Despre cresterea porcilor vietnamezi

cresterea porcilor vietnameziPorcul vietnamez este originar din Vietnam si Asia de Sud-Est, este in general de culoare neagra, are imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge la maturitate in 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada subtire si dreapta. Scroafa vietnameza se distinge prin talia joasa si corpolenta. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la taiere (85% randament la sacrificare si 70% de carne in carcasa).

 

 

Rasele de porci vietnamezi

Exista mai multe rase de porci, fiecare rasa avand caracteristicile ei, respectiv pielea mai mult sau mai putin zbarcita, parul mai lung sau mai scurt, abdomenul mare, greutatea intre 35-80Kg, respectiv 120kg.

Rasa "CO"
Creste in centrul Vietnamului, este foarte mic cu o greutate de doar 45kg la maturitate, aceasta rasa este numita ,,miniatura”. Traieste la munte sau la mare. Porcii sunt de culoare neagra si traiesc in libertate. Se hranesc cu ce gasesc prin padure. Rasa CO este rezistenta la bolile care afecteaza alte rase de porci.

Rasa "I"
Aceasta rasa este din nordul Vietnamului. Este cea mai comuna rasa in Vietnam si in lume sub denumirea de porc pitic. In Vietnam exista aproximativ 2.5 milioane de porci din aceasta rasa. Este de culoare neagra iar la maturitate ajunge la greutatea de 100kg. Masculii sunt mai mici decat femelele, botul scurt, fruntea ingusta, pielea zbarcita si abdomenul mare.
Este notabila precocitatea lor sexuala. Femela are 10 sfarcuri in medie. Fata in jur de 8-10 purcei, au aproximativ 450g la fatare iar la doua luni au 4.4-5kg. Adultii ajung la 100 kg la trei ani. Au o crestere lenta, la opt luni au o greutate de 40% din greutetea lor finala.
cresterea porcilor vietnamezi 2
Rasa "Mong Cai"
Este tot o rasa din nordul Vietnamului (Red River Delta si din nordul muntilor). Este o rasa mai limitata in comparatie cu rasa "I’’, sunt aproximativ 500 000 de porci. Este rasa cu dimensiunile cele mai mari dintre cele patru rase descriese, 100-120kg. Au culoarea negru cu pete albe, si par mai mult decat alte rase.
 
Rasa "Heo Ede" sau "SOC"
Traieste in nordul Vietnamului, are parul negru, picioarele scurte si albe, iar greutatea de aproximativ 40 kg.

cresterea porcilor vietnamezi 3  cresterea porcilor vietnamezi 4


Cunoscuti ca si porci ecologici, porcii vietnamezi aflati la maturitate cantaresc pana la 120 de kilograme. Sunt niste animale inteligente, dar uneori isi arata excesiv afectiunea fata de scormonitul in nisip sau pamant si pot sa se manifeste ceva mai agresiv in preajma cainilor sau daca nu sunt hraniti corespunzator.


Hranirea porcilor vietnamezi

Porcul pitic fiind un porc vegetarian, i se poate oferi: multa iarba, trifoi si lucerna palita, fan, morcovi, paine, mere, varza, tarate, dovlecei.

Uruiala (amestecul de porumb cu soia, grau, floarea soarelui) se recomada sa se administreze in amestec cu tarate (3 parti de tarate la 1 parte uruiala).

Pe timp de iarna porcului nu trebuie sa-i lipseasca apa, nici atunci cand apa ingheata. Pentru a se evita inghetul apei, porcul se poate hrani cu tarate sau uruiala umeda, calda (3 la 1) . Tarata umflata face ca porcul sa nu mai simta nevoia de apa. Cu toate acestea trebuie suplimentata si cu un aport de apa atunci cand acestia simt nevoa de a bea mai multa apa, in special la scroafele gestante.


Avantajele cresterii porcilor vietnamezi

    • Precocitate mare (porcii vietnamezi ating maturitatea sexuala la 4 luni).
    • Au imunitatea ridicata. Nu sunt predispusi la boli ca si un porc alb obisnuit.
    • Scroafa vietnameza are un psihic echilibrat (nu se creeaza probleme in ingrijirea puilor), un instinct matern bine dezvoltat si o curatenie specifica.
    • Rasa este bine adaptata la iernile aspre, mai degraba din Europa Centrala si Canada.
    • Fecunditate mare (la prima fatare 5-10 purcei, la urmatoarele 8-17, numarul maxim inregistrat de purcei la fatare este de 28).
    • Inalta productivitate (in 9-10 luni, porcul vietnamez ajunge la 50-60 kg).
    • Consum redus de alimente. Cereale macinate pe fiecare zi: 300-400 grame. Cu mancarea pe care o consuma un porc obisnuit se pot creste 5 sau 6 porci vietnamezi. Principalul tip de aliment este iarba pe timpul verii si fan pe timpul iernii. Mai consuma cu mare placere pe timpul iernii dovlecei, dovleci, sfecla, napi, etc. In ceea ce priveste costul de furaje, porcul vietnamez este mult mai profitabil decat un porc obisnuit.
    • La sacrificare, procentul de deseuri este de doar 12% pentru un porc vietnamez si 30% la un porc normal.
    • Carnea porcului vietnamez este considerata o delicatesa nu numai pentru gustul sau dar si pentru numarul de proprietati unice si folositoare. De exemplu, nu numai ca nu contine colesterol dar si faciliteaza scoaterea acestuia din organism.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>