Agricultura de precizie in cadrul Politicii Agricole Comune post 2020

Agricultura de precizie in cadrul Politicii Agricole Comune post 2020Supusi unor presiuni tot mai mari sa creasca randamentele in acelasi timp cu nevoie de a proteja mediul, femierii au explorat practici „inovative” pentru a produce mai mult cu mai putine resurse. Legiuitorii UE au inceput deja sa proiecteze viitorul agriculturii din blocul european dupa 2020. Agricultura inteligenta sau de precizie are un rol principal in discutie, dar factorii interesati sunt dezbinati in privinta regimului precis sub care va fi inclusa in PAC post-2020. 


Principalul concept al agriculturii de precizie este optimizarea, ceea ce inseamna o utilizare precisa a resurselor, fie ele ingrasaminte, pesticide sau apa de irigatie, ceea ce are efecte pozitive asupra mediului. Ca urmare, calitatea produselor este imbunatatita, iar consumul de energie scade semnificativ.

Nu este clar inca daca o productie mai mare necesitand mai putine resurse va avea un impact pozitiv si asupra preturilor la alimente. Totusi, surse din Comisie sustin ca agricultura de precizie ar putea avea „potentialul” de a determina o scadere a preturilor alimentelor. Aceleasi surse cred ca tehnologia poate consolida „agricultura transparenta”, ceea ce ar avea ca rezultat o mai buna informare a consumatorilor europeni cu privire la hrana lor.

Dar sectorul agricol european trebuie inca sa fac fata altor provocari inainte de a intra in era digitala: costul tehnologiilor si a noilor echipamente, lipsa infrastructurii de internet in zonele rurale, „e-tranzitia” intre generatii si, nu in ultimul rand, colectarea si managementul volumelor mari de date.

Din cei 300 de milioane de cetateni europeni care traiesc in zone rurale, doar 25% se afla sub acoperirea unor conexiuni in banda larga rapide sau ultrarapide, comparativ cu 70% in cazul locuitorilor din zonele urbane. Obiectivul UE este a de a asigura ca fiecare locuinta si companie are acces la o conexiune in banda larga cu o viteza de cel putin 30 MB/s pana in 2020.

Europarlamentarul italian Paolo de Castro (grupul S&D) a spus pentru EURACTIV ca este nevoie de un cadru juridic al PAC mai simplu si mai flexibil, pentru a asigura luarea deciziilor la timp si cu eficacitate. „Va fi nevoie si de investitii agresive in dezvoltarea pe viitor a unor tehnologii agricole inteligente si adoptarea acestora pe scara larg, intr-un mod integrat, care sa cuprinda politicile de clima, energie, agricultura si competente digitale”, a aratat de Castro.

Pe de alta parte, unele ONG-uri care au ca domeniu de activitate protectia mediului, precum si unii politicieni de stanga sustin ca agricultura de precizie va duce la deteriorarea unei situatii deja dificile.

Lidia Senra, europarlamentar din partea Spaniei (membra a grupului GUE/NGL - Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica) si coordonatoare a Comisiei de Agricultura a Parlamentului European, a spus recent pentru EURACTIV.com ca inovatia si tehnologia ar putea, intr-adevar, sa aduca valoare luptei impotriva modificarilor climatice si eforturilor de sustinere a dreptului la alimentatie si la un loc de munca. „Pe de alta parte, sunt utilizate pentru a incuraja o concentrare si mai mare a bogatiei, in timp ce cea mai mare parte a societatii devine mai precara si mai saraca”, a spus ea, adaugand ca si agricultura inteligenta urmeaza aceeasi logica.

O alta chestiune de care factorii de decizie trebuie sa se ocupe cu mare atentie este utilizarea datelor. Comisarul Hogan a spus recent, intr-un interviu pentru EURACTIV: „Totul tine de cum organizam proprietatea datelor si accesul la ele astfel incat pozitia fermierilor sa fie imbunatatita, si nu slabita, de noile tehnologii”.

