Traficul cu produse din sturion: Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegale

Studiu de piata privind traficul cu produse din sturion - Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegaleAproape o treime din esantioanele de produse provenite de la sturioni (caviar, carne de sturion), cumparate in cadrul unui studiu de piata al WWF in perioada 2016-2020, au fost ilegale, iar autoritatile au raportat 214 cazuri de braconaj. Studiul ofera pentru prima data dovezi ale amplorii braconajului si comertului ilegal de caviar si carne de sturion capturat in salbaticie in regiunea Dunarii inferioare, in special in Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina.


Bazinul Inferior al Dunarii este unul dintre ultimele locuri din lume in care speciile de sturion inca supravietuiesc si se reproduc, specii clasificate de IUCN drept cel mai periclitat grup de animale din lume. Pescuitul ilegal de sturioni si comertul cu produsele provenite de la acestia sunt adesea citate drept amenintari semnificative pentru aceste specii.

Cu toate acestea, pana acum, date substantiale despre acest subiect au fost rareori disponibile. Studiul de piata al WWF ofera dovezi clare ca pescuitul ilegal si comertul cu sturioni salbatici se desfasoara in continuare la nivel regional si la o scara destul de serioasa. Metodologia unica a anchetei a combinat date oficiale privind activitatile de pescuit ilegal de la autoritatile competente si rezultatele unei anchete de piata pe scara larga, precum si analiza probelor de carne si caviar provenite din Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina in perioada octombrie 2016 - iulie 2020.

Exista foarte putine studii de piata privind comertul cu sturioni, iar acesta este singurul pana in prezent care combina doua metode criminalistice de ultima generatie, ceea ce este crucial pentru a detecta comertul ilegal.” spune Arne Ludwig, expert genetician la Institutul pentru studierea vietii salbatice din Leibniz, specialist in Grupul pentru Sturioni din cadrul IUCN si co-autor al raportului WWF.

Probele au fost colectate in bazinul Dunarii inferioare si in regiunea nord-vestica a Marii Negre, zone in care populatiile de sturioni impart aceleasi rute de migratie. Punctele de testare au acoperit intregul lant comercial si au inclus diferite tipuri de comercianti, cum ar fi magazine si supermarketuri, restaurante si baruri, piete locale, facilitati de acvacultura, intermediari, pescari si oferte online. Toate probele au fost supuse testarii ADN-ului si a izotopilor.

 

Concluzii si rezultate – regional

Studiu de piata privind traficul cu produse din sturion - 2

 

    • Analiza izotopilor a demonstrat ca produse provenite de la sturioni salbatici erau vandute in toate cele patru tari. Dintre cele 145 de probe testate, 19% (27 din 145) s-au dovedit a proveni de la sturioni salbatici - 25 au fost probe de carne si 2 au fost de caviar;
    • 17 probe de caviar (12% din esantionul total si 29% din probele de caviar) au fost vandute fara respectarea reglementarilor CITES: importate ilegal in tara de cumparare, vandute fara etichetarea CITES obligatorie sau neavand coduri corecte pentru specii sau tara de origine;
    • Furnizorii (vanzatori, chelneri etc.) au oferit informatii inselatoare. Intr-unul din cazuri, carnea vanduta la ferma s-a dovedit a proveni de la o specie salbatica. Dar se intampla si invers, in mai multe cazuri in care produsele erau declarate ca provenind de la sturion salbatic s-au dovedit a fi crescute in acvacultura sau a fi carne de somn sau salau de Nil. Acest lucru indica o cerere ingrijoratoare din partea consumatorilor de produse ilegale provenite de la sturioni salbatici;
    •  Pescuitul si comertul cu specii salbatice de sturioni proveniti din Dunare au fost interzise in Bulgaria, Romania si Ucraina in perioada studiata si numai capturile de cega de peste 40 cm lungime au fost permise in Serbia pana la sfarsitul anului 2018. Cu toate acestea, in perioada ianuarie 2016-decembrie 2020, au fost inregistrate 214 cazuri de braconaj: in Romania (82 de cazuri), Bulgaria (82 de cazuri) si Ucraina (50 de cazuri). In aceste cazuri, au fost confiscate unelte de pescuit folosite pentru prinderea sturionilor, sturioni intregi gasiti in barci sau plase de pescuit, au fost vizate transporturi de sturion braconat si vanzarea de caviar sau carne de sturion braconat. Numai in Bulgaria, au fost confiscate 594 de linii de carmace (unelte ilegale folosite pentru prinderea sturionilor), insumand peste 23,5 km. Chiar luna trecuta au fost raportate mai multe cazuri noi de braconaj in Ucraina si Romania.

