Ascarioza la porci

Ascarioza la porciAscarioza face parte din nematozele suinelor cu cea mai mare extensivitate, indiferent de sistemul de crestere, produsa de Ascaris suum, caracterizata clinic prin tulburari pulmonare, digestive, nervoase anemie, slabire progresiva si hipotrepsie, afectand toate varstele, dar mai frecvent si mai dramatic tineretul de 2-4 luni.


Parazitii din genul Ascaris sunt cunoscuti din vremuri stravechi, descrierea lor facandu-se in 1858 de Linne, cand indentifica ascaridul la om, pe care-l numeste Ascaris-lumbricoides.

Boala este produsa de Ascaris-suum, un nematod din familia Ascaridae, cu corpul rigid alb-roz, cilindric, nesegmentat, subtiat la extremitati, cu gura fara capsula delimitata de 3 buze, divizata fiecare in doua. Masculii ating lungimea de 15-30cm lungime si 3-5mm grosime, femelele sunt mai mari, cu lungime de 18-40cm si grosime de 5-6mm. Ouale sunt ovale cu coaja groasa. Femele adulte pot elimina zilnic 200 000-900 000 de oua care ajung pe sol, unde, in conditii favorabile de umiditate (90-95% umezela), semiobscuritate si caldura 15-35°C evolueaza in 15-25 de zile, formandu-se larva L1 care sufera o prima naparlire, transformadu-se in larva L2, tot in interiorul oului. Larvele infestante care eclozioneaza din ou nu sunt o larva din a doua etapa (L2) asa cum s-a crezut anterior, ci mai degraba o larva din a treia etapa (L3) invelita in cuticulul ramas de la L2.

Ascarioza - ouIn conditii de anaerobioza, de umiditate excesiva, in medii cu procese intense de putrefactie si de asemenea in lunile calduroase, expuse in locuri insorite, ouale sunt distruse in timp. Din octombrie pana in aprilie ouale nu se dezvolta, insa sub zapada, chiar la temperatura de -8°C-16°C nu mor, iar primavara continua dezvoltarea. Ouale infestate se pastreaza in sol in conditii obisnuite 4-5 ani. In balegarul sterilizat biotermic ouale se distrug, in timp ce dezinfectantii obisnuiti, chiar in concentratii mari, nu actioneaza nociv asupra oualor de Ascaris suum, datorita membranei interne lipoide protectoare. Flambarea si solutiile fierbinti la peste 70°C distrug ouale intr-un timp relativ scurt.

Contaminarea suinelor se realizeaza prin ingerarea de oua embrionate odata cu furajele si apa. Ajunse in intestinul porcului, se pun in libertate larvele L3 dupa circa 48 de ore, sub influenta sucurilor digestive. Acestea prezinta histiotropism, tranversand peretele intestinal si prin circulatia sanguina si tesuturi migreaza in ficat, unde naparlesc, iar de aici, dupa 4-6 zile, ajung in cord, prin mica circulatie in pulmon, tranversand canalele sanguine si naparlesc la 12-15 zile dupa eclozionare trensformadu-se in larve L4. Trecand prin alveolele pulmonare in bronhii ajungand in faringe, sunt deglutite si revin in intestin dupa circa 15 zile unde are loc ultima naparlire, devinind larve L5 in 5-10 zile (dupa 20-30 zile post-infestant). Maturizarea adultilor se face in 75-90 de zile post infestant. Migratia este entero-pneumo-traheo-enterala.

Ascarioza suinilor este o geohelminoza cu caracter enzootic, conditionata de numerosi factori de risc printre care intretinerea animalelor in adaposturi insalubre, neigienice si subalimentate sau alimentatia dezechilibrata, carente in vitamine si saruri minerale, pregatirea hranei in conditii neigienice, administrarea ei direct pe pardoseala adaposturilor. Mustele, oligochetele si alte insecte pot vehicula ouale de ascarizi. In corpul acestora larvele de Ascaris-suum pot ecloziona in 24-48 de ore, ramanand infestante o lunga perioada de timp. O ratie bogata in substante proteice si glucide sau alti principii modifica flora intestinala, stimuland dezvoltarea ascarizilor. Surse de ascarizi sunt animalele infestate care elimina in mediu un numar impresionant de mare de oua. Scroafele sunt rezervoare de si surse de infestare pentru purcei, acestia fiind mai receptivi la ouale de Ascaris suum pana la varsta de 4-5 luni, receptivitatea maxima intalnindu-se la purceii recent intarcati. Odata cu inaintarea in varsta, posibilitatea de infestare a purceilor scade treptat, porcii adulti fiind rezistenti la ascarioza, acestia facand forme pasagere, neobservabile clinic, datorita invaziilor slabe. Infestarea porcilor este posibila atat in adapost, cat si la pasune, pe cale orala cu oua infestante. Infestatia cea mai puternica se produce in lunile de iarna si primavara, in timp ce in lunile de vara extensivitatea si intensivitatea scad simtitor. Gazda obisnuita pentru Ascaris-suum este porcul, dar el se poate intalni in mod accidental la unele primate, bovine, ovine, veverita. La om evolueza atipic.

Ascarioza - adultPierderile economice produse de ascarioza la porci sunt deosebit de mari, prin marirea consumului pentru realizarea unitatii de spor, spolierea si debilitarea organismului, ceea ce favorizeaza aparitia unor altor boli intercurente. Formele evolutive prin organele si tesuturile suinelor produc o serie de fenomene complexe, cu rasunet asupra intregului organism. Ascaris-suum in migratie intervine mecanic, toxico-alergic, incoculator si spoliator. Ascarizii adulti au actiune mecanica, spoliatorie si toxica, iritand permanent mucoasa intestinala pe care o lezeaza determinad inflamatii cronice, tulburari ale peristaltismului si malabsorbitie.

Semnele digestive consta in balonarea abdomenului, constipatie alternand cu diaree, polifagie, iar semnele generale constau in slabire, intarziere in dezvoltare, anemie, hipercheratoza, rahitism.

Simptomatologia nervoasa consta in crize epileptiforme de 1-5 minute, contractii musculare convulsive, repetetabile de mai multe ori, aparand in timpul sau imediat dupa consumul tainului, urmate de comportament normal. Tabloul nervos se asociaza pruritului cutanat si urticariei.

In infestatiile masive intestinale pot aparea ocluzii cu colici si sfarsit letal in cateva zile. Prognosticul este benign in infestatiile slabe si moderate, rezervat in infestatiile masive.

Ca si tratament se recomanda instituirea de medicatie antihelmintice pe intreg lotul contaminat, ascociat in cazurile complicate cu medicamente simptomatice, vitaminoterapie, antibiotice, neurotrope, antitoxice.

Medic veterinar
Dr.Galatanu Diana Monica

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>