Recomandari privind gestionarea cainilor fara stapan

Recomandari privind gestionarea cainilor fara stapanEste regretabil ca subiectul “cainilor fara stapan” este in atentia autoritatiilor cu decizie si a opiniei publice numai dupa evenimente tragice cu exceptia mass-mediei care a abordat destul de des acest subiect. Avand in vedere ca tema in discutie este valabila pentru toate localitatiile si pentru o mai buna informare a populatiei, din care o buna parte isi are partea de vina pentru inmultirea cainilor comunitari, reamintim ca:

 

 

 

  • Programul de gestionare a cainilor fara stapan este prevazut in Legea nr 227/2002 pentru aprobarea O.U.G. 155/2001, modificata si complectata cu Legea 258 din 2013.
  • In conformitate cu actul normativ Consiliile locale, au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.
  • Serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizata la nivelul acestora.
  • Expresia caine fara stapan are urmatoarea semnificatie: orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificati prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare.
  • Este interzisa, cresterea si adapostirea cainilor pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului acestuia.
  • Consiliile locale, au obligatia de a amenaja adaposturile publice pentru cainii fara stapan,din fonduri proprii in functie de necesitati, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
  • Consiliile locale au obligatia de a asigura prin servicii specializate asistenta medicala veterinara, efectuarea unor actiuni sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrarea cainilor fara stapan exclusiv cu medicii veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii.
  • Capturarea, transportul, cazarea, in adaposturile autorizate, identificarea prin microcipare sau prin alt mijloc alternativ de identificare oficial, hranirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si controlul bolilor cainilor in adaposturi se realizeaza cu respectarea normelor si masurilor sanitar-veterinare stabilite de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
  • Cainii fara stapan sunt adapostiti in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu exceptia celor care sunt revendicati.
  • Populatia trebuie informata in mod regulat despre existenta adapostului, programul de vizitare si posibilitatea adoptiei.
  • In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut in lege cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, (numai conform hotararii consiliilor locale dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective ) sau eutanasiati.
  • Legea nr. 9/2008 privind protectia animalelor, face referire la obligatia detinatorilor de animale de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, protectia si bunastarea animalelor si precizeaza ca este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
  • Se eutanasiaza prin act medical cu procedee rapide si nedureroase cainii fara stapan care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, cainii accidentati, cainii agresivi, dupa examinarea de catre medicul veterinar de libera practica, organizat in conditiile legii.

 

Actele normative, nominalizate cuprind numeroase articole si aliniate care obliga proprietarii de animale si autoritatiile competente, privind gestionarea animalelor, respectarea normelor de protectie si bunastare a acestora, alte obligatii si raspunderi pentru a nu pune in pericol sanatatea animalelor si in primul rand a populatiei.

 

De asemenea sunt prevazute sanctiuni fata de cei care incalca legislatia din acest domeniu, de la amenzi contraventionale, amenzi penale, pana la condamnari cu privare de libertate.

 

De retinut ca prin prezenta numarului mare de caini fara stapan pe strazile localitatiilor, caini care in majoritate nu sunt vaccinati antirabic, nu sunt deparazitati, iar prin fecalele depuse in diferite spatii si care prin uscare pot raspandii agenti microbieni si paraziti, cu implicatii grave in sanatatea populatiei si in special a copiilor, sau a altor animale, se impune ca in baza obligatiilor ce revind autoritatiilor locale, prevazute in legislatia in vigoare, sa se organizeze colectarea cainilor fara stapan cu scopul de a fi adapostiti, identificati, sterilizati, deparazitati, obligatoriu vaccinati antirabic, eutanasiati,(numai cainii cu afectiuni incurabile stabiliti de medicul veterinar arondat).

 

Implementarea masurilor de gestionare, conform legislatiei actuale, a cainilor fara stapan poate fi eficienta numai prin implicarea permanenta a tuturor autoritatilor centrale si locale responsabile in aceasta activitate.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu

  

Noutati

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

10-01-2017 Animale

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda crescatorilor de animale, transportatorilor de animale si organizatorilor de targuri in care se comercializeaza animale vii urmatoarele masuri: Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

03-01-2017 Gaini

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Transferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat. Mai multe>>

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

16-12-2016 Pasari

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial. Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>