 

 

Concluzii si rezultate – Romania

Studiu de piata privind traficul cu produse din sturion - 3

 

In Romania, au fost colectate in total 44 de mostre de caviar si carne de sturion, din supermarketuri, piete, restaurante, ferme si de la vanzatori ambulanti (intermediari). Rezulatele-cheie ale studiului sunt:

    • S-a demonstrat ca o mostra de caviar si 12 de carne au provenit de la sturioni salbatici (fiind asadar ilegale); 11 mostre de carne provenind de la aceeasi specie, adica cega (Acipenser ruthenus)
    • 1 proba de caviar nu era etichetata deloc;
    • 8 mostre de caviar nu au avut etichetele conforme cu normele impuse de Conventia CITES, adica nu sigilau containerul primar si/sau nu contineau caviar din specia sau tara mentionata pe eticheta;
    • 2 mostre de carne nu proveneau de la sturioni ci de la alte specii (somn, salau de Nil) dar au fost vandute drept carne de sturion.


Mostrele obtinute demonstreaza incalcari clare ale sistemului de etichetare impus de Conventia CITES precum si ale Regulamentului de Comert cu Specii Salbatice a Uniunii Europene si faptul ca pe piata se ofera spre vanzare caviar si carne provenite de la sturioni salbatici.

Acest studiu de piata ne arata cat de grav este impactul braconajului asupra ultimilor sturioni salbatici si cat de cruciala este lupta noastra pentru a-i salva. Consideram ca este esentiala demararea in cel mai scurt timp posibil a unor studii de monitorizare care sa arate efectul masurilor de protectie luate pana acum.” spune Cristina Munteanu, manager proiect WWF-Romania.

Pescuitul si comercializarea sturionilor si a produselor provenite de la acestia este interzis in Romania pana pe 20 aprilie 2021. Continuarea prohibitiei este in discutie in acest moment, nota de fundamentare pentru prelungirea acestei masuri precizand faptul ca braconajul are un impact de 50% asupra masurilor de conservare a acestor specii.

 

 

Recomandarile WWF

  • Controlul sporit al comertului intern;

  • Controlul cerintelor de etichetare a caviarului CITES;

  • Imbunatatirea cooperarii si coordonarii intre agentii;

  • Inmultirea controalelor la frontiera;

  • Utilizarea analizelor criminalistice de ultima generatie;

  • Realizarea frecventa si recurenta de studii de piata.


Pescuitul si comercializarea sturionilor si a produselor provenite de la acestia este interzis in Romania pana pe 20 aprilie 2021. Continuarea prohibitiei este in discutie in acest moment, nota de fundamentare pentru prelungirea acestei masuri precizand faptul ca braconajul are un impact de 50% asupra masurilor de conservare a acestor specii.

 

 

Protectia durabila a sturionilor

In lume, la ora actuala, exista 26 de specii de sturion, sase dintre acestea, sipul, viza, cega, morunul, pastruga si nisetrul, regasindu-se si in Dunare pana la inceputul secolului trecut, potrivit Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD). Doua dintre ele, sipul si viza, considerate specii foarte rare, au disparut din Dunare la inceputul anilor '60.

Regiunea Marii Negre este cruciala pentru supravietuirea acestor specii in Europa. Dunarea si Rioni din Georgia sunt singurele doua fluvii din Europa in care sturionii care migreaza se reproduc natural. Principalele motive pentru decimarea populatiilor de sturioni sunt pescuitul excesiv si pierderea habitatului prin baraje care blocheaza rutele de migratie sau constructiile fluviale care faciliteaza navigatia. Acestea sunt adesea daunatoare habitatelor de hranire si reproducere necesare supravietuirii sturionilor. Fragmentarea cursurilor de apa, prin structuri transversale precum barajele hidroenergetice sau masurile de protectie impotriva inundatiilor, reprezinta o amenintare pentru populatiile naturale de pesti, care nu mai sunt capabile sa migreze intre habitate importante, cum ar fi locurile de reproducere si hranire si habitatele de iernare.

In UE, singurul fluviu in care populatiile de sturioni se mai reproduc natural ramane Dunarea. In fluviul Po, din Italia, si in estuarul Gironda, Franta, exista populatii importante de sturion, dar care nu se mai reproduc natural. Activitati de repopulare au loc in Bulgaria, Ungaria, Romania, Franta, Germania, Polonia, Austria si Olanda. Prioritatea noastra este sa identificam si sa protejam habitatele critice ale celor patru specii de sturioni ramase in bazinul Dunarii inferioare (morun Huso huso, pastruga Acipenser stellatus, cega A. ruthenus, nisetrul A. gueldenstaedtii), precum si sa reducem presiunea asupra acestor populatii ramase prin pedepsirea braconajului si asigurarea protectiei speciilor.

Sturionii si alte specii de pesti migratori reprezinta comoara istorica, economica si naturala a Dunarii. Mai mult, ei sunt un indicator esential pentru statutul ecologic al cursurilor de apa. Cu toate acestea, potrivit proaspatului lansat Raport asupra pestilor uitati ai lumii, populatiile de pesti migratori de apa dulce au scazut cu 76% din 1970, iar populatiile de mega-pesti, cum sunt sturionii, au scazut cu 94%.

Aceasta activitate a facut parte din proiectul LIFE finantat de UE „Protectia durabila a sturionilor de la Dunarea de Jos prin prevenirea si contracararea braconajului si a comertului ilegal cu animale salbatice” (LIFE FOR DANUBE STURGEONS, LIFE 15 GIE / AT / 001004), axat pe Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina.

WWF-Romania

  

 

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>