Ferma de Raci: cat de rentabila este afacerea, care sunt conditiile esentiale si ce preturi poti obtine ?

Ce preturi obtii la o ferma de crestere a racilor si ce trebuie sa sti inainte de a incepe o afacere cu ferma de raciIn multe din articolele mele am prezentat oportunitatea de a dezvolta o afacere de cresterea racilor in ferme individuale sau colective. Racul ce domina zona de sud – est si est a Europei este Astacus Astacus, foarte apreciat pe piata mondiala, apreciere ce se concretizeaza prin cresterea sistematica a pretului pe kg de rac viu, in fiecare an. Daca in 2012 Bursa de peste de la Paris avea pentru vanzare en-gross pretul de 12 euro/kg rac viu, in 11 septembrie 2016 pretul a fost de 25 euro/kg rac viu.


Aceasta crestere spectaculoasa, desfasurata pe parcusul a 5 ani, arata clar ca cererea este foarte mare si oferta mica. De aici si oportunitatea de a crea ferme de cresterea racilor in lacuri si bazine, folosind sisteme clasice sau intensive.

Multi se intereseaza de racul australian care “creste mai reprede“ si care se vinde usor, dar pierd din vedere faptul ca a creste un animal acvatic, viu, in conditii optime este Foarte Greu. Este si unul din motivele pentru care pretul de vanzare este atat de ridicat. Pentru a fi un crescator de succes trebuie sa cunoasteti toate dorintele culinare ale racului, mediul de viata, temperaturi, reproducere etc… 

Este cu atat mai dificil deoarece nimeni nu va va da o tehnologie clara cu etape de crestere a racului, indiferent ca este Astacus sau Australian, cantitatile de hrana, tipurile de hrana, concentratiile de proteine, vitamine, antibiotice, temperaturi, etc…

In acest caz, va intreb, “Cine este in avantaj, cel ce creste racul autohton Astacus - Astacus, sau cel ce incearca sa cresca racul australian ?“

La aceeasi Bursa de peste de la Paris, in 2012 pretul de rac viu australian – american era de 8 euro/kg, iar in 2016 de 10 euro/kg.

In continuare, am sa incerc sa va prezint care sunt de fapt diferentele reale de tehnologie, fara sa intru in amanunte, intre cresterea celor doua specii de raci:

CONDITII DE MEDIU

U/M

ASTACUS – ASTACUS

RACUL AUSTRALIAN

temperatura apa

grade C max.

17 – 19

27 – 32

temperatura mediu

grade C max.

19

32

ph apa

 

5,2 – 8,5

7,8 – 8,9

consum hrana

% din greutate / rac

2%

5 – 8%

calitate apei

oxigen dizolvat mg/l

2 – 4

6 – 8

sare dizolvata in apa mg/l

1 – 1,5

2 – 6

calciu mg/l

4

8

 

 

ASTACUS – ASTACUS

RACUL AUSTRALIAN

Documente necesare

legislatie interna

aprobare minister eco.med. pentru import si productie

 

RATA DE CRESTERE (ani)

ASTACUS – ASTACUS

RACUL AUSTRALIAN

clasic in lac

4 – 4,5

1

bazine

2 – 2,5

1

 

Daca analizam datele prezentate, ne putem da seama usor ca la racul australian, chiar daca are o crestere semnificativ mai mare fata de racul autohton, conditiile de crestere, in general, sunt mult mai costisitoare si necesita un capital mare. Valoarea lui de piata este de peste 2 ori mai mica decat a racului Astacus, care in sistem intensiv se apropie de o rata de crestere de 100%.

Nu am analizat in acesta prezentare faptul ca racul australian este interzis in multe tari din Europa, a se creste in lacuri sau rauri, stiut find ca este un criminal inascut cu pofta mare de hrana si digera toata fauna si vegetatia din apele ce le populeaza. Este un invadator, devorand alte specii, in special puiet, astfel multe legislatii europene au norme speciale pentru tehnologiile de crestere a acestui rac cu picioare rosii, dar si pentru alte specii de raci australieni sau americani.

Dupa analize speciale, care dureaza si peste 2 ani, se pot da aprobari de cresterea a acestui rac australian in conditii extreme de securitatae, conditia principala fiind ca acesta sa nu ajunga sub nici-o forma in lacurile sau raurile din zonele geografice langa care se infiinteaza ferma.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca daca se intampla asa ceva, platile amenzilor sunt uriase si se poate ajunge la pedepse cu lipsire de libertate.

Astea sunt o parte din conditiile UE cu referire la normele de crestere a animalelor acvatice.

In plus, multe din informatiile disponibile pe net despre cresterea racilor, in special despre racul australian, nu respecta adevarul, fie datorita unei traduceri inadecvate, fie datorita exagerarii intentionate pentru a face mai atractiva afacerea cu ferma de cresterea a racilor.

De exemplu, pe net veti gasii ca se pot reproduce de 3 - 4 ori pe an, ca pot face 600 - 800 de icre la o femela / an, ca... dupa 9 luni va vindeti racii si aveti profit. FALS !!!

In realitate, un mascul de rac australian ajunge la maturitatea sexula dupa 9 – 12 luni, iar o femela dupa 6 – 9 luni, traind intr-un mediu in care toate conditiile de viata si harna sunt normale.

Adevarul este ca trebuie sa investiti foarte multi bani pe tehnologiile de crestere a racului australian, care se gasesc cu greu de cumparat, sau nu sunt intotdeauna complete, iar sistemele de recirculare si filtratre a apei RAS sau instalatiile de incalzire a apei pentru a oferii o temperatura constanta sunt costisitoare si implica multe cunostinte tehnologice, iar spatiile de crestere sunt de 4 - 5 ori mai mari decat la racul autohton.

De asemenea, au aparut proiecte de ferma de raci australieni si planuri de afaceri care nu respecta tehnologiile de crestere, acestea fiind doar niste proiecte tip prezentate ca posibile de infiintat in anii 1980 – 1990, dar care nu s-au finalizat.

Acest tip de proiecte, daca nu stii nimic despre tehnologiile de crestere a racilor australieni, in amanunt, detaliat si corect, nu va vor fi de folos.

Un alt argument care trebuie sa fie luat in considerare este piata de desfacere, care poate fi la intern sau la extern. Intern, exista desigur posibilitatea ca aceasta specie de raci australieni sa poate fi vanduta la restaurante, supermarket-uri etc…, dar nu cunosc care sunt sansele sa fie exportate, doarece valoarea sa de export este mica.

Daca cresteti raci autohtoni ASTACUS – ASTACUS, puteti sa faceti rost mai usor de documentatiile tehnice, inclusiv de tehnologii / proiecte si nu aveti nevoie de aprobari speciale pentru a introduce in tara cultura de raci australieni.

Puteti sa obtineti date tehnice sau indrumari de la specialisti si va pot escorta in viitoarea afacere, iar investitia se poate intoarce in 3-4 ani, iar acest lucru este posibil deorarece NOBLE ASTACUS, cum este stiut pe piata vestica racul nostru, are un pret en-gross de 25 de euro/kg viu.

TUDOR CORNELIU
info@raki-tudor.com
tudorc53@gmail.com
www.raki-tudor.com

  

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>