Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor


prevenirea zoonozelorServiciile sanitare veterinare, au actionat si vor actiona si in viitor cu competenta si fermitate pentru a impune respectarea legislatiei, a normelor tehnice ale Comisiei Europene si a programelor nationale aprobate, prin implementarea masurilor de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, respectiv a zoonozelor. 

Statul sprijina activitatea de supraveghere, prevenire si control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a bazei tehnico materiale, a resurselor financiare necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar.

Zoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers.

In functie de agentul patogen care le produce, zoonozele pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

  • zoonoze virale - (gripa, rabia, variola, febra aftoasa);
  • zoonoze bacteriene - (antrax, tuberculoza, salmoneloze, stafilococi, clostridii, infectii colibacilare, bruceloza, campilobacterioza, rujetul, leptospiroza, pasteureloza, morva);
  • zoonoze produse de prioni - (encefalopatiile spongiforme transmisibile);
  • zoonoze produse de ricketsii si clamidii - (febra butonoasa, febra Q);
  • zoonoze micotice - (dermatofitoze);
  • zoonoze parazitare - (giardioza, ascaridioza, teniaza, trichineloza, cisticercoza, hidatidoza, toxoplasma, toxocaroza, fascioloza, sarcocistoza, cenurozele).


Riscul de contaminare a omului este posibil prin:

  • contactul direct cu animalele bolnave sau purtatoare de germeni;
  • manipularea inadecvata a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sangele, pieile, cadavrele, lana, etc);
  • contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave;
  • alimentele provenite de la animale bolnave;
  • consumul alimentelor de origine animala, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic;
  • nerespectarea normelor generale de igiena si profilactice.


Strategiile si programele autoritatiilor sanitare veterinare centrale si judetene, stabilite anual, pentru asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si pentru asigurarea conditiilor de calitate si salubritate a produselor de origine animala destinate consumului uman, pentru asigurarea sanatatii publice, au la baza frecventa, aria de raspandire si evolutia bolilor transmisibile in randul populatiilor de animale si umane, gravitatea bolilor pentru om, supravegherea calitatii hranei animalelor si a oamenilor, dar si consecintele posibile pe plan social si economic.

In acest sens sunt atentionati, autoritatiile locale, crescatorii de animale, operatorii din domeniul alimentar si nu in ultimul rand populatia despre obligatiile ce le revin pentru implementarea actiunilor de protejarea a sanatatii animalelor prin masuri de profilaxie generala, de profilatie specifica, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este resus la minim, atentionari care se refera la:

  • Modernizarea cresterii animalelor in exploatatii comerciale (ferme) care sa asigure cerintelor optime de biosecuritate, igiena, protectie si bunastare.
  • Colaborarea cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine, porcine si canine) existente in exploatatie, actiune cu motivatii din punct de vedere srategic, de ordin sanitar veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control privind:
    • miscarea interna si internationala a animalelor;
    • activitatea de supraveghere a exploatatiilor de animale;
    • controlul si profilaxia bolilor transmisibile la animale si de la animale la om;
    • supravegherea rezidiilor si a altor deseuri animaliere;
    • supravegherea aglomerarilor temporare de animale cu ocazia targurilor, expozitiilor, etc.;
    • transportul animalelor;
    • asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate;
    • sistemul de asigurari pentru animale;
    • sistemul de subventii, prime si despagubiri pentru animale.
  • Sa comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite in efectiv prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati.
  • Sa permita medicului veterinar monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate si sa anunte cazurile de imbolnaviri sau de mortalitati la speciile pe care le au in proprietate.
  • Sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.
  • Sa asigure normelor de protectie si bunastare a animalelor, privind protectia sanitara a exploatatiei, adapostirea, hranirea, adaparea si a normelor de microclimat.
  • Sa respecte legislatia privind gestionarea cainilor si a pisicilor, animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale si la oameni, precum si prin agresarea fizica a populatiei.
  • Sa solicite medicului veterinar arondat carnet de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, complectat la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor.
  • Sa respecte interdictia taierii animalelor in scopul comercializarii carnii sau produselor rezultate pentru consum public, in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar, cu exceptia sacrificarii traditionale a porcilor in gospodariile populatiei, cu obligatia consumului in familie a carnii si a derivatelor rezultate prin prepararea carnii de porc, in aceste locatii, solicitand medicului veterinar examenul de specialitate.
  • Sa prezinte probe de carne de la porcii sacrificati in gospodarie, sau vanat impuscat (mistret, urs) pentru efectuarea examenul trichineloscopic, de catre medicii veterinari din cadrul circumscriptilor sanitare veterinare de la nivelul municipilor, oraselor si comunelor din judet.
  • Sa efectueze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, a actiunilor de deratizare si demustizare, cu unitati si personal de specialitate.
  • Sa colecteze cadavrele si deseurile animaliere in vederea transportului, cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan.
  • Educatia sanitara a populatiei, a personalului care lucreaza cu animalele si consuma produsele obtinute de la acestea prin:
    • informarea periodica despre noutatile legislative din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, emise de autoritatiile competente europene sau nationale, publicate in mass-media sau prin participarea la intalniri cu teme din domeniile specifice de activitate,organizate de institutiile de profil;
    • achizitionarea alimentelor, in special a carnii, a laptelui, a pestelui si a oualor, numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”;
    • evitarea consumului de produse si subproduse de origine animala necontrolate sanitar vetrinar sau nepreparate termic;
    • asigurarea igienei corporale pentru animalele de companie si a mediului in care habiteaza acestea;
    • efectuarea deparazitarilor periodice interne si externe si a vaccinarilor anuale a acestora.


Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, determinat de aparitia unei pandemii, epidemii, boli emergente si boli transfrontaliere cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu

 

 

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>