Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

Nici o debarcare nici un pirat - Acordul privind masurile statelor portuare poate scufunda pescuitul ilegalDirectorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva a publicat recent un editorial care abordeaza impactul acordului initiat de FAO pentru prevenirea pescuitului ilegal prin reglementari portuare si colaborare interguvernamentala. Acordul vizeaza si porturile adminstrate de Romania precum si pescuitul ilegal din Marea Neagra.


Mai jos regasiti declaratia directorului general FAO, Jose Graziano da Silva, cu ocazia “Acordului privind masurile de competenta statelor portuare pentru prevenirea, descurajarea si eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat”:

"Anul trecut, aproximativ unul din fiecare al saselea peste vandut in intreaga lume, a fost pescuit in mod ilegal.

Acest numar este acum gata sa scada vertiginos, datorita Acordului privind masurile de competenta statului portului (PSMA), primul tratat international din lume conceput special pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat.

In cadrul acestui nou acord, partile sunt obligate sa se asigure ca orice nava de pescuit care intra in portul pe care il controleaza, chiar si pentru realimentare, trebuie sa anunte despre aceasta si sa ofere pentru inspectie jurnalul de bord, licentele, uneltele de pescuit si, eventual, incarcatura de facto.

Autoritatile portuare de stat isi dau acordul sa faca publice informatiile cu privire la incalcarile produse, facand astfel mai dificil pentru pescarii necinstiti sa-si mute practicile lor in alte parti.

Tratatul, care a fost adoptat de catre membrii FAO in anul 2009, marcheaza un pas important dincolo de auto-reglementarea sectorului pestelui si a fructelor de mare, din care, activitatile ilicite sustrag pana la 23 de miliarde dolari pe an.

Peste 30 de tari, plus Uniunea Europeana si-au pus la dispozitie in mod oficial intrumentele de aderare la acordul FAO. Tratatul a intrat acum in vigoare si o noua era a inceput.

Cei care pescuiesc ilegal - nu doar profita, ci, de asemenea, pun in pericol eforturile coordonate de gestionare intr-un mod durabil a resurselor marine globale, astfel incat pescuitul sa poata prospera ca o activitate viabila iar oamenii de pretutindeni sa se poata bucura de beneficiile sale nutritive - se vor confrunta cu costuri de operare mai ridicate, precum si cu riscul grav de a fi prinsi.

In prezent, tratatul se aplica doar acelor state care si-au dat consimtamantul solicitat. Pentru a oferi tratatului mai multa influenta, si a accelera atat eficienta, cat si impactul acestuia, mai multe state trebuie sa se alature. Pe masura ce o vor face, vor exista mai putine zone de operare pentru navele care urmaresc sa incalce legile care reglementeaza nivelurile de captura, de obicei, pentru a proteja biodiversitatea si nivelurile de stoc.

Dar sa nu aveti nici o indoiala. Navodul istoriei a fost deja aruncat in apa. Numarul membrilor va creste. 

Jose Graziano da Silva - Acordul privind masurile statelor portuare poate scufunda pescuitul ilegalTransmit sincere felicitari statelor care sunt deja parti semnatare ale tratatului:

Australia, Barbados, Cabo Verde, Chile, Costa Rica, Cuba, Dominica, Uniunea Europeana (in numele statelor membre), Gabon, Grenada, Guineea, Guyana, Islanda, Indonezia, Mauritius, Mozambic, Myanmar, Noua Zeelanda, Norvegia , Oman, Palau, Republica Coreea, Saint Kitts si Nevis, Saint Vincent si Grenadine, Seychelles, Somalia, Africa de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tailanda, Tonga, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Vanuatu.

Noul acord face mai dificila intrarea pe piata a pestelui capturat in mod abuziv cea ce perturbeaza o veriga critica in lantul complex care aduce fructe de mare din ocean pe masa consumatorului.

Unele nave pot alege sa calatoreasca in continuare, dar este deja o decizie costisitoare si descurajanta. Mai mult decat atat, porturile care ofera servicii celor proscrisi nu vor scapa neobservate. Partile semnatare ale PSMA vor finanta masuri de consolidare a capacitatilor pentru tarile care au nevoie de ea - si FAO ofera asistenta tehnica si juridica - si prin urmare tolerarea comportamentului necinstit va fi mai dificila ca urmare a conformarii la conditiile noului acord.

Si, sa nu fie nici un dubiu: Conformarea este in cele din urma inevitabila. Jucatorii in industria de peste la nivel mondial folosesc practicile lor sustenabile ca atu in campaniile de marketing iar sistemele de documentare si etichetare ecologica capata avant. Aderarea la tratat poate spori oportunitatile comerciale ale unei tari.