Un alt element cheie al agriculturii de precizie este ca aceasta are, potrivit Comisiei, potentialul de a motiva si atrage oamenii tineri spre ferme, contribuind astfel la o transformare mai ampla a mediului rural, datorita cunostintelor informatice avansate.

 

Este loc pentru agricultura inteligenta in urmatoarea PAC?

Daniel Azevedo, senior policy advisor al asociatiei europene a fermierilor si cooperativelor agricole (Copa-Cogeca), spune ca „noua PAC ar trebui modernizata, altfel ferimerii europeni nu vor putea concura intr-o piata globala dinamica (...) fermierii nu vor investi in tehnologie doar pentru a primi fonduri publice, ci dimpotriva o vor face daca vad ca pot obtine valoare din utilizarea tehnologiei”.

„Un fermier trebuie sa vada pentru a crede (...) vrea sa vada rezultate inainte de a se implica”, adauga analistul Copa Paulo Gouveia.

Iman Boot, sef adjunct de unitate in cadrul Directoratului General pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, spune ca, in pofida dificultatilor din prezent, sectorul agricol din UE prezinta multe oportunitati. „In mod clar, sunt provocari enorme in agricultura (...) dar avem si baze solide pentru optimism. Sunt si oportunitati fantastice”, a spus Boot.

„Una dintre aceste oportunitati este promisiunea agriculturii de precizie, care ofera posibilitati enorme de crestere a productivitatii pentru a produce mai mult, cu mai putine resurse”, a subliniat el, adaugand ca practicile bazate pe tehnologie s-au dezvoltat deja in UE.

In opinia lui Luc Vernet, analist in domeniul agriculturii la organizatia Farm Europe, nu este nevoie de crearea unui al treilea pilon pentru agricultura de precizie si nici de o refacere completa a PAC. Doar cateva adaptari ale celor doua piloane existente ar fi suficiente, potrivit lui Vernet. „Principala chestiune este acum sa recunoastem rolul pozitiv al acestor tehnici noi si sa luam in considerare rezultatele pe care le pot aduce pentru a impulsiona sustenabilitatea mediului si cresterea economica in Europa”, a spus Vernet pentru EURACTIV, adaugand ca atat pilonul platilor directe, cat si cel al dezvoltarii rurale au rolul lor.

Asociatia auropeana a industriei de echipamente agricole (CEMA) sugereaza introducerea unui bonus de crestere sustenabila a productivitatii din agricultura in PAC pentru a sustine investitii in tehnologii verzi, precum agricultura inteligenta. „Fermierii care isi pot creste productivitatea respectand strict cerintele de ecoconditionalitate ar trebui rasplatiti”, a scris CEMA intr-un document publicat in 10 martie.

Uniunea pentru Conservarea Naturii si Biodiversitatii (NABU), una dintre cele mai mari si vechi asociatii de protectia mediului din Germania, a publicat recent un document de politica in care sustine ca actuala PAC nici nu abordeaza lipsa de profitabilitate a fermelor mici si nici nu raspunde provocarilor ridicate de modificarile climatice si reducerea biodiversitatii.NABU recomanda un nou model bazat pe plati mult mai mari pentru acei fermieri care isi gestioneaza terenul in mod sustenabil si care implementeaza masuri specifice pentu mentinerea biodiversitatii. „Exploatarile care indeplinesc doar cerintele legale de baza nu vor mai primi fonduri publice”, se arata in document.

sursa: EurActiv

Noutati

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

01-02-2024 Agrotehnica

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

23-01-2024 Tractoare

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

09-01-2024 Utilaje agricole

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

08-01-2024 Masini si utilaje agricole

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

Sigma CVM Romania, filiala a Grupului de Companii Saracakis si un jucator de frunte in sectorul utilajelor agricole, anunta cu mandrie parteneriatul cu Amazone, o companie de familie cu o existenta de 140 de ani si o traditie de excelenta in producerea de echipamente agricole. Aceasta colaborare reprezinta un nou prag pentru ambele companii. Mai multe>>

