Ce inseamna o cooperativa agricola si care sunt principalele beneficii pentru fermieri?

Asocierea fermierilor in Cooperative agricole - solutie pentru agricultorii din RomaniaApreciem ca unul dintre factorii de progres cert in dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural este reprezentat de infiintarea si dezvoltarea de cooperative agricole performante si echitabile, actori absolut esentiali in constituirea de filiere creatoare de valoare adaugata in agricultura romaneasca, previzibile si perene.


Avem nevoie de promovarea cooperativelor agricole ca model de reusita in structurarea unei mai bune guvernante a agriculturii romanesti pentru a asigura securitatea, suveranitatea, siguranta alimentara a populatiei si creste competitivitatea fermierilor romani pe piata unica europeana.

Sunt dovezi istorice ca, mai ales in perioadele de criza cooperativele sunt alternative de echilibrare economico-sociala si suntem convinsi ca vor continua sa intareasca aceasta convingere si in contextul actualei crize provocate de pandemia de coronavirus. Cooperativele agricole vor avea un impact major in echilibrarea balantei comerciale, cresterii valorii adaugate productiei primare si consolidarii rolului fermierilor in cadrul lantului agricol si alimentar pentru a oferi preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri, daca respecta legea, functioneaza din punct de vedere comercial, sunt autonome, independente financiar si rentabile.

Prin infiintarea si functionarea cooperativelor agricole, cel mai mult au de castigat membrii - fermieri mici si mijlocii, dar asta nu exclude ca printre ei sa fie si fermieri peste medie care s-au integrat in cooperativa si lucreaza in cooperativa de mai multi ani. Pentru ca membrii cooperatori, fermieri mici si mijlocii sa aibe rezulte, chiar si prin intermediul unei cooperative este nevoie ca acea cooperativa sa aiba o capacitate de negociere mare, sa fie consolidata sau sa fie stimulata sa se consolideze. In caz contrar, experienta ne arata ca vor avea aceleasi rezultate si soarta ca si fermieri mici care le compun.

Conform calculelor interne ale U.N.C.S.V. realizate, urmare a analizarii eficientei activitatii majoritatii cooperativelor de cultura mare functionale din Romania, a rezultat ca este nevoie de unitate si actiune coordonata in cadrul cooperativelor agricole, fiind foarte importanta si marimea cooperativelor (nr. de membri, suprafata membri, active, cifra de afaceri).

Pentru a raspunde intereselor membrilor, principiilor cooperatiste, necesitatilor sectorului agroalimentar si consumatorilor din Romania, dimensiunea minima a suprafetei exploatata de membri unei cooperative de cultura mare rentabile, incepe de la 3500 ha. Totodata aceasta poate fi transformata in U.V.M. pentru sectorul zootehnic si raportata corespunzator la sectorul legume-fructe tinand cont daca productia se desfasoara in camp deschis sau spatii protejate.

,,Cooperativa agricola moderna presupune ca fiecare fermier membru sa isi puna in comun doar mintea.’’ Nicolae SOFONE – Primul Presedinte al U.N.C.S.V.

 

PRINCIPALELE BENEFICII ALE ASOCIERII IN COOPERATIVE:

  • Optimizarea costurilor de productie si eficientizarea in comun a activitatilor agricole prin degrevarea catre cooperativa a achizitiilor de inputuri si comercializarii productiei. Prin aceasta se obtine reducerea costurilor de productie (inputuri, banci), uniformizarea calitatii productiei primare a membrilor si se asigura certitudinea celui mai bun pret raportat la calitate/cantitate in acel moment, la nivel national, precum si informatii comparative privind preturile practicate de traderi.


Prin aceasta se pot obtine:

  • reducere a costurilor pe ha intre 30 – 300 lei;

  • crestere a incasarilor pe productie intre 20 – 100 lei/tona;

  • Cresterea gradului de adaptare a ofertei de produse agricole in plan cantitativ, calitativ si sortimental la cerintele consumatorilor;

  • Realizarea de investitii in comun prin care sa se adauge valoare productiei agricole primare si sa se echilibreze veniturile pe lantul agro-alimentar.

  • Rentabilizarea afacerii pe termen mediu si lung, capitalizarea fermierilor si a cooperativelor prin generarea de valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care, in plus, sa desfasoare o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata si sa se dezvolte durabil.

  • Crearea de branduri, castigarea si mentinerea unei cote de piata.

  • Membrii cooperatori sunt informati, pot sa se implice activ si sa propuna masuri pentru eficientizarii activitatii socio-economice a cooperativei, sa primeasca drepturile ce li se cuvin din desfasurarea activitatii, dupa ce au fost respectate obligatiile catre cooperativa.

  • Controlul democratic si distribuirea echitabila a rezultatelor cooperativei in functie de activitatea economica a fiecarui membru;

  • Cresterea capacitatii de a face fata riscurilor volatilitatii pietelor in comparatie cu desfasurarea activitatilor de valorificare in mod individual de catre fiecare producator.