Ca un punct de cotitura in lupta impotriva ilegalitatii in sectorul pescuitului, acordul PSMA este un pas concret catre oceane mai sanatoase, asa cum s-a solicitat prin obiectivul nr. 14 al noii agende pentru dezvoltare durabila 2030.

La FAO, subliniem modul in care dezvoltarea durabila necesita un efort integrat si se bazeaza pe efectele de retea - care, la randul sau, poate cataliza bucle de feedback pozitiv. Cerinta pentru inspectii de stat in port, de exemplu, pot raspunde in mod indirect la alte preocupari la nivel mondial, inclusiv utilizarea sclavilor pentru munca in pescuitul industrial, comertul ilicit cu specii pe cale de disparitie si gestionarea mai buna a Zonelor Marine Protejate."

Jose Graziano da Silva
Director general, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)

 

Noutati

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

02-12-2016 Pescuit

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

Politia Romana actioneaza permanent pentru prevenirea si combaterea faptelor de braconajului piscicol. In primele 10 luni ale acestui an, politistii au confiscat peste 26 de tone de peste, au indisponibilizat aproape 100 de ambarcatiuni si motoare de ambarcatiuni, precum si peste 2.000 de plase monofilament. De asemenea, au fost aplicate 880 de amenzi contraventionale, in valoare de 210.000.000 de lei. Mai multe>>

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

14-10-2016 Pescuit

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

La 13 octombrie, Consiliul a aprobat o directiva care confera efecte juridice unui acord intre partenerii sociali ai UE (Cogeca, ETF si Europeche) in sectorul pescuitului maritim. Acordul partenerilor sociali permite aplicarea Conventiei OIM din 2007 privind munca in domeniul pescuitului sa se aplice in cadrul UE. Mai multe>>

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

26-07-2016 Pesti

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

Piata de peste si fructe de mare din Romania este pe un trend ascendent incepand cu 2013, conform estimarilor Romfood Trading, unul dintre principalii importatori si distribuitori de produse din peste si fructe de mare din Romania si dezvoltator al brandului Alfredo Seafood. Conform unui studiu realizat de Romfood Trading, in ultimul an (ian. – dec. 2015) cresterea pietei de produse din peste si fructe de mare a fost de 3%, piata ajungand la o valoare de 350 milioane euro. Mai multe>>

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

14-07-2016 Pescuit

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva a publicat recent un editorial care abordeaza impactul acordului initiat de FAO pentru prevenirea pescuitului ilegal prin reglementari portuare si colaborare interguvernamentala. Acordul vizeaza si porturile adminstrate de Romania precum si pescuitul ilegal din Marea Neagra. Mai multe>>

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

09-07-2016 Pesti

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

Consumul global de peste pe cap de locuitor, pentru prima data in istorie, a depasit 20 de kilograme pe an, datorita cresterii semnificative a ofertei de produse de acvacultura si a cererii consistente, a capturilor record pentru anumite specii si a pierderilor reduse, se arata in raportul FAO publicat la 7 iulie. Noul raport FAO intitulat "Situatia Mondiala a zonelor de Pescuit si Acvacultura" recomanda sa fie depuse eforturi considerabile pentru reducerea pescuitului excesiv inclusiv pentru re... Mai multe>>

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

07-07-2016 Pesti

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

In perioada 27-28 iunie a.c., a avut loc la Stanca sedinta Grupului mixt de lucru, responsabil pentru aplicarea eficienta a prevederilor Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei pentru cooperarea in domeniul protectiei resurselor piscicole si reglementarea pescuitului pe raul Prut si in lacul de acumulare Stanca-Costesti. Mai multe>>

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

13-05-2016 Pesti

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

In data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje a fost primita o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din 6 loturi, in cantitate totala de 23.060 de kg. Mai multe>>

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

29-04-2016 Pescuit

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

Astazi, in urma unui acord al partenerilor sociali cu privire la conditiile de munca din sectorul pescuitului, Comisia Europeana transpune acordul intr-o propunere legislativa de directiva. Odata adoptata de Consiliu, aceasta directiva va pune in aplicare acordul partenerilor sociali care le asigura un nivel mai ridicat de protectie pescarilor din UE. Mai multe>>

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

20-04-2016 Pescuit

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 292/ 18.04.2016 a fost publicat Ordinul nr. 546/ 716 aprilie 2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 154/ 204/ 2016 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016. Mai multe>>