Principalele rase si populatii de suine din Romania

Rase de porci din RomaniaPrincipalele criterii de clasificare a suinelor din Romania sunt criteriul economic si tipul morfo-productiv.

 

 

 

 

 

 

Dupa criteriul economic rasele de suine au fost clasificate in functie de capacitatea productiva in :

    • rase primitive, apropiate de primii porci rezultati in urma domesticirii (Stocli, Baltaretu)
    • rase ameliorate, ce poseda insusiri productive medii (Bazna)
    • rase perfectionate care grupeza rasele cu insusiri productive superioare (Landrace, Marele Alb)


Dupa criteriul morfo-productiv rasele se grupeaza in :

    • rase pentru carne, care la sacrificare dau carcase cu un procent ridicat de tesut muscular, peste
    • 65-70 % (Landrace, Pietrain)
    • rase mixte, a caror productie este mixta, cu un procent mai redus de carne in carcasa (50-55%) si un strat mai mare de grasime (Bazna)
    • rase pentru grasime a caror productie la sacrificare este in favoarea grasimii avand doar 45-50% carne in carcasa (Mangalita)



Dupa provenienta, rasele pot fi clasificate in rase indigene (locale) formate pe teritoriul tarii noastre si rase importate. Ca rase indigene amintim: Stocli, Mangalita, Bazna, Albul de Banat si Albul de Rusetu. Aceste rase au insusiri morfo-productive medii, o viteza de crestere redusa si stratul de grasime mare, motiv pentru care principalele rase de interes economic din Romania sunt reprezentate de rasele perfectionate importate, precum si de metisii acestora.


Rase de porci din Romania-MArele AlbRasa Marele Alb

A fost creata in Anglia, in comitatul York, fiind recunoscuta oficial in anul 1868 sub numele de Large White. Insusirile valoroase precum si capacitatea de aclimatizare a acestuia au determinat raspandirea in toata lumea devenind o rasa amelioratoare universala.

In tara noastra rasa Marele Alb a fost importata din Anglia inainte de 1900. Porcinele din aceasta rasa sunt de talie mare, robuste si au o conformatie armonioasa, capul este potrivit de mare, larg, cu profil usor concav, urechile sunt de marime mijlocie purtate drept, inainte si lateral. Trunchiul de forma cilindrica are linia superioara dreapta, spinarea si crupa sunt lungi si largi iar suncile au o descindere buna. Membrele sunt puternice, rezistente, cu osatura bine dezvoltata. Pielea si parul sunt de culoare alba.

Prolificitatea este ridicata obtinandu-se in medie 10-11 purcei la fatare, iar scroafele sunt bune mame, avand si o capacitate buna de alaptare. Precocitate este buna, varsta introducerii la reproductie este de 6-8 luni, iar greutatea pentru sacrificare este atinsa la varsta de 7-8 luni, cu un consum specific de 2,9-3,05 kg furaj/kg spor de greutate.


Rase de porci din Romania-LandraceRasa Landrace

S-a format in Danemarca in perioada anilor 1850-1900 prin incrucisarea raselor locale cu Marele Alb si a fost recunoscuta oficial ca rasa in anul 1907. Porcinele din aceasta rasa sunt de talie mijlocie spre mare, mai scunde dar mai lungi decat cele din rasa Marele Alb. Corpul este lung si sub forma de para, datorita dezvoltarii foarte bune a trenului posterior, avand o conformatie de ansamblu fina. Capul este lung, urechi mari aplecate in fata, membrele sunt potrivit de inalte, osatura fina dar rezistenta, pielea este fina, de culoare roz, cu parul alb.

Prolificitatea este medie de 10,5-11 purcei la fatare, scroafele sunt mame bune si au o buna capacitate de alaptare.

Precocitatea este deasemenea foarte buna, atat in ceea ce priveste introducerea la reproductie cat si varsta la sacrificare. Consumul specific este 2,9-3 kg furaj pe kg spor greutate, iar grosimea stratului de slanina la sacrificare de 18-20 mm.


Rase de porci din Romania-DurocRasa Duroc

S-a format in SUA avand la origine porcii locali de culoare rosie si a fost recunoscuta ca rasa in anul 1882 sub denumirea de Duroc-Jersey, iar din anul 1940 se numeste simplu Duroc.

Animalele din aceasta rasa sunt de talie mijlocie spre mare, cu capul mic si urechi mici atarnand inainte, cu linia spinarii convexa ceea ce asigura o lungime mare a scheletului. Membrele sunt potrivit de lungi si rezistente, pielea este pigmentata, culoarea animalelor este roscata cu nuante de la rosu deschis pana la rosu inchis.

Prolificitatea este buna, in medie de 8-9 purcei la fatare, scroafele fiind mame bune. Precocitatea este foarte buna, iar viteza de crestere este mare. Calitatea carcasei si a carnii este foarte buna. Datorita acestor insusiri, rasa Duroc este utilizata in programele de obtinere a metisilor industriali, in special sub forma de vieri terminali.


Rase de porci din Romania-PietrainRasa Pietrain

S-a format in jurul localitatii Pietrain din Belgia, in anii 1920-1950. Este rasa specifica pentru carne, cu corpul cilindric, cu spetele largi si bine dezvoltate, jamboanele globuloase, membrele scurte, cu osatura fina, rezistente. Culoarea este baltata, alba cu pete negre.

Prolificitatea este buna, 9-10 purcei/fatare, scroafele nu sunt bune mame si au o capacitate de alaptare mai redusa.

Calitatea carcasei este foarte buna, proportia de carne in carcasa fiind de peste 70 %, iar ochiul muschiului are o suprafata de peste 40 cm².

Rasa Pietrain este foarte sensibila la stres, de multe ori la sacrificare carnea este palida, exudativa. Din acest motiv este folosit de marile companii pentru producerea metisilor comerciali.


Rase de porci din Romania-345PerisLinia sintetica 345-Peris

Este o rasa ce provine din sintetizarea insusirilor productive de la rasele Landrace Belgian, Duroc si Hampshire. A fost omologata ca rasa in anul 1988. Este un animal de carne, de talie mijlocie spre mare, in general de culoare alba cu diferite pete. Corpul este cilindric, cu spinarea alba, iar trenul posterior bine dezvoltat asigurand o cantitate mare de carne de calitate superioara. Prolificitatea este buna, 10,5-11 purcei/fatare, scroafele sunt bune mame si au o capacitate de alaptare buna. Precocitatea si viteza de crestere sunt deasemenea bune, atingand greutatea de sacrificare la 180 de zile. Calitatea carcasei si a carnii situeaza aceasta linie la un nivel superior celorlalte rase paterne existente in Romania, insa se incearca imbunatatirea insusirilor prin infuzie de Pietrain.

Medic veterinar
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>