  • Contribuirea la relansarea si stabilizarea socio-economica a zonelor rurale favorizand dezvoltarea unor structuri agrare integrate fluxurilor de piata si eficiente economic;

  • Furnizarea de servicii si informatii de specialitate membrilor care ar fi mult prea costisitoare daca ar fi obtinute in mod individual.

  • Facilitati fiscale pentru membrii cooperatori si cooperative. Gasiti aici ghidul de accesare a acestora: https://www.uncsv.ro/images/cooperative-agricole/UNCSV-GHID_ACCESARE_FACILITATI_FISCALE-aug2019.pdf

 

PRINCIPALELE OBLIGATII ALE MEMBRILOR COOPERATIVELOR:

  • Verificarea posibilitatii indepliniri calitatii de membru, respectiv: obligatiile legale, statutare si cele suplimentare asumate de/fata de cooperativa in relatiile cu membrii/tertii, inclusiv, inainte de aderarea ca membru, conflictele de interese si incompatibilitatea/imposibilitatea respectarii unor obligatii asumate anterior de potentialul membru.

  • Valorificarea prin/catre cooperativa a minimum 50% din productia comercializata anual de membri, daca prin statut nu se prevede mai mult.

  • Obligativitatea mentinerii activitatii cooperativei si obligatiilor asumate pentru cel putin dublul perioadei pentru care au avut beneficii/facilitati.

  • Sa fie membru intr-o singura cooperativa pe acelasi sector de activitate.

  • Sa puna la dispozitia cooperativei informatiile solicitate.

  • Sa plateasca contributiile financiare stabilite de adunarea generala pentru functionarea cooperativei.

  • Respectarea legii cooperatiei agricole nr. 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, prevederilor actelor constitutive si deciziile adunarii generale ale cooperativei, unde sunt membri.

 

PRINCIPALELE OBLIGATII ALE COOPERATIVEI:

  • Stabileste o strategie de piata in scopul echilibrarii raportului cerere-oferta, precum si garantarii unor venituri certe si echilibrate membrilor sai.

  • Elaboreaza si aplica unitar tuturor membrilor, reguli comerciale specifice activitatii cooperativei.

  • Coordoneaza direct activitati operationale de logistica, achizitii, administrativ, planificare.

  • Realizeaza centralizarea necesarului de inputuri, organizeaza licitatia si aprovizioneaza membri( fertilizanti, seminte, pesticide, carburanti), optimizand costurile de productie ale acestora.

  • Ofera informatii constante privind preturile practicate de traderi, asigurand certitudinea celui mai bun pret raportat la calitate in acel moment, incheie contracte si tranzactioneaza productia membrilor cooperativei agricole.

  • Se asigura ca maximul de parti sociale detinute de un membru este de 20%.

  • Efectueaza operatiuni de colectare, vanzare si procesare a productiei primare pentru membri de minimum 70% din cifra de afaceri aferenta fiecarei operatiuni.

  • Sa previna conflictele de interese.

  • Tinerea registrelor speciale, suplimentare prevazute de lege, sigilarea si vizarea anuala de catre cenzor.

  • Asigura si raspunde de intocmirea darilor de seama, a proiectului bugetului de venituri si cheltuieli, a executiei bugetare si a situatiilor financiare anuale, sau ori de cate ori i se solicita acest lucru de catre organele de conducere.

  • Promovarea valorilor corporatiste in toate relatiile profesionale, prin conduita si luarile de pozitie exprimate.

  • Transmite lunar Consiliului de Administratie raport de activitate financiara completat de contabilitate.

  • Raporteaza saptamanal Adunarii Generale, Consiliului de Conducere cu privire la activitatea depusa.

 

CE INSEAMNA O COOPERATIVA ?

Cooperativa agricola este o organizatie economica formata prin asocierea liber consimtita a unui grup de persoane pentru producerea, cumpararea, desfacerea in comun a unor produse, pentru prestarea unor servicii in interesul privat al membrilor sai respectand principiile cooperatiste:

  1. principiul asocierii voluntare si deschise, potrivit caruia cooperativele sunt entitati juridice voluntare care se constituie pe baza liberului consimtamant si sunt deschise tuturor persoanelor capabile sa utilizeze serviciile lor si care sunt de acord sa isi asume responsabilitatile calitatii de membru cooperator, fara nici un fel de discriminare pe criterii de nationalitate, origine etnica, religie, apartenenta politica, origine sociala sau sex;

  2. principiul controlului democratic al membrilor cooperatori, potrivit caruia cooperativele sunt organizatii democratice care sunt controlate de catre membrii cooperatori care participa la stabilirea politicilor si adoptarea deciziilor. Persoanele care activeaza ca reprezentanti alesi sunt raspunzatoare in fata membrilor cooperatori;