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

02-08-2023 Masini si utilaje agricole

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

Industria agriculturii moderne se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie si inovatie pentru a obtine randamente superioare si a eficientiza procesele de productie. In acest context, meseria de Operator CNC devine din ce in ce mai relevanta si cautata in domeniul agricol. Mai multe>>

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

19-07-2023 Tractoare

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

Marca emblematica a Yokohama Off-Highway Tires (YOHT), Alliance, a lansat recent noi dimensiuni ale anvelopei radiale Agriflex+ 372 pentru tractoare si masini de recoltat - inclusiv o dimensiune care o face cea mai mare anvelopa produsa vreodata de Alliance. Dimensiunea VF750/75R46 este destinata celor mai mari tractoare si utilaje si reprezinta o provocare pentru concurentii cu anvelope competitive din punct de vedere economic si calitativ. Mai multe>>

APIA: Obligatia GAEC 3 - este interzisa incendierea miristilor, vegetatiei uscate si a resturile vegetale pe terenurile arabile

19-07-2023 Agrotehnica

APIA: Obligatia GAEC 3 - este interzisa incendierea miristilor, vegetatiei uscate si a resturile vegetale pe terenurile arabile

APIA informeaza fermierii ca incepand cu anul de cerere 2023 se pun in aplicare normele privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si a unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala. Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere. Mai multe>>

5 criterii dupa care sa alegi anvelopele pentru utilaje agricole

13-07-2023 Utilaje agricole

5 criterii dupa care sa alegi anvelopele pentru utilaje agricole

Exista multe aspecte de luat in considerare atunci cand vrei sa cumperi anvelope pentru utilajele agricole, mai ales daca esti fermier. In acest articol, evidentiem cele mai importante criterii si modul in care acestea ar putea influenta decizia ta de cumparare: Mai multe>>

Montaj si punere in functiune gratuite pentru motoutilajele Ruris destinate ingrijirii curtii si gradinii

07-07-2023 Service masini si utilaje agricole

Montaj si punere in functiune gratuite pentru motoutilajele Ruris destinate ingrijirii curtii si gradinii

Incepand din luna iulie, unul dintre cele mai mari branduri de motoutilaje si produse destinate ingrijirii curtii si gradinii ofera gratuit serviciul de montaj si punere in functiune, la orice utilaj achizitionat. Astfel, clientii care achizitioneaza produsele Ruris vor avea posibilitatea sa beneficieze de servicii de montaj si punere in functiune prin intermediul celor peste 300 de magazine fizice si puncte de service partenere, inrolate in programul „Ruris Premium All in One”. Mai multe>>

Gama de anvelope solide pentru stivuitoare Galaxy MFS 101 SDS a fost extinsa

08-06-2023 Masini, utilaje, instalatii

Gama de anvelope solide pentru stivuitoare Galaxy MFS 101 SDS a fost extinsa

Cu Galaxy MFS 101 SDS, Yokohama Off-Highway Tires (YOHT) a introdus recent o noua generatie de anvelope solide, de inalta rezistenta, pentru stivuitoarele care sunt utilizate in cele mai solicitante conditii industriale si de depozitare. Pentru a face ca avantajele acestei game inovatoare de anvelope sa fie disponibile pentru si mai multe tipuri si dimensiuni de stivuitoare, YOHT a extins in continuare oferta acestei game de anvelope la un total de 58 de SKU-uri. Mai multe>>

Utilaje agricole noi vs second hand: Avantaje si dezavantaje

19-04-2023 Utilaje agricole

Utilaje agricole noi vs second hand: Avantaje si dezavantaje

Agricultura este o industrie care depinde foarte mult de echipamente si utilaje eficiente si fiabile pentru a se asigura ca productia agricola este maximizata. O intrebare frecventa pe care o intalnesc fermierii si proprietarii de terenuri agricole este daca ar trebui sa cumpere utilaje agricole noi sau second hand. Mai multe>>