Restaurarea habitatului raurilor valorifica mai bine pescuitul in apele interioare

Restaurarea habitatului raurilor valorifica mai bine pescuitul in apele interioareEcosistemele de apa dulce gazduiesc 40% din speciile de peste din lume si contribuie direct la securitatea alimentara a gospodariilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescariile interioare genereaza 12% din capturile globale de peste, potrivit ultimelor date ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Totusi, acest sector inca nu si-a demonstrat intregul potential in Europa si Asia Centrala, deoarece habitatele fluviale se confrunta cu provocari grave ecologice, economice si de reglementare.

Aceste subiecte sunt discutate timp de doua zile, in cadrul unei conferinte la Bucuresti, organizata in comun de FAO, EUROFISH si alti parteneri, cu privire la restaurarea habitatului fluvial pentru pescuitul in apele interioare din bazinul fluviului Dunarea si in zonele adiacente Marii Negre.

Scopul acestei conferinte este acela de a identifica solutii care sa contribuie la refacerea populatiilor de pesti, revitalizarea sectorului de pescuit recreational si in apele interioare, cresterea securitatii alimentare si diversificarea mijloacelor de intretinere in comunitatile riverane. O atentie deosebita va fi acordata sturionilor, specii migratoare emblematice ale Bazinului Dunarii, in prezent aflate in pragul disparitiei ca urmare a distrugerii habitatelor si pescuitului excesiv. Refacerea populatiei de sturioni din Dunare este sustinuta de catre Comisia Europeana, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, precum si de numeroase autoritati si actori regionali implicati in implementarea programului Sturion 2020.

Conferinta reprezinta debutul unui dialog mai strans intre autoritatile de mediu si cele din domeniul pescuitului si acvaculturii din tarile dunarene in vederea reducerii declinului speciilor de pesti de apa dulce si a identifcarii unor solutii constructive care sa conduca la refacerea populatiilor de pesti periclitate, precum si a celor cu valoare economica ridicata, generand efecte benefice pentru comunitatile riverane Dunarii. Cu acest prilej, pe langa discutarea masurilor urgente care se impun, vor fi prezentate experiente si bune practici implementate in alte state europene care ar putea fi adaptate si la nivel regional.

 

Avantajele pescuitului in apele interioare

"Contributia pescuitului in apele interioare la securitatea alimentara si mijloacele de subzistenta din mediul rural a fost adesea trecuta cu vederea in discutiile privind politicile publice, partial din cauza lipsei de date si a unei evaluari economice a acestui important sector ", a declarat ofiterul senior FAO pentru pescuit si acvacultura, Victoria Chomo, secretar al Comisiei Consultative pentru Pescuitul si Acvacultura in apele interioare europene "nemaivorbind de contributia din ce in ce mai mare la sanatatea umana prin serviciile de agrement si ecoturism pe care habitatele raurilor si pescuitul sportiv le pot oferi".

Din cauza lipsei de statistici oficiale privind captura interna si pescuitul recreativ, acest sector probabil aduce o contributie mult mai mare la securitatea alimentara a gospodariilor de pe malurile raurilor decat indica statisticile oficiale. Pescuitul in apele interioare ofera venituri diversificate pentru tarile fara iesire la mare, care nu au acces la resursele marine, in special in Asia Centrala.

"Femeile sunt cele care beneficiaza, in special, de pescuitul in apele interioare, deoarece reprezinta jumatate din forta de munca la nivel global de-a lungul lantului valoric pentru pescuitul in apele interioare - mult mai mult decat in cazul pescuitului marin", a spus Chomo.

Pescuitul in apele interioare ofera si alte avantaje. Pierderea de alimente si deseurile din pescuitul in apele interioare - inclusiv capturile accidentale, pestii nedoriti si alte animale capturate in timpul procesului de pescuit - sunt semnificativ mai scazute decat cele din domeniul capturilor marine, partial din cauza nivelului mai ridicat al consumului casnic si a lanturilor de aprovizionare mai scurte. In plus, proteinele furnizate de pescuitul in apele interioare au o amprenta de carbon mult mai redusa decat pescuitul de captura marina sau productia de carne terestra.

In Europa, in Caucaz si in Asia Centrala, provocarile sectorului includ segmentarea raurilor, care afecteaza speciile migratoare cu valoare comerciala, dar pe cale de disparitie, precum sturionul si anghilele europene, care, de asemenea, sufera din cauza pescuitului ilegal. Scaderea stocurilor de peste si pierderea biodiversitatii sunt cauzate de activitatile umane si de o serie de factori externi, cum ar fi schimbarile climatice, care duc la reducerea habitatelor pestilor. In competitia privind sursele de apa dulce, sectoarele mai puternice, cum ar fi cel agricol si energetic, limiteaza calitatea si cantitatea de apa disponibila pentru pescuitul in apele interioare.

Din nou, lipsa unei evaluari economice corecte a contributiei sectorului la securitatea alimentara, mijloacele de trai si intregul lant de aprovizionare impiedica luarea deciziilor consistente cu privire la distribuirea acestor resurse naturale limitate catre toate sectoarele concurente. Acesta este una dintre problemele abordate in cadrul conferintei.

La conferinta participa oameni de stiinta, experti si reprezentanti guvernamentali din aproximativ 30 de state din Europa, Caucaz si din Asia Centrala. Ca si forum pentru schimb de experiente la nivel de state si a rezultatelor cercetarilor regionale, locatia va facilita discutiile stiintifice cu privire la problemele cu care se confrunta raurile si pescuitul in apele interioare. De asemenea, va oferi consultanta privind politicile publice bazate pe dovezi pentru o mai buna partajare si gestionare a acestor resurse, incluzand metode de protectie pentru sturionul aflat pe cale de disparitie, ca specie emblematica a fluviului Dunarea.

Conferinta este gazduita de Ministerul Apelor si Padurilor din Romania, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, Grupul operativ privind sturionul dunarean si Asociatia Internationala pentru Cercetarea Dunarii. De asemenea, Guvernul Romaniei organizeaza pentru participanti o vizita in teren la o institutie de cercetare.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

  

 

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>