  3. principiul participarii economice a membrilor cooperatori, conform caruia membrii contribuie in mod echitabil la constituirea proprietatii cooperativei agricole, exercitand asupra acesteia un control democratic. Cel putin o parte a acestei proprietatii este indivizibila. Membrii cooperatori primesc, de regula, o compensatie limitata in bani sau in natura, din profitul stabilit pe baza situatiei financiare anuale si a contului de profit si pierdere, proportional cu participare fiecaruia la profitul realizat de catre cooperativa la care este membru. Membrii cooperatori aloca din profitul net al cooperativei agricole sumele necesare realizarii urmatoarelor scopuri: dezvoltarea cooperativei agricole, recompensarea membrilor cooperatori in raport cu participarea la activitatea cooperativei agricole sau sprijinirea altor activitati aprobate de catre membrii cooperatori;

  4. principiul autonomiei si independentei cooperativei, potrivit caruia cooperativele sunt entitati juridice autonome bazate pe autoajutorare si sunt controlate de catre membrii lor. Intrarea in raporturi juridice cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu Guvernul, ori atragerea de finantare din surse externe se face cu asigurarea controlului democratic al membrilor cooperatori si cu mentionarea autonomiei cooperativelor;

  5. principiul educarii, instruirii si informarii membrilor cooperatori, conform caruia cooperativele asigura educarea si instruirea membrilor lor, reprezentantilor alesi, directorilor executivi sau angajatilor, astfel incat acestia sa poata contribui efectiv la dezvoltarea cooperativelor agricole din care fac parte;

  6. principiul cooperarii intre cooperative, potrivit caruia cooperativele servesc membrii proprii si consolideaza miscarea cooperatista.

  7. principiul preocuparii pentru comunitate, conform caruia cooperativele actioneaza pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din care fac parte, prin politici aprobate de membrii lor.


Pentru infiintarea unei cooperative agricole este necesar formarea unui 
nucleu de baza. Acest nucleu trebuie sa fie format din fermieri entuziasti, corecti, transparenti, cu experienta in conducere si organizare, care sa aiba capacitatea de a trezi interesul colegilor de breasla si de a-i cointeresa. Este nevoie de persoane cu buna reputatie in zona, iar in conducere sa fie persoane cu capacitatea de a fi lider.

O cooperativa de succes trebuie sa functioneze si sa aibe rezultate pe termen scurt, mediu si lung.

Pentru asigurarea premizelor unei cooperative functionale, trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

  • desfasurarea activitatilor de informare si consiliere;

  • realizarea de documente tip pentru buna functionare;

  • organizarea activitatii de crestere a unitatii si omogenitatii grupului;

  • angajarea un director executiv/comercial cu capacitate, experienta, atributii si obiective clare fixate de membrii;

  • teritorialitatea membrilor cooperativei;

  • intelegerea, asumarea si aplicarea principiilor cooperatiste;

  • educarea, informarea si perfectionarea continua a presedintelui, membrilor consiliului de administratie, a angajatilor si a membrilor cooperatori;

  • reguli, proceduri, contracte corecte si transparente aplicate unitar de toti (minimum pe 5 ani);

  • reinvestirea profitului cooperativelor(minimum 10 ani) si distribuirea de dividende conform participarii fiecarui membru in cifra de afaceri a cooperativei;

  • gandire strategica pe termen lung;

  • rolul critic, de perspectiva, al cooperativelor agricole in constituirea lanturilor de valoare productie-procesare-consumator, in realizarea de parteneriate public-private in domeniul cercetarii si dezvoltarii agricole aplicate.


Ca sa putem vorbi de o cooperativa de succes pe termen mediu si lung este nevoie ca:

  • activitatea curenta sa se desfasoare in optim;

  • membrii cooperatori sa fie implicati activ in viata si activitatile cooperativei;

  • cooperativa sa achizitioneze inputurile pentru membri si comercializeze productia;

  • cooperativa sa demareze investitiile in comun;

  • membri sa delege alte sarcini, servicii catre cooperativa;

  • sa genereze valoare adaugata productiei primare si membrilor sai din punct de vedere economic;

  • sa reziste in timp;

  • sa aibe o strategie sustenabila de dezvoltare.


Este important sa fie incurajate si promovate cooperativele agricole serioase, transparente, cu rezultate economico-sociale, cu istoric si care distribuie echitabil rezultatele cooperativei in functie de activitatea economica a fiecarui membru.

Agricultura si fermierii din Romania au in continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hartie, ci in cooperative agricole care sa isi indeplineasca menirea – aceea de a genera valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care in plus sa aiba o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata si sa se dezvolte.

Romania are nevoie de cooperative agricole autentice de succes!

Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, va invitam sa ne contactati prin email: florentinbercu@uncsv.ro

Impreuna pentru viitor!

Echipa U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>