Cultivarea trandafirilor de dulceata, o afacere de succes

rosa-damascena-trandafiri-de-dulceataFara indoiala, trandafii sunt unele dintre cele mai frumoase flori din lume. Acestea se regasesc sub numeroase varietati. Varietatea de trandafir ce mai potrivita si cautata pentru obtinerea dulcetii de trandafiri este trandafirul Rosa Damascena. Succesul acestuia se datoreaza parfumului intens si a infloririi abundente.

Rosa Damascena se mai regaseste sub denumirea de Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlak sau Rosa Damascena Trigintipetala (cu treizeci de petale).

Bulgaria, Turcia, Iran, Franta, Italia, Maroc, Rusia si India sunt principalele tari in care trandafirul Rosa Damascena este cultivat pe suprafete mari pentru productia uleiurilor volatile folosite in industria farmaceutica si industria parfumului. Impreuna, aceste tari produc anual peste 10 tone de ulei parfumat.

Petalele de Rosa Damascena se mai pot folosi pentru a obtine dulceata, sirop, apa de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri. Din petalele deshidratate se obtin ceaiuri aromate si gustoase. In unele tari petalele sunt folosite pentru a da gust unor mancaruri. In Roma antica era la mare pret vinul parfumat cu petale de trandafir.

Trandafirul Rosa Damascena are o istorie interesanta: a fost adus in Europa din imprejurimile Damascului, actula capitala a Siriei, de catre cavalerul Robert de Brie cand s-a intors din cruciada din anii 1254 – 1276.


Trandafirii pentru dulceata

Cultivarea trandafirilor Rosa Damascena pentru dulceata poate incepe ca o activitate relaxanta de timp liber dar se poate transforma chiar intr-o afacere. De la un trandafir se poate obtine 1,5 – 2 kg de dulceata. Borcanul de 200g se vinde cu 2 - 4 euro, in functie de calitatea dulcetii si renumele producatorului. Clientii pentru dulceata de trandafir sunt in general pensiunile, restaurantele, magazinele cu delicatese, insa aceasta se poate comercializa si in cadrul expozitiilor de produse traditionale.


Dulceata succesului

Desi in tarile Uniunii Europene doar Francezii, Italienii si Bulgarii sunt mari producatori de ulei, dulceata, sirop sau apa de trandafiri, exista deja cateva afaceri de succes si in Romania, persoane care au transformat cultivarea trandafirilor de dulceata intr-o afacere de succes.

In localitati ca Ucea de Sus, jud. Fagaras sau Topa, jud. Mures trandafirii de dulceata se cultiva deja de cativa ani iar afacerea este extrem de profitabila deoarece exista o cerere mare din tara si mai ales din strainatate.

In Ucea de Sus familia
Florea cultiva pe o suprafata de 2000 m2 in jur de 1200 butasi de la care obtine circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceata pe care o vand cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle de 250 ml de sirop pe care le vand cu 12 lei sticla si 3.000 de sticle de 200 ml de otet pe care le vand cu 8 lei.

In 2013 au participat a doua oara la “Saptamana Verde” de la Berlin unde au primit solicitari din domeniul farmaceutic pentru apa si uleiul de trandafiri, al dulciurilor pentru dulceata de trandafiri.


Infiintarea unei plantatii de trandafiri

Trandafirii Rosa Damascena pot creste aproape oriunde in Romania si nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scazute. Totusi, pentru infiintarea de plantatii comerciale de mari dimesiuni cu productii ridicate de flori trebuie tinut cont de locul plantatiei, calitatea solului, lumina si temperaturile din timpul anului.

Trandafirul Rosa Damascena poate fi cultivat atat in zonele de campie cat si pe dealuri foarte inalte. Locul nu trebuie sa fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel putin pe durata primei parti a zilei, de dimineata pana la pranz.

Pentru o inflorire abundenta, la momentul inflorii, planta are nevoie de temperaturi in jur de 15 - 30°C. In Romania Rosa Damascena infloreste continuu de la sfarsitul lunii Mai pana la sfarsitul lunii Iunie, exact cand avem aceste temperaturi optime. De aceea aproape tot teritorilul Romaniei este recomandat pentru cultivarea acestui trandafir. Rosa Damascena pot fi cultivat si in zonele cu temperaturi ridicate. In acest caz randamentul de flori va fi mai mic in comparatie cu trandafirii cultivati in conditii climatice temperate cum sunt cele din Romania.

Pentru randamete foarte bune, solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase cu un pH intre 6 si 8 sunt cele mai recomandate.

