacrificarii pentru carne; in al doilea rand, productia de lapte a vacilor este legata de desfasurarea normala a ciclurilor de reproductie. Mai multe>>

Programe profitabile de furajare a animalelor

15-02-2017 Furaje / hrana animale

Programe profitabile de furajare a animalelor

Furajele constituie mai mult de jumatate din cheltuielile de productie in cresterea animalelor si au un impact major asupra veniturilor. Producerea furajelor si utilizarea eficienta a acestora sunt esentiale in tehnologiile profitabile de crestere a animalelor. Mai multe>>

Tunsul oilor

14-02-2017 Ovine si caprine

Tunsul oilor

Perioada optima pentru tunsul oilor se stabileste in functie de rasa, factorii climatici si posibilitatile de adapostire. Oile cu lana groasa si semifina, crescute in zone de altitudine mare, fiind mai rezistente la variatiile de temperatura, se pot tunde mai devreme, chiar in prima jumatate a lunii mai. Mai multe>>

Anemia infectioasa ecvina

14-02-2017 Cabaline

Anemia infectioasa ecvina

Pentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari). Mai multe>>

A crescut cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare

11-02-2017 Bovine

A crescut cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare

In anul 2016 comparativ cu anul 2015, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 34108 tone (+3,7%). Cresteri ale productiei in anul 2016 fata de anul precedent au fost inregistrate la: branzeturi cu 5881 tone (+7,2%), lapte de consum cu 16851 tone (+6,5%), unt cu 728 tone (+6,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 7432 tone (+3,9%) si smantana de consum cu 2448 tone (+3,6%). Mai multe>>

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

07-02-2017 Cabinete veterinare

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri al lor, crescatorii de animale si operatorii din domeniul producerii, procesarii si comercializarii pr... Mai multe>>

Masuri dispuse de ANSVSA sub aspectul evolutiei actuale a gripei aviare

03-02-2017 Pasari

Masuri dispuse de ANSVSA sub aspectul evolutiei actuale a gripei aviare

In perioada noiembrie 2016 – prezent, in Romania s-a confirmat prezenta virusului influentei aviare, serotipul H5N8, in mediul salbatic si in 9 gospodarii ale populatiei. Influenta aviara nu a fost confirmata in exploatatii avicole comerciale. Mai multe>>

Primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania: 11-12 februarie 2017

31-01-2017 Albine

Primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania: 11-12 februarie 2017

Agentia de training Creative Business Management, in parteneriat cu ROMAPIS – Federatia asociatiilor apicole din Romania, lanseaza primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania, pe 11-12 februarie, in Bucuresti. Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa intre in conversie cu stupina pentru a produce si comercializa miere ecologica. Mai multe>>

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

31-01-2017 Sanitar / veterinar

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

O conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate, cantitativ si calitativ, o constituie starea de sanatate a animalelor, conditie care implica responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale. Acestia au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile prin: Mai multe>>

Micii fermieri isi pot infiinta centre de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma

28-01-2017 Animale

Micii fermieri isi pot infiinta centre de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma

Micii fermieri/crescatorii de bovine, ovine, caprine si porcine pot sa isi sacrifice animalele din fermele proprii. Ieri au intrat in vigoare prevederile ”Ordinului presedintelui ANSVSA 140/2016  care stabileste conditiile minime de functionare pentru abatoarele de capacitate mica”. Prin acest act normativ se creeaza posibilitatea infiintarii unor unitati de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma. Mai multe>>