Pentru o dezvoltare buna a plantei, in primul an dupa plantare, in perioadele foarte calduroase si fara ploaie, este recomandata
irigarea o data pe saptamana cu cel putin 10 litri de apa pentru fiecare planta. In anul 2 de la plantare frecventa de irigare poate fi redusa. Foarte important este drenajul corespunzator pentru ca apa de ploaie excesiva sa se scurga de pe plantatie. Daca apa va balti mai multe zile la rand, radacinile plantei vor incepe sa putrezeasca.

Pentru a obtine infloriri abundente, plantele
se fertilizeaza incepand cu luna Mai cu ingrasaminte minerale complexe. Combinatiile recomandate sunt cele echilibrate cum ar fi NPK: 20-20-20 sau NPK: 15-15-15. Acestea se gasesc in mod normal la orice magazin care comercializeaza ingrasaminte.

Cea mai des intalnita metoda de propagare a trandafirului Rosa Damascena este prin
butasi de 1 an, obtinuti prin butasire sau butasi obtinuti prin altoire.

Locul unde se infiinteaza plantatia trebuie curatat de buruieni
. Acest lucru se obtine printr-o aratura adanca in timpul verii cand buruienile sunt verzi si discuiri repetate la aparitia buruienilor noi. Toamna inainte de plantare se fac canalele de drenare a apei de ploie excesive si se sapa gropi in jur de 50x50x50 cm la o distanta de 1,5 metri intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand. Aceasta distanta este suficienta pentru cresterea optima a plantelor. Plantarea se va face toamna in Noiembrie sau primavara, dupa ce se dezgheata solul. Cele mai bune plantari sunt cele de toamna.

Plantatia trebuie intretinuta curata de buruieni. In primul an dupa plantare este recomandat prasitul de 3 - 4 ori in timpul verii. Acesta se poate face cu o motosapa sau motocultor. Primavara, dupa taierea si curatarea trandafirilor, se recomanda sapatul in jurul lor.

Planta are nevoie de o perioada de repaos vegetativ inainte de inflorire. In regiunile cu un climat temperat cum este Romania, aceasta cerinta este indeplinita in mod natural datorita temperaturilor scazute din timpul iernii, cand planta isi pierde frunzele si intra in repaos vegetativ. Odata cu venirea primaverii trandafirii se curata/taie. Taierea este o operatie foarte importanta la Rosa Damascena. Scopul curatarii/taierii este: pastrarea plantei in forma dorita, indepartarea din planta a partilor ranite, bolnave sau prea batrane, indepartarea mugurilor terminali pentru a opri cresterea in inaltime a plantei si a o ajuta sa se dezvolte pe orizontala, sa devina mai deasa si astfel sa produca mai multe ramuri cu flori.

Recoltarea florilor
se face in primele ore ale diminetii, atunci cand florile se deschid. In perioada de varf de inflorire culesul florilor poate continua pana dupa masa pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate sa fie culese. Culesul se face in saci de panza si se transfera imediat in cosuri de rachita sau lazi bine aerisite. Dupa recoltare, florile trebuiesc prelucrate cat mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore pierd jumatate din proprietatile lor.

FamousRosesSfaturile din acest articol, pentru cultivarea trandafirilor de dulceata, sunt oferite de specialistii de la FamousRoses.eu http://www.famousroses.eu/. Mai multe informatii despre Rosa Damascena puteti afla accesand urmatorul link: http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/trandafiri-de-dulceata-butasi.html.

FamousRoses.eu comercializeaza butasi de trandafir de dulceata si ofera sfaturi pentru cultivarea lor. Ii puteti contacta prin email: office@famousroses.eu sau prin telefon la 0742 033 977.

 

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

26-06-2023 Flori

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In premiera in Romania, producatorii de muscate si craciunite sunt sprijiniti de UE prin doua campanii de marketing, Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) si Craciunite pentru Europa (Stars for Europe). Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

08-06-2023 Flori

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si Asociatia ”Amicii Rozelor” din Romania lanseaza invitatia la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sambata, 10 iunie 2023, la Statiunea de Cercetare Horticola (SCH) din cartierul Gheorgheni. Statiunea gazduieste de zeci de ani o colectie impresionanta de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de catre specialistii USAMV Cluj-... Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

03-11-2022 Arbori si arbusti ornamentali

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, in parteneriat cu companiile Enel si E-Distributie, continua si anul acesta colaborarea in cadrul campaniei pentru cresterea calitatii spatiilor verzi din interiorul localitatilor, prin protejarea arborilor de agrement. Demersul are ca scop imbunatatirea zonelor verzi din interiorul localitatilor prin protejarea arborilor si inglobeaza o gama variata de evenimente desfasurate in mai multe zone ale tarii, precum Banat, Muntenia si Dobrogea. Mai multe>>